10. Gandeste-te la viata ca la un joc video
9. Postura
Un studiu al Universitatii Harvard arata ca 1 din 5 copii se naste cu o predispozitie spre timiditate si rusine. Nu toti cei nascuti cu o astfel de predispozitie ajung adulti timizi, iar tu, ca parinte, poti lupta contra unui astfel de destin. Primul pas este sa accepti ca ai un copil normal si ca nu trebuie sa il ironizezi sau sa-i minimizezi valoarea (in fata lui si in fata altora) pentru ca e mai tacut. Scoate din vocabular expresii de genul ”ti-a taiat popa limba”, ”mutulica”, ”mai zi si tu ceva”. In acest fel, eviti sa ii adancesti problema!
8. Nu mai manca
O mica parte a creierului ar putea schimba programul somnului, pentru a se sincroniza cu ora meselor. Se stie de mult timp, ca vietuitoarele nocturne, cum ar fi soarecii si liliecii, isi schimba perioada de somn, daca mancarea se gaseste numai ziua. Dar gasirea partilor creierului responsabile pentru aceasta schimbare este dificila. Intr-un articol publicat in revista Science, o echipa condusa de Clifford Saper de la Harvard Medical School in Boston, Massachusetts afirma ca au gasit regiunea de la niveul creierului responsabila pentru ajustarea ritmului de somn, si anume un manunchi de celule cunoscute sub numele de nucleul hipotalamic dorsomedian (DMH). Aceasta regiune se afla in apropierea regiunii creierului responsabila de raspunsurile cicardiene la alternanta zi-noapte. Studiul arata ca soarecii care au lipsa o anumita gena, care actioneaza la nivelul DMH, nu s-au adaptat la schimbarile ritmului de hranire. Reinserarea genei a reinstalat comportamentul normal.
7. Nu incerca cu tot dinadinsul sa reusesti
Cei mai multi oameni cred ca, cu cat lucreaza mai mult, cu atat succesul va fi mai aproape, asadar nici fericirea nu se va lasa mult asteptata. Ei bine, potrivit psihologului Shawn Achor, realitatea este cu totul alta. De fiecare data cand iti atingi un obiectiv, creierul tau ridica pragul de succes.
6. Foloseste-ti mana care nu e dominanta
Folosirea mainii nondominante ne ajuta sa ne controlam mai bine reactiile. Astfel antrenati, vom fi mai calmi in trafic, la serviciu sau atunci cand ne revin in minte lucruri neplacute. Persoanele impulsive si cele care sufera din cauza amintirilor neplacute pot deveni propriii psihoterapeuti. Este suficient ca timp de cel putin doua saptamani sa-si foloseasca mana stanga, in cazul dreptacilor, respectiv pe cea dreapta, in cazul stangacilor. Cele mai simple gesturi vor fi realizate in acest mod: a deschide usa, a bea o cafea, a folosi mouse-ul computerului sau, mai dificil, a scrie. Potrivit specialistilor de la Universitatea “South Wales” din Australia, acest antrenament obliga creierul sa-si regandeasca orice actiune si sa-si creasca autocontrolul.
5. Cum sa facem alegerile mai usoare
Fata unor imigranti indieni, oarba de la 13 ani, calatorind prin toata lumea si gandind cercetari inovatoare, Sheena Iyengar a devenit faimoasa printr-un experiment cu gem. In anul 2000, Sheena si echipa ei de cercetatori au pus un stand intr-un important supermarket american. Vizitand standul, clientii vedeau expuse 6 borcanele sau 24 de borcanele de gem (numarul se schimba din ora in ora). Dupa ce gustau din selectiile pregatite, primeam un cupon de reducere si erau directionati catre raionul de gem pentru a cumpara produsul preferat. Cercetatorii au urmarit cand anume erau clientii mai predispusi sa cumpere – dupa ce au fost expusi la o gama de sortimente mai mare sau mai restransa? Spre surprinderea multora, doar 3% din vizitatorii standului cu 24 de sortimente au cumparat ceva la iesire. In schimb, 33% din cei expusi la 6 sortimente de gem au plecat acasa cu un borcanel. Descoperirea a fost contraintuitiva, invalidand presupunerea ca, daca a avea optiuni e de dorit, a avea foarte multe optiuni e un lucru grozav. Vinovata poate fi incapacitatea noastra de a procesa informatii in legatura cu mai mult de 7 categorii o data. Cand alegem, e nevoie sa ne folosim la maxim abilitatile de procesare: sa observam cu atentie toate optiunile, sa le evaluam, sa le comparam apoi intre ele. E un proces anevoios si obositor pentru creier. Pusi in fata atator optiuni de gemuri, oamenii au cedat psihic si au preferat sa nu-si foloseasca cuponul de reduceri.
4. Muzica
Emotiile induse de muzica sunt adeseori insotite de senzatii fizice cum sunt fiorii, adica senzatii de tremuraturi sau furnicaturi care strabat corpul ca rezultat al emotiei intense. Doua studii de referinta au indicat ca marea majoritate a indivizilor au fost sensibili la fiori (Sloboda, 1991) si ca aceste fenomene corporale au fost asociate cu emotii induse de muzica, mai ales cu tristete si melancolie (Panksepp, 1995).
3. Utilizati urechea dreapta
Vreti ca oamenii sa va asculte? Vorbiti-le la urechea dreapta. Acesta este sfatul cercetatorilor italieni. Acest fenomen e posibil pentru ca emisfera cerebrala stanga este mai buna in procesarea informatiilor primite de la urechea dreapta. Studiul a fost realizat cu ajutorul a trei teste. La primul test, 286 de persoane dintr-un club au fost monitorizate in timp ce discutau intre ele. 72% din cuvinte au fost rostite la urechea dreapta a interlocutorului. La al doilea test, cercetatorii au monitorizat 160 de persoane din club, carora li s-a murmurat ceva. 58% s-au intors cu urechea dreapta catre interlocutor, iar 42%, cu cea stanga. In al treilea studiu, cercetatorii s-au adresat in mod direct celor 176 de persoane din club, vorbindu-le direct in urechea dreapta sau in cea stanga, cerandu-le o tigara. Oamenii de stiinta au obtinut mai multe tigarete atunci cand au vorbit la urechea dreapta.
2. Culori deschise
Duncan Smith a condus o echipa de cercetatori de la Universitatea din Essex in cadrul unui studiu care avea ca tema modalitatea in care culorile ne afecteaza starea de spirit. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca nuantele luminoase au un impact major in reactiile privind timpul si memoria. Participantilor le-au fost prezentate atat culori vii, cat si unele mai sterse. Apoi, au fost rugati sa efectueze o serie de teste cognitive. Grupul caruia i se aratase in prealabil poze cu floarea-soarelui a inregistrat scoruri cu 25% mai mari la testele de acuitate mentala decat cei care vazusera nuante inchise. De asemenea, acelasi grup a avut o crestere de 9% in ceea ce priveste rezistenta fizica. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acele culori luminoase ne cresc vigilenta fizica si psihica, iar rosul, de exemplu, creste foarte mult increderea in sine. Aceeasi culoare, rosul, a fost obiectul unui alt studiu. Cercetatorul Diana Widermann a descoperit ca rosul ne poate determina sa fim mai buni sportivi si ii face si pe altii sa creada ca lucram mai eficient. Widermann a schimbat digital culorile costumelor unor luptatori de arte martiale, dupa care a aratat versiunile unui grup de oameni. Toti au considerat ca luptatorii in rosu se descurcasera cel mai bine. Asadar, rosu ar putea fi culoarea succesului.
1. Codificarea informatiei
„Nu ne mai amintim poeme lungi sau basme pe care le invatam pe de rost, performante ale memoriei care erau, candva, pietre de temelie in vietile multor oameni, scrie Robin McKie. Intr-adevar, societatea s-a schimbat intr-atat, incat nu mai stim ce tehnici sa folosim pentru a tinte minte lucruri asa de lungi. Pur si simplu, uitam cum sa ne aducem aminte“. Eseul lui McKie porneste de la volumul „Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything“, publicat recent de jurnalistul american Joshua Foer. Autorul cartii a castigat Campionatul anual de memorare al Statelor Unite dupa ce a invatat sa memorize 120 de cifre aleatorii in cinci minute, numele si prenumele a 156 de necunoscuti in 15 minute, si ordinea unui pachet de carti de joc in mai putin de doua minute. Tehnicile utilizate de Foer au fost puse la punt de Ed Cooke, un scriitor britanic, castigator al Campionatului mondial de memorare. „Tehnicile de memorare fac un singur lucru, spune Cooke: dau mai mult sens informatiei, pentru mintea noastra, facand lucrurile pe care incercam sa le invatam stralucitoare si amuzante“. Cartea lui Foer, care e „o analiza a importantei memorarii evenimentelor si a povestilor, in istoria umanitatii“, prezinta si metodele pe care trebuie sa le stapanim pentru a ne imbunatati memoria, redobandind abilitatea de a ne aminti insiruiri lungi de nume, numere sau de chipuri omenesti. Procesul invatarii ar trebui sa ne faca „mai constienti de lumea din jurul nostru“. Secretul consta intr-un proces numit „asociere elaborativa“, care presupune codificarea informatiei, cum ar fi o lista de cumparaturi, intr-o serie de „imagini captivante“. Pentru a tine minte, spre exemplu, o lista de cumparaturi – castraveciori murati, branza de vaci, zahar s.a. – ideea e sa vizualizam obiectele listei intr-un context pe care cu greu l-am putea uita. „Incepeti prin a crea imaginea unui borcan urias de castraveciori murati in mijlocul gradinii. Langa el, imaginati-va o cada gigantica plina cu branza de vaca – de marimea unei piscine – si apoi puneti-o pe Lady Gaga sa inoate in ea. Si asa mai departe. Fiecare imagine ar trebui sa fie cat mai bizara si mai memorabila cu putinta“. Cartea lui Joshua Foer respinge ideea ca oamenii au devenit, in ziua de azi, neindemanateci in a-si folosi puterea memoriei si ca sunt incapabili sa-si aminteasca lucruri importante sau crampeie de informatii. „Aceleasi parti ale mintilor noastre pe care le foloseam candva ca sa ne amintim fragmente mari de date – numere de telefon, adrese sau chiar poeme – le folosim, in schimb, pentru a ne aminti cai de a accesa informatia. Site-uri precum Google, aplicatii pentru iPhone si itinerarii de genul acesta“.
Sursa: http://caplimpede.ro/top-zece-trucuri-ciudate-care-iti-pot-face-viata-mai-usoara/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu