luni, 7 noiembrie 2016

Interviu acordat DIGI TV24 - Psiholog Alin CREȚU

Tema interviului: Urmările expunerii pe internet a filmărilor elevilor cu acte de violență.
















O elevă din Baia Mare a fost lovită fără milă la şcoală, de o colegă


Violenţa între elevii din România pare fără sfârşit. Cel mai recent exemplu vine de la Baia Mare, unde o elevă de clasa a opta a fost snopită în bătaie de o colegă, chiar în sala de clasă, în pauză. Scenele au fost filmate de alţi elevi, apoi postate pe internet. Mama victimei a depus plângere la şcoală, iar conducerea instituţiei de învăţământ a început o anchetă.
Aceste scene, desprinse parcă dintr-un ring de luptă, s-au petrecut la o şcoală din Baia Mare. O elevă de clasa a 8 a este trasă de păr, aruncată pe jos şi lovită cu pumnii de o colegă. În tot acest timp, de pe margine se aud încurajări şi toată scena este filmată.
"Nu mi se pare normal ca o fată de 14 ani să bată în halul ăsta. N-am ştiut cât de grav până aseară, când am văzut filmul pe internet. Şi fetele, colegei ei, trebuiau să le despartă, nu să râdă şi să filmeze. Am rămas aseară şocată", spune Aurelia Cardoş, mătuşa victimei.
Fata bătută şi-a atras furia adolescentei după ce i-ar fi sugerat unui profesor să o asculte la oră pe colega sa. În următoarea pauză, aceasta s-a răzbunat.
"A fost zgâriată la ochi, pe obraz. Am chemat-o pe mama ei, am vorbit aici, la gardul şcolii, ca să clarificăm treburile. Mama fetei... ce să zică. că nu o să se mai întâmple", povesteşte mama victimei, Maricica Cerebeneş.
Deşi iniţial mama elevei bătute a vrut să aplaneze conflictul, lucrurile s-au schimbat după ce a văzut filmarea: "Când am văzut în ce situaţie a fost, cum a fost bătută, am zis că o să cad, fac infarct."
Mama victimei a depus plângere la şcoală şi cere măsuri urgente mai ales că nu ar fi prima dată când fiica ei este bătută de aceeşi colegă.
"Este un gest de o violenţă inimaginabilă pe care nu îl încurajăm, ci, dimpotrivă, îl vom sancţiona corespunzător", a anunţat Camelia Varga, directorul adjunct al şcolii "Victor Babeş" Baia Mare.

"De la mustrare şi până la mutarea disciplinară într-o altă clasă din aceeaşi unitate de învăţământ. Exmatricularea nu poate fi luată în discuţie la gimnaziu", explică Adriana Meşter, purtătorul de cuvânt al IŞJ Maramureş.
"În principiu, viaţa de azi a tinerilor este în mediul online, ceea ce se postează acolo nu se mai poate şterge, însemnă că acel copil agresat va rămâne o mare perioadă de timp urmărit de acest eveniment", susţine psihologul Alin Creţu.
Familia elevei care şi-a bătut colega nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.

Reporteri: Izabela Jurasko, Bogdan Băcilă
Operatori: Kristian Kosa, Robert Rezmuves


Sursa: http://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/o-eleva-din-baia-mare-a-fost-lovita-fara-mila-la-scoala-de-o-colega-607452

Un comentariu: