joi, 14 iunie 2012

Cea mai norocoasa tara din lume: a scapat de gripa datoriilor din zona euro. Locul in care se refugiaza imigrantii

A fost poreclita de curand „cea mai norocoasa tara” in urma unui studiu care arata ca locuitorii sai sunt extrem de multumiti de veniturile incasate si joburile pe care le au, scrie Wall Street Journal in editia sa electronica.


 Cea mai norocoasa tara din lume: a scapat de gripa datoriilor din zona euro. Locul in care se refugiaza imigrantii
A reusit sa stea departe de „gripa” economica din Europa. In plus, se lauda cu un boom al fortei de munca, cel mai important din ultimul secol. Australia a depasit astazi Norvegia si Statele Unite in studiul anual Better Life Index (Indicatorul unei vieti mai bune) realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Rezultatele care plaseaza Australia in topul celor mai bine cotate tari din lume, unde locuitorii au locuri de munca, iar economia se mentine pe linia de plutire, sunt strans corelate de atractiile turistice si de micii producatori care si-au regandit operatiunile din cauza monedei nationale puternice, care a facut exporturile sa fie necompetitive.
O crestere a costului de trai cantareste puternic, totodata, asupra consumatorilor, care au tendinta de a face economii la produsele de baza si de a vana tot felul de chilipiruri pe internet pentru produsele de uz casnic sau vestimentatie, noteaza WSJ.
Anul acesta, Australia a primit scor maxim la fiecare dintre cele 11 categorii ale Better Life Index. Potrivit asteptarilor, promisiunea unui standard ridicat de viata atrage sute de mii de imigranti din toate colturile lumii. De exemplu, Davide Mazurek, in varsta de 22 de ani, a dat Toscana (Italia) pe Australia in urma cu sase luni si nu se gandeste sa revina in tara sa natala. A lucrat la o ferma in Victoria, iar acum planuieste sa se mute in Darwin (oras din Australia). „Nu vreau sa ma intorc in Italia, mai ales acum in plina criza. Imi place Australia, este mult mai bine aici, salariile sunt mult mai mari”, a povestit Mazurek pentru Wall Street Journal.
Italianul recunoaste insa ca in Australia costul de trai este mult mai ridicat si ca reuseste cu greu sa puna bani deoparte. „Chiriile sunt scumpe”, admite el.
In cadrul studiului OECD au fost cercetate diverse aspecte precum salarizarea, educatia, sanatatea, mediul inconjurator, balanta munca-viata personala, cheltuielile cu menajul etc. din 34 de tari. Australia a reusit sa obtina scoruri maxime la toate cele 11 categorii ale cercetarii, urmata apoi de Norvegia si Statele Unite. Rezultatele spectaculoase inregistrate de Australia se datoreaza performantelor sale economice, in ciuda crizei datoriilor de stat din Europa si a cresterii economice destul de slabe din America.
Cererea ridicata pentru minereurile de fier si carbuni au facut ca rata somajului din Australia sa se situeze la doar 4,9% in aprilie, in comparatie cu 10,9% cat este in zona euro sau 8,1% in SUA. Peste 72% din populatia apta de munca din Australia lucreaza, in comparatie cu media OECD, de 66%.

Sursa: http://www.incont.ro/externe/cea-mai-bdquo-norocoasa-rdquo-tara-din-lume-a-scapat-de-gripa-datoriilor-din-zona-euro-locul-in-care-se.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu