luni, 28 ianuarie 2013

Echilibrul viata profesionala – viata persoanala mentinut de doar 35% dintre romani

Desi companiile au inceput sa puna din ce in ce mai mult accent pe echilibrarea vietii profesionale cu cea personale, angajatii tind in continuare sa mentina o relatie disproportionata care de altfel s-a dovedid a nu fi benefica.
Un studiu realizat in perioada 16-31 mai 2011  de site-ul de recrutare NetJobs.ro releva faptul ca doar 35% dintre romani acorda o importanta aproximativ egala muncii, somnului si activitatilor recreative.
Desi regula de aur spune ca din cele 24 h ale unei zile fiecare persoana trebui sa imparta egal timpu 8 ore munca, 8 odihna si 8 ore timp liber, studiul arata ca ajoritatea romanilor aloca insa in medie 10,1 ore muncii, 7,4 ore odihnei si numai 6,5 ore relaxarii. Ziua ideala ar arata astfel: 7,9 ore munca, 8,1 ore somn si 8 ore timp liber, media raspunsurilor apropiindu-se extrem de mult de valorile ideale.
Studiul mai arata ca odata cu inaintarea in varsta se pune accentul tot mai mult pe munca, in timp ce perioadele pentru odihna si timp liber sunt grav afectate. Astfel, persoanele cu varste intre 18-25 ani respecta regula (8h munca – 8h odihna – 8h timp liber) in procent de 43,2%, cei din categoriile 26-35 si 36-50 ani in procent de 31,6%, respectiv 32,9% iar cel mai mic procent este inregistrat de grupa de varsta 51-65 ani (25%).
Pentru respondentii cu varste cuprinse intre 18-25 ani, munca ocupa in medie 9,5 ore dintr-o zi, somnul 7,5 ore iar pentru timp liber raman aproximativ 7 ore.In categoria urmatoare de varsta (26-35 ani), timpul alocat muncii creste la 10,4 ore, perioada de somn ramane aceeasi (7,5 ore), insa este afectat timpul dedicat altor activitati (timp liber – 6,1 ore).Pentru categoria 36-50 ani, rezultatele sunt in medie: 9,9 ore de munca, 7,4 ore de somn si 6,7 ore timp liber. In ultima categorie de varsta analizata (51-65 ani), perioadele de somn si timp liber sunt cele mai scazute (6,7 ore somn / 5,9 ore timp liber), muncii revenindu-i o cota destul de mare dintr-o zi: 11,4 ore.
Din punct de vedere legal, conform Codului Muncii, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, mentioneaza av. Cristina Niculescu. Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana;
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia iar munca prestata intre orele 22.00 si 6.00 este considerata munca de noapte.
Din punct de vedere medical, Dr. Ileana Anca Efrim, medic de familie si psihotarapeut avertizeaza ca este foarte  importanta odihna si efectuarea de  activitati recreative pentru mentinerea unei stari de sanatate optime. Suplimentarea orele de munca in detrimentul timpului liber si somnului duce la aparitia starilor de epuizare fizica si psihica, recuperarea facandu-se de obicei la sfarsit de saptamana.
Pe termen lung organismul poate fi serios afectat ajungandu-se la probleme cronice precum hipetensiunii arteriale si a bolilor cardiace – angina pectorala si infarctul de miocard, gastrite, tulburari de transit intestinal si mai ales scaderea capacitatii de concentrare, somnolenta diurna si tulburari de comportament alimentar.

Sursa: http://hr.businesslive.ro/echilibrul-viata-profesionala-viata-persoanala-mentinut-de-doar-35-dintre-romani/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu