marți, 9 februarie 2016

Astroclubul Meridian Zero Oradea, la Radio Maria. Din Cetatea Oradea, pe calea undelor - Realizatorul emisiunii „Înțelegem ceea ce vedem?”

Luni, 8.02.2016, între orele 13.00 - 14.00, la Radio Maria a avut loc emisiunea „Înțelegem ceea ce vedem?" cu tema: Astroclubul Meridian Zero Oradea.
    Invitata emisiunii a fost președintele clubului doamna profesor de fizică Nicoleta Pazmany. Ascultătorii au benefciat de vastele sale cunoștințe din domeniul astronomiei, istoriei, geografiei și fizicii.
    Înfiinţat după câţiva ani de voluntariat educaţional al celor doi profesori, Nicoleta Pazmany şi regretatul profesor Marin Bica, clubul şi-a început activitatea prin lansarea festivă din sala multifuncţională a cetăţii orădene, loc ales pentru a realiza legătura cu perioada renascentistă caracterizată prin aceleaşi preocupări ştiinţifice.
    Membrii clubului se întâlnesc în fiecare vineri seara, pentru a face observaţii astronomice dacă este cer senin şi pentru a-şi aprofunda cunoştinţele despre Univers. Cele două şcoli (Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" și Școala Gimnazială ,,Dacia") care au pus bazele astroclubului au reuşit să achiziţioneze 3 telescoape: un dobsonian de 200 mm, un Schmidt Cassegrain de 200 mm, şi un Newton de 130 mm. Astroclubul intenţionează pe viitor să atragă cât mai mulţi oameni în fascinanta lume a astronomiei. El încearcă prin acţiuni de tip Astronomy Day, familiarizarea publicului larg cu instrumentele astronomice şi cu obiectele cereşti. Odată cu achiziţionarea unui planetariu de o şcoală aflată în proiect, oraşul nostru va intra în rândurile celor cu planetarium, alături de Bucureşti, Timişoara, Galaţi și altele. Acest lucru va face să crească interesul orădenilor pentru astronomie.
    Prin mutarea clubului în noul sediu din Cetatea Oradea, orașul nostru va intra în circuitul turistic și din acest punct de vedere.
    Astroclubul orădean este afiliat la Asociaţia europeană pentru educaţie prin astronomie şi colaborează cu alte cluburi din ţară: Bucureşti, Arad, Timişoara şi Eforie Nord.
   În partea finală a emisiunii, invitata a enumerat evenimentele astronomice care urmează sa aibă loc în viitorul apropiat.
 
Psiholog Alin Crețu,
realizatorul emisiunii „Înțelegem ceea ce vedem?"
 








Sursa: http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.12953

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu