Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus sâmbătă, la ora 11.20, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti. La crematoriu s-au strâns câteva sute de persoane care au dorit să îl conducă pe ultimul drum pe cunoscutul regizor, însă incinerarea a avut loc în cadru restrâns.
La crematoriu s-au aflat familia şi prietenii lui Sergiu Nicolaescu, între care regizorul Ioan Cărmăzan, dar şi fostul preşedinte Ion Iliescu, care au luat parte la ceremonia de incinerare.
De asemenea, la crematoriu s-a aflat şi o gardă militară, care a tras salve în memoria lui Sergiu Nicolaescu, regizorul fiind astfel incinerat cu onoruri militare, relateaz[ agenţia Mediafax.
"A fost ultimul act al ceremoniilor prin care ne-am luat rămas bun de la Sergiu Nicolaescu. Eu cred că cea mai bună apreciere, cea mai bună cinstire, au arătat-o oamenii. Au fost o mulţime de oameni şi ieri şi astăzi de dimineaţă, care au vrut să-şi ia rămas bun de la Sergiu Nicolaescu. Pentru un om public şi pentru un om de artă cum a fost el, un mare creator, nu există bucurie mai mare decât aceasta. Să ştie că a slujit o cauză apreciată de cei mulţi. Pentru că el a făcut filme adresate oamenilor, adresate maselor, adresate poporului român. Şi cea mai bună cinstire a fost acest mod în care oamenii au ţinut să-şi ia rămas bun de la el", a spus Ion Iliescu, la ieşirea din crematoriul Vitan Bârzeşti.
În timpul declaraţiei, câţiva oameni dintre cei strânşi lângă gardul crematoriului au strigat cuvântul "ruşine", fiind nemulţumiţi de faptul că trupul neînsufleţit al regizorului a fost incinerat şi nu înmormântat.
În acest context, Ion Iliescu a spus că incinerarea sau înmormântarea este "opţiunea fiecăruia". "Este treaba fiecăruia şi a fiecărei familii să decidă. De unde până unde această mentalitate, că trebuie neapărat.... chiar şi citatul din Sfânta Scriptură care spune 'se întoarce în pământ'. Ce înseamnă în pământ? Când moare pe mare un marinar îl aruncă în apă, tot în pământ se duce. Şi dacă este ars şi cenuşa este împrăştiată eu zic că tot în pământ se întoarce", a mai spus Ion Iliescu cu lacrimi în ochi.
Pe de altă parte, în momentul în care soţia lui Sergiu Nicolaescu a ieşit din crematoriu, reacţia persoanelor adunate lângă crematoriu a fost destul de vehementă, oamenii strigând din nou "ruşine".
Însă, în timpul ceremoniei de incinerare, oamenii strânşi la crematoriu au avut stări diverse, trecând de la aplauze pentru Sergiu Nicolaescu, la nemulţumire, pentru că nu au unde să depună coroane şi lumânări în memoria regizorului.
Şi atunci când trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost scos din clădirea Cercului Militar Naţional din Bucureşti, pentru a fi transportat la crematoriul Vitan Bârzeşti, câteva sute de admiratori care au venit să îi aducă un ultim omagiu cunoscutului regizor au aplaudat.
Familia lui Sergiu Nicolaescu nu a făcut un anunţ oficial cu privire la locul în care va fi depusă cenuşa regizorului. Potrivit unor declaraţii ale Iolandei Nicolaescu, sora regizorului, cenuşa ar putea fi depusă iniţial la cimitirul Bellu din Bucureşti, după care ar putea fi mutată la cavoul familiei aflat în cimitirul din Târgu-Jiu.
Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus vineri şi sâmbătă dimineaţa la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, unde sute de persoane şi-au luat rămas bun de la cunoscutul regizor. Alături de Sergiu Nicolaescu s-a aflat la Cercul Militar Naţional soţia regizorului, Dana Nicolaescu.
Printre cei care i-au adus un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Naţional, s-au numărat premierul Victor Ponta, actorii Ileana Stana Ionescu, Aimee Iacobescu, Cătălina Grama (Jojo), Mihai Mălaimare, Sebastian Papaiani şi Doru Ana, regizorii Ioan Cărmăzan şi Geo Saizescu, muzicianul Damian Drăghici, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, preşedintele-director general al Televiziunii Române, Claudiu Săftoiu, deputatul Petre Roman, senatorii Ecaterina Andronescu şi Georgică Severin, prinţesa Lia, dar şi un grup de cascadori şi mai mulţi revoluţionari.
Rămas bun de la Sergiu Nicolaescu şi-a luat, vineri, la Cercul Militar Naţional, şi Gabriela Nicolaescu, cea de-a doua soţie a regizorului. Cei doi au fost căsătoriţi timp de 10 ani.
Şi sâmbătă dimineaţa câteva sute de persoane s-au dus la Cercul Militar Naţional pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu. Printre cei care şi-au luat rămas bun sâmbătă dimineaţa de la cunoscutul regizor s-a numărat şi actorul George Mihăiţă.
Pe de altă parte, numeroase coroane cu flori au fost trimise la Cercul Militar Naţional de Administraţia Prezidenţială, Camera Deputaţilor, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, primarul Capitalei, Ministerul Culturii, Televiziunea Română, dar şi de prieteni şi apropiaţi ai regizorului.
Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti. Incinerarea va avea loc în cadru restrâns, la ceremonia funerară nefiind permis accesul presei.
Sergiu Nicolaescu, care a decedat joi, la vârsta de 82 de ani, va fi incinerat conform propriei dorinţe. Dana Nicolaescu, soţia regizorului, a declarat joi că incinerarea a fost "dorinţa expresă" a soţului său, pe care i-a respectat-o, şi a solicitat presei să trateze "cu decenţa şi respectul cuvenit tragicul eveniment cauzat prin dispariţia soţului ei".
"În temeiul art. 78 din Codul civil intitulat «Respectul persoanei decedate», vă solicit să trataţi cu decenţa şi respectul cuvenit, tragicul eveniment cauzat prin dispariţia soţului meu, Sergiu. Totodată, vă interzic să publicaţi/ difuzaţi materiale de presă scrisă, şi/ sau audiovizuală ori internet, respectiv fotografii sau filme audio/video de la înmormântarea soţului meu. Precizez că aceste lucruri au legătură cu viaţa mea intimă, personală şi de familie, într-un moment dramatic al vieţii mele", a mai spus Dana Nicolaescu, într-un document remis agenţiei Mediafax.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.
Foto: Mediafax
Sursa: http://ro.omg.yahoo.com/trupul-lui-sergiu-nicolaescu-incinerat-cu-onoruri-militare-110230328.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu