miercuri, 4 iulie 2012

Psihanaliza crizei economice. Un studiu remarcă simptome ale maniei în comportamentul economiilor înainte de criza din 2008

Economiile occidentale au prezentat simptome similare cu cele ale maniacilor înainte de criza economică mondială, care a început în 2008, se arată într-un studiu al profesorului Mark Stein, de la Universitatea din Leicester.

Stein a observat simptome precum negarea (disocierea), grandomania sau hiperactivitatea în comportamentul pricipalilor factori de decizie din lumea economică.

Observând fără să tragă învăţăminte crizele similare din Japonia, în 1991 şi cele din sud-estul Asiei în 1998 este un semn pentru Stein că economiile occidentale au suferit de simptomul negării evidenţei şi au continuat politica de acordare a creditelor toxice bazându-se pe o încredere de sine vecină cu grandomania şi într-un ritm care poate fi catalogat hiperactiv.

Teza lui Stein este că economiile occidentale au suferit o psihoză în masă în ultimele două decenii. "Dacă nu este recunoscut comportamentul maniacal care a dus la criza din 2008, acelaşi dezastru economic se va întâmpla din nou", avertizează acesta.

Acesta defineşte "cultura maniacală" care predispune la criză economică prin aceste caracteristici: negare, grandomanie, triumfalism şi hiperactivitate.

"O serie de fisuri au fost observate în economiile capitaliste şi au fost semnalate ca atare de economiile şi factorii de decizie din Occident. Aceste fisuri au stârnit îngrijorări printre lideri, dar în loc să înveţe ceea ce era de învăţat, aceştia au răspuns printr-un comportament maniacal, grandoman, triumfalist, mizând pe superioritatea economiilor lor", scrie profesorul Stein.

Stein susţine, de asemenea, că prăbuşirea comunismului a întărit atitudinea "triumfalistă" a economiilor occidentale.

"Fiind martore ale căderii comunismului, aceste puteri din Vest au început să trăiască cu iluzia că economiile capitalite pot evita tot ce aminteşte de economia de tip comunist, găsind astfel jusitificate liberalizarea excesivă şi distrugerea mecanismelor de regularizare ale capitalismului. Consecinţele acestor practici maniacale au fost catastrofale, iar criza zonei euro este un rezultat direct al acestui fenomen", spune profesorul Stein.

"Dacă examinăm acţiunile băncilor, ale fondurilor de investiţii sau ale agenţiilor de rating, ale auditorilor şi ale guvernelor reiese că toţi, aproape simultan, au fost implicaţi într-o horă a riscurilor fără precedent", mai spune Mark Stein.

Teza acestuia a fost publicată în revista de cercetare "Or­gan­iz­a­tion", cu titlul "O cultură a maniei: o viziune psihanalitică a germenilor care au generat criza din 2008".

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/psihanaliza-crizei-economice-un-studiu-remarc%C4%83-simptome-ale-161400639.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu