Esti constient ca o minte agera presupune...
antrenament continuu.
Agerime, istetime,
desteptaciune, inteligenta - toti acestia pot fi termeni care definesc,
in cazul oricareia dintre noi, capacitatea proprie de a percepe si
intelege lucruri si fenomene care se petrec in jurul nostru.
Si, desi geniul Albert Einstein spunea ca inteligenta inseamna nu atat un bagaj sanatos de cunostinte, cat imaginatie, n-ar fi gresit sa gandim ca o combinatie intre cele doua ar fi o reteta cu atat mai convingatoare pentru a reusi orice ne propunem.
Afla ce tip de inteligenta e predominant in cazul tau si cum il poti stimula.
Ce inseamna exact "inteligenta"?Si, desi geniul Albert Einstein spunea ca inteligenta inseamna nu atat un bagaj sanatos de cunostinte, cat imaginatie, n-ar fi gresit sa gandim ca o combinatie intre cele doua ar fi o reteta cu atat mai convingatoare pentru a reusi orice ne propunem.
Afla ce tip de inteligenta e predominant in cazul tau si cum il poti stimula.
Conceptul de "inteligenta" este foarte strans legat de cel de aptitudine, inteligenta fiind considerata in psihologie o aptitudine generala. Ce sunt aptitudinile? "Insusiri fizice si psihice, care constituie conditii necesare pentru ca tu sa efectuezi cu succes un anumit gen de activitate", explica psihologul Ioana Stancu.
Aptitudinile rezulta atat din mostenirea genetica, cat si din formarea de mediu si cea educativa, iar cele care asigura posibilitatea realizarii la un nivel superior a unei activitati poarta numele de talent, adauga psihologul.
Astfel, inteligenta este acea aptitudine generala care contribuie la adaptarea ta cognitiva la situatii noi - cat de rapida si cat de performanta te arati intr-o situatie ivita. "Ea isi pune amprenta pe tot ceea ce realizezi ca persoana: cum inveti, cum te adaptezi la situatii, cum rezolvi probleme de matematica, cum iti exprimi opiniile, cum relationezi cu oamenii etc."
Inteligenta emotionala
Sigur ai auzit pana acum si de inteligenta emotionala - de fapt, aceasta notiune este deja foarte raspandita si introdusa in training-urile de management drept metoda de dezvoltare personala si profesionala. Psihologul american David Goleman este cel care a vorbit prima oara de termenul de inteligenta emotionala, iar prin studiul pe care l-a prezentat in cartea sa, "Inteligenta emotionala" (editura Curtea Veche), ne explica de ce situatia in care ne aflam devine mult mai simplu de manageriat, atunci cand reusim sa ne intelegem sentimentele.
Concret, datorita inteligentei emotionale te poti adapta emotional situatiilor si esti capabila sa-ti constientizezi si sa-ti controlezi trairile, sa intelegi starile afective ale celui de langa tine (empatia) etc.
"Inteligenta emotionala explica de ce oameni cu acelasi nivel al inteligentei cognitive se diferentiaza foarte tare in privinta succesului social si chiar profesional. Cei cu inteligenta emotionala ridicata se integreaza mai bine in societate, au relatii interpersonale mai armonioase, sunt mai placuti de ceilalti oameni", explica psihologul Stancu.
Stiai ca inteligenta emotionala isi are radacinile in legatura primara mama-copil? "Un copil «bine racordat» este acela care a avut o buna relatie emotionala cu mama lui, adica mama a reusit sa se intre in rezonanta cu starile copilului astfel incat acesta s-a simtit inteles si a devenit, la randul sau, disponibil emotional pentru altii", explica specialistul.
Alte feluri de inteligenta
Alaturi de inteligenta cognitiva si cea emotionala, in psihologie mai apar si alte tipuri de inteligenta. Dr. Howard Gardner, profesor la Universitatea Harvard, e de parere ca inteligenta umana nu este omogena. El critica notiunea traditionala de inteligenta bazata pe IQ, elaborand noua tipuri noi de inteligenta.
"Desi vorbeste despre diverse tipuri de inteligenta, aceasta teorie se refera la aptitudini specifice. Apoi, ca orice clasificare, si aceasta e relativa", detaliaza Ioana Stancu. Cu alte cuvinte: matematica include geometria, iar geometria are legatura cu spatialitatea; vorbirea are si ea muzicalitate, iar muzica este un limbaj; kinestezia, adica miscarea, are si ea legatura cu geometria si spatiul, iar la instrumentele muzicale se canta miscandu-te.
Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/ce-tip-inteligenta-te-caracterizeaza-205021285.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu