miercuri, 13 iunie 2012

Picturi rupestre descoperite în Peştera Coliboaia

În urma unor explorări recente, în Peştera Coliboaia au fost descoperite picturi rupestre. Echipa de speologi care a făcut descoperirea a fost compusă din Tudor Rus (Speodava Ştei), Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu (Speowest Arad), Marius Kenesz (Speo Club Zarand Brad).
Peştera Coliboaia, situată pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, judeţul Bihor, este străbătută de un râu subteran care formează mai multe sifoane. Astfel parcurgerea peşterii nu este foarte uşoară. Picturile descoperite sunt conservate într-o galerie înaltă. Alte picturi au fost probabil distruse de apă.
Odată cu descoperirea, peştera a fost pusă în stare de conservare prin grija Federaţiei Române de Speologie şi a Administraţiei Parcului Natural Apuseni sub autoritatea arheologică a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea şi administrativă a Consiliului Judeţean Bihor.
Sifonul numarul 3 - Pestera ColiboaiaMuzeul Ţării Crişurilor este autorizat de către Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional pentru a dezvolta cercetările printr-un complex proiect de cercetare multiinstituţional şi multinaţional.
Picturile descoperite sunt negre şi reprezintă animale, printre care un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri. Aici se găsesc de asemenea şi câteva gravuri. În sala cu picturile, pe planşeu sunt răspândite oase de urs. În timpul şederii în peşteră, urşii au zgâriat şi au lustruit pereţii peşterii. O echipă franceză, formată din doi speologi (Marcel Meyssonnier şi Valérie Plichon), un paleontolog specializat pe ursul de peşteră (Michel Philippe), un preistoric (Françoise Prudhomme) şi doi specialişti în artă de peşteră (Jean Clottes şi Bernard Gély), au ajuns la picturi la data de 16 mai 2010 şi au atestat autenticitatea acestora. Echipa a beneficiat de suportul logistic al asociaţiilor Speodava Ştei, Speowest Arad, Franța România Speologia şi a Parcului Natural Apuseni sub coordonarea lui Viorel Lascu.
Galeria inalta - Pestera ColiboaiaDupă factura acestora, picturile pot fi încadrate ca aparţinând unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian (între 23 000 şi 35 000 de ani).
Este pentru prima dată când în Europa Centrală se atestă arta parietală aşa de veche.
Comunicatul dat presei a fost semnat de Jean CLOTTES )Conservator general pentru Patrimoniu, Expert internaţional (artă rupestră) pentru ICOMOS şi UNESCO, Coordonator ştiinţific al proiectului) şi de Viorel Traian LASCU (Preşedinte al Federaţiei Române de Speologie, Coordonator administrativ şi logistic al proiectului).
Fotografiile prezentate au fost realizate de Andrei Posmoşanu, Copyright FRS.

Sursa: http://www.speotimis.ro/stiri-speologie/Picturi-rupestre-descoperite-in-Pestera-Coliboaia.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu