sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Despre natură şi planeta România

Profesorul Rudolf Windisch conferențiază despre originea românilor

Profesorul universitar dr. habil. h.c. mult. Rudolf Windisch din Germania va susține miercuri, 21 noiembrie 2012 de la ora 18.00 în Sala Mare a Primăriei Oradea o conferință publică despre Cele mai vechi menționări ale românilor în izvoare antice, bizantine, medievale și renascentiste. Intrarea este liberă. Conferința va fi susținută în limba română.
Profesorul Rudolf Windisch a fost invitat să conferențieze în cadrul manifestărilor organizate de Academia Civică în parteneriat cu Primăria Oradea, fiind oaspete al departamentului de limba și literatura germană al Universității din Oradea, unde va susține de asemenea o serie de cursuri și seminarii de germanistică.
Rudolf Windisch s-a născut în 1940 la Baden-Baden și a studiat romanistică și indogermanistică la universitățile din Bonn și Tübingen. La Universitatea din Tübingen i-a fost student și apoi asistent marelui lingvist de origine română Eugenio Coșeriu, despre care spune că „a aprins în noi flacăra cunoașterii”. Eugenio Coșeriu și profesorul Paul Miron de la Bonn i-au trezit interesul pentru limba și cultura română, pe care a ajuns să le iubească și să le promoveze de-a lungul întregii sale cariere. În 1972 a devenit doctor în filologie cu teza „Probleme ale genului în limbile romanice. Neutrul în limba română”, apreciată cu distincția magna cum laude.
Între 1972 și 1974 a fost lector al Serviciului German de Schimburi Academice (DAAD) la Facultatea de Filosofie şi Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a pus bazele unei fructuoase colaborări cu lingviştii români ardeleni. După întoarcerea din România, începând cu 1 ianuarie 1975, a lucrat ca asistent ştiinţific la Seminarul de romanistică al Universităţii din Freiburg în Breisgau, până la habilitarea sa ca profesor în anul 1985.
Profesorul dr. Rudolf Windisch a acumulat o bogată experienţă de predare şi cercetare la universitățile din Berlin, Konstanz,  Stuttgart, Freiburg, Heidelberg, Mainz, Hanovra, Kiel, Tübingen, Rostock, dar și la Universitatea „Babeș-Bolyai“, unde a fost profesor asociat. La invitația profesorului univ. dr. Paul Magheru, Rudolf Windisch devine începând cu anul 2002 profesor asociat al Facultății de Litere a Universității din Oradea.
A publicat cărțile „Probleme ale genului în limbile romanice – neutrul în limba română” (1973), „Introducere în lingvistica romanică” (1981), „Despre transformarea limbii. De la neogramatici la Labov” (1988) și „Studii de lingvistică și filologie românească” (2006). De asemenea, este autorul a peste 50 de articole de specialitate, din care mai mult de jumătate tratează chestiuni de lingvistică, literatură şi cultură românească.
Profesorul dr. Rudolf Windisch este editor al cărţilor şi cursurilor lui Eugenio Coşeriu, dar și coordonator al multor cărți de lingvistică românească, romanistică și germanistică. Din 1999 este coeditor al “Analelor Romanisticii de la Universitatea din Rostock”, iar din 2001 al “Studia Universitatis Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A coordonat numărul 18/19 din 2002 al publicaţiei “Quo Vadis Romania?” având ca temă românistica actuală de limbă germană.
Este membru al Societăţii de Studii Sud-Est-Europene şi al Asociaţiei Romaniştilor Germani. De asemenea este preşedinte al Asociaţiei Germane de Romanistică Balcanică şi membru al Asociaţiei pentru Limba şi Cultura Aromânilor cu sediul în Freiburg. Este referent în comitetul ştiinţific al revistei “Studia” din Cluj-Napoca.
În afara obligaţiilor sale didactice şi fără a fi retribuit pentru aceasta, profesorul dr. Rudolf Windisch a ținut în fiecare semestru, la Universitatea din Rostock, o “Introducere în Limba română” cuprinzând aspecte de praxis şi istoria limbii, precum şi de geografia şi istoria României.
În conferința susținută la Oradea, profesorul univ. dr. habil. h.c. mult. Rudolf Windisch va vorbi despre originea românilor așa cum este ea reflectată de izvoarele documentare antice, bizantine, medievale și renascentiste, precum și de cercetarea germană în domeniu, referindu-se cu argumente științifice și la diversele teze care au circulat pe această temă.

Sursa: http://orlandobalas.wordpress.com/2012/11/15/profesorul-rudolf-windisch-conferentiaza-despre-originea-romanilor/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu