sâmbătă, 22 decembrie 2012

Regula 80/20 pentru o cariera noua

Ce este principiul Pareto sau regula 80/20

Principiul Pareto afirma ca 80 de procente din rezultatele/consecintele unui fenomen sunt generate de 20% din cauze – fenomenul are un numar mic de cauze care creeaza un procentaj mare al impactului. Aceasta teorie se aplica, in prezent, la tot mai multe aspecte ale vietii, muncii si afacerilor. Legea lui Pareto este cel mai des intalnita in management, dar ea poate fi aplicata foarte usor propriului management al carierei.

Vilfredo Pareto a fost un economist italian care a observat ca in sec. XIX-lea 80% din veniturile din Italia sunt generate de 20% din populatie. In controlul de calitate al managementului, un sistem sau un proces este studiat anterior, revazut si abia apoi pus in practica. Regula 80/20 este des aplicata in stadiu de analiza a sistemului/procesului cand aspectele definite sunt curciale pentru productie si sunt necesare pentru asigurarea standardelor si identificarea calitatilor.

Legea lui Pareto, ca principiu de viata

Te trezesti in fiecare dimineata si iti derulezi in minte lucrurile pe care ti le-ai propus sa le faci in ziua respective? Facturile care trebuie platite, prezentarea pentru client, discutia cu seful tau despre o eventuala promovare si o duzina de alte sarcini care iti solicita actiunea.

Regula 80/20 iti arata ca poti trai mai simplu si mai eficient prin taierea momentelor de inactivitate si eliminarea lucrurilor neimportante din viata. Aplicand principiul Pareto iti poti canaliza toate eforturile spre obtinerea obiectivelor pe care ti le-ai propus. Imagineaza-ti ca 20% din ceea ce ai facut cu timpul tau iti genereaza 80% din rezultatele pe care le doresti. Reorganzieaza-ti viata prin concentrarea timpului si energiei tale asupra a 20% din activitatile care sunt importante. Cu totii avem resurse limitate, dar poti obtine cat mai mult din ele.

Exemple precise ale aplicarii principiului in viata:

  • 80 de procente din performanta ta la job provin din 20 de procente de activitate;
  • 80% din activitatile tale sociale implica 20% dintre persoanele pe care le cunosti;
  • 80% din ceea ce porti reprezinta 20% din toate hainele pe care le ai;
  • 80 de procente din ceea ce mananci in mod normal inseamna 20% din retetele pe care le-ai incercat vreodata.

Principiul Pareto pentru o noua cariera

Care sunt cele 20 de procente din actiunile tale care iti vor aduce 80% din ofertele de locuri de munca? Tendintele de 80/20 sunt observate cu mai multa usurinta in cazul debutului intr-o noua cariera. Exista doua exemple si recomandari care aplica principiul Pareto in astfel de cazuri.

   1. 80 de procente din legitimitatea ta pentru job sunt cauzate de 20% din CV-ul tau.

Asigura-te ca iti impresionezi potentialul angajator cu prima pagina a CV-ului tau. Decide-te asupra cotinutului in mod strategic. Ce anume legat de persoana si experienta ta atrage atentia personalului de recrutare? Mentioneaza atributele si rezultatele din trecut si evidentiaza-le. Creste-ti sansele de a te afla pe lista scurta.

   2. 80% din impresia generala din timpul unui interviu se bazeaza pe primele 20 de procente din timp.

Prima impresie conteaza cu adevarat. Angajatorul isi va aminti despre tine primele 5-10 minute din interviul de angajare. Pregateste-te cu un zambet sincer si cat mai multa incredere in tine. Vino devreme la intalnire. Decide-te ceea ce porti si promoveaza-te!

In cele din urma, care sunt cele 20 de procente din activitatile care genereaza angajari in domeniul de interes? Care sunt pozitiile pentru care te afli pe lista scurta? Care dintre aplicatiile tale au primit vreun raspuns? Fa-ti timp ca sa reflectezi asupra activitatilor care produc mai multe rezultate si fa cat mai multe dintre ele.

Sursa: http://www.myjob.ro/dezvoltare-cariera/regula-80-20-pentru-o-cariera-noua.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu