duminică, 21 februarie 2016

Curs la Mănăstirea Strâmba. Arte plastice. Comunicarea prin imagini - Participant Psiholog Alin CREȚU


În zilele noastre, comunicarea are loc preponderent pe cale vizuală. Fără să vrem, ne-am obișnuit să preluăm informații mai ales de la televizor sau de pe internet.

Imaginea este un mijloc de comunicare rapidă, dar dificilă de realizat tehnic, aparent, la prima vedere. Comunicarea vizuală are regulile ei, cu ajutorul cărora înțelegem un mesaj pe care îl primim sau îl transmitem. Este vorba de o gramatică a limbajului vizual, pe care mulți dintre noi o folosim, fără să o conștientizăm în mod prealabil.
Orice imagine care transmite un mesaj estetic, pentru ca să poată fi „citită" și înțeleasă corect, trebuie să aibă o coerență în exprimarea plastică; o legătură între compoziția plastică și mesajul transmis.
În organizarea Asociaţiei pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis" din Oradea, a vut loc la Mănăstirea Strâmba din județul Sălaj, cursul cu tema: Arte plastice. Comunicarea prin imagini, în perioada 20 - 21.2016.
Acesta a fost inclus în Oferta educaţională a Casei Corpului Didactic Bihor, pe anul şcolar 2015 /2016, fiind adresat tuturor cadrelor didactice şi studenţilor care au dorit să îşi dezvolte abilităţile de transmitere a mesajelor prin intermediul imaginilor şi a artei plastice, al căror număr a fost de 53.
Formatorii, prof. Mircea Boțog (Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor) şi conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea) au încântat participanții atât cu felul lor personal de relaționare cât și cu bogatele cunoștințe de specialitate, susținute inclusiv prin intermediul prezentărilor în PowerPoint.
Planificarea pe module tematice a fost:
Modul I: Elemente de bază ale limbajului plastic. Analiza pe imagini a elementelor de comunicarea vizuală;
Modul II: Elemente de bază în artele plastice, pe domenii. Organizarea compoziției. Mijloace, tehnici, materiale. 
Modul III: Realizarea unor analize plastice pe baza unui material vizual;
Modul IV: Discuţii, dezbateri, propuneri etc.
La final, starețul mănăstirii, Georgică - Grighentie Oțelea, le-a adresat absolvenţilor un cuvânt de învățătură, după care aceștia au primit o Adeverinţă conţinând 20 de ore de formare.
La întoarcere, grupul s-a oprit la Ciucea pentru a vizita Casa memorială „Octavian Goga".
A fost încă un eveniment de succes marca „TopFormalis"!
 
 
Psiholog Alin Crețu,
vicepreședintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis"
 
 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Arte plastice. Comunicarea prin imagini. 

Pentru mai multe poze click aici




http://ovidan.ro/?p=articles.details.13017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu