sâmbătă, 8 decembrie 2012

Intrebari ilegale folosite la interviurile de angajare

Legislatia din Romania (si nu numai) protejeaza impotriva actelor discriminatorii, impune ideea de sanse egale si respect pentru demnitatea umana. Cu toate acestea, angajatorii inca folosesc o suita de intrebari ilegale in cadrul interviului de selectie, cu scopul de a se proteja impotriva potentialelor riscuri. Asadar iata o lista a acestor intrebari, culese din discutiile avute cu candidatii, rudele, prietenii, colegii mei sau primite chiar de mine de-a lungul timpului:
1. Esti casatorit(a)?
Starea civila pare importanta pentru unii angajatori, este fie semn de responsabilitate si maturitate, fie un indicator al timpului petrecut la serviciu. Oricat de importanta ar parea, este o intrebare discriminatorie si, implicit, ilegala.
2. (Mai ales in cazul femeilor): Ai copii? Cand ai de gand sa (mai) faci unul?
Scopul acestor intrebari este evident: selectia persoanelor cu risc potential de a intra in concediu maternal/ paternal. Poate parea normal pentru cei care conduc afaceri, dar este cat se poate de ilegal.
3. Esti fumator/ fumatoare?
Exista companii care discrimineaza candidatii pornind de la acest criteriu. A fi fumator poate inseamna prea mult timp pierdut in spatiul special destinat, a fi nefumator arata o incompatibilitate fata de cultura organizationala.
Legal si corect este sa informezi candidatii despre regulamentele interne existente: daca fumatul nu este permis in timpul lucrului sau, din contra, daca se fumeaza in interiorul birourilor tocmai pentru a nu se pierde timp in afara spatiului de lucru. A-i selecta insa dupa un astfel de criteriu este ilegal.
4. Cat poti/ vrei sa lucrezi peste program?
Aceasta este una dintre intrebarile cu raspuns previzibil: raspunsul “Deloc!” nu pare a califica pe mai departe.
Este de inteles, mai ales in actualul context economic, ca firmele sa incarce la maximum fiecare angajat. Dar  timpul de lucru este reglementat legal si nu poti selecta angajatii folosind drept criteriu disponibilitatea lor de a depasi standardele impuse de legislatia in vigoare.
Desi seamana, intrebari de tipul “Cat de disponibil esti pentru relocare/ deplasari?” nu sunt ilegale. Daca postul respectiv presupune deplasari dese sau relocarea in alta zona geografica, este clar ca vorbim despre criterii de selectie cat se poate de valide si legale.
5. Crezi ca postul pentru care ai aplicat este unul pentru femei/ barbati?
In ultima vreme tot mai multi barbati aplica pentru posturi privite ca fiind “feminine” (secretariat, resurse umane), iar femeile cauta posturi “masculine” (sofer, politician :) ). N-am sa invoc secolul in care traim, am sa spun doar ca legislatia in vigoare ne obliga sa oferim tuturor sanse egale. Iar intrebarea cu pricina contrazice aceasta buna intentie.
6. Orice alte intrebari legate de religie, varsta, apartenenta nationala, optiuni politice, orientare sexuala.
Cele mai interesante si exotice mi se par discriminarile care au la baza zodia candidatului. Racii sunt nehotarati (doar nu-i pui sefi?!?), varsatorii nu stiu sa vanda, pestii sunt nestatornici. Si pe cat de exotice par, pe atat sunt de intalnite. Culmea este ca cei carora li se adreseaza nu percep potentialul nefast al acestei intrebari si de cele mai multe ori raspund cu mandrie, angajandu-se in adevarate discutii pe tema horoscopului, ascendentelor si imcompatibilitatilor.
Exista si o serie de intrebari controversate, in sensul ca nu se stie cat de legale/ ilegale sunt:
- Cele privitoare la cazierul judiciar. Angajatorii au dreptul de a cere potentialilor angajati (ba chiar sunt obligati in anumite cazuri) acte care sa dovedeasca faptul ca nu au fost implicati in fapte de natura penala. In acest caz, de ce nu as putea stabili situatia legala inca dinainte, intreband in cadrul interviului?
Cu toate acestea, in cazul condamnatilor reabilitati, a cere cazierul judiciar la angajare poate da nastere unui act de discriminare. Linia este foarte fina si extrem de subiectiva, astfel incat ramane la latitudinea fiecarui angajator sa evalueze riscurile si beneficiile includerii cazierului judiciar ca element de selectie.
- Cele privitoare la consumul sau dependentele de diverse substante care altereaza starea psihica (alcool, droguri). Legea pare clara: exista un control medical inainte de angajare, acesta avand rolul de a verifica compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca, existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca, existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate, existenta/inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.
Totusi, alcoolismul sau dependentele de droguri nu sunt luate in considerare de controlul medical la angajare, a cere un test de alcolemie sau antidoping putand fi considerate demersuri cu potential de discriminare. Abia dupa angajare, daca regulamentul intern este suficient de explicit in acest sens, astfel de teste pot fi solicitate.

Sursa: http://www.bestresource.ro/blog/citeste/795/intrebari-ilegale-folosite-la-interviurile-de-angajare?goback=.gde_2013627_member_191926652

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu