Proiecte

Curiozităţi


Informaţii
Sumarul paginii:

1. Excepționale filme documentare.
2. "Poezia, draga mie, Ma invata tot ce stie! - culegere de poezii terapeutice pentru copii"





*******************************************************************************
Articol preluat de la adresa
http://ro.stiri.yahoo.com/photos/cea-mai-tanara-femeie-din-forbes-valoreaza-1-photo-092100107.html



Cea mai tanara femeie din Forbes. Valoreaza 1 mld. de dolari, dar ii e teama sa vorbeasca in public
Atat de faimosi sunt pantalonii elastici Spanx, incat in orice titlu al unei stiri despre cum a reusit o vedeta sau alta sa slabeasca “peste noapte” apare inevitabil numele brandului.
La 41 de ani, Sara Blakley este cea mai tanara femeie din clasamentul Forbes. Este origininara din Florida, insa sediul companiei estimate la 1 miliard de dolari pe care a creat-o se afla la New York.
Chiar daca este una dintre cele mai bogate persoane din lume, Sara marturiseste candid ca se teme de zborul cu avionul, de inaltimi si de vorbitul in public. Asta chiar daca si-a cladit afacerea singura, prin forte proprii, calatorind din stat in stat si dand telefoane de afaceri din baie.
Fosta angajata Disneyworld, Sara si-a gasit adevarata chemare cand umbla din casa in casa, in Florida, sa vanda faxuri pentru compania Danks. Se simtea inconfortabil in umiditatea de afara si nu reusea sa gaseasca o pereche de desuuri care sa nu cuprinda nici talpa, dar care sa nici nu se ridice pe picior.
“Nu am lucrat niciodata in industria modei sau in vanzari cu amanuntul. Aveam nevoie doar de un obiect vestimentar care nu exista”, a marturisit Sara Blakely.
Asa ca si-a luat cei 5.000 de dolari, economiile de o viata, si a plecat in Atlanta, unde nu numai ca s-a pus pe studiat, dar a inceput sa umble din fabrica in fabrica pentru a-si face o idee despre cum va arata si cum va reusi sa produca pantalonul elastic.
“Cuvantul ‘Spanx’ este amuzant. Ii face pe oameni sa rada. Nimeni nu l-a uitat vreodata”, a spus Sara despre alegerea numelui.
Fara sa cheluiasca niciun ban pe marketing sau branding, tanara a petrecut ore intregi la calculatorul unui prieten, desenand logo-ul si studiind strategii de marketing.
Acum, la varsta de 41 de ani, isi aminteste amuzata cum a fost suprinsa de camerele de supraveghere ale unui magazin in timp ce-si repozitiona propriul produs, pentru a fi mai vizibil in ochii potentialilor cumparatori.
Iar atunci cand , in 2000, Oprah a spus in direct la televizor ca Spanx era produsul ei favorit din acel an, afacerea a explodat. Nici macar nu avea site web la acea vreme.
In primul an, compania a vandut de 4 milioane de dolari, iar in urmatorul de 10. Iar asta fara ca Sara sa cheltuiasca un cent pe publicitate sau sa ceara ajutorul unor investitori.
In prezent, compania trimite anual cate noua cataloage celor sase milioane de abonati.
Cu asa un success, Sara priveste spre viitor cu incredere. Alaturi de CEO-ul companiei, Laurie Ann Goldman, planuieste, printre altele, sa deschida magazine de sine statatoare, sa scada preturile de productie si sa lanseze o linie de costume de baie.
“Cred ca banii te pun mai bine in evidenta. Daca esti un nenorocit, devii un si mai mare nenorocit. Daca esti dragut, devii si mai dragut. Banii sunt misto de facut, misto de cheltuit si misto de dat”, spune cea mai tanara miliardara din topul Forbes.
*******************************************************************************
Articol preluat de la adresa
http://ro.stiri.yahoo.com/chiar-%C8%99i-pe-pie%C8%9Bele-emergente-steaua-nokia-se-065451885.html



Google, acuzat ca a planuit cea mai mare invazie in intimitatea userilor. A furat milioane de parole


"Google a mintit". Concluzia apartine Comisiei Federale de Comunicatii, care a analizat documentele care spuneau ca Google violeaza corespondenta si datele personale cu aplicatia Street View.
Astfel, Comisia a studiat cazul timp de peste 17 luni, a dat verdictul, dar abia un al doilea raport arata ca Google stia exact de incalcarea legilor.
Tehnic, Google foloseste pentru aplicatia Street View o masina care are atasata deasupra o camera de 360 de grade. Aceasta fotografiaza pentru a crea hartile strazilor pe care circula, insa cand intra in zone cu retele WiFi neparolate se conecteaza automat la acestea.
Asa poate accesa datele personale ale oamenilor care au computerele conectate la acele retele, o practica obisnuita a companiei americane, insa ilegala, dupa cum sustine raportul, citit de Daily Mail.
Astfel, daca ai folosit retele WiFi care nu sunt securizate si daca Google a trecut cu masina pe acolo, atunci datele tale, tot ce ai facut pe internet, a fost inregsitrat, inclusiv parole si username-uri.
Google scapa, totusi, de sub incidenta legilor americane pentru ca desi a colectionat informatii personale, el nu le-a pus la dispozitia altor firme, nici nu le-a folosit intr-un scop care sa-i afecteze pe apartinatori.
Raportul care incrimineaza practicile gigantului IT a fost publicat integral in “L.A. Times”, chiar la sugestia Google, pentru a demonstra ca “totul este transparent aici”, dupa cum afirma oficialii companiei.
Raportul a analizat activitatea Google din 2007 pana in 2010, iar la final, pentru ca nu a vrut sa recunoasca ce caracter au informatiile adunate, compania a fost amendata cu suma de 25.000 de dolari, pentru obstructionarea comisiei de investiagatie.
Programul Street View a fost lansat in luna mai 2007, in America, iar din decembrie 2010 a integrat si hartile drumurilor din Romania.
*******************************************************************************
Articol preluat de la adresa
http://ro.stiri.yahoo.com/chiar-%C8%99i-pe-pie%C8%9Bele-emergente-steaua-nokia-se-065451885.html





Chiar și pe piețele emergente steaua Nokia se stinge
După ce a fost liderul pieței telefoanelor mobile timp de 14 ani, Nokia a fost depășită de Samsung în primul trimestru al acestui an, după ce asistase neputincioasă, anul trecut, la ascensiunea Apple și Samsung pe lucrativa piață a telefoanelor inteligente. Aparent, produsele Nokia au fost eclipsate de produsul iPhone, produs de Apple, însă, în realitate, compania finlandeză este în scădere și pe piața telefoanelor mobile simple, piață care, timp de ani buni, a fost o sursă de profituri sigure și i-a asigurat creșterea pe piețele emergente, consideră CNBC.

Vânzările de telefoane mobile nesofisticate Nokia au scăzut cu 16% în primele trei luni ale acestui an, încheind pe minus patru din ultimele cinci trimestre, în timp ce vânzările competiției, precum companiile chinezești ZTE sau Huawei, au crescut puternic.

China și India

În India, a doua cea mai mare piață de telefoane mobile, cu mai mult de 900 de milioane de utilizatori, cota de piață a Nokia s-a înjumătățit în ultimii trei ani, în 2011 vânzând 31% din totalul de 183 de milioane de telefoane mobile vândute, conform companiei de cercetare indiene CyberMedia.

În China, cea mai mare piață de telefoane mobile, operatorii au început să acorde prioritate companiilor naționale contra celor internaționale, consideră Pete Cunningham, analist la Canalys. În consecință vânzările Nokia s-au prăbușit cu 62% față de perioada similară a anului trecut iar cota de piață s-a micșorat de la 39% în 2010 la doar 24% în prezent, conform firmei de cercetare Strategy Analytics, citată de CNBC.

O băltoacă în soare

Și pe continentul african Nokia bate în retragere, cota de piață scăzând de la 62% în 2010 la doar 51% anul trecut, doar sistemul mai bun de distribuție ținând-o în fața competitorilor, consideră Neil Mawston, analist la Strategy Analytics.

„Nokia se usucă precum o băltoacă în căldura soarelui și are nevoie urgent de produse noi pentru a realimenta băltoaca”, a declarat acesta.

Până atunci, compania finlandeză continuă să înregistreze pierderi, acțiunile sale pierzând mai mult de trei sferturi din valoare în ultimul an, iar agențiile de rating reducând-o la nivelul de „gunoi financiar” săptămâna trecută.
*******************************************************************************Articol preluat de la adresa
http://ro.stiri.yahoo.com/sua-preg%C4%83tesc-o-armat%C4%83-formidabil%C4%83-la-doi-pa%C5%9Fi-091939274.html




În prima linie a forţelor aeriene ale SUA se află aeronavele invizibile pentru radar F-22 Raptor. Ele s-au alăturat unei flote formate din avioane F-15 Eagles, inclusiv unele echipate cu cele mai avansate echipamente radar.

Echipele Raptor-Eagle au rolul de a elimina din spaţiul aerian avioanele iraniane, în cazul izbucnirii unei confruntări militare. Dincolo de avioane, americanii dispun de o flotă navală impresionantă, care include portavioane, submarine, distrugătoare şi detectoare de mine.
IRANUL încercuit. Vezi harta DOMINAŢIEI militare a SUA în Orientul Mijlociu Au trecut ani buni de când Forţele Aeriene ale SUA nu au mai menţinut o forţă atât de impresionantă în regiune. În timpul invaziei Irakului, din 2003, avioanele F-15 Eagles au patrulat cerul pentru o vreme, numai pentru a părăsi zona ceva mai târziu, în condiţiile în care forţele aeriene irakiene nu opunea nicio rezistenţă.

Tensiunile în regiune au sporit la sfârşitul anului trecut şi la începutul lui 2012, pe fondul zvonurilor privind un potenţial atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene. SUA au încercat să calmeze situaţia şi au făcut apel la diplomaţie, dar au trimis în acelaşi timp portavioane în Golful persic, pentru a semnala că se vor opune imediar unei posibile blocade a strâmtorii Hormuz.*******************************************************************************

Articol preluat de la adresa
http://ro.stiri.yahoo.com/teorie-uimitoare-ce-au-comun-comertul-din-japonia-084700209.html

Teorie UIMITOARE.Ce au in comun comertul din Japonia sec.17, Universitatea Stanford si criza globala

„Black-Scholes” este motivul care a dus la aparitia crizei economice, se arata intr-un material al BBC News.
Astfel, totul are la baza un calcul matematic complex imaginat in urma cu 40 de ani, care la randul sau evalueaza practici comerciale din Japonia secolului 17.
In tara „soarelui rasare” functiona in urma cu patru secole o intelegere intre cei care tranzactionau marfuri, „contractul viitor”, dupa cum era numit. Acest lucru presupunea ca orezul poate fi cumparat efectiv la o data programata, la pretul din momentul intelegerii dintre parti.
De cele mai multe ori, mecanismul afecta vanzatorii, pentru ca trecea chiar si un an pana la livrare, timp in care valoarea orezului putea sa creasca. Erau si cazuri in care aceeasi marfa era vanduta de mai multe ori, la valori diferite.
Doua secole mai tarziu, la Chicago, comerciantii si finantistii au facut „contractul optional”, care era tot pe model japonez, insa lasa posibilitatea cumparatorului de a se razgandi si de a cere banii inapoi. Aici intervine teoria initiata de Myron Scholes, profesor la Universitatea Stanford: "Problema este reprezentata de incercarea de a defini valoarea dreptului clientului, si nu a obligatiei, de a cumpara la pretul stabilit, in decursul sau la sfarsitul unei perioade de timp definite"
Profesorul, care a si castigat un premiu Nobel, a incercat sa determine care ar fi acea valoare, numai ca a avut de lupta cu variabilele care intra in discutie. Dupa un an si jumatate, timp in care a lucrat alaturi de colegul sau, Fischer Black, Scholes a realizat teoria care explica declinul financiar actual.
Imediat, pe bursa din America au inceput sa fie tranzactionate optiuni in valoare de zeci de milioane de dolari, in cazul cumpararii de marfuri din varii domenii. Cum riscurile puteau fi calculate, jucatorii la bursa stiau exact unde sa investeasca mari sume de bani, iar intuitia devenea un detaliu putin important.
Astfel, spune Ian Stewart, profesor la Universitatea Warwick, ajutati de aparitia computerelor, brokerii de pe Wall Street au adus criza financiara. „Abuzul teoriei Black-Scholes a schimbat lumea pe Wall Street, dintr-un loc guvernat de simt al raspunderii, experienta si intuitie, intr-unul in care computerele spun da sau nu”, acuza Ian Stewart, citat de BBC News.
Profesorul Myron Scholes recunoaste ca teoria sa a capatat o amploare nebanuita, dar spune ca depinde de economistii actuati daca teoria va evolua in bine si daca va fi aplicata spre binele umanitatii.
*******************************************************************************


Locul I la concursul de eseuri !
PILDUITOR !!!





O eleva "de moda veche", cum nu credeam sa mai existe pe bancile scolilor din Romania!




Gina Camelia Roman,
ELEVĂ ÎN CLASA A X-a :

ROMÂNIA MEA: „ŢARA CONTROVERSELOR!”

LOCUL ÎNTÂI DIN 52 DE PARTICIPANŢI.

CÂŞTIGĂTOAREA CONCURSULUI DE ESEURI „ROMÂNIA MEA”

Mi se spune că sunt un copil îndrǎzneţ aflat pe treptele maturizǎrii… Frumoasă caracterizare… Mă simt cuprinsă de un vârtej analitic şi mă gândesc că aş putea sǎ decupez scurte fragmente de viaţă autentic românească, într-o dimineaţă frumoasă de vară. De comun acord cu gândurile mele, mai ridic odatǎ binoclul şi privesc în zare pentru a da frâu liber vocii interioare. Astfel, privesc la România, aceastǎ ţarǎ teribil de simplǎ şi frumoasǎ, trecutǎ adesea prin focurile unor rǎzboaie, despre care am învăţat la istorie că nu au fost întotdeauna ale ei, aclamatǎ şi blamată, şi oacheşǎ, cu oameni care visează să trăiască în altă ţară. Iluzoriu? Nu ştiu ce să zic de la înălţimea celor 17 ani ai mei...
Este ţara mea, ţarǎ scǎpatǎ din mânǎ ce se îndreaptǎ spre un declinul sadic creat de propriile mentalitǎţi? Ar fi absurd sǎ pun aceste cuvinte pe umerii numelui de România? Nu, eu nu sunt în mǎsurǎ sǎ învinuiesc ţara pentru nimic ci doar sǎ atrag atenţia cǎtre „umilul” megieş român.
Este cert faptul cǎ într-o zi voi putea pǎrǎsi aceastǎ ţarǎ... Privesc, stagnez dar nu, stingher ca un fobist aflat în faţa propriei uşi fǎrǎ cheie… Cutez a-mi părăsi ţara şi a începe viaţa într-o ţarǎ perfectǎ? Este România o ţară perfectă? Cum ar arăta o ţară perfectă, cu oameni perfecţi? România este locul unde am crescut, am împǎrţit bucurie, tristeţe, am învǎţat sǎ iubesc, sǎ dau frâu liber imaginaţiei, sǎ cred în forţele proprii, sǎ mǎ exprim, sǎ ajut, sǎ caut rǎspunsuri, sa ignor, sǎ sper ca într-o zi eu cu un grup de oameni asemeni mie vom putea pune baze solide într-o ţarǎ ierarhic magnifică, iar spectacolul proastei imagini va înceta.
Mă simt prinsǎ în mrejele ţării care, cu o ultimă sforţare, încearcă să mă ademenească prin masivele ei înzǎpezite iarna, prin adierea florilor de primavarǎ, cu aerul ei de fecioară adormitǎ de bogǎţia verii şi dezmierdată de o bǎtrânǎ toamnǎ târzie, traversată dinspre vest spre est de zonele întinse de câmpie cultivatǎ cu sapa şi cu calul, de oameni care s-au chinuit să-şi dea un rost propriei vieţi. Purtǎm cu noi veacul frumuseţii, a dorului de drumeţii, a muncii obositoare de la câmp care nu curge parcă prin vene deşi glasul biroului şi ora 7 pândeşte perfid… De undeva, din inima ţării se aude tulburător imnul în culorile sfinte de curcubeu, tricolor al unui popor ce pe zi ce trece uitǎ sǎ trǎiascǎ, având un cult al acumulării de traume. Probleme sau pǎreri tardive, puse faţǎ în faţǎ cu românul, se aud ca dintr-o crevasă: avem facilitǎţi insuficiente, fonduri inexistente, tinere talente distruse de piţipoance cu sex appeal, faptul cǎ pentru clasa politicǎ suntem simple instrumente de vot cu propuneri indecente, dacă indecenţă înseamnă echivalenţa vot – peşte congelat, cǎ noi deşi nu avem suficiente case... construim monumente, cǎ bunele maniere par a se gǎsi la intelectuali sau în aparenţǎ la cei cu portofele nepurtate în buzunar, presiuni cǎ la capǎtul sǎrǎciei se aflǎ viaţa, clubul, luxul. Cumplit este faptul cǎ fiecare dintre noi avem idealuri şi sentimente, suntem o întreagǎ naţiune ce ne cǎutam valori şi încă îndrăznim să sperăm că vom trăi o viaţǎ care sǎ nu se transforme în tipul de hranǎ fǎrǎ condiment.
Aş vrea să cred că, orice curs vor lua lucrurile, România este în noi, totul ţine de noi, redresarea ţine de noi, că le suntem datori celor care au luptat de veacuri pentru fiecare palmă de pamânt. Aş vrea să se trezească în noi spiritul civic şi să ne gândim că nu am putea privi altfel România decât locul unde copiii sunt învǎţaţi sǎ vorbeascǎ româneşte, sunt educaţi şi purtaţi de mânǎ în grǎdiniţe, apoi la şcoalǎ.
Dacǎ m-ar întreba cineva de unde sunt, cu siguranţǎ aş şti sǎ rǎspund: din Vaslui, de pe o stradǎ anume, locuiesc într-un bloc, fost gri, actualmente colorat fǎrǎ nicio noimǎ, colţ cu maneaua vecinului de la parter şi cu bormaşina celui de la 3 care sparge şi meştereşte de cel puţin un an. Mǎ uit în oglindǎ analitic, cred cǎ arǎt bine, pǎrul îmi cam face figuri, dar deja nu-l mai iau în seamǎ. Cobor scǎrile prudent, mi-e teamǎ sǎ nu alunec, a spǎlat proaspǎt femeia noastrǎ de serviciu. La capǎtul culoarului deja zǎresc aceleaşi siluete, vecinii mei care ascultǎ muzicǎ pusǎ în casǎ de afarǎ. Încerc să-i ignor, aşa cum ignor şi replica de fiecare zi a mamei, mama nu se poate abţine sǎ nu exclame „Ce dracu or face ǎştia toatǎ ziua în faţa blocului? Alţii de vârsta lor au şi copii. Mai târziu îţi dau în cap pentru o bucatǎ de pâine!” În naivitatea ei, speră... să nu ajung şi eu ca ei.
Înaintez spre ieşirea din scarǎ. Vali, un urecheat ciudat, mǎ salutǎ zâmbind cu gura plinǎ de seminţe. Schiţez un zâmbet, mǎ mai întreabǎ ceva, dar nu mai aud ce, nici nu mai doresc sǎ aflu, dar le simt privirea fix pe fundul meu. Brusc, mǎ întreb dacǎ vreunul o fi avut în viaţa lui emoţii la românǎ, sau s-o fi strǎduit la matematicǎ. Îmi vine un gând şi mai ciudat în minte. Cum or fi arǎtat când erau bebeluşi, moi şi pufoşi. Ce aşteptǎri o fi având de la ei nişte mǎmici nedormite? Unde, pe ce scarǎ a societǎţii ar trebui sǎ-i aşez? Sunt scursuri, sunt plevuşcă? Or fi, dar sunt români, la fel ca şi mine! Asta nu pot ignora. Ce şanse primesc ei şi de la cine? Ce şanse primesc eu şi de la cine? Prin urmare, eu am un reper, eu cea dintr-o familie obişnuitǎ, ei – din familii la fel de obişnuite, ca şi mine! Lǎsati de capul lor, au alte repere… Eu, de pe strada X, din blocul X ca şi ei, eu din Vaslui, ca şi ei, eu din România ca şi ei… Din România mea şi din România lor…
Mergând spre şcoalǎ, mǎ gândesc brusc la ce aş vrea sǎ mǎ fac când voi fi mare. Mesajele primite sunt cel puţin bulversante: „Şcoala româneascǎ scoate tâmpiţi”! Oi fi şi eu unul dintre ei? Cu siguranţǎ! „Medicii din România sunt cei mai slabi din Europa, şi e la modǎ sǎ te tratezi în strǎinǎtate”... Toate fetele de vârsta mea vor sǎ se facǎ modele sau... nu ştiu... Ceva care sǎ le aducǎ mulţi bani şi faimǎ.
Îmi atrage brusc, deodatǎ, atenţia un afiş publicitate rupt. Încǎ se mai observǎ zâmbetul „ca pentru pozǎ” al celui care promitea ca şi alţii... marea cu sarea! Mǎ întreb, n-o fi şi el un produs al şcolii româneşti. Dacǎ da, avem acelaşi numitor comun, eu şi cu domnul din afişe, suntem tâmpiţi. De ce aş vota un tâmpit?
Drumul cǎtre şcoalǎ e un spectacol cotidian. Îmi propun mereu sǎ vǎd ceva, o pǎrticicǎ din ţara asta. In acest moment vǎd o femeie cǎrând o sacoşe, însoţitǎ de soţul care fumeazǎ o ţigarǎ… şi simt brusc că nu mai vreau să mă gândesc la nimic…

Gina Camelia ROMAN
Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” – Vaslui
*******************************************************************************


















ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA
Str. Cetatea Ciceiului nr. 23, sector 6, Bucuresti
Tel. 0745.783.125 Fax 0318.153.082
www.alianta-familiilor.ro
office@alianta-familiilor.ro 12 aprilie 2012


EVOLUTIONISM – SCRISOARE DESCHISA AFR
Doar simpla mentionare a cuvintelor “evolutie” sau “evolutionism” evoca reactii stidente. De o parte si de alta. Si e de inteles. Ne stirnesc aceleasi reactii si noua, ca parinti crestini. Pentru ca indoctrinarea la care am fost supusi sub comunism privind “evolutionismul” si “darwinismul” nu a fost o experienta placuta. Vedem insa ca la aceasi indoctrinare sunt supusi si copiii nostri, fie in Romania, fie in afara ei unde avem mii de cititori. Despre subiectul acesta inca nu am scris. Scriem astazi. Este un subiect important care dorim sa dea de gindit parintilor, mai ales celor crestini. De fapt, subiectul acesta ar putea fi mai bine pus in rubrica “va intereseaza ce invata copiii vostri la scoala”? Sau “va pasa ce idei li se insereaza copiilor nostri la scoala”? Pe noi ne intereseaza. Ba mai mult, ne si framinta.





Predarea “evolutionismului” in scolile din Romania nu este un subiect “chic” sau “cool”. E un subiect care deformeaza mintile copiilor. Impresioneaza mintile fragile si impresionabile ale celor mici. Evolutionismul este un subiect vast, dar premizele sale fundamentale sunt simple, si, in opinia noastra, neverosimile. Este o “teorie” nu o “stiinta.” O ideologie, nu un adevar dat, imuabil. O teorie nedovedita care pentru unii a devenit o veritabila religie, un cod al credintei, un cred. Un set de presupuneri. Un amalgam de ipoteze care nici pina astazi nu poate explica, pe intelesul tuturor, modul in care a aparut viata. In faimosul documentar difuzat cu citiva ani in urma “Expelled –No Intelligence Allowed” (“Expulzat – Inteligenta este interzisa”), si creat de cunoscutul actor american Ben Stein, se reliefeaza exact acest punct slab at teoriei – inabilitatea evolutionismului de a explica cum a aparut viata. (Aici aflati un trailer de 7 minute al documentarului: http://www.youtube.com/watch?v=xGCxbhGaVfE) Richard Dawkins, britanicul si profesorul de la Oxford University care in zilele noastre este exponentul principal al biologiei evolutioniste, a ramas fara explicatie cind i s-a adresat aceasta intrebare. Nu se stie cum, cind, in ce fel a aparut prima celula, prima molecula, prima membrana. Sau, si mai fundamental, cum s-a multiplicat prima celula ca apoi sa de-a nastere vietii. Lacunele evolutionismului sunt multe, asta fiind prima si cea mai importanta, dar pe care intreg esafodul evolutionismului este cladit.





Tocmai pentru ca predarea evolutionismului in mod partinitor ne preocupa, am decis sa luam atitutine. In cursul acestei saptamini AFR a inregistrat Scrisoarea Deschisa de mai jos la Ministerul Educatiei si Tineretului din Romania, exprimind citeva puncte de divergenta privind politica de predare a evolutionismului in Romania. Scrisoarea a fost intocmita de dna Olimpia Popa, AFR Tulcea. Ii multumim.





Ce facem noi, insa, nu este ceva izolat. Parinti crestini in alte tari, in special Statele Unite, fac la fel. Acolo, insa, batalia asupra evolutionismului este si mai acerba. Bataliile se dau in tribunale, in legislatiile de stat, in alegerile pentru bordurile de educatie care emit manualele scolare. Recent Oklahoma si alte state au initiat proiecte legislative care sa puna pe picior de egalitate evolutionismul si designul inteligent (“intelligent design”), si ca un numar egal de ore sa fie predate privind ambele subiecte. Iar masura cea mai radicala a fost recent initiata in Tennessee, locul faimosului Scope’s Trial din anii 20, cind creationismul a fost facut de rusine iar evolutionismul a fost declarat invingator. Tennessee vrea sa devina primul stat american care sa interzica predarea evolutionismului in scolile publice. Deci, din aceasta perspectiva am formulat si inregistrat scrisoarea noastre deschisa – cu obiectivul de a stimula un dialog, de a exprima ingrijorarile noastre ca parinti, si de a crea un echilibru privind unele din cele mai importante si relevante invataturi privind viata si originea ei. Ideile au consecinte. Daca selectia naturala e motorul dezvoltarii umane, compasiunea e exclusa si doar cei tari si adaptati supravietuiesc. Restul sunt destinati gropii.





SCRISOARE DESCHISĂ PRIVIND EVOLUŢIONISMUL SI CREAŢIONISMUL IN ŞCOLILE DIN ROMÂNIA





CATRE: Dl Ministru Cătălin Baba, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului



Stimate Domnule Ministru: Alianţa Familiilor din Romania reprezintă şi pledează în societatea românească valorile şi interesele spirituale a peste 650.000 de cetăţeni adulţi, care, în marea lor majoritate sunt şi părinţi. AFR vă remite această scrisoare în legătură cu predarea teoriei evoluţioniste în şcoală, ca adevăr ştiinţific indiscutabil şi indubitabil.


Limitele Evolutionismului


Evoluţionismul nu este o teorie ştiinţifică indiscutabilă. Modelul evoluţionist se remarcă printr-o mulţime de incoerenţe interne si prin lipsa acută de acoperire faptică (verigile intermediare prezise de Darwin nu există, teoreticienii evolutionişti nu au descris nici un model pentru mecanismele evolutive, paleontologia abundă în falsuri sau erori, metodele de datare radiometrică sunt discutabile în multe privinţe). În pofida contradicţiilor majore interne şi a infirmării experimentale şi observaţionale, evoluţionismul beneficiază de o promovare sistematică şi agresivă, ceea ce îi conferă un veritabil statut ideologic.


Facând o sinteză a explicaţiilor propuse în Enciclopedia Encarta, constatăm urmatoarea definiţie a evoluţionismului: Evoluţie= procesul complex prin care materia nevie se transformă în materie vie, iniţial într-o formă simplă, care ulterior se transformă succesiv, pe parcursul multor generaţii (timp de milioane de ani), în forme (specii) din ce în ce mai complexe, ajungînd, în final, până la om. (Evolution, I Introduction) Acest proces complex de transformare a materiei nevii în materie vie şi evoluţia de la o specie la alta sunt absolut întâmplătoare, fără vreo direcţie-sens predeterminate. (Evolution, X Religious debate)


Conceptul "ştiintific" central al modelului evoluţionist este întâmplarea. Ea , întâmplarea, serveşte la acoperirea golurilor de cunoaştere sau de evidenţă faptică şi este un concept contradictoriu cu el însuşi - nu poate exista un proces/fenomen derulat din întâmplare, pentru că: fie procesul exprimă o ordine care trebuie identificată, şi nu mai este întâmplare; fie este întâmplare (adică nu e ordine) şi atunci nu mai putem accesa raţional (ştiintific) o asemenea realitate ne-raţională.


Partea de-a dreptul distractivă a demersului "ştiinţific" evoluţionist, furnizată de Enciclopedia Encarta, este cea referitoare la apariţia vieţii: "The development of even the most primitive form of life, therefore, required many steps. First, the organic chemical "building blocks" of life, such as the amino acids, must have been available from some source”. Adică: “ Dezvoltarea chiar şi a celor mai primitive forme de viaţă a necesitat, aşadar, mai mulţi paşi. În primul rând, substanţele chimice organice, care sunt "pietrele de temelie " ale vieţii, cum ar fi aminoacizii, trebuie să fi fost disponibile din vreo sursă.” Second, these building blocks somehow assembled into longer, more complex organic molecules, and at some point DNA must have come into existence. These complex organic molecules somehow became contained within cells." (Theories about the Origin of Life). Adică: “În al doilea rând, aceste „pietre de temelie” s-au asamblat cumva în molecule organice mai lungi, mai complexe şi la un moment dat, trebuie să fi apărut ADN-ul. Aceste molecule organice complexe au ajuns cumva să fie conţinute în celule ". (Teorii despre originea vieţii)


Se mai remarcă şi capitolul "Origin of cells" ( „Originea celulelor”) unde suntem informaţi că echipe de experţi din diverse domenii, printre care se află şi biologi evoluţionişti (nu biologi, pur şi simplu) au stabilit următoarea "poveste" ("The story of how cells evolved..."), „Povestea evoluţiei celulelor”- sigura, "exactă şi ştiinţifică": substanţele chimice aruncate în aer de erupţii vulcanice violente ( nu ni se spune cum au apărut vulcanii respectivi), sub influenţa unor furtuni şi trăsnete, la care s-a adaugat şi concursul radiaţiilor ultraviolete, au format molecule precum nucleotidele şi aminoacizii, cărămizile elementare de construcţie ale ADN şi ale proteinelor.


Mai departe, oamenii de ştiintă speculează ("Scientists speculate"): ploaia a adunat aceste molecule într-un lac ("supa primordială") sau în izvoare termale unde acestea s-au asamblat (singure şi din întâmplare) în componentele înalt organizate ale celulei.


Deci,"ştiinţific" vorbind, viaţa, din perspectivă evoluţionistă, a apărut ... "somehow" (“ cumva”). Este remarcabilă afirmaţia făcută de Richard Dawkins- iniţial evoluţionist convins: “Cu cât un lucru este mai puţin probabil din punct de vedere statistic, cu atât mai puţin putem crede că s-a întâmplat datorită şansei. Chiar şi la o privire superficială, varianta evidentă este existenţa unui Creator”. (R.Dawkins, The Blind Watchmaker,1986,p.130). In domeniul ştiinţei, logica este fundamentală pentru interpretarea rezultatelor. Din acest motiv, sofismele (raţionamentele false) nu ar trebui acceptate niciodată în susţinerea unei teorii. Cu toate acestea , teoria evoluţionistă este susţinută de o mulţime de sofisme, descrise A. J. Hoover în lucrarea ”Don’t You Believe It”.


Baze Subrede


Câteva exemple de situaţii în care evoluţionismul se sprijină pe false raţionamente: In mod frecvent evoluţionismul trage concluzii generale pe baza unui eşantion de probe foarte mic ( ex Archaeopteryx- singurul exemplar găsit nu demonstrează existenţa unei specii ). Ipoteze nedovedite sunt folosite pentru susţinerea altor ipoteze. Evoluţionismul se bazează adesea pe această logică circulară, atunci când îşi apără o supoziţie printr-o altă supoziţie. Pentru a valida o anumită concluzie, se apelează la formule ca: “un grup de experţi a ajuns la concluzia că…”, fără ca experţii să fie numiţi. Evoluţionismul uzează frecvent de sofismul “ipoteze contra fapte” întrucat îşi bazează multe argumente pe ipoteze care s-au dovedit deja false.


Unul dintre conceptele de bază ale teoriei evoluţioniste este cel care susţine că “supravieţuiesc cei mai bine adaptaţi”, selecţia naturală eliminându-i pe cei care nu se adaptează. Acest fapt este considerat a fi motorul evoluţiei. Dar selecţia naturală nu creează atribute noi la o specie şi nici nu creează specii noi. Hugo de Vries- renumit botanist olandez arată că: “Selecţia naturală poate, fără îndoială, să explice supravieţuirea celor mai bine adaptaţi, dar ea nu poate explica apariţia celor mai bine adaptaţi”. Cu alte cuvinte, selecţia naturală este un mijloc prin care speciile se menţin în cea mai bună stare biologică, dar ea nu determină apariţia de caractere noi, cu atât mai puţin de specii noi.


Legea cauzei şi a efectului este una din legile care guvernează universul. O parte a definiţiei acestei legi stipulează că nu putem niciodată avea un efect mai mare decât cauza care l-a produs. Acest aspect al legii cauzei şi efectului este în deplin acord cu o lege dintr-un alt domeniu al ştiinţei: legea a doua a termodinamicii ( “legea entropiei”, care demonstrează că fiecare cauză creează un efect de un nivel energetic mai mic ). Cele trei legi ale termodinamicii sunt legi fundamentale cărora li se supun toate domeniile ştiinţei. Avand în vedere marea lege a cauzei şi a efectului, pe care teoria evoluţionistă nu o respectă, se pune întrebarea: Cum este posibil ca o formă de viaţă superioară, care este efectul, să provină dintr-o formă de viaţă inferioară, care este cauza ? Teoria evoluţionistă nu are un răspuns la această întrebare.


Oricare ar fi modalitatea prin care se susţine teoria evoluţiei, ea va fi mereu confruntată cu provocarea de a explica cum a apărut universul. Nu sunt decât două posibilităţi: 1) el a apărut la un anumit moment sau 2) el a existat totdeauna. Conform legii entropiei, universul nu este veşnic, el nu a existat dintotdeauna, ci, într-un anumit moment din trecut, ceva sau cineva a fost cauza venirii sale la existenţă. Universul este efectul, dar care este cauza ? Conform legii, orice efect trebuie să fie mai mic decât cauza care l-a produs. Deci, atat de vast cât poate fi universul, a trebuit să existe o cauză mai mare decât el , care a dus la apariţia lui, o cauză primară. Aşa cum afirmă Henry Moore, “A doua lege a termodinamicii cere ca să existe un început al universului.” Refuzul de a se accepta adevarata Cauză Primară, duce la explicarea apariţiei universului în moduri pur speculative (ex “teoria Bing Bang”).


Originea Vietii


In inima dezbaterii cu privire la originea vieţii, găsim încă o lege fundamentală a ştiinţei- legea biogenezei, care contrazice evoluţionismul fară drept de apel. Aceasta stipulează că viaţa nu poate sa apară decât din viaţă, că doar materia vie poate produce materie vie. In manualul de biologie al lui Simpson şi Beck intitulat “Viaţa: O introducere in biologie,” se afirmă: “...regula este biogeneza , viaţa nu vine decât din viaţă, ...celula - unitatea de bază a vieţii- este mereu numai produsul sau vlăstarul unei alte celule.” In cartea intitulată “The Biological Basis of Human Freedom”, Theodosius Dobzhansky afirma că “evoluţia, ca fapt istoric, a fost dovedită fără nici o urmă de îndoială încă din ultimele decenii ale secolului al 19-lea.” Deşi dovezile respective lipsesc, siguranţa emanată de această afirmaţie a făcut ca, în majoritatea şcolilor, evoluţionismul să fie predat ca “fapt istoric.”


Deci, departe de a fi un fapt ştiinţific, evoluţionismul nu este nici măcar o teorie ştiinţifică, ci, aşa cum mărturisea Dr. Denton, el este doar “o ipoteză înalt speculativă”, contestată chiar şi de către mulţi dintre propriii susţinători iniţiali, dar predată an de an în şcoli, ca fapt ştiinţific, în faţa a milioane de copii. In ultimele decade aproximativ 700 de oameni de ştiintă la nivel de doctorat au pus sub semnul întrebării acurateţea darwinismului şi a evoluţiei. In 2006, un sondaj de opinie organizat de Pew Research Center arăta ca doar 26% din populaţia Statelor Unite accepta evoluţionismul, iar 42% îl resping din start. Sondajul e relevant nu numai pentru ca este recent, ci şi, mai ales, pentru că a fost efectuat în cea mai avansată, din punct de vedere ştiinţific şi tehnologic, societate contemporană.


Numai din motive de spaţiu nu ne vom referi mai pe larg la toate marile confuzii conceptuale promovate de modelul evoluţionist şi nici la argumentele solide, ştiinţifice, pe care tot mai mulţi cercetători le aduc, demonstrând că modelul creaţionist (designul inteligent) se dovedeşte valid şi consistent . Chiar dacă ar fi o teorie ştiintifică respectabilă, modelul evoluţionist, tot ar fi discutabil, pentru că orice teorie ştiintifică este discutabilă. Teoriile ştiintifice sunt doar modele interpretative perfectibile, iar judecători ai validităţii teoriei nu pot fi decît evidenţa experimentală/observaţională şi raţiunea, nu o instanţă politică. Politicul nu are dreptul de a limita domeniul ipotezelor ştiinţifice doar la o anumită zonă calificată ideologic drept benefică pentru societate.


Pe de altă parte, dacă poziţia evoluţionistă are toate răspunsurile, nu ar avea motive să se teamă de confruntarea, în paginile manualelor şcolare, "de la egal la egal", cu cea creaţionistă.


Poziţia corectă a Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului în această chestiune ar trebui să se reflecte în prezentarea (în manualele şcolare) a evoluţionismului ca o ipoteză, cu toate lipsurile, incoerenţele şi confuziile pe care le conţine şi nu ca un adevăr care nu mai trebuie demonstrat, deoarece educaţia trebuie să ofere posibilitatea liberei alegeri şi judecăţi între evoluţionism şi creaţionism.


Indoctrinarea Copiilor


Bunăstarea intelectuală a copiilor noştri implică şi drepturile noastre, ca părinţi, de a le forma educaţia în conformitate cu valorile la care noi, părinţii, ne raportăm. Nu este, deci, potrivit să se impună copiilor vederi pseudo-ştiintifice care sunt respinse de majoritatea covârşitoate a părinţilor lor. Libertatea de conştiinţă trebuie să ţină seama şi de drepturile părinţilor de a-şi educa copiii în spiritul pe care ei îl aleg şi îl găsesc potrivit. Orice drept conferit de societatea civilă este exercitat în relaţie cu alte drepturi. In aceasta ierarhie a drepturilor, drepturilor celor direct afectaţi trebuie sa li se acorde prioritate. In cazul de faţă, drepturilor părinţilor de a dispune de educaţia copiilor lor trebuie să li se acorde prioritate. Cât despre copii, ei nu sunt întrebaţi ce gândesc asupra acestui subiect. Ei îşi pot exprima părerea doar prin vocea părinţilor lor. Aceştia suntem noi şi milioane de alţi părinţi care îşi afirmă dreptul de a dispune de educaţia copiilor lor.


Rezoluţia emisă de Consiliul Europei pe 4 octombrie 2007, care, eventual, ar putea fi invocată aici, (rezoluţie care cere eliminarea creaţionismului din şcoli şi înlocuirea sa cu evoluţionismul ) a fost criticată la nivel internaţional ca fiind un abuz de autoritate din partea Consiliului Europei, fiind chiar etichetată, în editorialele unor ziare de largă circulaţie internaţională, ca un “coşmar,” “un banc”, sau “nerealistă”.


AFR a răspuns prompt acestei Rezoluţii pe 23 octombrie 2007, când a înregistrat la Consiliul Europei o Scrisoare Deschisă prin care cere Consiliului Europei retragerea Rezoluţiei. Textul integral al Scrisorii poate fi consultat la adresa http://www.protejarea-familiei.com/openletter.pdf. Amintim aici câteva dintre punctele ei principale, relevante pentru prezentul demers: Evoluţionismul şi teoriile politice pe care el le-a generat, cum sunt totalitarismul şi darwinismul social, au dat naştere celor mai atroce sisteme politice din secolul XX. La rândul lor, aceste sisteme politice au generat cele mai tragice conflagraţii din istoria omenirii. Au suprimat drepturile omului şi au interzis exprimarea teoriilor sau opiniilor diferite cu privire la apariţia universului sau a societăţii umane.


Un viitor bazat pe evoluţionism nu va fi un viitor uman. Promotorii contemporani ai evoluţionismului au ca ultim obiectiv însăşi transformarea speciei umane. Teorii aberante de genul transspeciismului, transumanismului şi al panismului deja încep sa devină la modă. Evoluţionismul, de asemenea, deschide uşa eugeniei şi eutanasiei. La rândul lor, aceste idei promovează ideea eliminării fiinţelor firave din societate pe baza argumentului că ele nu contribuie pozitiv la dezvoltarea sau perpetuarea speciei umane. Mai mult, evoluţionismul caută redefinirea noţiunii de “persoană” care să includă, de exemplu, diferite specii de animale, dar în acelaşi timp să excludă copiii nenăscuţi, sau oamenii care, din motive medicale, sunt incapabili de a raţiona. Aşa încep să se deschidă porţi pentru posibila legiferare a eugeniei şi a eutanasiei în România. In felul acesta, valoarea fiinţei umane va fi trivializată.


Faptul că lucrurile evoluează în această direcţie este demonstrat şi de recenta apariţie, în Jurnalul de Etică Medicală, a articolului "Avortul post-natal: De ce ar trebui să trăiască bebeluşul?", semnat de Francesca Minerva şi Alberto Giubilini, specialist milanez în bioetică. Autorii se pronunţă în favoarea infanticidului atât în cazul copiilor născuţi cu handicap, cât şi în cazul celor născuţi sănătoşi.


Rezoluţiile Consiliului Europei nu au efect obligatoriu asupra statelor membre. România este stat suveran şi ca atare are autoritate să legifereze în domeniul educaţiei naţionale în conformitate cu valorile ei creştine şi tradiţionale, iar părinţii au dreptul şi chiar obligaţia să ceară autorităţilor să legifereze ceea ce ei cred că este mai potrivit pentru copiii lor. Nădăjduim ca punctele enunţate în aceasta Scrisoare Deschisa vor fi luate în considerare.


Cu deosebită stimă, Prof. Olimpia Popa, AFR- Tulcea


PROIECTUL LEGISLATIV PRIVIND AVORTUL
Proiectul legislativ pentru consilierea femeilor insarcinate inainte de avort a stirnit mare vilva in Romania. E un lucru bun. Chiar foarte bun. Pentru ca Romania inca nu a avut, nici o data in istoria ei, o dezbatere publica privind avortul. Si avortul nu e un lucru trivial. Afecteaza totul si pe toti, incepind cu fiinta nenascuta, tinara care e afectata de sarcina iar apoi de avort, regretele, durerile sufletesti, consecintele psihice si fizice imediate sau mai tardive (cancer de sin, sterilitate, cancer ovarian, depresie) Afecteaza pe sot, familia. Afecteaza societatea, creaza dezechilibru demografic, decalaje sociale intre generatii, economia, binele comun. Ne afecteaza pe fiecare dintre noi pentru ca il platim din buzunarul nostru. Ati citit corect – avortul in Romania e gratuit, platit de noi. E ireal intr-un sens, considerind ca majoritatea covirsitoare a cetatenilor tarii considera avortul ca un rau moral, iar o majoritate semnificativa ca omor, pruncucidere. E imoral a fi constrins sa contribui financiar la avortarea copiilor nenascuti, a celor care ne pot aduce bucurii la batrinete ori sa ne plateasca asigurarile medicale sau pensiile cind imbatrinim. Gindirea avortista e egoista, lipsita de viziune. Gindirea pro viata e vizionara, de lunga durata, plina de compasiune, plina de respect fata de viata fiecarei persoane, nascute sau nenascute.


Primim dese materiale la AFR privind avortul. Recent l-am primit pe cel de mai jos care pune punctul pe I si arata, logic si clar, de ce proiectul legislativ de consiliere privind avortul este necesar. E scris de o femeie. De un medic. De un medic de familie. De o persoana eminamente calificata sa discute acest subiect. Redam comentariul dnei doctor Maria Dunca Moisin (Bucuresti) in intregime. Dna Moisin face parte din Miscarea Bunavestire pentru Viata.



Am citit in presa ca Societatea Nationala de Medicina de Familie si Institutul pentru Politici Publice critica demersul a 50 de parlamentari si a mai multor ONG-uri referitor la "Propunerea legislativa cu privire la infiintarea, functionarea si organizarea cabinetelor de consiliere a femeior in criza de sarcina". Sper ca este o informatie gresita sau ca este un raspuns dat in graba care trebuie sa fie corectat, cu atit mai mult cu cit Colegiul Medicilor din Romania a dat aviz favorabil acestui proiect de lege.


Argumente sunt suficiente pentru aparitia unei astfel de legi, iar toate acestea pot fi citite in textul legii la capitolele "Expunere de motive" unde se arata ca femeia insarcinata trebuie sa poata lua o decizie in deplina cunostinta de cauza, fara presiune sau graba, sa i se vorbeasca despre consecintele avortului pe termen scurt si lung. Apoi sunt prezentate tarile din Uniunea Europeana in care exista de mult timp legea privind obligativitatea consilierii si modul in care se face aceasta consiliere, cu timp de gindire daca este cazul. Tot in textul acestui proiect se face trimitere la articolele de legi care vin in sprijinul acestei initiative, si subliniez art.6 din Legea 46/2003 (legea drepturilor pacientului) care prevede ca "pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, ale alternativelor existente la procedurile propuse", apoi articole din "Declaratia Universala a Drepturilor Omului", norme din Conventia Europeana ale Drepturilor Omului, etc.


Este atestat faptul ca numeroase femei care au facut avort regreta ca nu au fost informate corect despre ceea ce inseamna o intrerupere a sarcinii si despre consecintele acesteia. Personal nu am intilnit nici o pacienta care sa fi regretat nasterea copilului ei dupa ce a renuntat la a face avort in urma unei consilieri.


Este regretabil sa citesti in presa slogane ca "ne intoarcem la epoca ceausista", sau "femeia este manipulata prin aceasta consiliere" si sa nu fie prezentat in mod onest de ce este necesara aceasta reglementare printr-o lege. Citez din declaratia directoarei Institutului pentru Politici Publice: "Impresia mea este ca initiatorii sacrifica o libertate a femeilor pe care au cistigat-o, aceea de a face ce vor cu corpul lor(!!); ne intoarcem in trecut!" Am tot auzit sloganul "fac ce vreau cu uterul meu"! Da, as raspunde eu, poti sa faci ce vrei cu corpul tau, dar cum ramine cu trupul micutului pe care-l porti in pintec, de ce sa nu-i dai si lui dreptul de a face ce vrea cu corpul lui, de ce-i furi dreptul asta? Si o intrebare catre doctori: daca o "detinatoare" de uter doreste sa renunte la propriul organ sanatos care medic ii va implini dorinta? Am aflat ca la CEDO se analizeaza cauza Cosma v. Romania, prin care o pacienta reclama faptul ca a ramas sterila dupa un avort, nefiind informata asupra acestui risc. Cei care reclama acest drept la informare de ce nu iau atitudine si impotriva informarii populatiei, a pacientilor asupra riscului la fumat ? De ce este permis sa spui ca "tigara ucide" dar nu este permis sa spui ca "avortul opreste o inima care bate"?


Dovezi: Va recomandam materialul alaturat care arata cit de frecvente sunt situatiile in care femeile care avorteaza sunt afectate fizic si spitalizate. Un raport tocmai facut public in Noua Zeelanda arata ca intre 2009 si 2011 877 de femei au fost admise in spitale datorita complicatiilor cauzate de avort. http://www.lifenews.com/2012/04/09/almost-900-new-zealand-women-hospitalized-for-botched-abortions/


RUGAMINTE – FEMEI CARE AU AVORTAT SI REGRETAT
Din cind in cind primim mesaje din partea unora dintre cititoarele noastre care ne scriu ca au avortat, ca regreta avortul, si ca au suferit consecinte adverse fizice si psihice pe care le atribuie avortului. Va rugam sa continuanti sa ne comunicati experientele dtre. Am dori in special sa stim daca sunteti de acord cu proiectul legislativ care prevede consilierea femeilor inainte de avort. Va rugam scrieti-ne la contact@alianta-familiilor.ro.


INTERVIU AFR
Saptamina trecuta dl Bogdan Mateciuc, Director Executiv AFR, a dat un interview publicatiei ROST despre familie. http://rostonline.org/p592-ROST+108+Familia+si+temeiurile+ei

CURS INGRIJIRE PALIATIVA
AFR, in colaborare cu Asociatia Diecezana Caritas Graco-Catolica Baia Mare si Asociatia Educatie pentru Sanatate (EDUSAN), organizeaza un curs pentru voluntari pentru ingrijirea paliativa. Cursul se va tina la Ocna Sugatag (Maramures), Centrul Convivium str. Dumbravei. Cursul se va tine intre 27 si 29 aprilie si costa doar 50 de lei. Pentru inscrieri sunteti rugati sa contactati pe dl Emil Ember, AFR Baia Mare, la emil.marian@gmail.com, sau la educatiepentrusanatate@yahoo.com. Citeva detalii aditionale despre continutul cursului:


Vineri, 27 aprilie: Rolul voluntarului în îngrijirile paliative; Simbata, 28 aprilie: Componenta socială a îngrijirilor paliative;Componenta spirituală a îngrijirilor paliative; Duminica: Componenta medicală a îngrijirilor paliative.


Asociaţia Educaţie pentru Sănătate (EDUSAN) s-a implicat în ultimul an în programe de educaţie non-formală a adolescenţilor şi adulţilor, completând fericit curricula de pregătire a personalului medical. După pregătirea personalului sanitar mediu şi superior, a venit rândul celor care îşi doresc să desfăşoare activităţi de voluntariat în domeniul îngrijirii pacienţilor incurabili. Ei pot participa la cursul menţionat indiferent de nivelul de educaţie sanitară şi pot deveni parteneri de bază în echipa de îngrijiri paliative. Cursul este structurat modular pentru a acoperi domeniile îngrijirii holistice a pacientului. O sesiune separată este dedicată importanţei voluntariatului. Subiectele vor fi prezentate succint, iar aspectele teoretice şi practice vor fi ilustrate cu exemplificări din bogată experienţă a lectorilor. O categorie largă de participanţi sunt vizaţi pentru a participa la curs: studenţi, psihologi, îndrumători spirituali, personal ce activează în domeniile medical şi al asistenţei sociale, aparţinători ai pacienţilor, voluntari, asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav, funcţionari publici etc.


Prin organizarea în colaborare cu Alianţa Familiilor din România şi Caritasul Greco-Catolic Baia-Mare, precum şi cu restul organizaţiilor partenere, se asigură calitatea actului educaţional, premisele continuării formării în domeniu şi posibilitatea de a pune în practică cele însuşite activând ca voluntar în cadrul organizat.



VA MULTUMIM – CONTINUATI SA SEMNATI!
Va multumim ca ati dat curs invitatiei noastre de a semna Declaratia de la Timisoara. Va rugam continuati sa o semnati. Am trecut de 8.500 de semnaturi! Semnati: http://www.alianta-familiilor.ro/decl_timisoara.php


Rugaminte: Va rugam postati si publicati peste tot apelul nostru pentru semnarea Declaratiei de la Timisoara, inclusiv linkul petitiei. Important si incurajator: Crestinii britanici au trecut de 400.000 de semnaturi in sprijinul unei petitii impotriva legiferarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex in Marea Britanie. Haideti sa le imitam entuziasmul si spiritul cetatenesc!


VRETI SA FITI INFORMATI?
Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.


FACETI-NE CUNOSCUTI!
Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.


ANUNTURI
Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la contact@alianta-familiilor.ro.


Alianta Familiilor din Romania
www.alianta-familiilor.ro





Alianta Familiilor din Romania | Str. Zmeica nr. 12, sector 4 | Bucuresti, N/A N/A, Romania
Email Marketing by

*******************************************************************************

Stimati psihologi,

Va invitam in data de 21 aprilie, ora 17.30, la evenimentul de lansare al cartii Trauma, atasament, constelatii familiale de Franz Ruppert. Lansarea va avea loc in prezenta autorului la Euro Hotels International Polizu (Str. Gheorghe Polizu nr.4, Sector 1, Bucuresti) in cadrul workshop-ului de constelatii familiale centrate pe trauma: VINDECAREA RANILOR NOASTRE PROFUNDE.






TRAUMA, ATASAMENT, CONSTELATII FAMILIALE Autor: Franz RuppertTraducere din germana de Adela Motoc
Nr. de pagini: 384
Pret: 49.00 Ron
Colectia: Psihologie-Psihoterapie
Blog: http://edituratrei.wordpress.com/
Editura TREI




PSIHOTERAPIA TRAUMEI

Teoria constelatiilor familiale deschide noi cai de acces catre profunzimile sufletului uman unde se afla resurse nebanuite de vindecare a durerilor noastre! Simptomele aparute dupa experientele traumatizante sunt numeroase si blocheaza functionarea si evolutia fireasca a persoanei afectate. Suferinta nu atinge doar persoana ranita, ci si pe cei din apropierea ei, cei cu care aceasta se afla in legatura emotionala. De aceea, intelegerea si dezvoltarea unor teorii si maniere de lucru cu persoanele traumatizate sunt de importanta capitala pentru psihologie, medicina si celelalte stiinte care abordeaza psihicul uman.

Prof. dr. Franz Ruppert este psiholog, profesor de psihologie la Katholische Stiftungsfachhochschule din München si psihoterapeut. Din 1994 lucreaza cu constelatii familiale si organizationale in grupuri, iar din 1999 se ocupa cu formarea facilitatorilor; s-a specializat in psihoterapia tulburarilor psihice grave, a depresiei, precum si a tulburarilor de personalitate borderline.



Cuprins
Cuvant inainte
Prefata

Capitolul 1. Tulburarea de panica, depresii, tulburari de personalitate, schizofrenii
1.1. Enigmaticele manifestari ale tulburarilor sufletesti
1.2. Teorii insuficiente si tratamente fara succes

Capitolul 2. Ipoteze fundamentale ale unei traumatologii psihice sistemice multigenerationale

Capitolul 3. Atasamentul sufletesc
3.1. Relatiile de atasament ca baza a existentei umane
3.2. Tipuri esentiale de relatii de atasament

Capitolul 4. Trauma psihica
4.1. Date fundamentale
4.2. Transmiterea experientelor traumatice peste generatii

Capitolul 5. Traumele existentiale si urmarile lor
5.1. A fugi sau a rezista
5.2. Traumele existentiale si efectele lor in generatiile urmatoare

Capitolul 6. Traumele de pierdere si urmarile lor
6.1. Pastrarea sentimentelor sau abandonarea trecutului
6.2. Traumele de pierdere si efectele lor in generatiile urmatoare

Capitolul 7. Traumele de atasament
7.1. Dragoste dezamagita, furie neputincioasa sau indrazneala de a avea din nou incredere
7.2. Repercusiunile traumelor de atasament asupra generatiilor urmatoare

Capitolul 8. Traumele de sistem de atasament
8.1. Tainuire sau dezvaluire
8.2. Efectele traumelor de sistem de atasament in generatiile urmatoare
8.3. Traume multiple si secventiale

Capitolul 9. Metoda constelatiilor sistemice
9.1 Procesul constelatiilor
9.2. Bert Hellinger si dezvoltarea constelatiilor familiale
9.3. Metoda, context situational, teorie si facilitator
9.4. Un mic studiu privitor la cercetarea eficientei

Capitolul 10. Constelatiile in terapia tulburarilor de atasament si traumatismelor
10.1. Terapia tulburarilor de atasament
10.2 Terapia traumei

Capitolul 11. Consideratii pentru viitor

Bibliografie


Sarbatori fericite !

Viorel Vrabie
PR Psihologie - Editura Trei
viorel.vrabie@edituratrei.ro
Mobil: 0726 345 872
Tel./Fax: (021) 300 60 90
www.edituratrei.ro

Franz Ruppert este profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Munchen din anul 1992. Interesul său se centrează pe impactul transgeneraţional al traumelor, în special în aria tulburărilor mentale severe. În ultimii 15 ani a obţinut o înţelegere profundă şi o îmbinare originală a procesului traumatic şi a teoriei ataşamentului, alături de metoda constelaţiilor sistemice. Mai multe informaţii puteţi afla pe www.franz-ruppert.de




Data evenimentului: 20-22 aprilie 2012


Limba: engleză, cu traducere succesivă în româneşte


Ţinuta: lejeră, comodă


Locaţie: Euro Hotels International Polizu (Str. Gheorghe Polizu nr.4, Sector 1, Bucuresti)


Cost: 220 euro, în lei, la cursul zilei, pentru înscrieri până la data de 1 aprilie. După această dată, costul este de 250 euro. Cei interesati vor primi intr-un mail detalii cu modalitatile de plata.
Vă rugăm să aveţi în vedere că numărul de locuri este limitat. Confirmarea locului se face doar după confirmarea plăţii! Locurile se ocupă în ordinea efectuării plăţii.


În acest cost intră:
- participarea la workshop
- masa de prânz în primele două zile de workshop
- coffee break.


Pentru a asigura o organizare fluidă pentru toţi cei implicaţi, vă rugăm să respectaţi următoarele:


Pentru înscriere, trimiteţi un mail la dianavlucia@gmail.com în care să apară datele dumneavoastră pentru facturare: nume, prenume, CNP, adresa, seria şi numarul din CI şi/sau numele firmei/companiei, CUI sau CIF, adresa si contul bancar. Dacă aveţi nevoie, veţi primi şi o factura proforma cu care se va putea efectua plata. După efectuarea plăţii, daţi un nou mail cu dovada scanată şi veţi avea locul asigurat şi factura eliberată. Aceasta va putea fi ridicată direct de la cabinet sau în perioada workshop-ului de la persoana desemnată special pentru acest lucru. De asemenea, veţi primi şi un contract de înscriere prin care veţi confirma participarea şi respectarea confidenţialităţii.


Organizator: Diana Vasile


ISTT promoveaza si sustine profesional acest workshop.


Date de contact pentru orice întrebări:
Telefon/fax: 021 231 19 78 cabinet Logos.
Mobil: 0722 30 30 41 Diana Vasile, 0722 20 59 92 Carmen Ragea. Email: dianavlucia@gmail.com , terapia.traumei@gmail.com*******************************************************************************

Articol preluat de pe site -ul:
http://www.go4it.ro/auto/terrafugia-transition-masina-zburatoare-prezentata-pe-viu-9500031/




Terrafugia Transition: maşina zburătoare prezentată pe "viu" 09 aprilie 2012 | 14:45 George Olteanu Comentarii 4

Castiga o consola PlayStation 3 si multe jocuri de PC!

Intra acum in concurs! Salonul Auto New York 2012 a adus în lumina reflectoarelor maşina zburătoare Terrafugia Transition, acum ajunsă un prototip funcţional, omologat atât în traficul rutier, cât şi în cel aerian.
Primul concept a apărut acum aproximativ şase ani, iar astăzi vedem primele rezultate notabile. Teoretic, maşina zburătoare poate parcurge în zbor 787 de Km , dar ultimele teste practice au constat într-un zbor de doar opt minute, la o altitudine de 420 de metri.
Terrafugia Transition - maşina zburătoare
Pentru a putea manevra un asemenea vehicul, ai nevoie de licenţă de pilot şi cel puţin 20 de ore de zbor la activ.
Preţul estimat pentru Terrafugia Transition este de 279.000 de dolari . Mai multe detalii despre maşina zburătoare găsiţi pe promotor.ro.

*******************************************************************************

Articol preluat de pe site -ul:
http://www.zf.ro/business-international/sua-a-subestimat-forta-militara-a-chinei-si-ura-generalilor-chinezi-fata-de-puterea-americana-raport-9486155


SUA a subestimat forţa militară a Chinei şi ura generalilor chinezi faţă de puterea americană - raport
astăzi, 10:39 Autor: Alin Constantin Pilat

Statele Unite subestimează creşterea militară a Chinei precum şi resentimentele conducătorilor chinezi faţă de puterea americană, potrivit unui raport oficial publicat joi la Washington, relatează AFP.
Raportul, elaborat pentru Comisia SUA-China privind economia şi securitatea, ce aparţine Congresului, evidenţiază mai multe "cazuri clare de subestimare" a armamentului Chinei, Beijingul dezvoltând submarine, avioane invizibile pe radar şi rachete balistice, mai repede decât au anticipat experţii americani.
Potrivit raportului, aceştia din urmă au anticipat la sfârşitul anilor '90 că China nu va prinde din urmă SUA în domeniul militar şi nu va acorda prioritate dezvoltării industriei de apărare comparativ cu alte sectoare ale economie.
"Marele Zid" din jurul arsenalului nuclear al Chinei, dărămat de o mână de studenţi
"Zece ani mai târziu, este evident că multe dintre predicţiile făcute la sfârşitul secolului s-au dovedit a fi radical false", scriu autorii raportului. Experţii americani ar putea sesiza mai bine realitatea privind dezvoltarea militară a Beijingului dacă ar fi mai mulţi cei care ar putea citi în chineză şi ar putea consulta articole de specialitate, notează studiul.
"Observatorii americani nu ar trebui să ia drept adevărate declaraţiile guvernului chinez cu privire la politica de apărare pentru că acestea ar putea fi înşelătoare sau ar putea proveni din partea unor instituţii" precum Ministerul Afacerilor Externe, "care nu au calitatea de a vorbi despre probleme militare", se arată în raport.
Potrivit acestui document, experţii americani subestimează de asemenea "modul în care liderii chinezi consideră SUA drept o ameninţare fundamentală pentru securitatea Chinei". Regimul de la Beijing s-a înfuriat astfel în momentul bombardării ambasadei chineze din Belgrad de către forţele NATO în 1999, atac condus în perioada respectivă de Statele Unite pe baza unei erori, se afirmă în raport .
China pregăteşte o rachetă care să scoată din joc mândria marinei SUA, portavioanele nucleare
China a anunţat luna trecută o creştere puternică a bugetului său militar, care ar trebui să fie suplimentat cu 11,2 la sută în 2012, la 670,27 miliarde yuani (80,6 miliarde de euro). Deşi mulţi experţi consideră că cheltuielile reale sunt mult mai mari, ele rămân cu mult sub bugetul militar american (613 miliarde de dolari pentru 2013).

*******************************************************************************


Articol preluat de pe site -ul:
http://www.linkedin.com/news?viewArticle=&articleID=5569662351948382211&gid=1818095&type=member&item=91917902&articleURL=http%3A%2F%2Fwww.realitatea.net%2Fs-a-inventat-softul-care-elimina-cv-urile-dupa-cuvinte-cheie_908679.html&urlhash=IJng&goback=.gde_1818095_member_91917902
S-a inventat SOFTUL care elimină CV-urile după anumite CUVINTE-CHEIE Firmele care primesc un număr foarte mare de CV-uri au început să utilizeze un program informatic care este setat să detecteze anumite cuvinte-cheie, scrie Wall Street Journal.







400 de persoane şi-au depus CV-urile, în patru ore, pentru a se angaja la Ford.
Softul le permite angajatorilor să păstreze doar CV-urile care corespund anumitor cerinţe obligatorii. CV-urile sunt scanate şi programul păstrează doar aplicaţiile în care se găsesc cuvintele-cheie cerute de companie.
În acest fel, recrutorii nu se mai obosesc să citească toate CV-urile primite, ci doar pe cele cu cel mai mare grad de adaptare la cerinţele postului. Candidaţii, în schimb, trăiesc tot mai des frustrarea de a nu mai fi contactaţi niciodată de angajatori.

"Am trimis 2.000 de CV-uri şi nu m-a sunat nimeni" Noul sistem automat de selectare a CV-urilor se explică prin numărul foarte mare de candidaţi pentru fiecare post vacant. Angajatorii nu mai fac faţă avalanşei de aplicaţii, scrie wsj.com - Starbucks a primit 7,6 milioane de CV-uri anul trecut, iar Procter & Gamble circa 1 milion de CV-uri.
Ambele companii folosesc deja noua aplicaţie, care poate costa între 5.000 de dolari şi câteva sute de mii de dolari, în funcţie de complexitatea sistemului.
Printre cuvintele-cheie căutate se soft se numără anii de experienţă, competenţele, şcolile urmate, calificările sau numele unor foşti angajatori. Se stabileşte o ierarhizare a CV-urilor, iar cele mai prost plasate sunt eliminate definitiv.
Soluţia la care pot apela candidaţii la joburi este să folosească în CV cât mai multe cuvinte-cheie din anunţul de angajare al companiei.
*******************************************************************************








Pentru ce sunt buni banii?























Warren Buffett


Interviu CNBC cu Warren Buffett, al doilea dintre cei mai bogati din lume,

care a donat 31 milioane $ pt caritate.

Cateva aspecte intereante ale vietii lui: 1.- A cumparat prima actiune la 11 ani si regreta ca a inceput prea tarziu!
2.- A cumparat o mica ferma la 14 ani cu economiile din vanzari de ziare.
3.- Si astazi mai locuieste in mica lui casa in Omaha, cu 3 camere, pe care a cumparat-o dupa ce s-a casatorit, acum 50 de ani. El spune ca in acea casa are totul. In casa sa nu are nici un tablou sau decoratiuni interioare, statui.
4.- Isi conduce singur masina, nu are sofer si nu are bodyguard. 5.- Niciodata nu a calatorit in avion particular, chiar fiind proprietarul celei mai mari companii de avioane private din lume.
6.-Compania lui, Berkshire Hathaway, are in subordonare inca 63 de firme. Odata pe an, el trimite scrisori directorilor firmelor sale, cu targeturile pt noul an.N iciodata nu convoca reuniuni sau da telefoane zilnice directorilor.
Directorilor lui le-a impus urmatoarele 2 reguli:

- Regula 1: Nu pierdeti niciodata investitile actionarilor.
- Regula 2: Nu uitati regula 1. 7.- El nu socializeaza cu lumea in inalta societate. Isi petrece timpul liber cu o farfurie de popcorn la TV. 8.- Bill Gates, cel mai bogat din lume, l-a cunoscut recent, acum 5 ani. Bill Gates credea ca nu are nimic in comun cu Warren Buffett. Pentru asta, a stabilit o intalnire cu el, programata sa dureze o jumatate de ora. Dar cand l-a cunoscut, intalnirea a durat 10 ore si Bill Gates s-a transformat intr-un fan al lui Warren Buffet.
9.- Warren Buffet nu are telefon mobil si nici laptop pe birou. 10.- Sfatul lui pt tineri: Indepartati-va de cartile de credit si investiti in voi.


AMINTITI-VA:
A. Nu banul face pe om, ci omul face banul.
B. Viata este atat de simpla pe cat v-o faceti voi.
C. Nu faceti ce spun altii, ascultati-i, dar faceti cum simtiti.
D. Nu va imbracati doar cu haine de firma, ci cu cele in care va simtiti confortabil.
E. Nu cheltuiti banii pe lucruri care nu sunt necesare, ci doar pe cele cu adevarat necesare.
F. Pana la urma, viata voastra e a voastra. De ce sa le dati altora sansa sa v-o conduca?
G. Daca banii nu ajuta ca sa-i imparti cu ceilalti, atunci pt ce mai sunt buni?
AJUTATI CHIAR DACA NU PUTETI, MEREU CEI CARE STIU SA IMPARTA VOR FI BINECUVANTATI.
H. NU cheltuiti banii pe care nu ii aveti. Cartile de credit, imprumuturile, etc au fost inventate de societatea de consum. I. Inainte de a cumpara ceva, ganditi-va:

- Ce mi se intampla daca nu cumpar asta?

Daca raspunsul este "nimic", atunci nu cumparati, pt ca inseamna ca nu aveti nevoie.
"Nimic nu am adus pe lume, nimic nu vom lua cand plecam.."


*******************************************************************************


Povestea eschimosilorl...





Trebuie citit de toti. Cred ca nu veti regreta.


O poveste despre Capitalism
Mi-am adus aminte de o poveste de ”succes” nord-americană (nu eu, care va transmit, ci povestitorul ...) ! Acolo se spune că un expert în vânzări trebuie să reușească să vândă și frigidere eschimoșilor! Nimic mai adevărat și mai capitalist!

Plecând de la această ”performanță”, într-o corporație capitalistă producătoare de electrocasnice (la care mulți dintre noi visăm sau visam să lucrăm – suna high rezonanța de multinațională!) s-a pus această problemă, să fie vândute frigidere eschimoșilor (în acest caz populației native din Alaska ).

La o întâlnire de brainstorming a fost dezvoltată această idee: cum vindem frigidere eskimoșilor? foarte simplu, răspunde cineva! îi convingem că își pun familiile în pericol dacă nu țin mancare într-un frigider! inventăm un institut care a făcut un studiu și rezolvam problema! Genial! Alt specialist ridică o altă problemă: dar ei nu au curent, că locuiesc în igloo-uri! Mda, spuse managerul! Asta este o problemă! Le vindem generatoare, spuse cineva de la masa! Discutăm cu o firmă care face așa ceva! Da! excelent! Altcineva de la masă ridică o altă problemă și mai spinoasă: dragii mei! sunteți copii? generatoarele merg pe combustibil! de unde benzinării? Mda, cred că problema devine nerealistă spuse managerul! Asa cum am abordat problema generatoarelor, așa vom aborda și problema benzinăriilor, spuse un alt participant la întâlnire! Vorbim cu o firmă de specialitate! Da, putem face asta, spuse managerul! Un finanțist prezent la ședință îi întreabă pe ceilalți: dragii mei, v-am ascultat pe toti! Problema ridicată de voi este îngrozitor de aberantă! Eschimoșii nu au venituri, ei trăiesc din ce produc! Dacă nu au bani, cum vindeți voi frigidere, generatoare, benzină? Se lasă liniștea! Din penumbra scaunului managerului apare un evreu bătrân îmbrăcat impecabil, finanțist de meserie (cum altfel), persoană pe care puțini de la masă o vedeau în firmă și aprope niciunul nu o cunoștea! Le spune tuturor pe un ton blând: ori nu aveți habar de societatea în care trăiți, ori sunteți superficiali, ori sunteți stupizi! Ideea cu frigiderele este genială! Mai rămâne o mică problemă! Banii! Dar avem mai mulți decât imaginația noastră poate duce! Cum banii sunt virtuali, îi putem transfera oricui, oricând, oriunde! prin credit! așa că mai adăugați și servicii de creditare produselor dumneavoastră, faceți contracte de credit avantajoase (cui ?)! Semnați cu băncile înțelegeri pentru dezvoltare! spuneți că deschidem noi piețe și la treabă. Ce vă interesează pe voi mai mult decât frigiderele?

S-a lăsat liniștea.......apoi managerul, pe un ton prietenos le spune celor prezenți: daca nu aveți ceva de adăugat! La treabă!

După 3 luni: regiunea target avea peste 100 de benzinării (din 5 inițial), hypermarket-uri vreo 10 (din 1), sucursale bancare 150 (din 2 inițial), familii de eskimoși cu frigidere: aprope toți! ajunsese frigiderul un statut social! nu ai frigider,nu ai valoare! îți vor muri copiii intoxicați cu bacteria inventată de institutul virtual din ședința de brainstorming!
După 6 luni au început să dispară benzinăriile, de la 100 la 40, hypermarket-urile s-au împuținat (de la 10 la 3), sucursalele bancare și mai puține: de la 150 la 30! Famili de eskimoși cu frigidere: toți, dar puțini reușeau să le mai folosească pentru ca nu aveam bani de combustibil pentru generator!

După 1 an regiunea target avea 5 benzinării, 1 hypermarket, 2 sucursale bancare, toți eskimoșii aveau frigidere și generatoare, niciunul nu mai mergea, dar în schimb toți primeau notificări că dacă nu își plătesc datoriile vor fi dați afară de pe pământurile lor!

După 1 an și jumătate regiunea nu mai avea decât 1 benzinărie, niciun hypermarket, 1 sucursală bancară, și toți proprietarii de frigidere la coadă la cantina săracilor! Le-au fost executate terenurile și prin asta și mijloacele de subzistență!

Vă sună cunoscut? Cred ca da! Se numește capitalism! Bineînțeles că am văzut fotografiile zonei target din Alaska în primele 3 luni, și am rămas cu gura căscată realizând că ei acolo au absolut tot ce le trebuie iar mie îmi lipsesc unele dintre ele într-o capitală europeană! Dar oare fotografia aia exprima adevarul sau era o iluzie?

Să tragem linie: corporația de electrocasnice și-a primit banii pe frigidere (comisionate de hypermarketuri) de la băncile ce acordau credite, firmele de scule și-au primit banii pe generatoare de la băncile care au creditat achiziționarea lor (comisionate de hypermarketuri), benzinăriile au vandut o perioadă (probabil pe carduri de credit), băncile au caștigat cel mai mult având și terenurile eskimoșilor executate prin neplata creditelor și banii pe creditele neplătite de eskimoși pentru că i-au primit de la stat pentru a evita falimentul economiei globale (cică). Și eskimoșii? fără terenuri, fără frigidere, fără generatoare, fără viitoarele venituri (popriri), fără viitor!

Concluzia!

Nu vă cumpărați produse pe care nu vi le permiteți (finanțiștii spun că dacă nu puteți acoperi din surse proprii 25 -40 % din valoarea unui produs, înseamnă că nu vi-l permiteți, cu toate ofertele tentante ale băncilor).

Nu vă cumpărați produse inutile (și eu am în casă nenumărate cuțite electrice, feliatoare, mixere, mașini facut tăiței, etc!). Nu fiți eskimoși!
Învățați din această criză, informați-vă asupra produselor pe care le doriți, gândiți-vă dacă într-adevăr aveți nevoie de ele! Adaptați-vă cumpărăturile după propriile necesități nu după ce vedeți la alții sau după ședința de amețeală a vreunui reponsabil de vânzări! Fiți eficienți cu propria viață și cu propriile venituri! Trăiți sănătos și curat!


*******************************************************************************
2.

Un nou material pentru copii!


"Poezia, draga mie, Ma invata tot ce stie! - culegere de poezii terapeutice pentru copii"
Ioana Drugas , Ioana Graţiana Potra. (2012). Oradea: Editura Primus





Cu versuri în minte,
Am tot crosetat cuvinte,
Pentru dragii de copii-
Povete de capatai!





Pretul cartii: 35 lei
Modalitatea de comanda: on-line pe situl www.carti-de-psihologie.ro prin PFA Drugas Ioan Marius.
Pentru comenzile de peste 5 carti, taxele postale gratuite.


Invatati-i pe copii cum sa depaseasca anumite probleme, cu ajutorul poeziilor.



*******************************************************************************


1. Excepționale filme documentare



Lista de filme documentare de la A la Z, pe categorii.
Lista cuprinde 507 filme documentare online subtitrate, care pot fi descarcate gratuit pe calculator. Filmele sunt publicate pe FilmeDocumentare.com si au fost ordonate de categorii de interes ce acopera mari domenii ale cunoasterii.
Desigur, lista nu este si nu va fi niciodata completa, insa mizam pe ajutorul, ideile, sugestiile si observatiile tale pentru a o extinde cat mai mult. De aceea, credem ca este important ca si tu sa dai mai departe aceasta lista.
Abonează-te gratis la documentare noi.


Istorie
Ultima redută
Goţii sălbatici
Megastructuri antice – Angkor Wat
Bătălia de la Monte Cassino
Povestea cartofului
Mata Hari, dansatoarea-spion
Hiroshima: a doua zi
Oamenii carvernelor
Rasputin – diavolul încarnat
În căutarea destinului – Orientul Mijlociu
Cavalerii de Malta
Ginghis Han – povestea unui cuceritor
Armata pierdută a lui Napoleon
Tunurile uriaşe ale lui Hitler
KGB și războiul clandestin împotriva României
Jack Spintecătorul
Utopia trăită – Revoluţia spaniolă
Dictatura lui Ion Antonescu
Cum să furi o identitate: românii din Timoc
Masacrul de pe Plaja Omaha
Atena – adevărul despre democraţie
Arma secretă a Japoniei
Dictatura regelui Carol al II-lea
A fost odată în Transilvania
Dezastrul de la Cernobîl
Masacrul din Piaţa Tienanmen
Golgota Basarabiei
STASI: Poporul sub control
Castelul Peleş, reşedinţa de vară a regilor României
Ascensiunea şi sfârşitul sângeros al Romanovilor
Spărgătorii de coduri
Biblia secretă – Cavalerii Templieri
42 de planuri de asasinare a lui Hitler
Scandaluri în Egiptul Antic
Teleenciclopedia – Istoria Indiei
Indestructibilul Titanic
1929 – Marele Crah
Naziștii și misterul gemenilor lui Mengele
Blindatele de pe Dunăre
Napoleon al III-lea și Tânăra Românie
Genocidul sufletelor – Experimentul Pitești
Cele șapte minuni ale Egiptului Antic
Cine l-a ucis pe Rasputin?
Basarabia – Prăbușirea unei lumi
Independența României
Nefertiti, regina Egiptului
Moștenirea dacilor, pe apa sâmbetei
România în anii Marelui Război (15 episoade)
Memorialul durerii (integral, 35 de episoade)
Cei mai diabolici oameni din istorie – Stalin
Momente de răscruce ale istoriei (7 episoade)
Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan
Roma antică – Mărirea și decăderea unui imperiu (6 părți)
Astrospionii
Auschwitz – Naziștii și soluția finală (serial BBC)
Cei mai diabolici oameni din istorie – Vlad Țepeș
Egiptul magic (8 episoade)
Megastructuri antice – Alhambra
Hiroshima
Bătălia de la Cernobâl
Megastructuri antice – Petra
Megastructuri antice – Colosseumul
Megastructuri antice – Hagia Sofia
Știința secretă a Islamului
Megastructuri antice – Machu Picchu
Antonescu și România între ’40 și ’44
Ceaușescu – Ascensiunea și decăderea lui
Secretele Marelui Zid Chinezesc
Eminescu și culisele unui asasinat politic
Bizanțul – Imperiul pierdut
Secretele Orașului Interzis
Ordin de luptă împotriva uitării
Aurul lui Hitler
Execuția Ceaușeștilor
Cold Waves – Război pe calea undelor
Ce știau anticii – Egiptenii
Marele jaf comunist
Execuția mareșalului Ion Antonescu (+ scene din proces)
Mineriada din 13-15 iunie 1990
Țara Moților – O istorie nescrisă
Transilvania – Istorie, legendă și mister
Vasile Mămăligă – moldoveanul ajuns erou național în Indonezia
România și dictaturile ei – Mișcarea Legionară
Arme, viruși și oțel
În căutarea civilizației dispărute: Oglinda cerurilor
Povestea sovietelor


Mediu
Un om, o vacă, o planetă
Parcul naţional Munţii Măcinului
Plus2Celsius
Cum a supravieţuit Cuba crizei petrolului
Japonia în dezastru. Tsunami-ul de la Fukushima
Trezirea la realitate – Criza petrolului
Caii sălbatici din Delta Dunării
Salina Turda – 13,5 milioane de ani de istorie
Cutremurul din 1977. Bucureştiul sub dărâmături
Şase grade fatale
Tsunami: când valul a lovit
Planeta miraculoasă (II): Pământul înghețat
Planeta miraculoasă (I): Trecutul violent
Ada Kaleh – Insula dinamitată de Ceaușescu
Al Gore – Un adevăr incomod
Încălzirea globală
Tehnici de supraviețuire – Republica Dominicană
Bâstroe – Un canal, mai multe granițe
Tehnici de supraviețuire – Transilvania
Întunecarea globală
A 11-a oră
Acasă
Pământul în 2100


Religie & Spiritualitate
Necazuri în paradisul Amish
Cercul perfect: De la Dumnezeu la ştiinţă şi înapoi
Părintele Arsenie Boca
Legea rezonanţei sau cum sa ne facem viaţa mai bună
Reîncarnarea unui maestru tibetan
Gaura albă în timp
Cultul diavolului
Amazon
Există raiul cu adevărat?
Misterele Cabalei
Tabu – Vindecări extreme
DMT – Molecula spiritului
“Fabrica” de bani – Biserica Ortodoxă Română
Mai presus de mine
Dedublarea astrală – desprinderea sufletului de trup
Efectul placebo în spiritualitate
Biserici și mănăstiri celebre din România
Alte lumi – Călătorie în inima șamanismului
Exorcismul – Cazuri reale
Biblia secretă – Rivalii lui Isus
Cartea tibetană a morților
Giulgiul din Torino – Țesătura timpului
Conflictul cosmic – Originea Răului
Eu și Biserica Scientologică
Secretul de dincolo de materie
Chakrele iluminate
Rădăcina tuturor relelor
În iad și înapoi: studii despre moartea clinică
Moartea la români
Codul lui Moise
Dumnezeul absent
Cum ar arăta o lume ideală?
Secretul
Yoghinii din Tibet
Cine a scris Biblia?
Trezirea la punctul zero
Eliberarea din carapace: călătoriile astrale


Conspiratii
Desecretizarea fenomenului OZN
Criminali de război în slujba CIA
Conspiraţia universitară
Reducerea intenționată a populației – Eugenia globală
Cine l-a ucis pe Martin Luther King?
Dosarele conspiraţiei – Asasinarea lui JFK
Noua religie a noii ordini mondiale
Dezvăluiri despre Opus Dei
Războiul parapsihologic – dezvăluiri uimitoare
Piramida deşeurilor – Conspiraţia uzurii morale planificate
Wikileaks – Dosarele secrete ale războiului din Irak
Zeitgeist III: Moving Forward
Escrocheria secolului – apa îmbuteliată
Incidentul Roswell
Şah mat: Strategia unei revoluţii
Cazul Coca-Cola: tortură, intimidare şi crimă
Puterea coşmarurilor: ascensiunea politicii fricii
Secretele inconștientului: mesajele subliminale
7 iulie 2005: Atac asupra Londrei
Societățile secrete și religia
Autopsia unui extraterestru
OZN – Dosarele Fastwalkers
Bani pe datorie – Conspirația bancherilor
Illuminati – conspirație pură, fără teorie
Ne prăbușim împreună
Arhitecții controlului
Conspirația de la Pearl Harbor
Colapsul
Cum a început secretomania OZN
Conspirația tutunului
Farfuriile zburătoare există
Conspirația Bin Laden – Mort sau viu
Inamici inventați
Cine a omorât mașina electrică?
David Icke – A avut el dreptate?
Joc final
Big Brother – Dictatura electronică
Teoria conspirației – Masoneria în România
În interiorul Francmasoneriei
Cine ne controlează – Interviu cu Aaron Russo
911 – La locul faptei
Decepția Obama
Mărturiile unui francmason de grad 33
Controlul total prin cipurile electronice
Kymatica
Agenda ascunsă
Căderea Republicii – Președinția lui Barack Obama
Blestemul satanic al comunismului
Illuminati: Conspirația Antichrist
Loose Change
Spațiul secret
Revelațiile unei preotese
Un lucru ciudat s-a petrecut în drum spre Lună


Natura
Misterul Insulei Paştelui
Marile migraţii ale animalelor
Planeta Pământ – Mările continentale
Wild Carpathia
Feline africane
Cursa îngheţată: cu bicicleta la -50 de grade
Everest
Poveste de la Polul Nord
Puii dinozaurilor
Natura ciudată – Metode stranii de hrănire
Viața privată a unei pisici
Planeta Pământ – Pădurile
Haos din cenușă – Vulcanul din Islanda
Misterul Nilului
Planeta Pământ – Apa dulce
Misterele Jurasicului
Supranatural – Puterile neștiute ale animalelor (Serial BBC)
Planeta Pământ – Munții
Planeta Pământ – Deșerturile
Planeta Pământ – În adâncurile oceanelor
Planeta Pământ – Jungla
Marșul pinguinilor
Planeta Pământ – Peșterile
Film documentar BBC – Tigrii
Apa – misterul cel mare
Baraka


Mistere
Codul Voynich
Destinul misterios al lui Michael Rockefeller
Au coborât extratereştrii pe Pământ?
Vampirii, adevăr sau fantezie?
O enigmă greu de dezlegat – Triunghiul Bermudelor
Biblia Diavolului
2012 – Profeţiile maya
România secretă – fenomenele paranormale din pădurea Baciu
Profeţiile maya şi cercurile din lanuri
Descifrarea codului DaVinci
Oameni arși de vii – Combustia spontană
Legenda Atlantidei
Arca lui Noe – A avut loc potopul cu adevărat ?
Puterea credinței
Dosarele paranormale secrete ale KGB
Masoneria
Misterul Maya
Secretele morților – Asasinul cu umbrelă
Contactul cu extratereștrii a început
A doua venire a științei
Fenomene paranormale – Fantome nervoase
Anchetă asupra lumii invizibile
Atlantida
Triunghiul Bermudelor
2012: Știință sau superstiție
Astronauți străvechi
București, 13
Teoria conspirației – OZN deasupra României
Jocurile minții
Originile misterioase ale omului
Secretele Vaticanului
Pământul gol pe dinauntru
Secretele francmasonilor
Nostradamus: 2012
Proiectul Montauk – Cronicile călătoriilor în timp


Politica
Sistemul american – Jocul intereselor
Eisenhower, comandantul suprem
Economia fericirii
China vs SUA – Două imperii în război
PsyWar, războiul psihologic
Kosovo, o regiune furată (documentar interzis)
Capcana: Revolta anticomunistă din Republica Moldova
Air Force One – avionul celui mai puternic om de pe Planetă
Enron – “Băieții deștepți” din sistemul energetic american
10 trilioane, deocamdată…
Nixon și scandalul Watergate
Cum se vinde războiul
Imaginile care au păcălit lumea – Înșelătoria lagărelor de concentrare
De ce luptăm?
Colapsul economic al Argentinei
America: de la libertate la fascism
Avem încredere în dobândă
Cum se comite un asasinat economic
Ca la Moldova
Surplus – Terorizați să fim consumatori
Corporația


Cultură
Tibet
Mănăstirea Suceviţa
În căutarea lui Richard
Nichita Stănescu – Interviu integral cu Poetul-Soldat
Minunile României – Mănăstirea Humor
Apocalipsa după Emil Cioran


Știință
Hackerii, bandiţi şi îngeri
Un miracol pe orbită – Telescopul Hubble
Pământul fără Lună
Realitatea e doar o iluzie
Universul
Vânătorii de viruşi
Brevet pentru un porc – Marea afacere genetică
Moartea din adâncuri – Submarinele nucleare
Misterele planetei Marte
Gloanţele viitorului
Elementul secret al Universului – Fractalii
Fuziunea la rece: focul din apă
Maşini de război: Tancul
Maşini de război: mitraliera
Cele mai ciudate planete
Miracolul din celulă – Dovada biochimică a creației
Download – Adevărata poveste a Internetului
Știința imposibilului – În fața apocalipsei
Teleenciclopedia – Timpul
Telepatia
Băiatul cu un creier incredibil
Călătoria supremă – Limita universului
Călătorie în anul 10.000 înaintea erei noastre
Creierul – Totul e în mintea noastră
Prin univers cu Stephen Hawking
Omul de Neanderthal
Megastructuri – Podul Millau
Cum să trăiești 101 ani
Moartea invizibilă – Războiul electromagnetic
Sigmund Freud – Interpretarea viselor
Om, versiunea 2.0
ADN – Molecula vieții (serial 5 părți)
Cum gândește Google
Călătoria cosmică
Curgerea timpului – Dumnezeu, Einstein și fizica cuantică
Călătorie la marginea universului
LSD – Granițele minții
În pântec
Spărgătorii de mituri (12 episoade)
Corpul uman – Povestea vieții (7 episoade)
Curgerea timpului
Secretele dispărute ale lui Nikola Tesla
Universul elegant
Descifrând misterul vieții
Ce naiba știm cu adevărat?


Societate
Buck
Cum ne mint experţii
O viaţă de român în Spania
Calea spre autodistrugere
Macauba
Mâncare mortală
Moartea neagră
Copiii români vânduți pentru sex
Pământul primordial
Palmele
George Bush: Interviul despre 11 septembrie
Omul nou: URSS şi experimentele secrete
Turist în Spania
Frumuseţea în antichitate – Roma
Înjurătura la români – În căutarea lu’ Malone Muistu’
Turist în Londra
Ultima oră: Primul avion care a lovit World Trade Center
Tabu – Mâncăruri dezgustătoare
Turcia, creuzetul culturilor
Povestea morții lui Pat Tillman
Parkour – sportul oamenilor-felină
Praga, oraşul de aur
Sclavia modernă
Tabu – Corpul perfect
Wartorn 1861-2010: Eroi cu vieţi distruse
Faţa întunecată a ciocolatei
Etnobotanicele – Magazinele morții
Părul perfect
Teleenciclopedia – Despre kimono
Apocalipsa după şoferi
Soldat în Legiunea Străină
Execuții (acest documentar șochează)
11 septembrie – Cel care s-a aruncat de pe WTC
Iarna demografică – declinul familiei
Secolul sinelui – Freud, PR-ul și controlul minții
A fost odată familia creștină
Cighid – Lagărul de exterminare a copiilor din România
Sindicatul – Industria marijuanei
Ucigași în serie – Adevărații Hannibal Lecter
Regele cocainei – Pe urmele lui Pablo Escobar
Copiii țigani – hoți și cerșetori în Europa
Caută-mă pe Google
Nunți, muzici și casete video
Copiii subteranelor – Aurolacii din București
Coca-Cola versus Pepsi – Duelul giganților
Kapitalism – Rețeta noastră secretă (trailer nou)
Kapitalism – Rețeta noastră secretă
Sirenele – Satanismul în muzica rock
Povestea lucrurilor
Viața în Delta Dunării
Născuți la comandă – “Decrețeii”
Capcana – Revoltele anti-Voronin din 2009
MISA şi Gregorian Bivolaru în căutarea Adevărului
Imaginea de ansamblu
Națiunea suspectă
Copiii lui Ceaușescu
Lumină pe M.I.S.A. – Abuzurile împotriva yoghinilor
Fantoma din Belgrad
Orwell se răsucește în mormânt
Capitalismul – O poveste de dragoste


Biografii
Cele zece condiţii ale iubirii
Yitzhak Rabin – de la soldat la pacificator
Slobodan Milosevic
Întoarcerea Regelui Mihai
Tupac: Renaşterea
Marele trişor
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu
Eva Braun, amanta lui Hitler
Nae Ionescu – Profesorul şi discipolii
Jules Verne. O călătorie incredibilă
Tesla, maestrul fulgerelor
Bill Gates – Povestea celui mai bogat om din lume
Două țări înjunghiate în inimă

-----------------------------------------------------------

Mophie ofera primele carcase cu baterie pentru iPhone 5



Mophie ofera primele carcase cu baterie pentru iPhone 5


O companie care si-a facut un renume pentru carcasele cu acumulatori integrati de iPhone, Mophie a ajuns in sfarsit sa ofere un accesoriu similar pentru iPhone 5.

Destul de compacta pentru functionalitatea pe care o ofera, noua carcasa creata de Mophie poarta numele de Juice Pack Helium. Printre altele, aceasta este compatibila cu designul noului iPhone 5, inclusiv cu conectorul Lightning. Acumulatorul integrat in carcasa are o autonomie de 1500 mAh, cifra care in combinatie cu bateria unui iPhone 5 dubleaza autonomia terminalului. In specificatiile producatorului, Mophie Juice Pack Helium promite 6 ore in plus de conversatii pe o conexiune 3G sau 6 ore de navigat pe internet folosind o conexiune LTE sau 3G. In cazul in care vreti sa puneti carcasa la incarcat trebuie retinut faptul ca se incarca in egala masura atat Juice Pack-ul si telefonul din interior. In comparatie cu vechile iteratii ale conceptului, create pentru iPhone 4/4S, noua carcasa Mophie este cu 13 procente mai subtire. Ca urmare, desi iPhone-ul din dotare nu va mai fi la fel de suplu cu bateria suplimentara, macar va fi mai subtire fata de modelele din anii trecuti. Disponibile incepand de saptamana viitoare, noile carcase Mophie vor putea fi achizitionate cu 80 dolari in SUA.


Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/mophie-ofera-primele-carcase-cu-baterie-pentru-iphone-110047293.html

UPDATE: iPad 5 cu design de iPad Mini şi o versiune iPad 4 cu 128 GB memorie



UPDATE: Cei de la 9to5mac.com au prezentat o imagine cu ceea ce-ar putea reprezenta capacul viitoarelor tablete iPad 5 şi iPad mini. În cazul modelului mai mare, ne aşteptăm la o ramă îngustă, aşa cum am văzut la iPad-ul mini actual. Tenta albăstruie a carcasei ar putea fi rezultatul unui aparat foto modest. Pe de altă parte, textura ar putea fi similară cu cea întâlnită pe spatele lui iPhone 5.


Acestea ar putea fi capacele tabletelor iPad 5 şi iPad mini 2

Îndemnaţi de succesul nesperat de care se bucură iPad Mini şi respingerea variantei iPad clasică, percepută acum ca fiind prea voluminoasă şi grea pentru a mai fi la modă, designerii Apple ar putea lansa o tabletă iPad 5 cu aspect foarte diferit de modelul anterior. Suplimentar, tableta iPad 4 din actuala generaţie ar putea primi o versiune cu de două ori mai mult spaţiu de stocare inclus.


iPad 5 cu design de iPad Mini şi o versiune iPad 4 cu 128 GB memorie

Potrivit zvonurilor, tableta iPad 5 şi a doua generaţie iPad Mini ar putea fi lansate în a doua parte a acestui an, în perioada lunii Octombrie.

Dintre acestea, iPad 5 promite să aducă cele mai drastice schimbări, abandonând forma iPad clasică în favoarea unui design ceva mai compact, împrumutat de la tableta iPad Mini. Astfel, ecranul de 9.7 inch al tabletei va in înconjurat de o ramă asimetrică, îngustată pe lungime pentru a da impresia unei construcţii mai compacte. Potrivit informaţiilor furnizate de publicaţia iLounge, al cărei redactor şef afirmă că a văzut personal prototipul unei tablete iPad 5, aceasta este mai subţire şi cu dimensiuni mai mici decât predecesoarele sale.

Din păcate decizia de a modifica într-un mod atât de radical designul tabletei iPad riscă să creeze utilizatorilor cel puţin la fel de multe probleme pe cât rezolvă. În timp ce tableta iPad 5 are de câştigat la capitolul portabilitate, sacrificiul făcut pe partea de ergonomie riscă să-i nemulţumească pe mulţi dintre utilizatorii obişnuiţi cu formatul clasic. Chiar dacă noua tabletă poate fi utilizată fără probleme şi în poziţie orizontală, nu trebuie să uităm că ecranul cu rată de aspect 4:3 a fost ales tocmai pentru că se pretează mai bine la folosirea în poziţie verticală, pentru web browsing şi lecturarea de cărţi în format electronic, ţinând tableta de marginile proeminente.


Noua versiune beta 5 a sistemului iOS 6.1 anunţă existenţa unui dispozitiv cu 128 GB memorie internă.

Ajutată de greutatea şi dimensiunile mult reduse, tableta iPad Mini poate fi ţinută în poziţie verticală aproape la fel ca un telefon, sprijinită între degetul opozant aşezat pe marginea de jos a ecranului şi celelalte degete răsfirate pe spatele carcasei. Mai voluminoasă şi mai grea, tableta iPad 5 ar putea fi greu de ţinut în mână fără să ajungem cu degetele pe suprafaţa activă a ecranului, lipsit de protecţia unei rame încăpătoare.

Până la apariţia noii tablete iPad 5, Apple ar putea lansa şi o variantă cu dotări superioare a tabletei iPad 4, după ce indicii strecurate într-o versiune beta a sistemului iOS 6.1 anunţă existenţa unui dispozitiv cu 128 GB memorie internă. În timp ce unele zvonuri vorbesc despre o variantă cu 128 GB memorie a telefonului iPhone 5S, alte surse înclină spre o variantă iPad 4th gen cu dotări superioare, menită să reaprindă interesul utilizatorilor.

Sursa: http://www.go4it.ro/tablete/update-ipad-5-cu-design-de-ipad-mini-si-o-versiune-ipad-4-cu-128-gb-memorie-10526441/



Google Earth, actualizat cu 100.000 tururi virtuale pentru locaţii celebre



Google a anunţat un upgrade masiv pentru funcţia Google Earth Tour Guide, disponibilă deja de ceva vreme în versiunile pentru dispozitive Android, iOS şi PC-uri desktop ale aplicaţiei Google Earth.

Pe scurt, modul Tour Guide oferă utilizatorilor Google Earth o modalitate de a explora locaţii interesante din apropierea punctului de pe hartă la care au navigat, alegând dintr-o listă cu selecţii ce sunt actualizate ori de câte ori dăm zoom către o nouă regiune din hartă. Practic, funcţia Tour Guide este calea prin care Google ne arată locaţii interesante despre care poate nici nu ştiam că există.

De acum, cei dornici să descopere noi destinaţii de vacanţă sau să exploreze locaţii exotice din confortul propriului fotoliu au la dispoziţie o selecţie mult mai variată de oraşe, locuri interesante şi destinaţii turistice provenind din peste 200 ţări. Alături de cele 100.000 locaţii noi, şi colecţia de 11.000 locaţii oferite din luna octombrie 2012 a primit îmbunătăţiri, astfel că multe destinaţii merită să fie reexplorate.


Cum arată modul Tour Guide pe tabletele cu sistem Android

Noua colecţie de tururi virtuale combină experienţa survolării 3D, deasupra replicilor virtuale ale clădirilor şi peisaje, cu albume de fotografii reale preluate din arhivele Wikipedia, prin care să ne putem forma o imagine cât mai completă despre locaţiile reale. Suplimentar, Google a introdus o opţiune Place Highlight şi a adăugat mai mult de 1 milion imagini încărcate de utilizatori în arhivele Panoramio. Fiecare tur virtual este încheiat cu câte o colecţie de imagini Panoramio, alese ca fiind cele mai reprezentative pentru locaţia vizată.

Sursa: http://www.go4it.ro/internet/google-earth-actualizat-cu-100.000-tururi-virtuale-pentru-locatii-celebre-10529896/



Aplicatia Salvamont, un prieten de nadejde pentru iubitorii de munte




Pentru a veni in sprijinul celor care isi petrec sfarsitul de saptamana sau vacantele la munte, Vodafone a lansat aplicatia Salvamont. Cu ajutorul acesteia, in cazul in care turistii sufera un accident sau au nevoie de ajutor, echipele Salvamont ii pot localiza mult mai usor. Turistii care folosesc aplicatia pot notifica in timp real dispeceratul Salvamont, cu ajutorul butonului SOS din aplicatie, atunci cand are nevoie de ajutor. Echipele Salvamont pot localiza pozitia telefonului, coordonatele geografice si nivelul bateriei. Chiar daca telefonul nu mai este in raza de acoperire a retelei de telefonie folosite, traseul parcurs va fi memorat pe perioada monitorizarii, iar la prima conexiune in retea, dispeceratul Salvamont va putea vedea din nou coordonatele locatiei utilizatorului.

Aplicatia este disponibila in prezent pentru toti utilizatorii telefoanelor Android, indiferent de retea, si poate fi descarcata din Google Play. Special pentru utilizatorii Vodafone, traficul de date in cadrul aplicatiei este gratuit.




zoom in


zoom in


zoom in


„Anual peste 3500 de turisti beneficiaza de asistenta Salvamont pentru rataciri sau accidente suferite pe partiile de schi sau pe trasee montane. Cu ajutorul acestei aplicatii, echipele Salvamont pot localiza mult mai simplu acesti turisti care au nevoie de ajutor. Pana in prezent, turistii sunau la 0Salvamont atunci cand aveau nevoie de noi, iar timpul scurs de la primul apel pana la gasirea turistilor putea varia in functie de dificultatea traseului. Acum ii putem localiza mult mai simplu, iar timpul de salvare se reduce considerabil”, a mentionat Mircea Opris, Presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania.

Totodata, cei care vor sa isi petreaca sfarsitul de saptamana pe partiile de schi, pot afla din timp cele mai importante avertismente montane, informatii despre starea vremii, trasee montane, contactele si locatiile cabanelor din intreaga tara si informatii despre peste 70 de partii de schi din tara.

Din 2004 si pana in prezent, Vodafone a sprijinit Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania pentru asigurarea nevoilor echipelor Salvamont din toata tara: infiintarea si functionarea Dispeceratului National 0Salvamont (0725.826.668), servicii de telecomunicatii pentru echipele Salvamont din toata tara, achizitia echipamentelor speciale necesare salvamontistilor in interventiile de salvare pe munte, imbunatatirea semnalizarii traseelor montane, refacerea refugiilor montane, realizarea de materiale informative cu sfaturi pentru turisti pentru prevenirea accidentelor pe munte etc.

Sursa: http://www.go4it.ro/telefoane-mobile/p-aplicatia-salvamont-un-prieten-de-nadejde-pentru-iubitorii-de-munte-10526423/



Primul smartphone cu Ubuntu Linux nu va avea magazin de aplicaţii



Canonical, dezvoltatorul din spatele Ubuntul Linux, pare să fi ales o abordare mult mai prudentă decât alţi dezvoltatori software, preferând să lanseze primul său smartphone cu Ubuntu Linux înainte de a avea finalizat un magazin de aplicaţii prin care utilizatorii să poată extinde funcţionalitatea telefonului.



Primul smartphone cu Ubuntu Linux nu va avea app store de aplicaţii

Decizia pare să fie luată din raţiuni practice, dezvoltatorii Ubuntu preferând să-şi concentreze mai întâi eforturile către perfecţionarea sistemului de operare şi finalizarea unui pachet iniţial de aplicaţii esenţiale, care să fie livrate cu telefonul în formă pre-instalată.

Drept urmare, primul smartphone cu Ubuntul Linux va fi un produs entry-level, adresat celor care se pot mulţumii cu un pachet standard de aplicaţii gata instalate în memoria dispozitivului.


zoom inUbuntu Software Centre

Potrivit lui Richard Collins, manager de produs la Canonical, direcţia actuală este către o consolidare a relaţiilor cu dezvoltatorii software, dar un App Store Ubuntu este în planuri şi va fi adăugat în viitorul nu foarte îndepărtat, chiar şi pentru telefoanele livrate iniţial fără un astfel de serviciu. Popularea sa cu aplicaţii nu ar trebui să pună foarte multe probleme, deoarece multe dintre aplicaţiile deja existente pentru versiunea desktop Ubuntul Linux se pretează la a fi portate pentru smartphone.

Cei care deţin o tabletă Nexus 7 şi vor să testeze o versiune preliminară Ubuntu Linux au la dispoziţie un kit de instalare oferit de Canonical, afişând aceeaşi interfaţă grafică disponibilă în versiunea Ubuntu pentru PC. Potrivit companiei, primul smartphone cu Ubuntu Linux se va lansa la începutul anului viitor.

Sursa: http://www.go4it.ro/internet/primul-smartphone-cu-ubuntu-linux-nu-va-avea-magazin-de-aplicatii-10526152/



Camera foto de 1.8 Gigapixeli - te spionează de la 6 Km distanţă



Americanii au creat o cameră foto pentru spionaj ultra-performantă, destinată utilizării la bordul avioanelor fără pilot (drone) şi capabilă să obţină instantanee de la o altitudine de 6000 metri, atât de clare încât dacă facem zoom în imagine putem distinge obiecte chiar şi de 15 cm în dimensiune.



Camera foto de 1.8 Gigapixeli, te spionează de la 6 Km distanţă

Invenţia celor de la DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) foloseşte nu mai puţin de 368 senzori individuali de imagine, fiecare având o rezoluţie de 5 MP, uniţi într-un bloc monolit şi aşezaţi la capătul unui obiectiv telescopic. Dispozitivul numit ARGUS (Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System) este fixat de fuzelajul aeronavei cu ajutorul unui mecanism prevăzut cu stabilizare giroscopică şi are performanţe foto atât de bune încât poate obţine imagini clare cu păsări aflat în zbor, sau oameni care aleargă pe suprafaţa pământului.

Imaginile captate în succesiune rapidă la rezoluţia de 1.8 Gigapixeli generează un flux de date ce poate atinge chiar şi 600 GB/s. Deoarece transmiterea acestor date în timp real către camera de control aflată la sol ar fi imposibilă cu tehnologiile actuale, cel puţin o parte din volumul de date generat este procesat la bordul aeronavei, oprind imaginile relevante pentru păstrarea temporară într-un dispozitiv de stocare local.

Selectarea imaginilor este realizată cu ajutorul unui software autonom numit Persistics, ce poate funcţiona cu intervenţii minime din partea operatorilor aflaţi la sol, activând procesul de captură numai atunci când sunt detectate mişcări suspecte sau apariţia unor obiecte noi în planul aflat sub observaţie.

Sursa: http://www.go4it.ro/camere-foto/camera-foto-de-1.8-gigapixeli-te-spioneaza-de-la-6-km-distanta-10527667/



Toshiba oferă hard disk-uri de buzunar cu 2 TB spaţiu de stocare



Toshiba a lansat noi modele de hard disk-uri portabile cu capacitate de 2 TB, provenind din seriile Canvio Basics 3.0 şi Canvio Special Edition.


Toshiba oferă hard disk-uri de buzunar cu 2 TB spaţiu de stocare

Noile dispozitive sunt bazate pe formatul de 2.5 inch şi suportă conexiune USB 3.0, pentru viteze de transfer apropiate celor atinse cu un hard disk intern.

Cu un preţ recomandat de 189.99 dolari, Toshiba Canvio Basics 3.0 este alegerea cea mai accesibilă, livrată fără bundle software adiţional. Pentru suma de 219.99 dolari, hard disk-urile portabile din gama Toshiba Canvio Special Edition vin însoţite de aplicaţia NTI Backup Now EZ, capabilă să automatizeze sarcinile pentru backup de fişiere.

Atât hard disk-urile portabile din seria Toshiba Canvio Basics 3.0, cât şi cele din seria Canvio Special Edition conţin senzori de cădere încorporaţi, asigurând parcarea automată a capetelor de scriere/citire înainte ca hard disk-ul să poată suferii daune în urma lovirilor accidentale, protejând astfel integritatea datelor stocate.

Sursa: http://www.go4it.ro/accesorii/toshiba-ofera-hard-disk-uri-de-buzunar-cu-2-tb-spatiu-de-stocare-10528103/







*********************************************************************************


Lunetiști printre ruine






Una dintre doctrinele militare de exceptie ale URSS în cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost cea a utilizarii lunetistilor, mai ales atunci cand teatrul de razboi se afla în interiorul oraselor. Desigur, cea mai teribila confruntare a sovieticilor a fost cea cu armata germana invadatoare (Operatiunea Barbarossa), prin care Hitler voia sa ajunga la Moscova. Mobilizarea exceptionala a armatelor ruse (si a populatiei) a avut un capitol distinct si de mare succes prin utilizarea diviziilor de tragatori de elita, în special în marea batalie de la Stalingrad - între august 1942 si februarie 1943.


Arma secreta pe Frontul de est


Dupa ce ministri de externe Ribbentrop si Molotov semnasera Pactul de neagresiune în 1939, Hitler se decide sa invadeze URSS (Operatiunea Barbarossa), care debuteaza la 22 iunie 1941. Doctrina nazista cerea si eliminarea comunistilor (pe langa evrei), asa ca fuhrerul n-a stat prea mult pe ganduri si asta s-a vazut destul de repede. Oprirea armatei germane a transformat acest razboi în "Mare razboi de aparare a patriei" al URSS-ului, iar armata a utilizat toate resursele umane si tactice posibile pentru a respinge invadatorul si a reusit cu brio. Un segment aparte al doctrinei de aparare a URSS a fost teoria promovata de capitanul erou Vasili Grigorievici Zaitev (1915-1991), care punea accentul pe atacul urban cu lunetisti. În acest mod, Zaitev aducea în prim-plan o arma secreta si foarte eficienta, pe care germanii nu o luasera deloc în calcul.


Pentru strategul Zaitev, lunetistul era cel care dadea lovituri atat fizice, cat si morale inamicului, ucigand lideri ai gruparilor atacatoare. Atunci cand un ofiter este ucis de la distanta, prin surprindere, cei din subordinea sa nu mai au aceeasi eficacitate.


Zaitev s-a nascut în muntii Urali si a tras de mic cu arma în caprioare si lupi. Cand a început invazia nazista, el s-a dus voluntar în regimentul de mitraliori si s-a specializat în tragere cu luneta. A fi lunetist, conform standardelor URSS de atunci, trebuia sa ai o probabilitate de 50 la suta la o tinta aflata la 800 de metri, 80 la suta la 500 de metri si peste 90 la suta la mai putin de 200 de metri, cu frecventa de doua lovituri pe minut. Cele mai folosite carabine au fost Mosin-Nagant si Tokarev, cartuse de 7,2 x 52 mm. Loviturile mai rare ale lunetistilor suplineau loviturile rapide si din apropiere ale infanteristilor. Cu aceste date, Zaitev chiar a facut o scoala de lunetisti, ai carei elevi militari au ucis peste 6.000 de inamici (ofiteri si soldati). La fiecare lunetist se aprecia si omorarea unui lunetist inamic. Astfel, Zaitev însusi a ucis în numai trei luni (pana a fost ranit) 242 inamici, dintre care 11 lunetisti ai Axei.


Eroine cu mana pe tragaci


O alta supriza a armatei sovietice, pregatita tot pentru conflictele urbane, a fost înrolarea femeilor militare în diviziile de lunetisti. Pentru apararea patriei, între 1941 si 1943, au fost încadrate peste 2000 de femei lunetiste din cadrul Organizatiilor civile de sustinere a armatei. 500 dintre ele au supravietuit. Cea mai buna lunetista a fost Ludmila Pavlicenkova (1916-1974). La Odessa si Sevastopol ea a ucis 309 inamici, dintre care 39 lunetisti. A fost ranita în 1942 si retrasa de pe front. Faima ei a ajuns si în SUA, unde a fost chemata la Casa Alba de însusi Franklin Roosevelt, pentru a o felicita. Foarte multe dintre lunetistele-surpriza ale Armatei rosii au fost decorate cu cele mai înalte medalii ale URSS, printre care si "Ordinul Lenin" si "Erou al URSS".


PAUL IOAN





Sursa: http://www.revistamagazin.ro/content/view/9284/8/




*********************************************************************************





Ovidiu Bojor, fitoterapeut şi doctor în farmacie: „Să nu faci niciodată din excepţie o regulă de viaţă!“







Ovidiu Bojor spune că starea de bine depinde de forul interior al fiecărei persoane



Doctorul în farmacie Ovidiu Bojor ne învaţă cum să trăim mai mult şi mai bine prin simpla schimbare a obiceiurilor alimentare şi prin folosirea remediilor naturale.


La venerabila vârstă de 87 de ani, Ovidiu Bojor are o viaţă activă zi de zi. În fiecare dimineaţă, merge la sediul „Patronatului Planta Romanica" în calitate de preşedinte şi lucrează la diferite proiecte. Se mândreşte cu faptul că, recent, a scos pe piaţă zece ceaiuri medicinale pentru diferite afecţiuni.


Discuţia s-a axat pe cât de important este să ai un echilibru în tot ceea ce faci. De altfel, plecând de la această idee, Ovidiu Bojor a început să aplice, în urmă cu peste 30 de ani, regula celor trei de opt: opt ore de muncă, opt ore de odihnă activă şi opt ore de somn.




„Weekend Adevărul": Aveţi o viaţă activă şi transmiteţi multă energie pozitivă. Care este secretul dumneavoastră?




Ovidiu Bojor: Integrarea în natură şi respectarea legilor naturii. Cu alte cuvinte, cu cât vom fi mai aproape de natură, cu atât vom trăi mai mult şi mai bine. Asta înseamnă că trebuie să ne potrivim ceasul biologic în funcţie de cele patru anotimpuri. Primăvara şi vara reprezintă anotimpuri de dezvoltare maximă, iar toamna şi iarna sunt ideale pentru odihnă, pentru recuperare şi reflecţie.


Secretul constă în cumpătare. Poate o să vă mire, dar eu am devenit adeptul stilului de viaţă sănătos abia după vârsta de 50 de ani. Mai exact, am adoptat regula celor „trei de opt", ideal pentru a trăi cât mai mult şi mai bine.


Această regulă constă în respectarea celor opt ore de activitate, opt ore de odihnă activă (lectură, muzică, plimbări şi cât mai puţin stat în faţa televizorului sau a calculatorului) şi opt ore de somn. Chiar dacă uneori muncesc mai mult de opt ore, niciodată nu renunţ la cele opt ore de somn. Dar cel mai important lucru este să nu faci din excepţie o regulă de viaţă.


În ceea ce priveşte alimentaţia, se spune că suntem ceea ce mâncăm şi cum mâncăm. Metaforic vorbind, unii oameni mănâncă cu polonicul, iar alţii cu lingura. Repede şi pe fugă. Eu, în schimb, mănânc cu „linguriţa", adică mestec fiecare îmbucătură de cel puţin 20 de ori. Şi ştiţi de ce? Pentru că digestia începe în cavitatea bucală, sub acţiunea enzimelor şi, prin urmare, stomacul nu mai trebuie să muncească până la epuizare. Aşa se explică faptul că am o stare de sănătate bună la 87 de ani. Nu am probleme de tranzit intestinal şi, în plus, îmi sunt protejaţi ficatul şi rinichii. Nu mai vorbesc de influenţa asupra psihicului. În plus, mănânc puţin şi des. Recomand cinci mese uşoare pe zi, în jurul orelor 9, 12, 16, 18, 21.




În prezent, oamenii fac tot ce le stă în putinţă pentru a încetini procesul de îmbătrânire. Dumneavoastră aţi declarat la un moment dat că nu concepeţi noţiunea de bătrâneţe. De ce?


La prima vedere, obiectivul de a te menţine veşnic tânăr pare ceva imposibil de atins. Însă el poate deveni realitate! Cu o condiţie însă: să avem convingerea că din momentul în care a început să existe, spiritul nostru va dăinui pentru totdeauna. Aşa cum există legea perenităţii materiei, de ce să nu existe şi veşnicia sufletului? Iar în ceea ce priveşte transformările fizice, se ştie că procesul de îmbătrânire devine vizibil după vârsta de 40 de ani. Şi este lent şi permanent. Cu alte cuvinte, după această vârstă, capacitatea funcţională a organismului scade cu 1% în fiecare an.În ciuda acestui fapt, în ultima jumătate de secol, în România, speranţa de viaţă a crescut cu 15-20 de ani. Iar asta se datorează stilului de viaţă şi îndeosebi alimentaţiei.


Fenomenul îmbătrânirii poate fi încetinit prin alimentarea organismului cu acizi nucleici, respectiv cu ADN (acid dezoxiribonucleic) şi cu ARN (acid ribonucleic). Aceşti acizi au capacitatea de a reînnoi celulele apărute pe măsură ce înaintăm în vârstă. Să vă explic.


Studiile au arătat că celulele mor şi renasc la intervale cuprinse între unu şi doi ani. Cu alte cuvinte, înainte de moarte, celulele se reproduc, dar nu mai beneficiază de aceleaşi proprietăţi şi capacităţi specifice adolescenţei şi tinereţii. Iar acizii nucleici au capacitatea de a le „întineri". Ei se găsesc în grâu, în alege marine, în fulgi de ovăz, ciuperci, leguminoase (soia, fasole, linte, spanac, mazăre, andive), în produse lactate şi în ouă. Aşadar, este vorba de un regim lacto-vegetarian, pe care l-am numit şi „regim de viaţă lungă". Acest tip de dietă cu caracter profilactic ar trebui adoptată de toţi cei care au trecut pragul de 40 de ani.




În opinia dumneavoastră, ce obiceiuri ne scurtează viaţa?


Există şapte elemente care îşi pun amprenta negativ asupra calităţii vieţii.


Pe primul loc, se află invidia. Trăim vremuri în care invidia a atins proporţii colosale, în sensul că roade dacă cei de lângă noi au mai mult sau sunt mai buni în ceea ce fac. Însă trebuie să se ştie că atunci când te bucuri de binele celui de lângă tine, acest bine se întoarce la tine.


Pe locul doi se situează lupta neloială pentru existenţă. Darwin a descris legea selecţiei naturale, dar nu a prevăzut-o şi pe cea a selecţiei artificiale. Astăzi, indivizii cu înzestrare intelectuală şi morală modestă îi răpun pe cei dotaţi superior sub raport intelectual şi etic. Iar rezultatul selecţiei artificiale constă în faptul că cei răi se înmulţesc.


Pe locul trei se situează goana după bani, ce reprezintă şi un punct integrat al selecţiei artificiale. Însă această fugă după acumularea de bunuri materiale are un preţ: uzura fizică şi psihică.

Pe locul patru, se situează schimbarea bruscă a modului de viaţă (muncim prea mult, suntem sedentari şi ne odihnim foarte puţin).


Pe locul cinci se află suprapoluarea (ne intoxicăm voit cu tutun, alcool, cafea, alimente produse prin mijloace chimice şi manipulate genetic), iar pe locul şase se află îndepărtarea de natură.


Locul şapte şi ultimul este ocupat de greşelile pe care le facem sub aspect moral şi religios. Să vă explic. Carnea animalelor pe care le ucidem şi le consumăm ascunde „moartea", deoarece proteinele şi grăsimile favorizează nenumărate boli. În plus, s-a constatat că animalele carnivore sunt mult mai agresive decât ierbivorele, după cum şi oamenii care consumă carne sunt mai violenţi decât cei care au o alimentaţie compusă din fructe, legume, cereale, seminţe, ouă şi produse lactate. Dacă totuşi nu se poate renunţa la carne, măcar să se prefere carnea slabă de pui şi de curcan (fără pieliţă) şi peştele.


De vorbă cu fitoterapeutul Ovidiu Bojor, în cabinetul său





„Imaginaţi-vă viaţa ca o oglindă în care vă reflectaţi"


Debordaţi de optimism. Cum reuşiţi? Depinde de noi să ne cultivăm optimismul şi încrederea în cei din jur. Imagina-ţi-vă viaţa ca o oglindă în care vă reflectaţi: dacă zâmbim, zâmbetul se întoarce asupra noastră, dacă ne schimonosim, grimasa se întoarce tot asupra noastră. Cu alte cuvinte: dacă avem gânduri pozitive şi facem bine, la fel va fi şi viaţa noastră şi a celor din jur.




Rata depresiilor a crescut mult în ultimii ani. De ce ne este tot mai greu să ne bucurăm de lucrurile din jur?




Starea de bine depinde de forul interior al fiecărei persoane. Vestea bună este că acest for interior se poate autoeduca şi schimba, dacă există bunăvoinţă. Iar schimbarea forului interior este un lucru mare. Echilibrul interior înseamnă stabilirea unei armonii între creier, sentiment şi reproducere şi alimentaţie. Acest echilibru se asociază cu dragostea celor din jur.




Obezitatea a atins cote alarmante. Dumneavoastră vă menţineţi suplu. Ce dietă aveţi?




De 60 de ani am cam aceeaşi greutate: între 54 şi 56 kg (n.r. - la înălţimea de

1,68 m). Trebuie să ştiti că profilaxia începe din primii ani de viaţă. Mulţi părinţi îşi îndoapă copiii cu mâncare şi cu dulciuri, însă ei nu ştiu că în primii doi ani ani de viaţă se formează ţesutul adipos. E drept că, în perioada adolescenţei, copilul respectiv poate să aibă o greutate normală, însă după 18 ani va începe să acumuleze kilograme din cauza fondului predispozant. Aşa se explică de ce unele persoane sunt supraponderale sau chiar obeze la vârsta adultă. Iar lupta cu kilogramele este anevoioasă.




Dumneavoastră aţi fost farmacist. Totuşi, la un anumit moment, aţi început să studiaţi plantele? De ce? Putem avea încredere în puterea lor de vindecare?




Tatăl meu a fost profesor de ştiinţe naturale, şi când eram mic, urcam împreună pe munte. Cunoşteam denumirea latină a tuturor plantelor. Am urmat cursurile Institutului de Medicină şi Farmacie. Erau doar 50 de locuri. Însă am fost farmacist numai opt luni. Ulterior s-a ivit ocazia de a face cercetare în botanică. Circa 37 de ani am lucrat la Naţiunile Unite ca expert în valorificarea resurselor naturale din ţările asiatice.


Din păcate, 40% din produsele industriei româneşti de prelucrare a plantelor sunt de proastă calitate, deoarece nu sunt atent controlate, mai ales că mediul este tot mai poluat. De aceea, trebuie să avem mare grijă atunci când cumpărăm un produs natural. Se recomandă ceaiul vărsat, deoarece cel la pliculeţ nu mai are proprietăţi terapeutice. Şi asta din trei motive: 1. calitatea pulberii este greu de controlat; 2. dacă o plantă are un grad mare de mărunţire, pe fondul oxidării, îşi pierde valabilitatea (de la un an la două luni); 3. pliculeţul este confecţionat din material plastic oxidabil.




Trăim vremuri stresante, iar stresul accelerează procesul de îmbătrânire. Ce leac natural cunoaşteţi pentru combaterea stresului?




Vă recomand un amestec de plante care este un excelent remediu de combatere a stresului. Combinaţi, în părţi egale (de exemplu, câte zece grame), flori şi frunze de păducel, flori de tei, flori de levănţică şi talpa-gâştei. După aceea, faceţi o infuzie dintr-o lingură rasă de amestec de plante şi din 250 ml de apă clocotită. Beţi o cană de ceai înainte de culcare. Rezultatele nu vor întârzia să apară. De curând am scos pe piaţă un remediu natural (capsule) care acţionează în sensul eliminării „stresului informaţional".




Cele 7 „porunci" ale lui Ovidiu Bojor




1 Nu fi invidios! Un filosof antic spunea că invidia roade pe invidios precum rugina roade fierul. Maxima aceasta spune tot despre efectul acestui sentiment.




2 Nu lupta neloial pentru existenţă! În prezent, indivizii mai puţin înzestraţi intelectual îi răpun pe cei dotaţi superior sub aspect intelectual.




3 Nu fugi după bani! În caz contrar, vei ajunge să ai un stil de viaţă alert care antrenează după sine o alimentaţie improvizată şi vei face exces de stimulente şi de excitante.




4 Nu-ţi schimba brusc modul de viaţă! Se pot produce dereglări cu repercursiuni majore asupra organismului.




5 Nu te otrăvi! Nu fuma, nu consuma alcool şi evită alimentele produse prin mijloace chimice.




6 Nu te îndepărta de natură! Nesocotirea conceptelor de bază ale celor zece porunci înseamnă îndepărtarea creaţie de Creator.




7 Nu greşi sub aspect etic şi religios! Aceste greşeli se răsfrâng asupra noastră şi ne scurtează viaţa.




Remediu antiastenie




Astenia de primăvară se manifestă prin stări de oboseală fizică şi psihică sau, mai grav, prin depresie. Pentru a preveni astfel de stări trebuie să ne întărim sistemul imunitar. Iar cel mai bun remediu este tinctura de echinacea. Se recomandă cure de şapte zile, câte 25-30 de picături de două ori pe zi, cu pauză de şapte zile. În plus, consumaţi fructe şi legume care conţin vitamina C, un puternic antioxidant, şi luaţi suplimente cu Omega 3 şi cu Omega 6.




"Procesul de îmbătrânire devine vizibil după vârsta de 40 de ani. Şi este lent şi permanent. Cu alte cuvinte, după această vârstă, capacitatea funcţională a organismului scade cu 1% în fiecare an."




"Mulţi părinţi îşi îndoapă copiii cu mâncare şi cu dulciuri, însă ei nu ştiu că în primii doi ani ani de viaţă se formează ţesutul adipos."


CV


- Numele: Ovidiu Bojor


- Data şi locul naşterii: 1 noiembrie 1924, Reghin
- Starea civilă: Este căsătorit de 52 de ani, are doi copii
- Studiile şi cariera: l Institutul de Medicină şi Farmacie
- Preşedinte Patronatul Planta Romanica
- Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale
- Doctor în Ştiinţe Naturale
- Oferă consultaţii gratuite în fiecare joi, între orele 11.00şi 14.00. - Pentru programări, sunaţi la numărul de telefon 021.315.47.83.
- Locuieşte în: Bucureşti





*********************************************************************************
Articol preluat de pe site -ul
http://www.baricada.ro/chat/
Eşecul experimentului HTV-2

























Marti, 24 Aprilie, 2012







































Cercetătorii de la Pentagon au reuşit să identifice motivul pentru care aeronava Hypersonic Technology Vehicle (HTV-2), capabilă să zboare cu o viteză de 20 de ori mai mare decât cea a sunetului, a eşuat într-un test efectuat în luna august a anului trecut.

Aeronava HTV-2 s-a prăbuşit în oceanul Pacific după 26 de minute de la începerea zborului de test.

Acum, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency ), agenţia de cercetare a Pentagonului, a publicat un raport în care este identificat motivul ce a dus la prăbuşire. Concluzia? Partea exterioară a aeronavei s-a degradat mult mai repede decât se aşteptau oficialii americani.

Specialiştii DARPA ştiau că frecarea provocată de viteza colosală a aeronavei HTV-2 va duce la încălzirea sa, aceştia aşteptându-se ca "pielea" vehiculului să se degradeze pe parcurs ce aceasta avansa prin aer cu o viteză de 20 Mach. La această viteză, frecarea cu aerul din jur supune aeronava la temperaturi de 1.925 de grade Celsius.

"Cu toate acestea, din aeronavă s-au desprins porţiuni mai mari de «piele» decât ne-am fi aşteptat, iar găurile create au dus la apariţia unor unde de şoc în jurul vehiculului, pe măsură ce acesta călătorea cu o viteză de aproape 21.000 de km/h. Acest lucru a făcut ca vehiculul să se rostogolească brusc", anunţă DARPA.

Atunci când computerul de bord a identificat această anomalie, acesta a încetinit aeronava, care s-a prăbuşit în oceanul Pacific, unde se află şi acum.

Scopul acestui proiect este realizarea unei aeronave capabile să ajungă în orice punct de pe Terra în mai puţin de o oră, permiţând atacarea sa cu rapiditate.

DARPA susţine că specialiştii săi au învăţat foarte multe din testul efectuat în august, urmând ca în testele viitoare să fie aplicate lecţiile învăţate.




*********************************************************************************


Articol preluat de pe site -ul:


http://www.softmobil.ro/modules/wordpress/category/antivirus-mobile/




Shazam - Recunoaşte instant orice melodie nouă


20 October 2011 — admin (Views: 1115)

Aţi auzit o melodie pe care nu o cunoașteți?

Shazam o recunoaște rapid. Gratuit și fără limitări.

Shazam pentru Android este cea mai ușor de folosit aplicație pentru a identifica cele mai noi melodii pe care le auziți.

Cu Shazam puteți înregistra 30 de secunde din melodie pentru a o asculta ulterior, puteți urmări clipul video pe YouTube, puteți asculta melodia în Spotify sau puteți cumpăra melodia de pe Amazon.

Shazam - Download



*********************************************************************************




1. 13.12.2011 - Bazinul hidrografic al fluviului Dunărea


Dunărea este cel mai mare fluviu al Europei Centrale şi de Sud - Est, făcând parte din bazinul de recepţie al Mării Negre. Are un bazin hidrografic cu o suprafaţă de 817.000 km2, lungimea de 2.912 km şi cu un debit mediu la vărsare de 6.300 mc/s. Căderea totală a Dunării, de la izvoare la vărsare este de 678 m, ceea ce conduce la o pantă medie de 24 cm/km.






Dunărea se formează la Donaueschingen (678 m), din unirea a doi afluenţi de dimensiuni reduse - Brege şi Brigach - ce-şi au izvoarele sub Vârful Kandel (1.125 m).





Autor: Traian ŢUNESCU









Barajul de la Porţíle de Fier












Turbine























































*********************************************************************************





2. 15.12.2011 - Piatra din Rosetta (găsită în orașul egiptean Rosetta)











Piatra din Rosetta







Piatra din Rosetta, Detaliu





























































Piatra din Rosetta este o stelă egipteană, datând din anul 195 î.e.n., din timpul regelui Ptolemeu V.


Piatra este din granit negru, are formă aproximativ rectangulară, cu 3 inscripții ale aceluiași text în 3 limbi antice diferite: hieroglifică, demotică și greacă. Din partea superioară, cea care conține inscripția hieroglifică, lipsește o parte. Folosind inscripțiile pietrei din Rosetta, Jean-François Champollion a reușit să stabilească o metodă de traducere a scrierii hieroglifice.


A fost descoperită în anul 1799, în orașul egiptean Rosetta (arabă: Rashid), situat în delta Nilului, în apropierea Mării Mediterane, în timpul expediției franceze conduse de generalul Napoleon Bonaparte. Stela a fost descoperită în timpul lucrărilor la un fort, în fundația unei vechi cetăți arabe, unde fusese folosită ca material de construcție. Descoperirea este atribuită lui Pierre-Francois Bouchard, un ofițer de geniu în armata franceză.


Importanța acestei stele a fost sesizată imediat, textul grecesc specificând explicit că în toate cele 3 versiuni este vorba despre același text,. Între 1799 și 1801 a fost păstrată și studiată la Cairo, atunci realizându-se și primele sale copii. În 1801, la retragerea armatei franceze, a fost reținută de către trupele engleze, apoi, în 1802, adusă în Anglia și expusă la British Museum.






Sursa:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Piatra_din_Rosetta







*********************************************************************************




3. Scrisoarea lui Neacșu LUPU, scrisă în (29-30.06) 1512, este cel mai vechi document păstrat, scris în limba română.












*********************************************************************************

4. Prin 5 oameni cunoscuți putem ajunge la oricine de pe glob











Frygyes KARINTHY (1887-1938)







Cele 6 grade de separare








































Frygyes KARINTHY, într-o nuvelă scrisă în 1929 spunea că există posibilitatea de a cunoaște / ajunge la orice persoană (în acea vreme pe Pământ existau aproximativ 1,5 miliarde de oameni), oriunde s-ar afla aceasta pe glob, doar prin intermediul a 5 cunoscuți și prin relațiile acestora.











John GUARE (n. 05.02.1938)








(1990) Afișul piesei de teatru 6 grade de separare


Teoria a fost popularizată printr-o piesă de teatru scrisă de John GUARE.



































Stanley MILGRAM, printr-un experiment făcut în 1967 a dovedit că orice om poate ajunge la un altul ales aleatoriu, prin intermediul a 6 cunoștințe (Pământul număra în acel moment 4 miliarde).









Stanley MILGRAM (1933 - 1984)









Cercetătorii Universității din Milano, afirmă că orice om poate ajunge la oricine prin intermediul a 4,74 cunoscuți, motivând că acest lucru se datorează rețelelor de socializare existente pe internet, deși populația planetei noastre în acest moment este de 7 miliarde de oameni.
Sumarul paginii:

Educație nonformală

Teatru de Umbre
In teatru de umbre participantii pot face piese de teatru folosindu-si propriul corp sau decupaje specifice. Teatru de umbre poate fi atat mut (sub forma de mima) cat si cu cuvinte ca intr-o piesa de teatru clasic.

Teatru Playback
Interactiv si spontan, teatrul Playback isi bazeaza intreg materialul performativ pe povestile din comunitate. El atrage oamenii impreuna si deschide noi perspective in orice fel de context – in teatre, ateliere de lucru si o gama larga de altfel de contexte organizate de invatare.

Teatru Origami
Origami – teatru este o metoda nonformala prin care copii, tineri si adulti descopera magia artei orientale a plierii hartiei si astfel devin mai atenti, mai rabdatori, mai pasionati si de ce nu mai increzatori in fortele proprii.

Fotoanimatia
animatia video / stop motion / animatia cadru - cu - cadru – toate duc la acelasi produs finit: cu re-surse minime, o cam-era foto si rabdare, se pot creea spot-uri care sa ramana intiparite pe retina publicului.

Animatie stradalaAnimatia stradala este o forma de arta participa-tiva ce consta in practi-carea unor tehnici di-verse cu scopul de a anima publicul, de a-i produce dorinta de implicare sau de a-i transmite anumite mesaje, ridicand semne de intrebare.

Sociodrama
Este o metoda de explorare activa a siste-melor mai largi, in societate, organizatii, societate etc, pentru a determina (acolo unde este cazul) schimbari / dezvoltari / transformari individua-le sau de grup.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Luni 12.03.2012, Look and learn visit la Fundația Lampas

În data de 12.03.2012 a avut loc activitatea coordonată de Ottilia VURA - Look and learn visit, din cadrul proiectului O persoană informată este o persoană protejată. În țara noastră proiectul este implementat de Asociația Bisericilor din România (AIBROM). Partener este Fundația Lampas a Bisericii Reformate, VIJ Stuttgart și Diaconia BREMEN (Germania).
O ora a fost alocată pentru lucrul cu psihodramaticianul drd. Alin CREȚU.
 



 
 

 

 

------------------------------------------------------------------------------
Stimaţi colegi,
Vă invităm să vizitaţi site-ul Conferinţei Naţionale cu participare Internaţională a Psihologilor – Consilierea Şcolară între provocări şi paradigme, http://educonfct.tk/, secţiunea workshop-uri, pentru a vă informa despre cele 12 atelierele de lucru (nota: puteţi opta la cel mult 3 dintre ele), dacă decideţi să petreceţi primele 2 zile ale lunii iunie, alături de noi la Constanţa.
 In cel mai scurt timp posibil vom reveni cu programul conferintei pentru a putea alege cate un workshop din fiecare transa orara.
             Site-ul conferinţei oferă informaţii şi despre condiţiile de înscriere şi cele de cazare.
    Vă aşteptăm cu drag!
            Manager de proiect,
Psih. Mirela Capatina


From: Capatina Mirela <capatina_mirela@yahoo.com>
Subject: Noi informatii despre Conferinta de la Constanta
Date: Wednesday, February 29, 2012, 9:51 PM

------------------------------------------------------------------------------

25.10.2011 - Excursie la Cetatea Oradea şi la Cetatea Biharea

Elevii claselor a IV a de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea, au materialiat un proiect, prin vizite la două reperele istorice ale Judeţului Bihor: Cetatea Oradea şi Cetatea Biharea.
Copiii au fost însoţiţi de părinţi şi coordonaţi de către doamnele Învăţătoare Huza Emilia şi Vasi Krisztina.
La Cetatea Oradea, informaţiile le-au fost oferite de către Dl. Dumitru NOANE, directorul acesteia.
Muzeograful Dr. Sorin Bulzan le-a vorbit celor prezenţi despre Cetatea Biharea.
Ulterior celor aflate, gazdelor le-au fost adresate întrebări abundente, elevii luându-şi notiţe, deoarece, la şcoală urmează ca fiecare să scrie un eseu.
----------------------------------------------------------------------

02.02.2012 - Prevenirea traficului de persoane și de organe umane

 








         Astăzi 02.02.2012, la Liceul cu Program Sportiv Bihorul s-a desfășurat o activitate în cadrul proiectului Prevenirea traficului de persoane și de organe umane.

 






















----------------------------------------------------------------------

07.02.2012 - Ziua Siguranţei pe Internet 2012

Pe data de 7 februarie 2012 a avut loc Ziua Sigurantei pe Internet 2012, eveniment de anvergură europeană desfășurat anual sub egida rețelei europene “INSAFE” - European Safer Internet Network, în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.

La nivel național, Consorțiul Sigur.info, coordonat de Salvați Copiii România, organizează competiția cu tema Descoperiți lumea digitală împreună. Conexiune între generații”  având ca scop principal conștientizarea de către copii și tineri, dar și de către părinți, a implicațiilor asociate activităților pe care cei mici le desfășoară în mediul online.

Înscrierea în competiție se va putea face în patru secțiuni. Prima se adresează copiilor și adolescenților cu vârste între 5 și 18 ani încadrați în trei grupe de vârstă: 5-6 ani, 7-11 ani si 12-18 ani,  care vor participa în echipe mixte coordonați de un profesor sau părinte. Sub îndrumarea acestuia, copiii pot înscrie în concurs proiecte multimedia în care vor ilustra relația dintre copii și adulți privind utilizarea responsabilă a Internetului și evitarea pericolelor online în cadrul familiei. Competiția este deschisă atât școlilor, cluburilor de tineret, cât și copiilor și profesorilor în mod individual.

Celelalte trei secțiuni din concurs reprezintă o noutate față de edițiile precedente: Profesorul Anului, Școala Anului și Website-ul Anului. Acestea vor premia cele mai implicate persoane și instituții în promovarea și susținerea siguranței online în anul 2011.

Data limită de transmitere a proiectelor este 23 Ianuarie 2012, acestea urmând a fi evaluate în perioada 24 – 30 ianuarie de către un juriu format din membrii Consorțiului Sigur.info, sponsorii concursului, elevi și profesori. Echipele câștigătoare vor fi premiate cu produse IT oferite de partenerii proiectului în cadrul Galei Siguranței pe Internet din data de 7 februarie 2012 în București. Regulamentul complet poate fi consultat la adresa  www.sid2012.sigur.info.  La aceeași adresă participanții pot descărca formularele de participare și își pot înscrie proiectele în concurs.
Andreea Eliza Adam
Coordonator de Programe
Fundatia Centrul Educatia 2000+
Calea Victoriei nr 155
Sc 7, et 3, sector 1
Bucuresti, cod postal: 010073
Romania
Tel: +40 (0) 21 212 0782
Fax: +40 (0) 21 212 0779
www.cedu.ro
P   Economiseste Hartia!
Chiar trebuie sa printezi acest mesaj?

.......................................................................................................................................................................

Impreuna impotriva violentei-

Prin amabilitatea domnului psiholog Alin Cretu , putem vedea cum a fost abordata tema campaniei , din punctul de vedere al specialistilor in scoli si gradinite.


02.12.2010 - 09.00-10.00 – GRĂDINIŢA NR. 49 – ORADEA
 ÎNTÂMPLĂRI DIN ÎMPĂRĂŢIA CERULUI
Această activitate a avut ca şi scop dezvoltarea:
-emoţională, prevenind şi managerizând furia şi agresivitatea fizică;
-relaţiilor sociale şi reliefarea influenţelor grupului;
Vârsta copiilor a fost preşcolară, grupa mijlocie.

Aplicarea a fost cu întreaga grupă de copii.

Activitatea a fost condusă de către Psiholog drd. Alin CREŢU (Terapeut de cuplu, familie, copii şi Psihodramatician), constând în dramatizarea poveştii ÎNTÂMPLĂRI DIN ÎMPĂRĂŢIA CERULUI.
Ajutor de nădejde D-na Mioriţa SĂTEANU.
Copiii au jucat rolurile de: rege (Soare), regină (Lună), stele, nori mari, nori mici, vînt, poliţişti şi planete.

album foto


02.12.2010 - 09.00-10.00 – LICEUL TEORETIC GERMAN F. SCHILLER – ORADEA - CLS. A VI A
ÎNTÂMPLĂRI DIN ÎMPĂRĂŢIA CERULUI

 
Obiectivul acestei activităţi a fost: diferenţierea între gândurile raţionale şi cele iraţionale în declanşarea şi intensificarea furiei;

-gândirea raţională vs. gândirea iraţională în managementul furiei
Participanţii la activitate au fost elevii clasei a VI-a A.
Activitatea a fost condusă de către psiholog Crina CREŢU (Terapeut de cuplu, familie şi copii).

Durata: 50 minute.

Descrierea activităţii: prin intermediul unei poveşti raţionale ÎNTÂMPLĂRI DIN ÎMPĂRĂŢIA

CERULUI copiii au identificat acele gânduri care influenţează apariţia şi intensificarea furiei.
 Prin conştientizarea consecinţelor emoţionale şi comportamentale ale exprimării furiei intense, copiii pot opta pentru acele gânduri raţionale, care sunt responsabile pentru emoţiile pozitive. S-a utilizat personificarea emoţiilor şi a gândurilor.

album foto

03.12.2010 - 09.00-10.00 - GRĂDINIŢA NR. 45 - Ion CREANGA – ORADEA ARICIUL CEL RUŞINOS


Această activitate a avut ca şi scop:
-dezvoltarea relaţiilor sociale respectiv a celor existente în cadrul grupului
-acceptarea necondiţionată de sine;
Vârsta copiilor a fost preşcolară, grupa mare.
Aplicarea a fost cu întreaga grupă de copii.

Activitatea a fost condusă de către Psiholog drd. Alin CREŢU (Terapeut de cuplu, familie, copii şi Psihodramatician), constând în dramatizarea poveştii ARICIUL CEL RUŞINOS.
Copiii au jucat rolurile de: arici, ţepi, veveriţă, iepure, vânător, câini de vânătoare, pom fructifer (măr), fructe (mere).

03.12.2010 - 12.00-13.00 - SCOALA CU CLASELE I-VIII – SÂNTANDREI
PRELUCRAREA AGRESIVITĂŢII PRIN PSIHODRAMĂ

Această activitate a avut ca şi scop:

-conştientizarea multiplelor stări sufleteşti trăite atunci când suntem furioşi / în conflict cu cineva;
-faptul că dacă îţi doreşti poţi manageriza furia şi agresivitatea;
-faptul că întotdeauna există şi o altă cale decât cea la care nici nu ne mai gândim deoarece ne-a intrat în reflex;
Vârsta copiilor a fost şcolară, clasa a VIII a.
Aplicarea a fost cu întreaga clasă de elevi.

Activitatea a fost condusă de către psiholog drd. Alin CREŢU (Terapeut de cuplu, familie, copii şi Psihodramatician), constând în psihodramatizarea diferitelor stări sufleteşti trăite de către elevii aflaţi în conflict, prin aducerea acestora pe „scenă”.

Copiii au jucat rolurile de: protagonişti, emoţii şi observatori.
..................................................................................................................................................................................

Cum putem convieţui cu durerea-Grup de suport pentru cuplurile şi familiile infertile



 Şi de această dată moderatorul acestei activităţi, a fost d-na Doina RUSNEAC, iar invitatul special psihoterapeutul de cuplu, copii, familie dl. psiholog drd. Alin CREŢU.
         O temă foarte importantă, şi anume cum putem convieţui cu durerea, a fost în centrul discuţiilor de această dată, la solicitarea participanţilor.
         Tehnicile abordate au fost de această dată cele psihodramatice, în care invitatul este specializat, şi care pe scurt, le-a explicat celor prezenţi.
J. L. Moreno este unul dintre întemeietorii psihoterapiei de grup şi întemeietorul psihodramei. În concepţia lui despre om şi viaţă individul, grupurile şi societăţile sunt considerate entităţi cu potenţial de schimbare. Punctul de pornire al concepţiei moreniene este ideea că în fiecare om există un potenţial creativ, care însă stă la dispoziţie doar limitat. Psihodrama favorizează descoperirea şi activarea acestuia.
            Cu posibilităţile ei creative, bazate pe joc, psihodrama crează condiţiile evocării unor situaţii de viaţă cu scopul deschiderii de noi perspective în autocunoaştere şi dezvoltare. Cu ajutorul metodelor sale specifice pot fi experienţiate şi făcute transformabile cele mai diferite situaţii de viaţă, de asemenea procesele sociale în grupuri, organizaţii şi societate. Prin procedura  sociometrică se fac vizibile structurile sociale şi relaţionale dintr-un grup, devenind astfel accesibile dimensiunii sociale.
Punerea pe scenă a stărilor interioare face posibilă descoperirea şi prelucrarea conflictelor şi traumelor psihice. Retrăirea acestor experienţe uitate, prelucrarea lor prin acţiune psihodramatică conduce clientul în procesul de însănătoşire.
Fiind o metoda orientată spre acţiune, beneficiul terapeutic este bine interiorizat, uşor transportabil în cotidian, cu efec de lungă durată.
Grup de suport pentru cuplurile şi familiile infertile
13.11.2011
17:00 – 19:00
Activitatea 4
         După „spargerea gheţii”, pentru exemplificarea modului de lucru cu elementele psihodramatice, a fost solicitat un voluntar. 
Ceea ce a simţit acesta, fapt completat, împărtăşit şi confirmat de către ceilalţi a fost:
- mă simt judecată;
- nimeni nu se pune în situaţia mea;
- am tras deja linie în legătură cu copiii;
- cum mă voi descurca eu dacă voi avea copii, ţinând cont de faptul că am şi o dizabilitate ?
- nimeni nu mă întreabă despre cum fac lucrurile obişnuite;
- rămân miraţi (ca şi la auzirea veştii despre un dezastru), atunci când le spun că vreau să am copii;
- reacţiile celorlalţi la auzul dorinţei mele sunt necontrolate;
- partenerul nu îşoi asumă responsabilitatea;
- toată lumea cu care discut mă îndrumă spre medic, urgent;
- medicii de la urgenţe, nu înţeleg tipul meu de durere, recomandându-mi alte tipuri de medicamente, inclusiv în doze mai mari decât este permis;
- mergând cu o fărâmă de speranţă spre medic, pentru aflarea verdictului, am ajuns atât de repede, că am rămas şi eu mirată;
- după aflarea acestuia, am venit atât de încet şi am fost atât de distrasă, spre casă încât era să am accident;
În continuare, li s-a cerut participanţilor să se gândească, apoi să descrie, persoanele cu dizabilităţi pe care le au în anturaj. Au ajuns la concluzia că ei au o sensibilitate aparte pentru persoanele afectate şi că nu le judecă, respectiv că le înţeleg atunci când acestea se exprimă, comparativ cu oamenii obişnuiţi, care nu fac asta, deoarece consideră că lucrurile aşa trebuie să fie.
S-a mai abordat şi faptul că suntem cei de azi, aici şi acum, datortă background-ului pe care îl avem fiecare dintre noi.
Participanţii au oferit informaţii despre endometrioză, despre modul în care aceasta îi afectează, despre durerea torturantă suferită, despre alegerea aproape imposibilă între a urma tratamentul sau a avea copii (întreruperea tratamentului lasă durerea insuportabilă să se manifeste).
A fost dicutată şi problema medicamentelor, puritatea pe care ar fi necesar să o aibă, modul în care acestea sunt administrate, efectele inclusiv secundare pe care le au, faptul că tratamentul ar necesita personalizare, modul în care se pot procura şi frica de potenţialele evenimente aleatoare care ar putea întrerupe lanţul procurării. De la tratamentul lunar, se ajunge la cel zilnic, adică într-un an sunt necesare 365 de pastile.
Consensul a fost şi în privinţa modului în care oamenii cu probleme similare se manifestă, afirmând că vor veni la grupul de suport anul viitor, că mai au nevoie de timp ca să se gândească, că nu pot veni fără partener, că nu au timp etc.
Avantajele acestui grup de suport, faţă de altele, sunt date şi de faptul că una dintre participante, pe lângă problema de infertilitate, are şi un handicap locomotor, ceea ce le permite celorlalţi să vadă lucrurile dintr-o perspectivă unică.
Multe familii regretă că au pus pe primul plan profesia, construirea casei etc lăsând pe mai târziu copiii. Sintagma – atunci nu era momentul nostru – este dureroasă acum, în prezent, când, întorcându-se acasă, o găsesc rece, atât la propriu cât şi la figurat.
Important pentru membrii grupului este că au susţinerea şi iubirea partenerului.
Schimbarea în viaţa noastră o vrem repede, de la o oră la alta, dar este necesar să înţelegem că nu aşa merg lucrurile, că nu se poate... Ea, se produce în paşi mici.
În urma activităţii de astăzi, la nivel mental s-au produs restructurări cognitive, ceea ce le-a oferit senzaţia de uşurare, de care aveau atâta nevoie. Sigur că încă mai este mult de mers pe acest drum; important pentru toţi – membrii grupului şi psihoterapeut – este hotărârea de a continua, spre beneficiul tuturor.


Psiholog drd. Alin Cretu ..................................................................................................................................................................................

Grup de suport pentru cupluri si familii infertile - a doua intalnire

Tehnicile de lucru au fost cele specifice terapiei sistemice de familie, psihodramei si formatorilor.
Sumarul activitatii de astazi (19.10.2011) a fost:
1. Au fost prezentati noii membri de grup.
2. Stabilirea setului de reguli dupa care urmeaza sa lucreze grupul.
3. Consultarea participantilor in ceea ce priveste modalitatea de lucru (in cerc sau la mese).
4. Exercitii pentru spargerea ghetii.
    - participantii s-au dispus in cerc;
    - pentru identificarea gandurilor rationale si irationale a fost folosita tehnica ciorchinelui;
5. Li s-a vorbit despre teoria lui GOTTMAN, referitoare la identificarea starii emotionale a membilor cuplului / familiei, in 3 secunde;
6. Teoria a fost exemplificata prin urmatoarea activitate:
    - participantilor, carora le-au fost distribuite post it-uri, au fost rugati ca pe o parte a hartiei sa-si noteze numele.
    - la semnalul psihoterapeutului, s-au ridicat de pe scaunul propriu, deplasandu-se pe urmatorul, aflat spre dreapta;
    - pe cealalta parte a hartiei, au notat primul lucru care le-a venit in minte, legat de persoana care a stat initial (prima) pe scaun;
    - schema s-a repetat pana toti membrii grupului au ajuns pe vechiul lor loc;
    - fiecare a citit individual ceea ce au scris ceilalti despre el;
    - pe coala de flip chart, psihoterapeutul a notat numele fiecaruia dintre participanti, cum se autocaracterizeaza si ceea ce au scris ceilalti despre el;
    - s-a discutat despre concordantele / neconcordantele constatate
    - s-au tras concluzii peliminare;
7. S-au abordat si s-au lucrat temele pe care grupul le-a ridicat la activitatea precedenta. 
    - Cum poate fi determinat partenerul de cuplu sa comunice mai bine ?
    - De ce tocmai eu ? 
Feed back-ul in urma desfasurarii activitatii a fost pozitiv.
Membrii grupului au constientizat ca terapia efectiva are loc intre sedinte.
Si-au dat seama cata nevoie au unii de alti pentru a-si putea spune / rezolva problemele si ce inseamna grupul de suport.
Au fost nerabdatori sa inceapa noua activitate. 
Au realizat ca abia ''au apucat de capatul unui ghem dintr-un cos mare".
A fost extrem de apreciata sinceritatea de care au dat dovada toti participantii.
Psihoterapeutului i s-a solicitat un interviu din partea ziarului Bihari Naplo.
   Alin CRETU

Alte  linkuri


  www.psihoterapieoradea.blogspot.com/2011/10/19102011-1700-1900-grup-de-suport.html
..................................................................................................................................................................................

20.09.2011 - GRUP DE SUPORT PENTRU CUPLURILE ŞI FAMILIILE INFERTILE

Marţi, 20.09., de la ora 17,00, la Biblioteca Judeţeană „Gh. Şincai” Bihor, a avut loc prima intalnire „Grup de suport pentru cuplurile şi familiile infertile”. A participat- domnul psiholog drd. Alin Creţu , la invitaţia doamnei Doina Rusneac - organizator al evenimentului, bibliotecară la Centru de Informare Comunitar din cadrul bibliotecii şi voluntar SOS Infertilitatea . Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul doamnei Ligia Mirişan, directoarea bibliotecii.
Participanţii  s-au bucurat de o atmosferă destinsă şi de intimidate.
Familiile si cuplurile infertile trec, datorită faptului că nu au copii printr-o multitudine de traume. Se consideră neîmpliniţi şi judecaţi de către cei din jur, caută „normalitatea” în care să se integreze, uneori se autoînvinuiesc, alteori trăiesc într-o lume numai a lor sperând că vor deveni părinţi.
       Mulţi nu au informaţii despre problema care le destabilizează viaţa, sperând într-un miracol; din fericire, uneori acesta se întâmplă. Alţii, după foarte multe încercări conştientizează că nu se poate face nimic.
            Pentru a-i sprijini informaţional, ştiinţific şi logistic a fost constituit acest grup de suport pentru cuplurile şi familiile din judeţul Bihor.
Rolul psihologului în acest grup a fost să le ofere o altă perspectivă, să îi ajute să treacă peste emoţiile puternice, să îi sprijine în reconsiderarea relaţiei de familie (persoane căsătorite) / cuplu (persoane necăsătorite) şi să determine catalizarea enegiilor în vederea închegării loialităţilor. Modul de lucru a fost specific curentului umanist, prin intermediul Psihodramei şi a Psihoterapiei de cuplu, famile şi copii, două dintre multele terapii în care este specializat dl. psiholog. În cadrul său, oamenii au devenit comunicativi, volubili, nu şi-au mai baricadat personalitatea, permiţându-şi să fie din nou cei de odinioară. După „spargerea gheţii”, lucrul cu tehnicile de sociometrie, explicarea diferenţelor dintre psiholog (care nu este medic) şi psihiatru (care este medic), stabilirea aşteptărilor participanţilor, abordarea creativităţii ca resursă, discuţiile în grupul mic şi prezentarea celuilalt, s-au detaliat problemele pe care membrii le-au ridicat. În încheiere s-au stabilit temele care urmează a fi abordate, frecvenţa reunirii grupului, timpul alocat activităţii, invitarea şi a altor doritori inclusiv a partenerului / soţului, respectiv persoana care să întocmească procesul- verbal. 

Psiholog  drd. Alin Cretu 
Bibliotecar Doina Rusneac

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu