Voluntariatul

http://psihoterapieoradea.blogspot.ro/p/voluntariatul.html


Ceata lui Pițigoi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ce este Voluntariatul?
   Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala.
 (Definitie adoptata de Consiliul National al Voluntariatului, iunie 2002)

     "Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, în folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala; activitatea de interes public este activitatea desfasurata în domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învatamânt, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea.“
 (Legea Voluntariatului 2006)

       "Orice actiune întreprinsa de o persoana fara a se gândi la recompense financiare."            
(Tracker)
       "Orice munca prestata relativ fara constrângere de o persoana cu intentia de a ajuta si fara a urmari un câstig financiar imediat."
(Scheier) 

Domenii de activitate

-Asistenta si servicii sociale
-Protectia drepturilor omului
-•-Medico-sanitar
-Cultural-artistic
-Educativ, de invatamant
-Stiintific
-Umanitar
-Religios
-Sportiv
-De protectia mediului
-Social si comunitar

Cine poate fi voluntar?
 

       Voluntari pot fi toate persoanele care doresc sa desfasoare o activitate in interesul comunitatii indiferent de rasa, culoare, etnie, varsta, sex sau orientare sexuala, convingeri politice sau religioase, stare civila, situatie economica, sau orice alt asemenea criteriu.


Criterii dupa care ma ghidez cand imi aleg organizatia:
 
-Avantajele pe care mi le ofera
-Potrivire in ceea ce priveste valorile, viziunea, misiunea / rolul etc.
-In functie de schimbarea pe care vreau sa o aduc
-Accesibilitate
-Resurse, informatii
-In functie de potentialul de care dispun
-Profilul organizatiei
-Echilibrul avantaje-oferta
-•-Drepturile si obligatii
-Istoria pe care organizatia o are in spate

Avantajele voluntariatului
 
-Ofera posibilitatea de a schimba ceva
-Experienta si acumulare de cunostinte
-Dezvoltare de skilluri in plus fata de un job obisnuit
-Dezvolta atitudine
-Autodepasire
-Experienta practica care o completeaza pe cea din facultate
-Sa te distrezi
-Sa-ti faci noi prieteni
 

Drepturile voluntarului

-de a fi informat corect şi precis în legătură cu organizaţia, politica, oamenii şi programele organizaţiei;
-de a fi tratat ca un coechipier;
-de a împărţi sarcile cu alţi voluntari;
-de a fi implicat în sarcini potrivite şi reprezentative care să-i folosească şi să-i dezvolte aptitudinile şi interesele personale, precum şi experienţa personală şi profesională;
-de a fi apreciat prin promovări sau recompense;

Obligatiile voluntarului

-de a considera voluntariatul ca un angajament serios;
-de a comunica aptitudinile şi posibilităţile reale de care dispune;
-de a oferi informaţii în legătură cu programul disponibil, cum poate fi contactat;
-de a fi dispus să înveţe;
-de a fi o persoană pe care se poate conta şi care să-şi respecte angajamentul făcut;
-de a reprezenta interesele organizaţiei şi nu pe cele personale;
-de a recunoaşte deciziile adoptate de consiliile de conducere; 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Articol preluat de la adresa:
http://www.crisana.ro/stiri/social-15/ziua-internationala-a-familiei-la-oradea-123242.html
Ziua Internaţională a Familiei la Oradea
Autor: Bogdan Oniţa
Cu prilejul Zilei Internaţionale a Familiei, Uniunea Femeilor Bihor Oradea derulează în perioada 10 - 30 mai, proiectul intitulat "Să cultivăm valoarea familiei", în cadrul căruia organizează o serie de evenimente pentru pentru a evidenţia importanţa şi valoarea incontestabilă a familiei şi a membrilor ei.
Astfel, azi,10.05.2012 de la ora 15.00, va avea loc o masă rotunda la care vor participa părinţii, aparţinătorii şi copiii din Centrul de îngrijire de zi (str. Lacul Roşu lângă Centrul Şcolar de Educatie Incluzivă "Orizont"). Discuţiile vor fi susţinute de către Mioriţa Săteanu, preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, comisar Ioana Indrieş, de la IPJ Bihor, şi exemplificate prin psihodramă de către prof.
psiholog Alin Creţu. A doua zi, vineri, 11 mai, de la ora 12.00, discuţiile vor fi reluate în acelaşi loc şi cu aceiaşi interlocutori. Unităţile de învăţământ şcolare şi preşcolare sunt invitate să participe în cadrul acestui eveniment la o expoziţie de dedicaţii, desene, felicitări sau obiecte confecţionate pentru a fi dăruite părinţilor. Expoziţa este denumită generic "Vreau să-mi cunoaşteţi familia". Lucrările vor fi expuse în perioada 15-21 mai a.c., la Primăria Municipiului Oradea. Deschiderea oficiala a expoziţiei va avea loc pe 15 mai, la ora 13.30, iar mai apoi se va desfăşura în sala mică a Primăriei Oradea conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Familiei, ce va conţine prezentări de lucrări tematice.

Foto: arhiva personală Alin CREȚU

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Articol preluat de la adresa:
http://www.crisana.ro/stiri/social-15/dezbatere-privind-violenta-in-familie--123240.html

Dezbatere privind violenţa în familie
Autor: Bogdan Oniţa
Organizaţia de Femei a PDL Bihor a organizat sâmbătă, 5 mai 2012, o acţiune de promovare a legislaţiei privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Dezbaterea cu tema "Poţi spune Nu violenţei în familie" a avut drept scop conştientizarea persoanelor a căror viaţă, integritate fizică şi psihică sau libertate sunt puse în pericol printr-un act de violenţă de existenţa unei legi care le oferă cadrul legal pentru protecţie şi susţinere.
La eveniment au participat ex-subprefectul Sorin Buhaş, consilierul local PDL Ciprian Caciora, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor locale. Avocatul Andrei Tărău a prezentat noutăţile pe care legea 25/2012 le aduce cu privire la definirea clară a violenţei în familie, aplicarea legii chiar şi în caz de concubinaj sau ordinul de protecţie, cu punere imediată în executare, care presupune evacuarea agresorului, chiar dacă este proprietarul imobilului în care trăieşte alături de victimă. Preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, Mioriţa Săteanu, a prezentat un material privind numeroasele acţiuni cu tema "Stop Violenţa" întreprinse în ultimii ani de organizaţia pe care o conduce, având ca parteneri instituţiile locale, şcolile din Bihor, precum şi o asociaţie din Suedia cu care Uniunea Femeilor are o colaborare îndelungata. Psihologul Alin Creţu colaborator al Uniunii Femeilor Bihor a vorbit despre importanţa conştientizării actului de violenţă şi, mai ales, despre modalităţile de evitare a acestuia, respectiv a prezentat forma de psihoterapie pe care o utilizează în cadrul proiectelor - psihodrama. Din partea Asociaţiei Smiles, Matiş Adrian, manager de proiect, a vorbit despre Centrul de urgenţă şi adăpostul pentru victimele violenţei în familie. De asemenea, conf. dr. Marieta Lestyan, reprezentanta Asociaţiei Seriozitate, Omenie, Sinceritatea, a spus că deşi asociaţia este la început se alătură acţiunilor de conştientizare, deoarece violenţa în familie reprezintă un risc major pentru sănătatea victimei şi, pe lângă efectele imediate asupra sănătăţii fizice şi psihice, violenţa creşte riscul dobândirii unor probleme de sănătate severe pe termen lung.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
04.04.2012 - 09,30-10,30 - Școala altfel

Elevii Liceului cu Program Sportiv BIHORUL au spus: NU Drogurilor ! 
Modalitatea lor de a transmite mesajele a fost sub forma posterelor. Doamna Profesor psiholog Crina CREȚU a purtat un dialog cu aceștia, pe marginea problematicii consumului de droguri (tipuri, efectele asupra organismului / vieții socio - emoționale, motivelor care duc la consum). Activitatea a fost coordonată de D-na prof. Maria REBLEAN. Participanți au fost și cadrele didactice de la liceu, printre care: Prof. Rodica ARDELEAN, Prof. SZUCS Tunde, Prof. MAL Teodora și Prof. SILADI Violeta.


 
  

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

04.04.2012 - 09,30-10,30 - Școala altfel

Elevii claselor a VI a, a VII a B și a VIII a B de la Liceului Teoretic German Friedrich SCHILLER au desfășurat sub coordonarea Profesor psiholog Crina CREȚU lecția Prelucrarea agresivității prin psihodramă. Colaboratori au fost Psihodramatician drd. Alin CRETU și Profesor TANKI Elisabeta.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
04.04.2012 - 08,30-09,30 - Școala altfel

Elevii Liceului Teoretic German Friedrich SCHILLER, din Clasele a VI a și a IX a au desfășurat în cadrul Școlii altfel, activitatea Dezvoltarea creativității prin psihodramă. Coordonator a fost Profesor psiholog Crina CREȚU, în colaborare cu: Psihodramatician drd. Alin CRETU și Profesor SZAKALL Ildiko.------------------------------------------------------------------------------------------------------------
03.04.2012 - 11,00-12,00 - Școala altfel

În cadrul Școlii altfel, la Liceul cu Program Sportiv BIHORUL, respectiv cu elevii Claselor a VIII a A și a X a C, s-a desfășurat activitatea Dezvoltarea creativitatii prin psihodrama. Coordonatorul acesteia a fost Profesor psiholog Crina CREȚU, avându-i colaboratori pe următorii profesori: Psihodramatician drd. Alin CRETU, Profesor Simona ZAU, Profesor Marta FINGERMAN, Profesor Carmen LAURENȚIU.

 
 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

02.04.2012 - Liceul Teoretic German Friedrich SCHILLER - Meloterapie

Coordonatorul activității Să folosim instrumentele muzicale pentru a ne cunoaște mai bine a fost Profesor psiholog Crina CREȚU. Activitatea face parte din cadrul Săptămânii altfel.  
Elevii participanți au fost din Clasa a II a B - Învățătoare Mariana LUCACIU.
Colaboratori au fost Psiholog drd. Alin CREȚU și Profesor de sprijin Violeta BOBOTAN.


 


 
 


 
 
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20 - 30.03.2012, Proiectul Viața este un dar


 
UNIUNEA FEMEILOR BIHOR ORADEA
 PROIECT: “VIATA ESTE UN DAR”
 DATA: 20 - 30  MARTIE 2012


                                 AGENDA   DE DESFASURARE A PROIECTULUI      

Conferința de deschidere: 21.03.2012, ora 11:00

Activitatea; Lectorat cu parintii: Viata este un dar”
Orele: 13,00
 Locatia : Grupul Scolar “Geoge Baritiu “str. Gheorghe Baritiu
Participa : parintii elevilor
 Coodonator proiect: Sateanu Miorita
                         Lect univ.- Auror Gavris-
                                           Fac Stiinte Socio-Umane si Asistenta Sociala

JOI 22 MARTIE 2012

 Activitatea; Conferinta tematica: Viata este un dar”
Orele: 13,00
 Locatia : Facultatea de Stiinte Socio -Umane si Asistenta Sociala
Participa : studentii facultatii
 Coodonator: decan prof univ. dr Chipea Florica
                        Prof.univ dr. at Hatos Adrian
                        Lector univ.  Gavris Aurora
                        Prof. univ, Timofte Claudia
Coodonator proiet: Sateanu Miorita

VINERI 23 MARTIE 2012

 Activitatea; Conferinta tematica” Viata este un dar”
Orele: 13,00
 Locatia : Facultatea de Medicina si Stomatologie
Participa : studentii facultatii
 Coodonator: prodecan dr. prof univ.Simona Bungau
Conerinta va fi sustinuta  prof. dr Rachitan Cristian- USA
Coodonator proiet: Sateanu Miorita

SAMBATA  24 Martie 2012

1.     Activitatea :Rozarul Maicii Domnului
Orele 10,30-
 Locatia :Catedrala “Sf. Nicolae”
 Participa: credincioase : Catedrala “Sf Nicolae”
                                            Biserica “Adormirea Maicii Domnului”
2.     Pregatirea pentru “Marsul Vietii
Orele :11,30
Locatia: in fata Catedralei “Sf. Nicolae”
Participa : credinciosi din Parohia Greco Catolica din Oradea
Formarea coloanei, preluarea materialelor publicitare
Stabilirea purtatorului de banner
3.     “Marsul vietii”- prima faza
Orele : 11,40
Plecarea coloanei din fata Catedralei spre Primaria Municipiului Oradea
In coloana compacta purtand bannere si placarde tematice
4.     Sosirea in fata la Primaria Municipiului Oradea
Orele: 12,00
Deschiderea marsului prin luari de cuvant din partea personalitati
-         Autoritatea locala
-         Autoritatea guvernamentala
-         Preoti din diverse culte
5.     “Marsul vietii”- faza finala
Orele 12,30
Formarea si aranjarea coloanelor participante
Plecarea coloanelor din fata Primariei Municipiului Oradea pe un traseu spre Parcul 1 Decembrie
6.      Sosirea la Casa de Cultura a Sindicatelor
Orele :13,30
 Pastrarea coloanelor si a materialelor publicitare
Participarea la un scurt moment artistic oferit de tinerii din diferite culte
Din partea Uniunii Femeilor:  interpret de muzica clasica : eleva Carla Marin
                                                  Corul Fiat Lux al Liceului Teologic Greco Catolic
                                                   dirijor Antonela Monica Nica
7.     Incheierea “marsului vietii”
8.      Predarea materialelor publicitare
9.     Vizita la Spitalul de Maternitate si Ginecologie
Orele 14, 30 interviuri, confesiuni din partea lauzelor, femeilor in curs de tratament pentru fertilitatefemeilor in stare clinica de post avort
Vizitarea lauzelor
Vizitarea femeilor in curs de tratament pentru fertilitate
Vizitarea femeilor in stare clinica de post avort
Coodonator proiet: Sateanu Miorita

 DUMINICA 25 MARTIE

10. Zi de rugaciune pentru copii nenascuti
Orele 17,30
 Locatia :Troita din Oraselul Copiilor
Participa : mamele care au avortat intentionat , mamele care au avortat accidental
Cuvant de deschidere: “Mame de ingeri”
Prezentarea scopului rugaciunii
Rugaciune :
-         Binecuvantarea din partea unui preot de la Biserica “ Adormirea Maicii Domnului”
-         Rugaciuni individuale
Lansare de baloane personalizate cu nume de copii
Coodonator proiet: Sateanu Miorita

11. Masa rotunda
Tema :” Viata este un dar”
Orele:18,10- dupa Liturghia de seara( tinerii anima Liturghia de seara)
Participa :tinerii din parohiile din Oradea Fiercare la Biserica de care apartine
Moderatori: preotul parohiei
 Difuzare de fluturasi si pliante

 PERIOADA 20 – 30 MARTIE  2011
12. Discutii interactive
Tema : “Viata este un dar”
Locatia: Bibliotecile locale , comunale si orasenesti din judetul Bihor
Participa : cititorii si invitati din zona, comuna si orasele judetului Bihor
Coodonator principal : Delia Pantea Biblioteca “Gheorghe Sincai”
Coodonator secundar proiect: Miorita Sateanu

MARŞUL PENTRU VIAŢĂ - 24 Martie 2012organizat de: CENTRUL CREŞTIN VIAŢĂ NOUĂ
în colaborare cu
ALIANŢA FAMILIILOR DIN ROMÂNIA,
PULS - CENTRUL DE CONSILIERE PENTRU FEMEI CU SARCINĂ NEDORITĂ
CENTRUL CREŞTIN SALEM şi PRO VITA
“Ne aflăm în anul demografic al României 1966. Asta ne spun datele recensământului 2011 emise în Ianuarie 2012. În România lui 2011 locuiau atâţia oameni câti locuiau in 1966, 19 milioane. După două generaţii realizăm că România a făcut un regres nu progres demografic. Unul cu consecinte severe pentru generaţia noastră, dar mai ales pentru soarta copiilor noştri. Criza demografică a României s-a transformat într-o veritabilă iarnă şi coşmar demografic. Cauza principală, o spunem noi, este avortul. România şi-a alipit inima de idolul avortului.
Ce-i de făcut?
În primul rând crearea în România a unei culturi pro viaţă. A unei culturi pro-familie. Pro-casatorie. Pro-valori. Pro-moralitate. O cultură în care viaţa celor nenăscuţi e preţuită şi afirmată ca o valoare inestimabilă, nu ca o povară. O cultură în care oamenii se mândresc că au copii şi nu iau avortul ca pe ceva banal. O cultură în care toţi ne dăm mâna să rezolvăm împreună această problemă pe care noi înţine am creat-o. Trebuie să începem în familie. În relaţiile de cuplu. În consilierea inainte de căsătorie a tinerelor cupluri. În consilierea tinerelor care sunt ispitite să avorteze. În consilierea ficelor noastre că viaţa e pretioasă. În edificarea unei atitudini noi faţă de fetele tinere însărcinate dar fără soţ, ori abandonate de prietenii lor. În edificarea unei culturi de moralitate sexuală, abstinenţă, a unei vieţi intime responsabile. O cultură de afecţiune şi dragoste, nu de prejudecăţi. Apoi a unei culturi pro viată în biserică, în parohii, în conducerea cultelor religioase din România.” - Citat din Buletinul de Informare al Alianţei Familiilor din România www.alianta-familiilor.ro
În al doilea rând să ne facem cunoscută poziţia alăturându-ne celorlalte orase din Romania care au organizat în ultimii cinci ani marşul pentru viaţă. Mai multe informaţii pe: www.marsulpentruviata.ro 
Presupunând că susţineţi această cauză nobilă va invitam să vă alaturaţi nouă împreună cu comunităţile pe care le reprezentaţi participând la marşul pentru viaţă din data de 24 Martie 2012.

Pe data de 10 Martie vom avea o întâlnire de organizare a acestui eveniment. Vă aşteptăm la Cafeneux (str. Nicolae Jiga nr. 25 (fosta Castanilor)) la ora 11:00. Pentru mai multe informaţii ne puteţi contacta la marspentruviata@gmail.com sau 0747278818 Alina Galea, 0744611718 Cătălin Bakai.
Data Marşului: 24 Martie            Ora: 11:00        Loc de pornire: Primăria Oradea

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Miercuri, 29.02.2012, 15:00 - 17:00, Proiectul Managementul stresului
Activitate practică: Grupa 1
Activitate practică: Grupa 2
Activitate practică: Grupa 3
Activitate condusă de  Psiholog SZABO Monika


Participanţii: profesori de la C.S.E.I. Nr. 1, Oradea     Astăzi la C.S.E.I. Nr. 1 Oradea, a avut loc între orele 15:00 - 17:00, în cadrul proiectului Managementul stresului, activitatea 4 - Imaginea cadrelor didactice reflectată în publicitate condusă de Psihologul drd. Alin CREŢU.

   
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Marți, 28.02.2012, 18:00 - 20:00, Cooperare în rețea în cadrul proiectului Marriage Week 

    Au fost analizate rezultatele obținute în campania desfășurată. S-au stabilit condițiile de participare la Marriage Week International. S-au planificat activitățile pentru perioada următoare.

 Marți, 28.02.2012, 15,00 - 17,00 - Proiectul Managementul stresului


Joi, 23.02.2012, 10,00 - 11,00 - Proiectul Comunicăm prin artă, la Liceul cu Program Sportiv BIHORUL

    Exprimarea sentimentelor prin arta plastică a fost cea de a treia activitate din cadrul proiectului Comunicăm prin artă, desfășurată la Liceul cu Program Sportiv BIHORUL. Clasele a V a și a VI a au fost interesate de tema propusă, manifestându-și talentul în creațiile artistice realizate.   
     Doamnele diriginte Rodica ARDELEAN (cls. a V a) și Lavinia URSUȚIU (cls. a VI a) au ajutat la organizarea logistică a activității.  
Coordonator proeict Psiholog școlar Crina CREȚU
Psiholog drd. Alin CREȚUJoi, 23.02.2012, Premierea elevei voluntar la proiectul Marriage Week
    
     Elevei Diana ȘIMON, clasa a XI a C, i-a fost acordată Diploma de onoare pentru munca voluntară depusă în vederea bunului mers a Proiectului internațional Marriage Week, în cadrul evenimentului ExpoMarriage, desfășurat la Sala Sporturilor Antonio Alexe, Oradea (17 - 19.02.2012).


Miercuri, 22.02.2012, 12,00-13,00 - Influența muzicii asupra dezvoltării personale

     Astăzi, la Liceul Teoretic German Fr. SCHILLER, a avut loc a doua activitate din cadrul proiectului Mă cunosc mai bine prin artă, coordonat de Psiholog Crina CREȚU.
     În prima parte, elevilor clasei a IX a (diriginte SZAKALL Ildiko - profesoară de matematică) le-a vorbit d-na Miorița SĂTEANU despre muzică și importanța acesteia în viața de zi cu zi.
 

      D-na Psiholog Crina CREȚU, coordonator proiect le-a explicat elevilor modul în care între muzică și artele plastice există o strânsă legătură. Le-a evidențiat și planurile în care muzica ne afectează. 
Coordonator proeict Psiholog școlar Crina CREȚU
 
 

     Psiholog drd. Alin CREȚU, le-a arătat practic modul în care muzica își pune amprenta asupra noastră, determinând în noi multiple schimbări, folosind recuzita de psihodramă.

     
    


 
 
  
Elevii au exersat ulterior practic cele cinci ritmuri de dans, despre care s-a amintit.   La finalul activității elevii au dat feed-back - uri pozitive referitor la ceea ce au învățat.


       A fost de apreciat interesul domnei diriginte SZAKALL Ildiko pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții foarte bune, dânsa implicându-se și în dansuri. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Marți, 14.02.2012, 16:00 - 18:00, Conferința de încheiere a proiectului Marriage Week

 


Concluzii și evaluarea activităților desfășurate de
Psiholog Alin CREȚU și Psiholog Crina CREȚU

Oradea, 14.02.2012

Doresc să mulțumesc celor care s-au implicat în acest proiect internațional, indiferent de natura formei sub care au au făcut-o, adică tuturor celor din această sală.
Marriage Week 2012, care astăzi s-a încheiat, a creat oportunități de colaborare și relaționare între membrii proiectului, voluntari cu profesii și de vârste diferite, pe de o parte și profesorii, elevii și conducerea instituțiilor de învățământ pe de alta.

Uniunea Femeilor Bihor, a asigurat:
-         personal specializat pentru derularea obiectivului prevăzut în contractul de parteneriat;
-         materiale ilustrative și documentare pentru susținerea temelor;
-         recuzită pentru psihodramă;
-         afișe publicitare;
-         elaborarea comunicate de presă pentru publicarea evenimentelor;

Instituțiile de învățământ (Liceul Teoretic German Friedrich SCHILLER, Liceul cu Program Sportiv Bihorul, Liceul Teologic Romano-Catolic Szent Laszlo, Liceul Teologic Reformat Lorantffy Zsuzasanna, Colegiul Economic Partenie COSMA, Colegiul Tehnic Andrei ȘAGUNA, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, Grupul Școlar Ioan BOCOCI), au asigurat:
-         săli adaptate, în care s-au desfășurat orele;
-         elevi;
-         profesori;

Toți cei implicați, au pus suflet, monitorizând bunul mers al activităților, dincolo de ceea ce a prevăzut textul sec al protocoalelor de parteneriat.
Profesionalismul, interactivitatea și buna dispoziție, ușor sesizabile din fotografii, au fost elementele cheie ale reușitei.
         Patru au fost direcțiile prin care am implementat proiectul:
                   1 – Emisiuni radio:
- Actualitatea bisericii, realizator Claudiu ARDELEAN, cu tema: Proiectul Marriage Week (promovarea proiectului), vineri, 04.02.2012, între orele 20:00-21:00, la Radio Maria;
- Înțelegem ceea ce vedem ?, realizator Psiholog  Alin CREȚU, invitată d-na BACSADI Gabriela, Președinta Asociației S.O.S. Autism Bihor, joi, 09.02.2012, între orele 20:00-21:00, la Radio Maria;
- reluarea emisiunii Înțelegem ceea ce vedem ?, realizator Psiholog  Alin CREȚU, invitată d-na BACSADI Gabriela, Președinta Asociației S.O.S. Autism Bihor, joi, 10.02.2012, între orele 10:00-11:00, la Radio Maria;
                   2 – Lecții la clase:
- Concurs de desene cu tema: Vreau să îmi cunoașteți familia, miercuri, 08.02.2012, între orele 12:00-13:00, la Liceul Teoretic German Friedrich SCHILLER, clasa a VIII a B;
- Întocmirea psihogenogramei personale cu tema: Relațiile de familie, joi, 09.02.2012, între orele 10:00-11:00, la Liceul cu Program Sportiv Bihorul, clasa a XI a C;
- Deschiderea cursului educativ pentru elevii claselor a X a – a XII a, cu tema: Drumul spre căsătorie, presărat cu flori bunăînțelegere și dragoste, joi, 09.02.2012, între orele 12:00-13:00, la Colegiul Economic Partenie Cosma, clasa a X a C;
- Deschiderea cursului educativ pentru elevii claselor a X a – a XII a, cu tema: Drumul spre căsătorie, presărat cu flori bunăînțelegere și dragoste, vineri, 10.02.2012, între orele 10:00-11:00, la Colegiul Tehnic Andrei ȘAGUNA, clasele a XII a A, și a XII a B;
- Seminar cu tema: Care sunt valorile familiei mele ?, luni, 13.02.2012, între orele 10:00-11:00, la Liceul Teoretic German Friedrich SCHILLER, clasa a IV a B;
                   3- Conferințe de presă:
- Campania Marriage Week, luni, 06.02.2012, între orele 11:00-12:00, în Sala de ședințe a Bibliotecii Județene Gheorghe ȘINCAI;
- Căsătoria merită, marți, 07.02.2012, între orele 15:00-17:30, în Sala amfiteatru a Bibliotecii Județene Gheorghe ȘINCAI;
- Conferința de închidere și evaluare a proiectului, marți, 14.02.2012, între orele 16:00-18:00, în Sala de ședințe a Consiliului Județean Bihor;     
                   4 -  Cină festivă:
- Familie longevivă care transmite experiență și sfaturi pentru o familie tânără, 10.02.2012, între orele 18:00-21:00, la Restaurantul Oradea

Fiecare dintre orele pe care le-am desfășurat la clase, au fost structurate în patru părți:
1 – prezentarea agendei;
2 – psihodramă;   
3 – aplicarea unui chestionar;
4 – compunerea unui mesaj către cei care urmează să se căsătorească;
         Pentru a descrie modalitatea în care lecțiile s-au desfășurat voi cita site-ul http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.6549
Elevilor ... li s-a prezentat lecţia... Este un fel de a spune că li s-a prezentat „lecţia”. În fapt, protagoniştii activităţii ... nu le-au ţinut liceenilor o „lecţie” (în înţelesul didactic al cuvântului), ci au interacţionat cu ei. Mai întâi, d-na Mioriţa Săteanu i-a antrenat într-o discuţie despre prietenie, parteneri, relaţii şi atitudini, stârnindu-i să-şi exprime sincer opiniile, iar cunoscutul psiholog Alin CREŢU le-a lansat provocarea de a participa concret la câteva episoade de psihodramă: discutarea unor scenarii, în care liceenii au jucat diferite roluri, materializând astfel idei şi gânduri, manifestându-se concret, prin comportamente adecvate, regizate şi prezentate în faţa lor de colegii care s-au oferit voluntari ...
Este de subliniat şi apreciat evoluţia stărilor pe care le-au trăit elevii pe parcursul activităţii, de la indiferenţă, dezinteres, răceală şi chiar respingere - la început, la angajare, concentrare, mobilizare şi implicare, cu stări emoţionale din partea „actorilor”, care şi-au jucat bine rolurile. O altă parte a activității a fost reprezentată de completarea unui chestionar, anonim. Pentru ca la final, să li se ceară să aştearnă pe hârtie, cu sinceritate, gânduri şi sfaturi pentru cei ajunşi în pragul căsătoriei; sfaturile lor (nesemnate) vor fi expuse între 17 şi 19 februarie la Sala Sporturilor „Antonio Alexe”, în cadrul Expoziţiei de nunţi „Expomariage”.
Organizatorii „Săptămânii căsătoriei” şi-au propus să-i atreneze pe liceeni în cel puţin trei manifestări diferite, de la psihodramă, la proiecţii de filme, discuţii, vizionări de PPT şi chestionare, pentru o cât mai bună şi completă informare a tinerilor în legătură cu drumul de la prietenie la căsătorie, fiind îndemnaţi să privească şi să trateze cu responsabilitate căsătoria. (Ovidiu Dan)
Mass-media a reflectat o parte din evenimentele care s-au desfășurat, deși acestea au fost în locații și de la ore diferite. Doresc să menționez în acest scop: Radio Maria (limba română) și Maria Radio (limba maghiară), TVS, cotidianelor Crișana și Bihari Naplo, și site-urilor: www.psihoterapieoradea.blogspot.com, www.ovidan.ro, www.uniuneafemeilor.ro.   
Concluzia, rezultată în urma analizării întregului efort depus și a feed-back-urilor primite, a fost: DA ! CĂSĂTORIA MERITĂ !  Evenimentele Marriage Week reflectate de presă:Informații găsiți și la adresa:

http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.6557

**** Dl. Dumitru VOLOŞENIUC, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor a acordat Diplome de onoare celor care au participat sau au sprijinit proiectul Marriage Week: instituțiilor de învățământ (enumerate mai sus), dirigințelor, elevilor, grădinițelor, mass-mediei scrisă și audiovizuală (enumerată mai sus), Ordinului Franciscanilor Terțiari, Asociației Mariane, Cruciatei Euharistică, Comuniunii Divina Iubire, Bisericilor Evaghelică, Unitariană, Reformată, Greco-Catolică, Baptistă maghiară, Romano-Catolică.


Fotografii de la Conferința de încheiere a proiectului Marriage Week:

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Săptămâna căsătoriei 7-14 februarie 2012, Oradea

 
 Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului şi Fundaţia Lampas au desfăşurat o serie de activităţi în cadrul proiectului “Săptămâna căsătoriei”.
Coordonator de proiect: Vincze Judit, preot reformat, consilier la Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului
Coordonator asistent: Vura Ottilia, coordonator de programe Fundaţia Lampas.
Activităţi:
I.                   Cursuri educative pentru elevii claselor a X-a – XII-a, cu tema: Drumul spre căsătorie călăuzit de credinţă, dragoste şi respect!
Obiectivul general al acestor cursuri educative a fost reconsiderarea rolului familiei în viaţa elevilor de liceu, transmiterea valorilor creştine ale căsătoriei şi cunoaşterea particularităţilor dragostei mature ca factor de întemeiere a unei familii durabile.
Programul de activitate:
-          Miercuri, 8.02.2012 la Grupul Şcolar Teologic Romano-Catolic “Szent László” din Oradea a fost organizat cursul educativ de către preotul  Szabó Ervin.  
-          Vineri, 10.02.2012 la Liceul Reformat “Wesselényi” din Zalău s-a desfăşurat cursul educativ care a fost deschis cu predica preotului reformat Szilágyi Zoltán despre importanţa, resursele divine şi caracteristicile căsătoriei şi familiei creştine. S-a continuat cu o masă rotundă condusă de doamna psiholog Balogh Andrea. Au fost abordate diferite teme despre căsătorie şi familie care au trezit interesul elevilor, evaluând  pozitiv aceste activităţi.

 

           Marţi, 14.02.2012 la Liceul Teologic Reformat Satu Mare s-a organizat o masă rotundă pentru elevii claselor a XII-a. Discuţia interactivă, care a avut la bază versetul biblic “Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el”- Geneza 2:18, a fost condusă de preotul reformat Ilonczai Zsombor.
Elevii au lucrat în grupuri, abordând căsătoria şi viaţa de familie din mai multe perspective, luând în considerare totodată consecinţele personale, consecinţele sociale, efectele luării unei decizii pe termen scurt şi lung. Scopul a fost sensibilizarea elevilor cu privire la căsătorie şi familie, cele mai frumoase daruri pe care le primim de la Dumnezeu.
          Miercuri, 22.02.2012, ora 10, la Liceul Teologic Reformat Lorántffy Zsuzsanna a fost deschis cursul educativ pentru elevii claselor a XI-a care a început cu predica preotului reformat Kövendi István. În continuare elevii au fost antrenaţi de psihologul şcolar Bendel Beáta şi de coordonatoarea de programe din cadrul Fundaţiei Lampas Vura Ottilia într-o discuţie despre căsătorie şi familie. La final elevii care s-au oferit voluntar au jucat diferite roluri, învăţând modalităţi adaptative de exprimare a emoţiilor negative
Elevii au evaluat pozitiv activităţile desfăşurate.

- II. Discuţii interactive cu familii longevive cu tema “Valorile fundamentale ale familiei creştine”.

Programul: Duminică, 12 februarie 2012 , ora 17, la Biserica Reformată “Oraşul Nou” din Oradea a avut loc întâlnirea cu o familie longevivă şi o doamnă văduvă. Scopul acestei întâlniri a fost încurajarea participanţilor să discute deschis despre greutăţile cu care se confruntă/s-au confruntat de-a lungul timpului în căsnicie şi modalităţile de armonizare a relaţiilor familiale.

Discuţia a fost moderată de doamna Vincze Judit, preot reformat, care a subliniat importanţa abordării căsniciei din prisma eticii creştine şi faptul că în momente dificile trebuie să ne încredem în Dumnezeu.

Am notat cea mai frumoasă semnificaţie dată căsătoriei de către familia longevivă: fiinţele umane devin complete atunci când cele două părţi ale iubirii devin una singură, luptând împreună pentru atingerea scopurilor lor.

 

III. Rugăciune ecumenică pentru familii căsătorite la Capela Posticum.
Mai multe confesiuni din Oradea s-au reunit la o Seară Ecumenică de Rugăciune, în Capela Posticum, duminică, 12 februarie 2012, ora 19.
Doamna Vincze Judit, preot reformat şi doamna Mioriţa Săteanu au invitat reprezentanţi ai Bisericilor Evanghelică, Romano-Catolică, Greco-Catolică, Unitariană
.


 

 

Ottilia Vura
Clinical Psychologist and Psychotherapist
Coordinator at Community Information and Counseling Center - Program for preventing human trafficking- Program for preventing and combating domestic violence
Lampas Foundation - The Diaconical Foundation of Királyhágómellék Reformed Church District, Oradea------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Psihodramă


Luni, 13.02.2012, 10:00 - 11:00, Activitatea 25 - Marriage Week, Care sunt valorile familiei mele ?

 25. Activitatea: seminar
Locația : Liceul Teoretic German “Friedrich SCHILLER”  Oradea
Clasa a IV a B, Învățător Emilia HUZA
Coodonator proiect : psiholog Alin CREȚU
Coodonator asistent: psiholog Crina CREȚU
 
Psiholog Crina CREȚU - Prezentarea proiectului
Psiholog Alin CREȚU - Folosind recuzita în transmiterea cunoștințelor către elevi
Băieții - Atenție maximă
Implicarea elevilor

Ing. Miorița SĂTEANU, Președinta Uniunii Femeilor Bihor
Fetele - Atenție maximă

Psihodramă
Notăm valorile familiei noastre


D-na Elena BONETA, membră a Uniunii Femeilor Bihor
Notăm valorile familiei noastre


Notăm valorile familiei noastre
Notăm valorile familiei noastre


Notăm valorile familiei noastre
Elevii sunt rugați să dea sfaturi tinerilor care urmează să se căsătorească


Se afișează lucrările
Ce îi sfătuiesc eu pe cei care doresc să se căsătorească


Să vedem ce au desenat ceilalți
Să ne și jucăm cu recuzita
Evaluarea activității de către elevi------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vineri, 10.02.2012, 18:00 - 21:00, Marriage Week, Cină festivă la restaurantul “Oradea


Participanți: Familie longevivă, care transmite experiență și sfaturi pentru o familie tânără
Familie longevivă: Anna și Viorel DECSEI
Familie tânără: Crina și Leonard CALOTĂ
Coordonator proiect: ing. Miorița SĂTEANU
Coodonator asistent: prof. psiholog Alin CREȚU

Familia Crina și Leonard CALOTĂ


Familia Anna și Viorel DECSEI


     Familie longevivă: Anna și Viorel DECSEI, are o experiență comună de 52 de ani. Sunt oameni de viață, cu trei copii și cinci nepoți. Au trecut întotdeauna împreună prin evenimente, indiferent de natura acestora. S-au consultat permanent, când era de luat o decizie. Respectul reciproc este ușor vizibil. Remarcabile printre altele la domnul Viorel DECSEI, sunt: 
        1). afirmația sărut pământul pe unde a călcat soția mea 
        2). și faptul că, spun amândoi, ochii lui căprui, i-au devenit albaștri ca ai soției, din dragoste pentru ea. 
    Familie tânără: Crina și Leonard CALOTĂ, este întemeiată de un an. Au planuri mari, sunt inteligenți și creativi și dincolo de orice, se iubesc foarte mult. 
    

 
    
 Fiecare dintre familii a facut un desen pentru cealaltă.
    
     Ambelor familii le-au fost oferite desene făcute în cadrul proiectului, de către copii de la Grădinița Nr. 10, Oradea, coordonați de educatoarea Eugenia DRĂGOI.
     Timpul petrecut împreună a fost benefic, dar a trecut prea repede. La plecare, FAMILIILE și-au promis să se revadă curând, pentru a se cunoaște și mai bine.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Vineri, 10.02.2012, 10:00 - 11:00, Activitatea 12 - Marriage Week, reluare emisiune radio “Înțelegem ceea ce vedem” ?

Talk-show: ”Familia azi
Invitată: d-na BACSADI Gabriela, Președintele Asociației S.O.S. Autism Bihor

Locatia: postul “Radio Maria”
Coordonator proiect: prof. psiholog Alin CREȚU
Coodonator asistent: prof. Psiholog Crina CREȚU


------------------------------------------------------------------------------------------------------------Psihodramă


Vineri, 10.02.2012, 10:00 - 11:00, Marriage Week, Activitatea 10 - Deschiderea cursului educativ pentru elevii claselor a X a - a XII a

10. Activitatea: Deschiderea cursului educativ pentru elevii de clasa X-XII
Tema: “Drum spre casatorie , presarat cu flori, bunaintelegere si dragoste”
Lectia: Prietenia, Pregatirea casatoriei,
Locatia: Colegiul Tehnic ”Andrei Saguna”
Coodonator proiect: Sateanu Miorita
Prezentarea lectiei prin psihodrama
Coordonator proiect: prof. psiholog Alin CREȚU
Coodonator asistent: prof. Psiholog Crina CREȚU

Evaluarea activității de către elevi
    Împreună cu profesoara de limba română, Carmen Matiuţa, director adjunct al colegiului, inima şi creierul activităţilor culturale din şcoală(conform http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.2492) a fost stabilit calendarul activităților care urmează să se desfășoare în instituție.

Detalii și la adresa:

http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.6549
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Joi, 09.02.2012, 20:00 - 21:00 - Activitatea 6 - Marriage Week, emisiunea radio Înțelegem ceea ce vedem ?
   
Talk -show : ”Familia azi“
Invitată: d-na BACSADI Gabriela, Președintele Asociației S.O.S. Autism Bihor
 
Locația: postul “Radio Maria”
Coordonator proiect: prof. psiholog Alin CREȚU
Coodonator asistent: prof. Psiholog Crina CREȚU

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Psihodramă


Joi, 09.02.2012, 12:00 - 13:00 - Activitatea 5 - Marriage Week, Deschiderea cursului educativ pentru elevii claselor a X a - a XII a

Activitatea: Deschiderea cursului educativ pentru elevii de clasa X-XII
Tema: “Drumul spre casatorie, presarat cu flori bunaintelegere si dragoste”
Locatia: Colegiul Economic “Partenie Cosma”
Clasa a X a C, Consilier educativ Lavinia KÖTELES
Lectia: Prietenia, Pregatirea casatoriei,
Prezentarea lectiei interactiv prin psihodrama
Activitate susținută de: prof. psiholog Alin CREȚU
                                         - prof. psiholog Crina CREȚU

Evaluarea activității de către elevi
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Psihodramă
Joi, 09.02.2012, 10:00 - 11:00 - Activitatea 7 - Marriage Week, Întocmirea psihogenogramei personale

Activitatea: Întocmirea psihogenogramei personale
Tema: ”Relaţiile de familie “
Locatia : Liceul cu Program Sportiv “Bihorul”
Clasa a XI a C, diriginte prof. Luminița REBLEAN
Prezentarea lectiei interactiv prin psihodrama
Activitate susținută de: prof. psiholog Crina CREȚU
- prof. psiholog Alin CREȚU
Evaluarea activității de către elevi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------Psihodramă


Miercuri, 08.02.2012, 12:00 - 13:00 - Activitatea 3 - Marriage Week, Concurs de desene

Tema: Vreau să îmi cunoaşteţi familia
Liceul Teoretic German “Fr. Schiller” Oradea
Coodonator proiect: prof. psiholog Crina CREȚU
Psiholog Alin CREȚU
Coordonator asistent: prof. psiholog Alin CREȚU
Inginer Miorița SĂTEANUProfesor Sandra PETRUC


Psiholog Crina CREȚU
Turul galeriei
Turul galeriei
Evaluarea activității de către elevi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Marți, 07.02.2012, 15:00 - 17:30 - Activitatea 3 - Deschiderea Campaniei Marriage Week

Conferința cu tema: Căsătoria, merită
Locația: Sala amfiteatru – Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai“, Oradea
Coodonator proiect: Miorița SĂTEANU
Coodonator asistent: Delia PANTEA
Participanți: membrii grupului de lucru - proiectul ”Săptămâna căsătoriei”;
                - invitați;
      Ascultându-i pe cei care au conferențiat (aplaudați și felicitați personal), auditoriul a plecat cu multe gânduri, împliniți spiritual. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Psihodramă
Marți, 07.02.2012, 12:00 - 13:00 - Proiectul Ziua Siguranței pe Internet (Safer Internet Day) - Liceul cu Program Sportiv BIHORUL


 
        Aceeași activitate, prin care s-a dorit marcarea Zilei Siguranței pe Internet, 7 februarie 2012 a avut loc și la Liceul cu Program Sportiv BIHORUL, condusă de psihologul drd. Alin CREȚU
      De organizarea acestui eveniment educativ, care s-a desfășurat în condiții optime s-a ocupat Consilierul Școlar Crina CREȚU (psihologul liceului), având-o ca și colaboratoare pe prof. Carmen LAURENȚIU (Matematică), activitatea desfășurându-se cu acordul conducerii unității de învățământ.
       Elevii clasei a VIII a B, au fost foarte cooperanți, preocupați și dornici de a asimila cunoștințele oferite prin mijloace deosebite de cele cu care sunt obișnuiți în activitatea școlară zilnică, lucru confirmat și prin feedback-urile date.
       

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PsihodramăMarți, 07.02.2012, 10:00 - 11:00 - Proiectul Ziua Siguranței pe Internet (Safer Internet Day) - Școala cu clasele I - VIII Dimitrie CANTEMIR


 
     Pe data de 7 februarie 2012 a avut loc Ziua Siguranței pe Internet 2012, eveniment de anvergură europeană desfășurat anual sub egida rețelei europene “INSAFE” - European Safer Internet Network, în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.
      La nivel național, Consorțiul Sigur.info, coordonat de Salvați Copiii România, organizează competiția cu tema Descoperiți lumea digitală împreună. Conexiune între generații”  având ca scop principal conștientizarea de către copii și tineri, dar și de către părinți, a implicațiilor asociate activităților pe care cei mici le desfășoară în mediul online.

      Acțiunea a atins un grad global de participare, conștientizare și acoperire media, aflându-se în continuă creștere. A ajuns la ediția a IX a, fiind sărbătorită în aproximativ 65 de țări din întreaga lume.  (Profesor responsabil C.E.A.C., Diana NICHITA)
       Activitatea desfășurată azi, în cadrul proiectului Ziua Siguranței pe Internet, la Școala cu clasele I - VIII Dimitrie CANTEMIR de către psihologul drd. Alin CREȚU, între orele 10:00 - 10:50, a avut ca și fundament psihodrama. Elevii claselor a VIII a A și a V a C, au fost plăcut impresionați de multitudine și noutatea metodelor prin intermediul cărora li s-a transmis informația, fapt reflectat și prin feedback-urile date.
        Obiectivele propuse și realizate, au fost:
           - conștientizarea pe care Internetul și noile tehnologii o au în activitatea actualei societăți;
           - cunoașterea aspectelor pozitive / negative ale Internetului și noilor tehnologii;
          - informarea adecvată a elevilor / părinților (indirect) și cadrelor didactice, în vederea adoptării         unei atitudini corecte;  
        Organizatoarea profesionistă a acestei activități a fost prof. Diana NICHITA (responsabil Comisie metodică religie și responsabil C.E.A.C.), având-o ca și colaboratoare pe prof. Amalia POPOVICIU (Limba română), activitatea educativă desfășurându-se cu aportul conducerii unității de învățământ.

Feedback
Feedback
Despre activitate găsiți detalii și pe:

http://www.ovidan.ro /?p=articles.details.6533

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Psihodramă
Luni, 06.02.2012, 12:00 - 13:00 - Proiectul - Mă cunosc mai bine prin artă, la Liceului Teoretic German “Fr. Schiller”

La Liceul Teoretic German “Fr. Schiller”, azi 06.02.2012, între orele 12:00 - 13:00, sub coordonarea Psihologului Crina CREȚU, a demarat proiectul Mă cunosc mai bine prin artă. Prima activitate, Auotcunoașterea și importanța sa pentru o dezvoltarea armonioasă. Influența cunoașterii de sine asupra succesului în viață, s-a bucurat de aprecieri pozitive din partea elevilor clasei a VIII a B.
 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Luni, 06.02.2012, 11:00 - 12:00 - Activitatea 1 - Conferință de presă: Campania Marriage Week 


Locația: Sala de ședințe – Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai “, Oradea
Coodonator proiect: Miorița SĂTEANU
Coodonator asistent: Delia PANTEA
           Participanți: membrii grupului de lucru - proiectul ”Săptămâna căsătoriei”

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vineri, 04.02.2012, 20:00 - 21:00 - Proiectul Marriage Week promovat la radio

     Doamnele Inginer Miorița SĂTEANU și Psiholog Crina CREȚU, au acordat un interviu realizatorului Claudiu ARDELEAN, de la Radio MARIA, în cadrul emisiunii Actualitatea bisericii, prin care au prezentat programul și au promovat valorile familiale, specifice proiectului Marriage Week, 20:00.  Au mai avut loc discuții cu invitații din țară: Teofil GAVRIL - coordonatorul național al proiectului Marriage Week;
                                                  - Părintele MITROFAN - din Alba-Iulia; 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


PsihodramăSaptamana Casatoriei- 7-14 februarie 2012

GRUPUL DE LUCRU : ORADEA
PROIECT: “SAPTAMANA CASATORIEI”
OBIECTIV: PROGRAM DE ACTIVITATE
PERIOADA : 7 – 14 FEBRUARIE 2012
LOCATIA : JUDETUL BIHOR


P R O G R A M    DE   A C T V I T A T E


VINERI – 4 FEBRUARIE
          Activitatea- emisiune la radio
          Tema : “saptamana casatoriei”
                         discutii cu invitatii din tara
                          prezentarea programului: “Saptamana casatoriei”-
           Data: 4 februarie, orele 20,00-21,00
           Locatia : sala studio   Radio Maria
            Moderator: Claudiu Ardelean
           Invitati: Teofil Gavril- coordonatorul national a proiectului
                         Parintele Mitrofan – din Alba Julia
                         Cretu Crina- psiholog
                         Sateanu Miorita

LUNI– 6 FEBRUARIE
1.      Conferinta de presa: Campania “Saptamana casatoriei” 7-14 februarie 2012
 Data : 6 februarie 2012, orele 11,00
Locatia : sala sedinta – Biblioteca Judeteana” Gheorghe Sincai “ Oradea
Coodonator proiect: Sateanu Miorita
Coodonator asistent: Pantea Delia
           Participanti: membrii grupului de lucru al proiectului”Saptamana casatoriei”
2.      Emisiune in direct la TVS Oradea –
   Tema :Campania “Saptamana casatoriei” 7-14 februarie 2012
                 Casatoria , importanta si valoarea familiei
   Data 7 februarie 2012 orele 10,00
   Moderator emisiune: “Cappuccino de dimineata” Bar Mihaela
   Locatia : sala studio  TVS Oradea
   Invitat: Mihai Vatamanelu- preot paroh – Biserica Manastirea Franciscana
                                              - preot spiritual  Asociatia ”Apostolatul familiilor”
           Coodonator proiect: Sateanu Miorita

MARTI - 7 FEBRUARIE
3.      Activitatea :Deschiderea campaniei
Conferinta tema:  “ Casatoria, merita”
Data : 7 februarie 2012, orele 15,00
Locatia : sala amfiteatru – Biblioteca Judeteana” Gheorghe Sincai “ Oradea
Coodonator proiect: Sateanu Miorita
Coodonator asistent: Pantea Delia
Programul conferintei- atasat

MIERCURI - 8 FEBRUARIE
1.       Activitatea: Deschiderea cursului educativ pentru elevii de clasa X-XII
Tema: “Drum spre casatorie , presarat cu flori, bunaintelegere si dragoste”
Lectia : Prietenia, Pregatirea casatoriei,
Data : 8 februarie 2012 orele 12,30
Locatia : Grupul Scolar “Ion Bococi”
Coodonator proiect: Sateanu Miorita
Prezentarea lectiei prin proiectii de filme: casatoria,  viata  de familie
Coodonator proiect :prof. Ionescu Dan
                                    prof. Ionescu Valeria
2.      Activitatea: dezbateri pe tema casatoriei cu elevii de liceu  cls.X-XII
   Tema: Drumul spre căsătorie călăuzit de credinţă, dragoste şi respect
    Data: 8 februarie  2012, orele 8,00 -15,00
          Locatia Liceul Teologic Romano Catolic "Szent László" Oradea
          Moderator: Ervin-preot Romano –Catolic
          Invitat: Szatmari Maria – reprezentanta postului „Maria Radio”
 Coodonator proiect: preot Vincze Judit
  Coordonator asistent: Vura Ottilia               
3.      Activitatea:concurs de desene
Tema :”Vreau să îmi cunoaşteţi familia
Data: 8 februarie 2012, orele 12,00
Locatia : Liceul Teoretic German “F. SCHILLER”  Oradea
Coodonator proiect: prof. psiholog Cretu Crina
Coordonator asistent: prof. psiholog Cretu Alin
4.      Activitatea : emisiuneTVS  in direct
  Spectacol oferit de interpreti consacrati de muzica popular,
   Moderator al emisiunii : Juliana Chelu
Data :8 februarie 2012 , orele 16,00
Locatia; sala de studio a TVS Oradea
Coodonator proiect: Sateanu Miorita

JOI – 9 Februarie 2012
5.      Activitatea: Deschiderea cursului educativ pentru elevii de clasa X-XII
Tema: “Drum spre casatorie , presarat cu flori bunaintelegere si dragoste”
Lectia : Prietenia, Pregatirea casatoriei,
Data : 9 februarie 2012 orele ___________
Locatia : Colegiul Economic “Partenie Cosma”
Coodonator proiect: Sateanu Miorita
Prezentarea lectiei prin psihodrama
   Coodonator proiect: prof. psiholog Cretu Alin
   Coodonator asistent: prof. psiholog Cretu Crina             
6.       Activitatea: emisiunea radio Înțelegem ceea ce vedem ?
Talk -show :”Marturii de viata “
 Data: 9 februarie 2012 orele 20,00-21,00
 Participanti:- familii longevive, care transmit experienta si sfaturi
          Locatia : postul “Radio Maria”
          Coodonator proiect : prof. psiholog Cretu Alin
    Coodronator asistent: prof. psiholog Cretu Crina
7.      Activitatea:intocmirea psihogenogramei personale
Tema:”Relaţiile de familie “
Data: 9 februarie, orele 11,00
         Locatia : Liceul cu Program Sportiv “Bihorul”
         Coodonator proiect :  prof. psiholog Cretu Crina
         Coodronator asistent: prof. psiholog Cretu Alin 
8.       Activitatea: spectacol festiv 
Tema : “Drumul spre casatorie presarat cu flori si  dragoste”
             Spectacol oferit de interpreti consacrati de muzica popular,
             moderna, recitari si dansuri populare si dansuri moderne
 Prezentator: Maria Haiduc
 Data :9 februarie 2012 , orele 16,00
 Locatia; sala festiva Casa de Cultura a Municipiului Oradea
 Coodonator proiect: Sateanu Miorita
 Coordonator asistent : Maria Haiduc
 Programul spectacolului-atasat

VINERI -10 FEBRUARIE 2012
9.      Activitatea: Deschiderea cursului educativ pentru elevii de clasa X-XII
   Tema: :Dragostea, casatoria,si familia”
    Lectia; Prietenia, Pregatirea casatoriei,
    Data: 10 februarie  2012 orele _____
        
         Locatia : Licel Teologic Reformat "Lorántffy  Zsuzsanna" Oradea
                      Oradea str. Andei Saguna nr. 1                              
Coodonator proiect: preot Vincze Judit
Coordonator asistent: Vura Ottilia
10.  Activitatea: Deschiderea cursului educativ pentru elevii de clasa X-XII
Tema: “Drum spre casatorie , presarat cu flori, bunaintelegere si dragoste”
Lectia : Prietenia, Pregatirea casatoriei,
Data : 10 februarie 2012 orele 10,00
Locatia : Grup Scolar Industrial ”Andrei Saguna”
Coodonator proiect: Sateanu Miorita
Prezentarea lectiei prin psihodrama
Coordonator proiect :prof. psiholog Cretu Alin
Coodonator asistent: prof. Psiholog Cretu Crina
11. Activitatea: Deschiderea cursului educativ pentru elevii de clasa X-XII
Tema: “Drum spre casatorie , presarat cu flori, bunaintelegere si dragoste”
Lectia : Prietenia, Pregatirea casatoriei,
Data : 10 februarie 2012 orele 12,30
Locatia : Colegiul Tehnic ”Mihai Viteazu”
Coodonator proiect: Sateanu Miorita
Prezentarea lectiei prin proiectii de filme: casatoria , viata de familie
Coorodnator proiect :prof. Ionescu Dan
Coodonator asistent: prof. Ionescu Valeria
12.  Activitatea:reluare emisiune radio “Intelegem ceea ce vedem”?
Talk –show :”Marturii de viata “
 Data: 10 februarie 2012 orele 10,00-11,00
Participanti:- familii longevive, care transmit experienta si sfaturi
          Locatia : postul “Radio Maria”
          Coodonator proiect : psiholog Cretu Alin
    Coodronator asistent: psiholog Cretu Crina
13. Activitatea : proiectii de filme artisitce
Tema : -    viata de familie
Filmul artistic:  “Un an din viata”
           Data : 11 februarie 2012 orele !7,00 -19,00.
           Organizator : ERA Shopping Park
            Locatia : sala de spectacole “ERA Shopping Park,
                            Intrare gratuita
           Coodonator proiect :Flechianu Delia- manager ERA Park
         Coodonator asistent: Sateanu Miorita


SAMBATA 11 FEBRUARIE
14. Activitatea: Masă rotundă pentru  familii longevive şi familii tinere
   Tema: „Valorile fundamentale ale familiei crestine”
     Data : 11 februarie 2012 orele 17,00
Locatia :Centrului Bisericesc Reformat „Lorántffy Zsuzsanna”.
                Oradea str. Libertatii nr. 40
Coodonator proeict : preot Vincz Judit
Coodonator asistent: Vura Ottilia
15. Activitatea: spectacol de teatru tematic;
Spectacolul:“Placerile si chinurile adulterului”
    Prezentat de trupa de teatru privat ”Artemotion”
    Data: 11 februarie 2012 orele 19,00
    Locatia: “Columbus” Cafenea( Pasajul  ”Vulturul Negru”
                     taxa intare 20,00 lei
    Coordonator proiect : Elvira Rimbu
    Coordonator asistent : Sateanu Miorita
16. Activitatea: proiectii de filme artistice
Tema : -    viata de familie
 Filmul artistic: “Paris, Je t’aime” 
            Data : 11 februarie 2012 orele 19,00.
            Organizator : ERA Shopping Park
            Locatia : sala de spectacole “ERA  Shopping Park,
                           Intrare gratuita
            Coodonator proiect :Flechianu Delia- manager ERA Park
          Coodonator asistent: Sateanu Miorita

DUMINICA 12 FEBRUARIE
17. Activitatea:Seminar pe teama casatoriei pentru familii longevive, familii tinere
                     si tineri in curs de casatoriei
     Tema : „Planul lui Dumneazeu pentru casatorie si familie”
      Data :12 februarie 2012 orele 17,00
Locatia: Biserica Reformata „Orasul Nou”
               Oradea str. Jean Calvin nr. 1
Coodonator proiect : preot Vincz Judit
Coodonator asistent: Vura Ottilia
18. Activitatea:Seara de rugaciune interconfesionala
Tema :”Casatoria ca taina-sacrament”
Data :12 februarie 2012, orele 19,00
Organizator : Episcopia Reformata
Locatia : Capela “Posticum“ str. Teiului nr. 26
 Participanti: Biserica Romano- Catolica, Biserica Greco- Catolica, Biserica Manastirea Franciscana,  Biserica Betania, Biserica Penticostala Tabita, Biserica Evanghelica Luterana, Biserica Unitariana, Biserica Baptista Maghiara, Biserica Crestina “Emanuel
Coodonator proiect: preot Vincze Judit
Coordonator asistent: Vura Ottilia
19. Activitatea: Cuvant de credinta prin rugaciune
Tema :”Casatoria ca taina-sacrament”
Data :12 februarie 2012, orele 12,00, dupa Liturghia zilei
Locatia : Biserica Romano- Catolica, Biserica Greco- Catolica, Biserica Manastirea Franciscana,  Biserica Betania,Biserica Penticostala Tabita, Biserica Evanghelica Luterana, Biserica Unitariana, Biserica Baptista Maghiara, Biserica Crestina “Emanuel”
Coodonator proiect: Sateanu Miorita
Coordonator asistent: Ritchie Virginia
20. Activitatea: proiectii de filme artistice
Tema : -    viata de familie
 Filmul artistic: “New York, I love you”
           Data : 12 februarie 2012 orele 19,00.
           Organizator :ERA Shopping Park
           Locatia : sala de spectacole “ERA Shopping Park”,
                           Intrare gratuita
         Coordonator proiect: Flechianu Delia, manager ERA Park
           Coosdonator asistent: Sateanu Miorita
21. Activitatea: spectacol de teatru oferit de trupa Teatrului “Regina Maria”
Spectacolul: “Cerere in casatorie “ A.P.Cehov
 Data: 12 februarie orele 18,00
Organizator : Teatrul  de Stat ”Regina Maria”
 Locatia : Teatrul de Stat”Arcadia”
                 Taxa de intrare
 Coorodnator proiect:: Elvira Rimbu
Coorodnator asistent: Sateanu Miorita
22. Activitatea: spectacol de teatru in Limba Maghiara oferit de trupa
                     Teatrului “Szigligeti”
 Spectacolul: “Koszonom, hogy imadott”- “Melodii d’ amor “
 Data: 12 februarie orele 18,00
Organizator : Trupa de teatru”Szigligeti”
 Locatia : Teatrul de Stat” Regina Maria”
                 Taxa de intrare

 Coorodnator proiect:: Czwikker Katalin
 Coorodnator asistent: Sateanu Miorita

  LUNI 13 FEBRUARIE
23. Activitatea: Deschiderea cursului educativ  cu elevii de liceu  cls.X-XII
   Tema: :Dragostea, casatoria si familia”
    Data: 13 februarie  2012, orele_____________
          Locatia : Liceul Teologic Reformat, Satu Mare
                          Satu Mare str. George Cosbuc nr.2
 Coodonator proiect: preot Vincze Judit
            Coordonator asistent: Vura Ottilia
24. Activitatea: Deschiderea cursului educativ pentru elevii de clasa X-XII
Tema: “Drum spre casatorie , presarat cu flori bunaintelegere si dragoste”
Lectia : Prietenia, Pregatirea casatoriei,
Data : 13 februarie 2012 orele11,00
Locatia : Grup Scolar “George Baritiu”
Coodonator proiect: Sateanu Miorita
           Prezentarea lectiei prin proiectii de filme: casatoria , viata de familie
           Coodonator proiect; prof. Ionescu Dan
           Coodonator asistent: prof. Ionescu Valeria
25. Activitatea: seminar
Tema : “Care sunt valorile familiei mele ?”
Data : 13 februarie 2012 orele 11,00
Locatia : Liceul Teoretic German “F. SCHILLER”  Oradea
Coodonator proiect : psiholog Cretu Alin
Coodonator asistent: psiholog Cretu Crina
26. Activitate : “Voi fi fericit in mijlocul familie mele”
Data :13 februarie 2012 orele 16,00
Locatia :Penitenciarul Oradea
Moderator : Sateanu Miorita
Coodonator proiect:Rat Voichita
Coordonator asistent: Belicciu Hortenzia

MARTI 14 FEBRUARIE
27. Activitatea: Deschiderea cursului educativ pentru elevii de clasa X-XII
   Tema: :Dragostea, casatoria,si familia”
    Lectia; Prietenia, Pregatirea casatoriei,
    Data: 14 februarie  2012 orele_____
          Locatia: Liceul Teologic Reformat  "Wesselényi", Zalău
                        Zalau str. Mihai Viteazu nr. 59     
Coodonator proiect: preot Vincze Judit
Coordonator asistent: Vura Ottilia
28. Activitatea: actiune stradala
    Se ofera flori trecatorilor cu mesaje si logo”saptamana casatoriei  
    Data: 14 februarie orele 12,00-14,00
    Locatia: zona pietonala B-dul Republicii. Statiile mijloacelor de transport  in
                  comun, Supermarket- zone aglomerate
29. Activitatea: Conferinta de inchidere a Campaniei’Saptamna casatoriei”
   Tema: Concluzii si evaluarea activitatilor
    Moderator :Sateanu Miorita
    Raportori:
       Cretu Alin- activitatea generala a proiectului “Saptamana Casatoriei”
       Delia Pantea - activitatea de ansamblu de implicarea Bibliotecilor
       Vura Ottilia - activitatea educativa civica si religioasa
   Decernarea Diplomelor de participare in derularea proiectul
                                    “Saptamana casatoriei”
   Data :14 Februarie  orele 16,00
   Locatia : Sala de sedinte a Consiliului Judetean Bihor Oradea

VINERI, SAMBATA, DUMINICA   17, 18, 19 FEBRUARIE 2012
30.   Activitatea:  In dialog cu tinerii care se pregatesc de casatorie
           Tema: “Misterul casatoriei”
Perioada: 17, 18, 19,  februarie 2012
17 februarie - deschiderea oficiala aexpozitiei, orele 13,00
18 februarie - expozitia deschisa intre orele
19 februarie - expozitia deschisa intre orele
Locatia: Expozitia de nunti EXPOMARIAGE
               Sala Sporturilor “Antonio Alexe”
Coodonator proiect: Catona Tiberiu
Coodonator asistent: Sateanu Miorita, Cretu Alin, Cretu Crina,
                                     Vura Ottilia, Ionescu Dan, Delia Pantea
Consiliere premaritala oferita de  psihologii grupului de lucru a proiectului “Saptamana casatoriei”
     

     ACTIVITATI  CARE SE DESFASOARA IN PERIOADA 7-14 FEBRUARIE          
31. Activitatea:publicarea articolelor tematice
 Tema : “saptamana casatoriei” 3 articole
 Perioada : 7-14 februarie 2012
 Locatia : mass media scrisa locala
 Coodonator proiect : preot Emil Marian Ember( 2 articole)
 Coodonator asistent: psiholog Cretu Alin (1 articol)
32.  Activitatea: eseuri culese de scolari
    Tema:” O experienta de familie, care mi-a placut”
     Perioada 7-14 februarie 2012
            Locatia: 10 biblioteci publice din judetul Bihor
     Coodonator proiect : Pantea Delia
     Coodonatori asistenti :bibliotecarii din Bibliotecile localitatilor din judet
                                             Bihor
33.  Activitatea:  materiale trimise de grupul de lucru spre bibliotecile publice  
                     pentru a fi prezenate, in mici intalniri locale urmata de proiectia  
                     unui film
    Teme:  Impactul relatiilor cotidiene asupra vietii de familie
                Casnicia in secolul XVIII in documentele  vremii - cu bune si cu
                      rele ( din colectiile Bibliotecii Judetene Bihor)
     Perioada: 7-14 februarie  2012
     Grup tinta: elevii adolescenti
     Locatia ; 10 biblioteci publice din judetul Bihor si unitati de invatamant
                     preuniversitar
      Coodonator proiect : Pantea Delia
      Coodonator asistent:Silviu Sana 
34. Activitatea: publicitate:
        Tema: Implicare in mediatizarea intregii saptamani pe blogul –
                   - Biblioteci Bihorene “Gheorghe Sincai”
                   - Uniunea Femeilor Bihor Oradea
                   Coordonator proiect: Pantea Delia
                    Coorodnator asistent :Cretu Alin


    GRUPUL DE LUCRU ORADEA                                                              INTOCMIT
  Ember Emil ______________________
  Pantea Delia______________________                                           Sateanu Miorita______________
  Vincze Judit______________________
  Vura Ottilia_______________________
  Cretu Crina_______________________
  Ionescu Valeria____________________
  Cretu Alin_________________________
  Ionescu Dan ______________________
  Catona Tiberiu_____________________
 Sateanu Miorita_____________________


------------------------------------------------------------------------------------------------------------Psihodramă


09.12.2011 - Vă invităm să participaţi la încheiere Campaniei de Combatere a violenţei

Uniunea Femeilor Bihor Oradea
PRIMARIA MUNICIPIULUI ORADEA
  Inspectoratul Scolar Judetean Bihor     Inspectoratul de Politie Judetean  Bihor
Consiliul Judetean Bihor
VA INVITA SA PARTICIPATI LA 

CONFERINTA
 “IMPREUNA IMPOTRIVA VIOLENTEI“
ORGANIZATA 
CU OCAZIA INCHEIERII
 CAMPANIEI DE COMBATERE A VIOLENTEI
CARE  VA AVEA LOC IN ZIUA DE  VINERI – 9 DECEMBRIE 2011,
ORELE 14,30
LA SALA MICA DE SEDINTE DIN PRIMARIA MUNICIPIULUI ORDEA


 
UNIUNEA FEMEILOR BIHOR ORADEA
PROGRAM :SANSE EGALE
PROEICT:
”CASATORIA NU-I UN MAR DIN CARE SA MUSTI SI APOI SA-L ARUNCI”
OBIECTIV Nr. 3 : Conferinta- „IMPREUNA IMPOTRIVA VIOLENTEI”               
DATA : 9 Decembrie 2011
ORELE: 14,30,                           
LOCATIA : Sala Mica de Sedinte din Primaria Municipiului Oradea 

PROGRAMUL  CONFERINTEI
1.      Deschiderea conferintei
·         Cuvant de deschidere
     Sateanu Miorita- presedinte Uniunea Femeilor Bihor Oradea
·         Cuvant din partea invitatilor
2.       “ PACEA - NON VIOLENTA DIN FAMILIE“-
·         Sateanu Miorita- presedinte Uniunea Femeilor Bihor Oradea
3.      RAPORT AL ACTIVITATIILOR REALIZATE IN CAMPANIA DE COMBATERE A VIOLENTEI
prof. psiholog Alin Cretu si prof. psiholog Crina Cretu
4.      INCALCAREA DREPTURILOR OMULUI , PRIN TRAFICUL DE FIINTE UMANE
·         lector univ. Aurora Gavris- Facultatea de Stiinte Socio- Umane Oradea
5.      ”CAND ITI PIERZI CONTROLUL CINEVA ISI POATE PIERDE VIATA”
·         subcomisar Indies Ioana- Compartimentul de prevenire si combatere a criminalitatii – Inspectoratul de Politie al Judetului Bihor
6.      Decernarea Diplomelor de participare la  activitatile derulate in cadrul Campaniei de combatere a violentei din perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2011 pentru
·         expozitia “Non violenta prin stropi de culoare”,
·         actiunea stradala
·          alte activitati: vizite la unitati de invatamnat, colocviul elevilor, lectii deschise, spectacole, mese rotunde, simpozion
7.      Cuvant de incheiere
·         subcomisar Ioana Indries-Compartimentul de prevenire si combatere a criminalitatii- Inspectoratul de Politie al Judetului Bihor
Coordonator proiect
 Ing. Sateanu Miorita

**********************************************************************************************

3.     RAPORT AL ACTIVITĂŢIILOR REALIZATE ÎN CAMPANIA DE COMBATERE A VIOLENŢEI

De prof. psiholog Alin Creţu şi prof. psiholog Crina Creţu


Inventatorul psihodramei şi unul dintre pionierii psihoterapiei de grup este Jacob Levi MORENO.
Aceasta este o metodă psihoterapeutică care explorează prin acţiune problemele individului. Se aseamănă cu teatrul, fiind o metodă de lucru în grup, în care fiecare persoană devine agent terapeutic pentru cealaltă.
Moreno pornea de la ideea că în fiecare om exista un potential creativ, la care accesul este limitat, psihodrama permiţând descoperirea şi activarea acestuia.
Această formă de psihoterapie, determină aducerea pe scenă a situaţiilor de viaţă, respectiv are ca şi rezultat, obţinerea unor noi perspective inclusiv autocunoaşterea şi dezvoltarea personală. În psihodramă oamenii află ce înseamnă să înveţi făcând, devenind actorii propriei vieţi, scriindu-şi scenariul în realitate; îşi văd resursele, îndoielile, dorinţele, blocajele şi visele sale pe care le explorează într-un cadru securizant. Atmosfera în grup este prietenoasă şi stimulatoare fapt care duce la punerea în scenă a diferitelor dimensiuni ale vieţii personale.

Domenii de aplicabilitate 

Descoperirea şi prelucrarea conflictelor / traumelor psihice se face prin punerea pe scenă a stărilor interioare. Retrăirea acestor experienţe uitate, prelucrarea lor prin acţiunea psihodramatică conduce clientul la însănătoşire.
Fiind o metoda orientata spre acţiune, beneficiul terapeutic este bine interiorizat şi uşor transportabil în cotidian, cu efect de lunga durată.
Psihodrama pedagogică: asigură aplicabilitatea concepţiei şi metodelor psihodramatice în domeniul educaţiei (copii, tineri, adulţi) şi a asistenţei sociale. Procesul educaţional câştigă în eficienţă şi calitate, prin activarea creativităţii şi spontaneităţii.

Programul psihoterapeutic a avut următoarea structură:
-prezentarea originii termenilor care au prefixul psi, în limba greacă;
-exemple de cuvinte care au sufixul psi;
-explicarea psiche = suflet;
-diferenţa dintre psiholog şi psihiatru;
-atribuţiile psihologului;
-situaţii în care intervine psihologul;
-ce este psihodrama;
-jocuri de rol ale elevilor, centrate pe tema violenţei, prin psihodramă;
-feed-back.

Activităţile derulate în cadrul proiectului de către prof. psiholog Alin Creţu şi prof. psiholog Crina Creţu au fost:

24.11.2011 - Începutul “Campaniei de combatere a violenţei“

La aceste activitati, facilitate şi coordonate la nivelul Liceului Teoretic German “Fr. Schiller” de d-na psiholog Crina CREŢU, au luat parte şi delegatele din Suedia, partenere in acest proiect. Etapele, acestei zile au fost:
-vizitarea şcolii;
-observarea desfăşurării lecţiilor, la clasa Prof. înv. Emilia HUZA;
-observarea desfăşurării lecţiilor, la clasa Prof. înv. Mariana LUCACIU;
-programul terapeutic - Prelucrarea agresivităţii prin psihodramă, condus de dl psiholog drd. Alin CREŢU, lucrat cu elevii clasei a VI a.

 

30.11.2011 - Psihodramă la Grupul Scolar "Ioan Bococi" Oradea

Programul terapeutic - Prelucrarea agresivităţii prin psihodramă, condus de dl psiholog drd. Alin CREŢU.
Au colaborat la realizarea acesteia în bune condiţii: agent de poliţie Lăcrimioara FĂRCANE - din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, Ing. Mioriţa SĂTEANU - preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, Psiholog şcolar al liceului Crina CREŢU, elevii şcolii, Director: prof. ing Ileana VARGA.

05.12.2011 - Prelucrarea agresivităţii prin psihodramă la Liceul Teoretic German Fr. SCHILLER

Programul terapeutic - Prelucrarea agresivităţii prin psihodramă, condus de dl psiholog drd. Alin CREŢU.
La aceasta au participat elevii clasei a X a, Prof. diriginte Florina ŞCHIOP. Au colaborat la realizarea acesteia în bune condiţii, Psiholog şcolar al liceului Crina CREŢU, Agent de poliţie Lăcrimioara FĂRCANE - din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor şi Ing. Mioriţa SĂTEANU - preşedinta Uniunii Femeilor Bihor.

06.12.2011 - Concurs educativ - preventiv la Liceul cu Program Sportiv BIHORUL, Violenţa poartă întotdeauna o mască

Concursul a fost condus de subcomisar Ioana INDRIEŞ.
Din juriu, au făcut parte: 
-Preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, Oradea - Ing. Mioriţa SĂTEANU;
-Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor - Agent Lăcrimioara FĂRCANE;
-Psihologul liceului Crina CREŢU;
Concursul a fost câştigat de elevii clasei a VI a B, care au impresionat juriul prin claritatea mesajului, aspectul estetic al colajului, prin bunul control al emoţiilor şi modul în care au fost pregătiţi.

 

            La activităţile desfăşurate, elevii au apreciat faptul că:

-nu li s-au dat sfaturi;

-s-au simţit confortabil să interacţioneze cu cei doi specialişti;

-au văzut câte emoţii sunt în interior atunci când se enervează;

-au văzut cum este să acţioneze sub impulsul momentului şi cum este să gândească înainte;

-au avut o atmosferă destinsă;

-orele au decurs altfel decât se aşteptau;

-au solicitat să facă şi alte prelucrări psihodramatice;

-au dorit să afle şi mai multe despre psihodramă.

 

Mai multe, aflaţi pe blogul:

http://psihoterapieoradea.blogspot.com/

 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------Psihodramă05.12.2011 - 12.00-13.00 - Prelucrarea agresivitatii prin psihodrama - Liceul Teoretic German Fr. SCHILLER

Astăzi la Liceul Teoretic German a avut loc în cadrul proiectului de prevenire a violenţei, activitatea: Prelucrarea agresivităţii prin psihodramă. La aceasta au participat elevii clasei a X a, Prof. diriginte Florina ŞCHIOP. Au colaborat la realizarea acesteia în bune condiţii, Psiholog şcolar Crina CREŢU - din partea liceului, Agent de poliţie Lăcrimioara FĂRCANE - din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, Ing. Mioriţa SĂTEANU - preşedinta Uniunii Femeilor Bihor şi Psihodramaticianul Alin CREŢU.
Psiholog şcolar Crina CREŢU - Liceul Teoretic German Fr. SCHILLER

Ing. Mioriţa SĂTEANU - Preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, Oradea

Ing. Mioriţa SĂTEANU - Preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, Oradea

Agent de poliţie Lăcrimioara FĂRCANE

Psihodramatician Alin CREŢU

Scurtă prezetare teoretică

PsihodramăClasa a X a

------------------------------------------------------------------------------------------------------------Psihodramă30.11.2011 - Psihodramă la Grupul Scolar "Ioan Bococi" Oradea

12:00 - 14: 00 - Prelucrarea violenţei prin psihodramă - Psihodramatician drd. Alin CREŢU.

Afişul colocviului elevilor
Agenda colocviului elevilor

Înainte de începerea activităţii


Cuvânt de deschidere: d-na Mioriţa SĂTEANU, Preşedinte - Uniunea Femeilor Bihor, Oradea

Director: prof. ing Ileana VARGA

Agent de poliţie: Lăcrimioara FĂRCANE


Psiholog Alin CREŢU - Prelucrarea violenţei prin psihodramă

O parte din auditoriu

Desene ale elevilor
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

28.11.2011 - Proiectul Managementul stresului

Participanţii: profesori de la C.S.E.I. Nr. 1, Oradea
     Astăzi la C.S.E.I. Nr. 1 Oradea, a avut loc între orele 15:00 - 17:00, în cadrul proiectului Managementul stresului, activitatea 1 - Imaginea cadrelor didactice reflectată în publicitate condusă de către Psihologul drd. Alin CREŢU. 
    Participanţii au fost plăcut surprinşi de modul în care a fost concepută şi s-a desfăşuat activitatea, implicându-se activ.
 
Activitate practică: Grupa 2
Activitate practică: Grupa 1
Activitate practică: Grupa 3

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Psihodramă
 


  25.11. – 10.12.2011 - Campania de combatere a violenţei

        Uniunea Femeilor Bihor Oradea in colaborare cu institutiile guvernamentale, institutiile locale si O.N.G. -uri, organizeaza in perioada 25 Noiembrie – 10 Decembrie 2011  actiuni complexe prin Campania de combatere a violentei cu ocazia zilei de 25 NOIEMBRIE -  declarata de  Adunarea Generala a O.N.U.  pentru      
   
COMBATEREA VIOLENTEI IMPOTRIVA FEMEII ”

     Proiectul prevede organizarea unor activitati  prin care sa se abordeze prevenirea problemelor majore care declaneaza fenomenele de violenta importiva fetelor, femeiilor si batranelor.
     Deasemenea proiectul va  derula  actiuni pentru eleminarea violentei in unitatile de invatamant, actiuni impotriva abuzului si a traficului de persoane si  imptriva actiunilor cu caracter antisocial .
       In perioada 25 Noiembrie – 10 Decembrie 2011 se va declansa Campania de combatere a violentei imptriva femeilor,  in scopul constientizarii comunitatii, asupra fenomenelor care genereaza stari conflictuale, agresiuni si violenta importiva femeiilor, urmate de suferintele morale si fizice al victimelor, violente,   datorate de diverse cauze si situatii care duc la incapacitatea unui  mod de viata considerat  decent, compatibil cu demnitatea umana.
    Pentru actiunile care se vor realiza in cadrul Campaniei de combatere a violentei impotriva femeilor sunt nominalizate diverse zile, sunt prevazute diferite locatii, functie de grupul tinta, tema abordata, obiective propuse, rezultate scontate.
   Actiunea denumita generic “NON VIOLENTA PRINTR-UN STROP DE CULOARE”- constituie o expozitie de desene realizate de elevii din clasele I-VIII din unitatile de invatamant colaboratoare in Campania de combatere a violentei .

1.      Conducerea unitatilor de invatamant vor informa elevii privind expozitia de desene

2.      Termenul de predare a lucrarilor teminate este :  23 Noiembrie 2011 orele 14,00-15,00 la o locatia care va fi anuntata in timp util
3.  Fiecare lucrare va indica identitatea elevului pe prima in coltul din stanga sus al desenului astfel  : numele elevului, clasa, numele  profesorului de specialitate si denumirea unitatii de invatamant
4.      Desenele selectate pentru expozitie vor fi prezentate pe un panou de polistiren care pe coltul din stanga sus va indica Unitatea de invatamant, si cadrele didactice de specialitate din unitatile de invatamant implicate in actiunea expozitiei
5. Cadrele de specialitate din fiecare unitate de invatamant  vor pregati pentru organizatori, pana in data de 23 noiembrie 2011
Lista nominala a participantilor pe nivel de clase si cadrele didactice de specialitate din unitatile de invatamant implicate in actiunea expozitiei
             
        In cadrul Campaniei de combatere a violentei organizatorii campaniei au prevazut o ampla actiune stradala, ca un “semnal de alarma” asupra fenomenelor de violenta si agresiune, scotand in evidenta masuri si posibilitati de prevenire si combatere a acestora pentru  reducerea riscului victimal.
      In dorinta de a obtine  o deschidere mare spre aceasta tema: “COMBATEREA VIOLENTEI” si mai ales pentru a realiza constientizarea importantei temei, in comunitate , Va invitam a ne oferi sprijinul dumneavoastra in derularea urmatoarei actiuni propuse:
     Actiunea stradala de sensibilizare a trecatorilor prin difuzarea fluturasilor, pliantelor si a desenelor personalizate, confectionate si executate de catre prescolarii si scolarii unitatilor de invatamant, colaboratoare in acest proiect.
Astfel:  unitatile de invatamant prescolare si scolare  se vor deplasa sa ofere trecatorilor, fluturasi , desene, pliante,  sub supravegherea cadrelor didactice si a reprezentantei Uniunii Femeilor in urmatoarele locatii stabilite :
Locatia  distribuirii fluturasilor: ACTIUNEA  STRADALA
·         Actiunea stradala se propune a se derula VINERI -25 Noiembrie   2011 orele 10.30 in parcul din Piata Unirii, langa statuia lui M. Viteazu si statuia lui  E. Gojdu si statiile mijloacelor de transport in comun, alaturate
La actiune vor participa elevii de la Liceul Teologic Greco- Catolic “Iuliu Maniu”
·         Actiunea stradala se propune a se derula VINERI  – 25 Noiembrie 2011, orele 10,00-12,00 pe B-dul Decebal din statia de tramvai de langa podul Decebal – sensul spre Piata Decebal – pana la  Piata Decebal si cu intoarcere pe partea opusa
La aceasta actiune vor participa elevii de la Liceul Teoretic German“Fr Schilier”
·         Actiune stradala se propune a se derula VINERI  in data 25 Noiembrie  2011 orele 10,00-11,30 la  sensul giratoriu, pentru  intersectia B-dului Decebal cu B-dul Dacia si in statiile mijloacelor de transport in comun, alaturate.
La aceasta actiune vor participa elevi de la Scoala cu clasele I-VIII “Dacia”si Gradinitele apropiate.
Actiune stradala se propune a se derula VINERI  in data 25 Noiembrie   2011 orele 10,00 – 11,30 in Parcul  1 Decembrie (–zona cu dotari de jocuri pentru copii)  
La aceasta actiune vor participa scolari din Scoala cu clasele. I-VIII “N. Balcescu” si prescolarii de la Gradinita nr. 49
·         Actiune stradala se propune a se derula VINERI  in data 25 Noiembrie  2011 orele10,30 in str. Str  Strandului si in fata blocurilor pe partea pietonala a B-dului General Magheru
La aceasta actiune vor participa prescolarii de  Gradinita nr. 16 , Gradinita Bisericii Baptiste Maghiare nr. 1, scolarii Step by Step – Seminarul Greco- Catolic
·         Actiune stradala se propune a se derula VINERI  in data 25 Noiembrie 2011 orele 10,30-11,00 in Parcul Copiilor – “Nicolae Balcescu”
La aceasta actiune vor participa prescolarii de  Gradinita nr. 27 si scolarii de la Scoala cu clasele I-VIII nr. “Avram Iancu”
·         Actiune stradala se propune a se derula VINERI  in data 25 Noiembrie  2011 orele 10,30-11,00 in fata Cofetariei “Pigalle” si in statia   de tramvai 1N.1R.
La aceasta actiune vor participa prescolarii de  Gradinita nr.35
·        Actiune stradala se propune a se derula VINERI  in data 25 Noiembrie  2011 orele 10,30-11,00  in statia  de transport  cu mijloace de transport in comun de tramvai : 2, 3.N. 3R. in cartierul Nufarul,  la penultima si ultima statie     
La aceasta actiune vor participa prescolarii de  Gradinitele nr.56 ,2, 28,
·         Actiune stradala se propune a se derula VINERI in data 25 Noiembrie  2011 orele 10,30 pe Bulevardul Dacia la intersectia cu str. Trasnilvaniei
La aceasta actiune vor participa prescolarii din  Gradinita nr.54 si Gradinita  nr. 53, Gradinita nr.52                                                                                                                                                                     
·         Actiune stradala se propune a se derula Miercuri in data 25 Noiembrie  2011 orele 11,30 pe strada Ion Bogdan si la Institutiile de Stat care  au locatia pe str. Ion Bogdan
La aceasta actiune vor participa elevii  de la Scoala cu clasele I-VIII ‘Ion Bogdan”
·         Actiune stradala se propune a se derula VINERI in data 25 Noiembrie  2011 orele 10,30 in fata Teatrului de Stat “Regina Maria” , in fata Agentiei de voiaj de pe str. Republicii
La aceasta actiune vor participa prescolarii din  Gradinita nr.10  
·         Actiune stradala se propune a se derula VINERI in data 25 Noiembrie  2011 orele 10,30 in fata “Super magazinului Crisul” ,
La aceasta actiune vor participa prescolarii din  Gradinita nr. 23
·         Actiune stradala se propune a se derula VINERI  in data 25 Noiembrie  2011 orele 10,30-11,00 in fata Cinematografului “Patria” si in parcul “Magnolia”
·         La aceasta actiune vor participa scolarii de  Scoala cu clasele I-VIII nr. 16
·         Actiune stradala se propune a se derula VINERI  in data 25 Noiembrie  2011 orele 10,30-11,00 in statia  de tramvai 1N.1R.si 3.N. 3R. din fata Garii
La aceasta actiune vor participa scolarii de Centru Scolar de Educatie Incluzia “Orizont’
·         Actiune stradala se propune a se derula VINERI  in data 25 Noiembrie 2011 orele 10,30-11,00 in Parcul “Petofi”
La aceasta actiune vor participa prescolarii de  Gradinita nr. 34 si Gradinita nr.48
·         Actiune stradala se propune a se derula VINERI  in data 25 Noiembrie 2011 orele 10,30-11,00 in fata Salii sporturilor si la Hotelul Tineretului
La aceasta actiune vor participa prescolarii de  Gradinita nr. 50 si  si scolarii de la Liceul Teoretic . “Don Orione”
·         Actiune stradala se propune a se derula VINERI  in data 25 Noiembrie 2011 orele 10,30-11,00 pe Bulevardul Republicii
La aceasta actiune vor participa scolarii de la Scoala cu cls I-VIII . “Oltea Doamna”
·         Actiune stradala se propune a se derula VINERI  in data 25 Noiembrie 2011 orele 10,30-11,00 pe B-dul Stefan cel Mare
La aceasta actiune vor participa prescolarii de  Gradinita nr. 41 si  si scolarii de la Scoala cu clasele I-VIII nr. 11 Oradea

            Invitatele noastre de la Centrul International al Femeii din Stockholm -Suedia-vor fi alaturi de noi si de prescolarii si scolarii din unitatile de invatamant cu care colaboram in organizarea Campaniei de combaterea violentei.  
            In cazul in care conditiile meteorologice sunt nefavorabile pentru a se
 desfasura actiunea stradala, conditii care pot periclita sanatatea copiilor si elevilor, actiunea NU va avea loc .
Se va nominaliza membra Uniunii Femeilor pentru colaborare cu  unitatile de invatamant scolar si prescolar
 In vederea realizarii propunerilor privind actiunile stradale mentionate  de catre organizatori, Va solicitam sprijinul pentru sustinerea scopului acestei actiuni si Va rugam sa apobati derularea obiectivelor  mentionate, la datele, orele si locurile prevazute in prezenta adresa.
Persoana de contact : Nela Axente telefon : 0770 105 430
Multumim anticipat pentru intelegere si colaborare
 Cu stima
ing. SATEANU MIORITA
presedinte

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Psihodramă24.11.2011 - Începutul “Campaniei de combatere a violenţei“

Uniunea Femeilor Bihor Oradea este o organizatie neguvernamentala, apolitica, ecumenica, non-profit infiintata in baza Hotararii nr. 19 / 22 feb 1996 a Judecatoriei Oradea, care isi desfasoara activitatea prin voluntariatul membrelor organizatiei, contribuind astfel la derularea programelor si proiectelor prevazute in planul anual.

În fiecare an, începând cu 1998, în colaborare cu Centrul Internaţional al Femeiilor din Stockholm, Uniunea Femeilor din Bihor - Oradea derulează Campania de combatere a violenţei, în perioada 25 Noiembrie - 1 Decembrie, prin aceasta dorind să marcheze ziua de 25 Noiembrie stabilită de O.N.U ca - “Ziua internaţională de combatere a violenţei“
Proiectul prevede derularea unor obiective prin care sa se abordeze prevenirea problemelor majore privind fenomenele de criminalitate juvenila, violenta intra familiala, violenta intra scolara, abuz si trafic de persoane si alte actiuni cu caracter antisocial..
Campania de combatere a violentei impotriva femeilor, are scopul constientizarii comunitatii, asupra fenomenelor care genereaza stari conflictuale, agresiuni si violenta importiva femeiilor, urmate de suferintele morale si fizice ale victimelor, violente, datorate de diverse cauze si situatii care duc la incapacitatea unui mod de viata considerat decent, compatibil cu demnitatea umana.
Pentru actiunile care se vor realiza in cadrul proiectului sunt nominalizate diverse zile, sunt prevazute diferite locatii, functie de grupul tinta, tema abordata, obiective propuse, rezultate scontate

La aceste activitati, facilitate şi coordonate la nivelul şcolii de d-na psiholog Crina CREŢU, au luat parte şi delegatele din Suedia, partenere in acest proiect, desfăşurându-se între orele 9,30 - 11,00 la Liceul Teoretic German “Fr. Schiller”, unitate de baza in educarea si formarea generatie tinere.

Obiectivele vizate au fost:
1. Vizitarea şcolii;

2. Observarea desfăşurării lecţiilor, la clasa Prof. înv. Emilia HUZA;
3. Observarea desfăşurării lecţiilor, la clasa Prof. înv. Mariana LUCACIU;4. Delegaţiei suedeze, parteneră în acest proiect (Centrului Internaţional al Femeii din Stockholm) i-au fost oferite mici simboluri făcute de către elevi.
Jngela Karlsson şi Elena Ţeicu

4. Programul de psihodramă - Prelucrarea agresivităţii prin psihodramă, condus de dl psiholog drd. Alin CREŢU.

Feed-back-ul dat de către participanţi şi observatori a fost pozitiv.

Preşedinta Uniunii Uniunea Femeilor din Bihor - Oradea
ing. Miorita Sateanu


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Psihodramă23.11.2011 - 16.00-18.00 - Psihodrama - C.S.E.I. Nr. 1

Psihodramă la C.S.E.I. Nr. 1, Psiholog drd. Alin CREŢU


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
17.11.2011 - Marriage Week - Activitatea 4 - Oradea
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


17.11.2011 - Săptămâna educației globale - Liceul cu Program Sportiv BIHORUL
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Psihodramă


15.11.2011 - Prelucrarea fumatului prin psihodrama - Liceul cu Program Sportiv Bihorul

PREVENIREA ŞI COMBATEREA FUMATULUI
15.11.2011

                                                  Liceul cu Program Sportiv „BIHORUL”

             Formarea de atitudini şi comportamente este rolul primordial al educaţiei. Atitudinile responsabile, cu impact pozitiv asupra viitorului sunt imperios necesare la orice vârstă, dar sunt benefice, dacă încep la vârsta şcolară. Dezvoltarea durabilă este orientarea globală în păstrarea calităţii vieţii pe tot globul. Responsabilitatea în rândul elevilor este preocuparea numărul unu în ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare. Este necesar să conştientizăm că „lumea nu este a noastră, ci am primit-o cu împrumut de la nepoţi”. Deci trebuie să le lăsăm şi lor un loc de trăit.
În cadrul proiectului „Global week education” (Săptămâna educaţiei globale), la Liceul cu Program Sportiv BIHORUL” se desfăşoară o serie de activităţi, cum sunt:
- Solidaritate şi nonviolenţă în mass-media
- Natura în ochi de copil
- Îţi cunoşti drepturile ?
- Ziua Sportului la Liceul cu Program Sportiv Bihorul
- O hrană sănătoasă – garantul unei reuşite şcolare
- Toleranţa - între trecut şi prezent
- Prevenirea şi combaterea fumatului
- Totul despre voluntariat.
Tema pentru anul şcolar 2011 – 2012, „Atitudine pentru lumea noastră”, încurajează elevii şi profesorii să iniţieze activităţi educaţionale în domeniul cetăţeniei globale prin dezvoltarea unor teme ca diversitatea şi inegalitatea, atât la nivel local cât şi global, având la bază principalele teme ale cetăţeniei globale: sensibilizarea întregii lumi asupra rolului de cetăţeni ai globului, respectarae diversităţii şi a comunicării interculturale precum şi responsabilitatea asupra propriilor acţiuni.
Motto-ul ales este foarte sugestiv: „Nimic nu-l poate opri pe omul cu o atitudine mentală corectă să-şi îndeplinească scopul” (Thomas JEFERSON). Responsabilul de proiect este Prof. dr. Matei DAN, Coordonatoarea echipei de proiect este Prof. Georgeta SUSA, iar membrii sunt: Prof. psiholog Crina CREŢU, Prof. Gabriela PLEŞCA, Prof. BONDAR Zita, Prof. KORODI Ibolya, Rodica ARDELEAN, Prof. Simona ZAU, Prof. OLAH  Robert, Prof. înv. primar Dorina DUMITRESCU, Prof. înv. primar Dorina DULĂU, Prof. înv. primar Dorina HIRŢE, iar ca parteneri: Conducerea şcolii, C.R.P., D.J.T.S., Psihodramatician drd. Alin CREŢU, Lic. „Aurel LAZĂR”, părinţii elevilor, Protecţia Consumatorului, Dr. Ioana VERDEŞ (medicină de familie), Consiliul Elevilor, Consilierul educativ şi prof coord. C.Ş.E. La sfârşitul fiecărei activităţi, evaluarea se face prin una din formele: fişe de proiect, mape tematice, poze, diplome şi chestionare.
Aceste activităţi se fac în scopul pregătirii elevilor ca cetăţeni ai unei lumi mai bune, mai drepte, lucru care nu se poate realiza doar în orele arondate prin Curriculum, ci necesită efortul tuturor profesorilor şcolii, dar şi implicarea familiei şi a comunităţii locale.
D-na Prof. psiholog Crina CREŢU a conceput şi iniţiat activitatea de astăzi, 15.11.2011, Prevenirea şi combaterea fumatului. Interactivitatea discuţiilor a fost evidentă, elevii participând deschis şi cu multă plăcere la dialog. Au fost abordate efectele fumatului, din punct de vedere psihologic, fiziologic, biologic, social, energetic şi al sportului. S-a discutat şi pe marginea pliantelor care li s-au distribuit.
Eu ca psihodramatician, le-am vorbit despre diferenţa dintre psiholog şi psihiatru, respectiv rolul social diferit pe care îl au. Le-am explicat rolul evenimentelor negative şi pozitive care se stratifică în interiorul conştiinţei noastre, facându-ne ceea ce suntem. Le-am spus despre rolul substanţelor toxice din fumul de ţigară şi efectele acestora asupra organismului şi despre faptul că înainte de primul război mondial, în 1900, erau medici care îşi încheiau cariera fără să vadă un cancer de plămâni. Pare inimaginabil, atât era de rar cancerul bronhopulmonar în acea vreme. Mulţi dintre produşii de metabolism ai nicotinei şi mai ales a celor peste 1380 (afirmaţii şi descoperiri făcute de către medici) de substanţe potenţial canceriene (adică posibil de a da cancer) provin din fumul de ţigară. Dacă aţi citi o carte veche de 40 de ani, aţi vedea că specialiştii afirmau că există 20 de substanţe cu potenţial cancerien. Peste 10 ani, deja au scris despre 300. Multe dintre acestea sunt eliminate din organism nemodificate. O cale prin care se produce acest lucru este cea urinară, motiv pentru care este dovedit că cei care fumează fac de 12 ori mai frecvent cancer de vezică urinară (pentru că substanţele conţinute în fumul de ţigară se elimină prin urină). La fel, cancerul colo-rectal este mai frecvent la oamenii care fumează, pentru că elimină alte substanţe cancerigene prin materiile fecale. Copiii născuţi de femeile care fumează în timpul sarcinii pot avea picioare ecvine bilaterale (ca cele de cal), ceea ce înseamnă pentru el nenumărate intervenţii chirurgicale care le va marca copilăria, ca să i se pună picioarele la loc, pentru a se putea deplasa ca orice om. Bărbaţii indiferent de condiţia lor socială pot avea diferite tipuri de disfuncţii. Fumatul pasiv este sensibil egal ca şi periculozitate cu cel activ deoarece fumul pe care îl emană alţii este şi cel pe cere îl respirăm noi, ceilalţi. Fumul de ţigară intră în păr, în haine, în draperii etc. Le-am mai spus despre motivaţia intrinsecă necesară celor care doresc să se lase de fumat.    
 Am exemplificat prin metoda în care m-am specializat – psihodrama – cu ajutorul elevilor, ce reprezintă ţigara şi cum trec spre plămâni toate substanţele toxice.
Feed-back-ul dat de către participanţi – elevi şi profesori – a fost unul pozitiv, datorat în special metodei psihoterapeutice prin care au fost exemplificate lucrurile şi mulţimii de noutăţi care le-au fost prezetate.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Psihodramă

Cum putem convieţui cu durerea-Grup de suport pentru cuplurile şi familiile infertile


 Şi de această dată moderatorul acestei activităţi, a fost d-na Doina RUSNEAC, iar invitatul special psihoterapeutul de cuplu, copii, familie dl. psiholog drd. Alin CREŢU.
         O temă foarte importantă, şi anume cum putem convieţui cu durerea, a fost în centrul discuţiilor de această dată, la solicitarea participanţilor.
         Tehnicile abordate au fost de această dată cele psihodramatice, în care invitatul este specializat, şi care pe scurt, le-a explicat celor prezenţi.
J. L. Moreno este unul dintre întemeietorii psihoterapiei de grup şi întemeietorul psihodramei. În concepţia lui despre om şi viaţă individul, grupurile şi societăţile sunt considerate entităţi cu potenţial de schimbare. Punctul de pornire al concepţiei moreniene este ideea că în fiecare om există un potenţial creativ, care însă stă la dispoziţie doar limitat. Psihodrama favorizează descoperirea şi activarea acestuia.
            Cu posibilităţile ei creative, bazate pe joc, psihodrama crează condiţiile evocării unor situaţii de viaţă cu scopul deschiderii de noi perspective în autocunoaştere şi dezvoltare. Cu ajutorul metodelor sale specifice pot fi experienţiate şi făcute transformabile cele mai diferite situaţii de viaţă, de asemenea procesele sociale în grupuri, organizaţii şi societate. Prin procedura  sociometrică se fac vizibile structurile sociale şi relaţionale dintr-un grup, devenind astfel accesibile dimensiunii sociale.
Punerea pe scenă a stărilor interioare face posibilă descoperirea şi prelucrarea conflictelor şi traumelor psihice. Retrăirea acestor experienţe uitate, prelucrarea lor prin acţiune psihodramatică conduce clientul în procesul de însănătoşire.
Fiind o metoda orientată spre acţiune, beneficiul terapeutic este bine interiorizat, uşor transportabil în cotidian, cu efec de lungă durată.
Grup de suport pentru cuplurile şi familiile infertile
13.11.2011
17:00 – 19:00
Activitatea 4
         După „spargerea gheţii”, pentru exemplificarea modului de lucru cu elementele psihodramatice, a fost solicitat un voluntar. 
Ceea ce a simţit acesta, fapt completat, împărtăşit şi confirmat de către ceilalţi a fost:
- mă simt judecată;
- nimeni nu se pune în situaţia mea;
- am tras deja linie în legătură cu copiii;
- cum mă voi descurca eu dacă voi avea copii, ţinând cont de faptul că am şi o dizabilitate ?
- nimeni nu mă întreabă despre cum fac lucrurile obişnuite;
- rămân miraţi (ca şi la auzirea veştii despre un dezastru), atunci când le spun că vreau să am copii;
- reacţiile celorlalţi la auzul dorinţei mele sunt necontrolate;
- partenerul nu îşoi asumă responsabilitatea;
- toată lumea cu care discut mă îndrumă spre medic, urgent;
- medicii de la urgenţe, nu înţeleg tipul meu de durere, recomandându-mi alte tipuri de medicamente, inclusiv în doze mai mari decât este permis;
- mergând cu o fărâmă de speranţă spre medic, pentru aflarea verdictului, am ajuns atât de repede, că am rămas şi eu mirată;
- după aflarea acestuia, am venit atât de încet şi am fost atât de distrasă, spre casă încât era să am accident;
În continuare, li s-a cerut participanţilor să se gândească, apoi să descrie, persoanele cu dizabilităţi pe care le au în anturaj. Au ajuns la concluzia că ei au o sensibilitate aparte pentru persoanele afectate şi că nu le judecă, respectiv că le înţeleg atunci când acestea se exprimă, comparativ cu oamenii obişnuiţi, care nu fac asta, deoarece consideră că lucrurile aşa trebuie să fie.
S-a mai abordat şi faptul că suntem cei de azi, aici şi acum, datortă background-ului pe care îl avem fiecare dintre noi.
Participanţii au oferit informaţii despre endometrioză, despre modul în care aceasta îi afectează, despre durerea torturantă suferită, despre alegerea aproape imposibilă între a urma tratamentul sau a avea copii (întreruperea tratamentului lasă durerea insuportabilă să se manifeste).
A fost dicutată şi problema medicamentelor, puritatea pe care ar fi necesar să o aibă, modul în care acestea sunt administrate, efectele inclusiv secundare pe care le au, faptul că tratamentul ar necesita personalizare, modul în care se pot procura şi frica de potenţialele evenimente aleatoare care ar putea întrerupe lanţul procurării. De la tratamentul lunar, se ajunge la cel zilnic, adică într-un an sunt necesare 365 de pastile.
Consensul a fost şi în privinţa modului în care oamenii cu probleme similare se manifestă, afirmând că vor veni la grupul de suport anul viitor, că mai au nevoie de timp ca să se gândească, că nu pot veni fără partener, că nu au timp etc.
Avantajele acestui grup de suport, faţă de altele, sunt date şi de faptul că una dintre participante, pe lângă problema de infertilitate, are şi un handicap locomotor, ceea ce le permite celorlalţi să vadă lucrurile dintr-o perspectivă unică.
Multe familii regretă că au pus pe primul plan profesia, construirea casei etc lăsând pe mai târziu copiii. Sintagma – atunci nu era momentul nostru – este dureroasă acum, în prezent, când, întorcându-se acasă, o găsesc rece, atât la propriu cât şi la figurat.
Important pentru membrii grupului este că au susţinerea şi iubirea partenerului.
Schimbarea în viaţa noastră o vrem repede, de la o oră la alta, dar este necesar să înţelegem că nu aşa merg lucrurile, că nu se poate... Ea, se produce în paşi mici.
În urma activităţii de astăzi, la nivel mental s-au produs restructurări cognitive, ceea ce le-a oferit senzaţia de uşurare, de care aveau atâta nevoie. Sigur că încă mai este mult de mers pe acest drum; important pentru toţi – membrii grupului şi psihoterapeut – este hotărârea de a continua, spre beneficiul tuturor.


Psiholog drd. Alin Cretu
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Dragi colegi!

    Va prezint cateva imagini de la cea de-a doua intalnire de lucru a  
   grupului  suport pentru persoanele infertile la care am participat in data de
    19.10.2011.

Delia PANTEA

Sursa: http://bibliotecibihorene.blogspot.ro/2011_10_01_archive.htmlGrup de suport pentru cupluri si familii infertile - a doua intalnire

Tehnicile de lucru au fost cele specifice terapiei sistemice de familie, psihodramei si formatorilor.
Sumarul activitatii de astazi (19.10.2011) a fost:
1. Au fost prezentati noii membri de grup.
2. Stabilirea setului de reguli dupa care urmeaza sa lucreze grupul.
3. Consultarea participantilor in ceea ce priveste modalitatea de lucru (in cerc sau la mese).
4. Exercitii pentru spargerea ghetii.
    - participantii s-au dispus in cerc;
    - pentru identificarea gandurilor rationale si irationale a fost folosita tehnica ciorchinelui;
5. Li s-a vorbit despre teoria lui GOTTMAN, referitoare la identificarea starii emotionale a membilor cuplului / familiei, in 3 secunde;
6. Teoria a fost exemplificata prin urmatoarea activitate:
    - participantilor, carora le-au fost distribuite post it-uri, au fost rugati ca pe o parte a hartiei sa-si noteze numele.
    - la semnalul psihoterapeutului, s-au ridicat de pe scaunul propriu, deplasandu-se pe urmatorul, aflat spre dreapta;
    - pe cealalta parte a hartiei, au notat primul lucru care le-a venit in minte, legat de persoana care a stat initial (prima) pe scaun;
    - schema s-a repetat pana toti membrii grupului au ajuns pe vechiul lor loc;
    - fiecare a citit individual ceea ce au scris ceilalti despre el;
    - pe coala de flip chart, psihoterapeutul a notat numele fiecaruia dintre participanti, cum se autocaracterizeaza si ceea ce au scris ceilalti despre el;
    - s-a discutat despre concordantele / neconcordantele constatate
    - s-au tras concluzii peliminare;
7. S-au abordat si s-au lucrat temele pe care grupul le-a ridicat la activitatea precedenta. 
    - Cum poate fi determinat partenerul de cuplu sa comunice mai bine ?
    - De ce tocmai eu ? 
Feed back-ul in urma desfasurarii activitatii a fost pozitiv.
Membrii grupului au constientizat ca terapia efectiva are loc intre sedinte.
Si-au dat seama cata nevoie au unii de alti pentru a-si putea spune / rezolva problemele si ce inseamna grupul de suport.
Au fost nerabdatori sa inceapa noua activitate. 
Au realizat ca abia ''au apucat de capatul unui ghem dintr-un cos mare".
A fost extrem de apreciata sinceritatea de care au dat dovada toti participantii.
Psihoterapeutului i s-a solicitat un interviu din partea ziarului Bihari Naplo.
   Alin CRETU
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

11.11.2011 - Lectorat cu părinţii la Liceul cu Program Sportiv Bihorul

Activitate de la 15:00 - 17:00

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
29.10.2011 - Cluj-Napoca - Săptămâna Căsătoriei (Marriage Week)


Săptămâna căsătoriei – un proiect pentru o ţară şi pentru o lume
Autor Pr. Emil-Marian Ember
            Sâmbătă, 29 octombrie, a fost data Atelierului Naţional de pregătire al Echipei Săptămâna Căsătoriei din România, găzduit la Cluj. Reuniţi din diferite colţuri ale ţării pentru a face un bilanţ ultim a ceea ce a fost 7-14 februarie 2011, pentru a învăţa din experienţele altora, pentru a pune la cale Săptămâna Căsătoriei 2012... un grup bine închegat de oameni interesaţi sau mai degrabă pasionaţi de tema căsătoriei, de a pune în evidenţă valoarea ei a lucrat şi s-a recreat pentru a fi cât mai eficient în ceea ce face privind acest proiect. Prezentarea introductivă a proiectului Săptămâna Căsătoriei i-a avut în prim plan pe Richard Kane, fondatorul englez al acestui proiect şi pe un reprezentant german al Săptămânii Căsătoriei, Rolf Dieter Braun.
             După care a urmat prezentarea realizărilor la nivel naţional pentru prima ediţie a Săptămânii Căsătoriei în România, 7-14 februarie 2011. Şi apoi rapoartele regionale din 2011. Totul a fost expresia unui miracol frumos: în timp scurt cu oameni puţini, pentru prima dată s-a făcut ceva de calitate, care se poate multiplica în edițiile următoare.
            Pare surprinzător şi un detaliu care nu merită neglijat: a învăţa din greşelile din trecut, a fost obiectul ultimei prezentări a reprezentantului german. şi fiecare dintre vorbitorii următori a pus accentul pe: „da, lucrurile se pot îmbunătăţi!”. De ce să faci multe cu bani mulţi doar în oraşul tău, când poţi face mai puţine şi cu banii rămaşi să mergi în localitatea vecină şi să promovezi acest proiect şi acolo?!
            De remarcat a fost şi intervenţia succesivă a membrilor echipei orădene, care pare a fi sursa de putere şi de inspiraţie la o adică pentru întreaga echipă naţională. Au fost prezentate puncte de vedere organizatorice variate inclusiv perspectivele bibliotecarului (Delia Pantea - Bibliotecar metodist, Coordonator proiect Biblionet Bihor la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Oradea) şi iniţiativele psihologului (Psihodramatician Alin CREŢU) – terapeut de cuplu, copii şi familie.
            Iar un moment deosebit a fost asigurat de câteva cântece interpretate de o voce, expresie a tinerei generaţii angajate în lupta pentru valoarea căsătoriei.
            Organizarea a fost impecabilă şi aceasta este o cale pentru a mulţumi pentru efortul depus. A venit şi vremea schimbărilor. Echipa naţională îşi reînnoieşte componenţa şi conducerea; le urăm celor noi multă putere de muncă pentru a face treabă şi mai bună în 2012 şi vechii conduceri îi asigurăm recunoştinţa noastră, mai ales pentru că ne-a garantat sprijinul în continuare.
            Toţi participanţii suntem conştienţi, valorizăm motto-ul „familia şi căsătoria sunt factori determinanţi ai stării de bine în societate”, amplu argumentat de studii de specialitate expuse de Rolf Dieter Braun. Şi fiindcă noi credem în căsătorie, în familia sănătoasă fundamentată pe legătura recunoscută civil şi religios dintre un bărbat şi o femeie, ne angajăm o dată în plus pentru a fi promotorii valorilor tradiţionale, care stau la baza societăţii.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

01 - 02.10.2011 - O.N.G. FEST


  Elevul Mirel ŞTEF de la Şcoala cu clasele I-VIII „Ioan BOGDAN” (Şcoala Generală Nr. 11) a încântat asistenţa ca interpret vocal şi la vioară, cu prilejul ONGFest Oradea – Târgul economiei sociale, derulat în zilele de 01-02.10.2011, în parcarea de pe malul Crişului Repede, în spatele statuii lui Mihai EMINESCU. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu