vineri, 8 iunie 2012

Concluziile intalnirii-POLITICIENE – FEMEI- PENTRU CONSILIUL LOCAL SI JUDETEAN AL ANIILOR 2012-2016”



Uniunea Femeilor Bihor Oradea, organizatie neguvernamentala, apolitica, nonprofit, ecumenica, bazata pe munca de voluntariat, urmareste prin toate proiectele, implementarea misiunii organizatiei
- apararea drepturilor femeilor si imbunatatirea conditiilor de viata a familiei

Dorim ca aceasta misiune sa fie indeplinita, dar pentru aceasta este nevoie si mai ales este foarte importanta colaborarea si implicarea, alaturi de noi, a sectorului politic, care trebuie sa fie interesat de problemele de imbunatatirea si revigorarea starii sociale ale comunitatilor.
Pentru a studia si a cunoaste cat mai bine intentia si platformele candidatelor inscrise in alegerile din 10 iunie 2012  UFB a organizat in data de 6 iunie 2012  in Sala mica a Primariei Municipiului Oradea, sub genericul  o intalnire cu toate candidatele la CL a tuturor partidelor politice.
Au fost prezente  candidate si membre ale urmatoarelor partide politice- PSD,  Forumul German, PNL,  PRM,  UDMR, PDL .
 In afara de reprezentantele UFB, au mai participat la activitate reprezentanti ai Pro Democratia, Fundatii culturale si organizatii locale ale pensionarilor
Candidatele au fost rugate sa raspunda la cateva intrebari, si si-au modelat discursul pe temele  solicitate –

1.    Care sunt domeniile in care doriti sa va aduceti aportul in activitatea dumneavoastra de consiliera al partidului pe care il reprezentati?
2.     Care sunt obiectivele prioritare pentru care militati si care sunt propunerile si solutiile pentru atingerea obiectivelor?
3.     Care sunt obiectivele cele mai importante , din punctul dumneavoastra de vedere, prin care doriti sa sustineti dezvoltarea accentuata a orasului Oradea ?
4.     In cadrul partidului pe care il reprezentati in ce masura sunt sustinute initiativele femeilor si in ce masura sunt implicate in activitatile partidului.? In cadrul partidului pe care il reprezentati ce sustinere aveti din partea femeilor. Ce procent reprezinta femeile.
In ordinea  impusa de tragerea la sorti raspunsurile au fost:
  • Viceprimarul Florica Chereches   (PNL) va urmari sustinerea proiectelor initiate in acest mandate de primar. O preocupa relatiile cu ONGurile deoarece recunoaste valoare lor pentru comunitate.Se va implica activ  in domeniul  educatie copilului prescolar si de cresa, in domeniul educatiei pentru adaptarea cifrei de scolarizare si incurajarea inscriertii in scolile profesionale, deoarece se simte o nevoie acuta de personal calificat in multe meserii. In domeniul social se va incerca finalizarea proiectului cu Habitat.
Femeile sunt sutinute in politica , ar fi de dorit sa se implice in numar mai mare dar e dificil sa fii femei in secolul acesta. Pentru urmatorul mandat  un obiectiv important este crearea parcului industrial , treaba autoritatilor locale este sa creeze oportunitati pentru atragerea intreprinzatorilor.
  • De la PRM doamna Florica Cadar  candidata la CL nu poate vorbi decat in cunostiinta de cauza . Consilierii detin puterea , cei cu experienta trebuie sa vorbeasca si trebuie  in general sa respectam niste principii si niste valori in munca in partidele politice.
In PRM femeile au o sustinere buna  exista un procent de 50% femei intre membri.
  • Florentina Puscau, candidata  ca si consilier judetean din partea PDL ,e membra din 2008 , presedinta a organizatiei judetene de femei  Bihor.
Interesul  pentru urmatorul mandat inclina spre dezvoltarea  domeniului  economic ,spre dezvoltarea antreprenoriatului  si incurajarea tinerilor si femeilor in acestacest domeniu.
Este un moment bun pentru ca femeile sa se afirme.In partid 30% sunt femei si pe liste 10% din candidate sunt femei.
  • Adelina Coste este in PDL de 5 ani, considera ca femeile sunt spijinite in partid, dupa o munca foarte tenace si serioasa.
Consilier local si in acest mandat, a devenit prima femeie subprefect –la prefectura a invatat administratie globala si revine in candidatura pentru CL.
 Exista foarte multe proiecte importante care trebuie realizate in asa fel incat ca beneficiarii , generatia copiilor nostri ,   sa ramana in Romania  si in Oradea.
Sunt enumerate: dezvoltarea Oradiei ca oras universitar, proiecte pentru persoanele de varsta a treia, si proiecte ecologice  in  prim  plan.
In partid femeile sunt promovate in functii de conducere.
In general femeia coordoneaza si da directia de dezvoltare .
  • Din partea Forumului German Angela Tencui candideaza pentru CL Santandrei.
Va incerca sa mentina traditia culturala germana, sa lucreze cu etnicii germani pe domeniul cultural si al pastrarii identitatii si limbii materne.
  • Membra din 1990 in UDMR, viceprimarul Biro Rozalia activeaza in administratia locala din 2000.
Va  sustine obiective  economice , culturale , educationale si cele care tin de relatiile internationale.
Daca femeile ar avea mai multa incredere in ele ar avea mai mare success ca si barbatii.
Economic ar fi de doorit ca Oradea sa devina centrul regiunii de nordvest.
Vor fi sustinute proiectele de dezvoltare a parcurilor industriale, de dezvoltare a zonei metropolitane pentru a creste ca oras si ca importanta economica. Educational, va cauta moduri de a asigura pe noua lege a educatiei programele de after school si introducerea in scoli a mentoratului.Va fi incurajata cresterea autonomiei institutiilor de invatamant si va investi cu incredere unitatile de invatamant.
Un proiect social  de success,   care va fi continuat  este cel al organizarii Uniunii Pensionarilor Maghiari, a carei presedinta doamna Silaghi Ibolya , era prezenta.
In domeniul relatiilor internationale vor fi dezvoltate  actualele parteneriate  , Oradea – Debretin  si vor fi dezvoltate  pe mai multe aspecte- turistice si economice , pentru a crea un spatiu atractiv pentru turistul European care vine in zona.
  • Claudia Timofte, PSD, absolventa de drept , cu o experienta de stagiar la parlamentul european si un doctorat in drept  este pentru prima data pe listele de candidate la CL s-a porpus sa fie seful cancelariei prefectului.
Domeniile de interes sunt invatamantul  universitar si scolar si proiectele pentru varsta a treia .
In partid  femeile reprezinta un procent de 30% si sunt  sustinute. Este  munca dura  si solicitanta pentru o femeie.

Doamna Sateanu concluzioneaza-
Candidatele au visele si noi  femeile din UFB si societatea civila  in general  suntem aripile.

Sursa:
http://uniunefemeilorbihor.blogspot.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu