luni, 16 iulie 2012

Românii nu fac casă bună cu materialele neconvenţionale

Locuinţele din prefabricate, baloţi de paie sau cu panouri solare nu sunt la mare căutare în România. Deşi au costuri mai mici de întreţinere, românii rămân sceptici.
sursa: adevarul.roDeşi sunt eficiente din punct de vedere energetic, casele construite din materiale neconvenţionale nu sunt foarte populare în rândul românilor din cauza preţurilor semnificativ mai mari decât ale locuinţelor obişnuite. În ciuda cererii reduse, unele companii s-au încumetat să importe reţeta din străinătate şi să construiască case din materiale neconvenţionale şi în România.
„Folosirea materialelor neconvenţionale este încă departe de a putea fi declarată o tendinţă în piaţa construcţiilor", spune arhitectul Andrei Uleia. El a explicat că există două situaţii pe această nişă: materialele supertehnologizate, cum este lemnul tratat şi ignifugat, dar care sunt scumpe şi materialele tradiţionale, cum sunt baloţii de paie, dar care sunt doar la stadiul de experiment.
Locuinţe construite în fabrică
Casele din materiale neconvenţionale supertehnologizate sunt construite din fibre de carbon, betoane armate cu fibre de carbon, betoane semitransparente, sticlă inteligentă sau lemn tratat şi ignifugat. Componentele unor astfel de case sunt pregătite în fabrică şi, ulterior, asamblate destul de rapid  în locul unde se ridica locuinţa.
De exemplu, casele eficiente energetic din lemn tratat şi ignifugat sunt făcute după tehnologia austriacă şi sunt executate „mai mult în fabrică, mai puţin pe şantier". „Se execută fundaţia pe şantier şi kitul de casă în fabrică, după care se transportă kitul de casă pe şantier şi se montează în timp-record, deoarece elementele prefabricate sunt gata de montaj, însoţite de documentaţie tehnică şi instrucţiuni de montaj complete", ne-a explicat Teodor Muntean, preşedintele Austrocasa, companie care comercializează case din materiale neconvenţionale. El spune că o astfel de locuinţă se ridică în maximum 90 de zile, iar durata de viaţă poate depăşi 100 de ani.
Costuri de întreţinere cu până la 40% mai mici
Preţul unei case din lemn tratat şi ignifugat, cu o suprafaţă de 157 de metri pătraţi, porneşte de la 20.410 euro plus TVA şi poate ajunge la 103.620 de euro, în cazul unei locuinţe eco pasivă total independentă energetic. Preţurile sunt mai mari decât în cazul unor locuinţe construite din cărămidă, dar costurile de întreţinere sunt mai mici cu 30-40% faţă de casele obişnuite.  Întrebat cât de rezistente sunt casele din materiale neconvenţionale, Teodor Muntean a spus că o astfel de locuinţă rezistă la un cutremur de 8,5 grade pe scara Richter, riscul de strivire sub dărâmături fiind, de asemenea, mult mai mic decât în cazul unei case din cărămidă sau beton.
În România există multe case din lemn, mai ales în Maramureş şi Bucovina. Teodor Muntean spune însă că locuinţe realizate după tehnologia austriacă se construiesc în cartiere rezidenţiale din jurul Capitalei (spre exemplu, Corbeanca), dar şi prin preajma multor oraşe din ţară.
Vânzarea locuinţei va fi nulă fără certificat energetic
Legea 372/2005 privind certificarea energetică a locuinţei prevede imposibilitatea de a vinde sau închiria casa fără certificatul de performanţă energetică, sub sancţinea nulităţii relative a eventualei tranzacţii. În cazul în care casa va fi totuşi vândută sau închiriată fără atestat, tranzacţiile respective vor putea fi atacate ulterior în justiţie de către părţile care au încheiat contractul sau de către terţi. În prezent există aproximativ 1.300 de auditori energetici pentru clădiri care au fost acreditaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi care pot emite certificate de performanţă energetică a clădirilor.
Un certificat energetic de acest gen poate costa între 250 şi 600 de lei, în funcţie de suprafaţa apartamentului sau clădirii respective. Certificatul va fi acordat de evaluatori specializaţi.
Casă solară cu 70.000 de euro
Prispa, o echipă de români care participă la unul dintre cele mai importante concursuri internaţionale pentru promovarea utilizării energiei solare, Solar Decathlon Europe 2012, a construit în două luni o casă eficientă energetic în parcarea magazinului Leroy Merlin.  Casa Prispa din parcarea magazinului Leroy Merlin poate fi vizitată până pe 8 august.  Preţul unei locuinţe solare este de 70.000 de euro.
Case din lut şi baloţi de paie
Unii constructorii folosesc materiale tradiţionale precum paiant, lutul sau baloţi de paie pentru a ridica case eficiente energetic, însă această metodă este în stadiul de testare. „Pentru materialele tradiţionale care reclamă întoarcerea la natura, lipsa normativelor de construcţii aplicabile acestor tehnologii  reprezintă o piedică foarte mare, utilizarea lor rămânând la stadiul de experiment", spune  arhitectul Andrei Uleia.
Case din paie cu mai multe etaje
Asociaţia Eco Habitat încearcă să testeze o tehnică de construire a unei case din baloţi de paie, având la bază tradiţiile româneşti de construcţie. „Casa din baloţi de paie este construită dintr-un material de bază, care este realizat după o anumită reţetă, care presupune un amestec de diferite materiale naturale într-o anumită proporţie.
Între aceste materiale se regăsesc preponderent pământul foarte argilos şi paiele tocate, dar şi alte materiale ca nisipul, rumeguşul, o plantă tocată (noi am folosit lucerna), precum şi bălegar, acesta având rolul de a asigura fermentarea «aluatului»", ne-a explicat Cătălina Grigore, preşedintele Asociaţiei Eco Habitat.
În ceea ce priveşte tehnica folosită, Cătălina Grigore a explicat că este vorba despre o metodă dezvoltată de zeci de ani în ţările Occidentale, în Germania ajungând să se construiască acum chiar blocuri de trei-patru etaje. „Una dintre cele mai des întâlnite metode de ridicare a unei case din baloţi de paie este cea în care se ridică structura de lemn, se comprimă baloţii în structură şi se tencuieşte cu lut", a adăugat Cătălina Grigore.
Ea a precizat că până acum asociaţia a demarat lucrările pentru două case şi vor mai începe încă una, dar aceste locuinţe sunt relizate pentru anumite cazuri sociale. În momentul în care vor primi toate certificările, se vor putea adresa şi celor interesaţi să cumpere o astfel de locuinţă.
Durata de viaţă: minimum 100 de ani
În ceea ce priveşte durata de viaţă a unei astfel de locuinţe, aceasta poate fi de minimum 100 de ani şi este rezistentă la seism deorece are o structură uşoară, dar elastică. „Pentru ploaie, important este să fie protejată.
Contează colaborarea cu experţii, în funcţie de fiecare situaţie existentă, specialiştii propun detalii şi modalităţi de acţiune", susţine Cătălina Grigore. Ea a adăugat că o astfel de locuinţă este de trei ori mai eficientă decât o casă obişnuită, iar, într-un ciclu normal de viaţă de 30 de ani, costurile pentru energie se reduc cu până la 75%.
Preţul unei locuinţe construite din baloţi de paie, cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, este estimat la 20.000 de euro, iar perioada de construire este de trei-patru luni de vară, cu finisaje cu tot.
Date tehnice
Pereţii din baloţi de paie pot suporta o greutate de peste 1.000 de kilograme pe metro pătrat. Astfel că se poate construi cu uşurinţă un parter plus etaj. Pereţii tencuiţi pe ambele părţi au o rezistenţă foarte mare la foc.

Sursa: http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/romanii-nu-fac-casa-buna-cu-materialele-neconventionale-19703.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu