sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Pe planetele cu doi sori ar putea creste copaci negri

Pe planetele cu doi sori ar putea creste copaci negri, protrivit unui studiu. Oamenii de stiinta nu s-au putut pune de insa de acord in ceea ce priveste culoarea copacilor, unii dintre acestia sustinand ca rosul sau portocaliul ar putea fi culorile copacilor extraterestrii.
Pe planetele cu doi sori ar putea creste copaci negri
Planetele asemanatoare cu Pamantul, care au insa mai multi sori, ar putea avea copaci si tufisuri negre si nu verzi, cum suntem noi obisnuiti.

Totul depinde de lumina folosita in fotosinteza, procesul prin care planetele transforma lumina solara in energie. Fotosinteza produce oxigen si sustine viata pe Terra.

"Daca o planeta s-ar afla intr-un sistem cu doi sau mai multi sori, ar fi mai multe surse de energie pentru fotosinteza. Temperatura unei stele ii determina culoarea, si prin urmare, culoarea luminii folosite in fotosinteza. Asa ca, in functie de culoarea luminii solare, plantele ar putea evolua diferit", a explicat principalul autor al studiului Jack O'Malley-James, de la Universitatea St. Andrews din Scotia.

Cele mai multe plante de pe Pamant sunt verzi datorita clorofilei. Clorofila absoarbe lumina din zonele rosu-portocaliu si albastru-violet din zona spectrului vizibil. De asemenea, clorofila reflecta lumina verde, ceea ce explica de ce noi vedem plantele ca fiind verzi.

Nu avem, insa, nicio garantie ca  plantele de pe alte planete ar fi la fel ca cele ale noastre. Tufisurile extraterestre ar putea fi portocalii sau rosii, in functie de lungimile de unda de lumina disponibile.

Sursa: http://www.itplay.ro/stiri/stiinta/pe-planetele-cu-doi-sori-ar-putea-creste-copaci-negri-919.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu