joi, 9 mai 2013

Copiii de la „Beethoven“ şi-au descoperit pasiunea pentru fotografie

Zece adolescenţi au fost aleşi să participe la proiectul „Reabilitarea psiho-socială şi dezvoltarea competenţelor de comunicare prin fototerapie a copiilor cu deficienţe de auz“, susţinut de Fundaţia pentru Comunitate şi MOL România prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor şi derulat de Asociaţia Culturală „Craiova“, în colaborare cu Liceul Tehnologic Special „Beethoven“, şi au avut parte de patru luni de altfel de terapie. Scopul proiectului a fost acela de a ajuta elevi cu vârste între 13 şi 18 ani să-şi depăşească barierele emoţionale sau de comunicare şi să-şi dezvolte competenţele artistice.

„Ferestre către lume“

Totul a început în luna ianuarie, când copiii au primit din partea asociaţiei două aparate de fotografiat. Imediat după selecţia elevilor participanţi, a fost realizată o pagină de facebook, „Ferestre către lume“, unde adolescenţii au avut ocazia să prezinte toate fotografiile realizate, dar şi să comunice cu alţi tineri pasionaţi de artă fotografică. Au învăţat treptat cum să folosească un aparat de fotografiat, apoi au învăţat tehnici de bază în fotografie sub îndrumarea col. Mircea Anghel (AFIAP), preşedintele Asociaţiei Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu“ din Craiova. „Am vrut să utilizăm o metodă mai puţin abordată în ţara noastră - fototerapia. După mai multe lecţii de fotografie în clasă şi în aer liber, a venit timpul workshop-ului de final. Într-o superbă zi de primăvară, elevii Liceului «Beethoven» şi echipa proiectului am decis să poposim în curtea meşterului olar Marin Ciungulescu din Oboga, şi apoi la Mănăstirea Călui, vechi lăcaş de cult, unde sunt înmormântaţi Fraţii Buzeşti. Însemnătatea a fost cu atât mai mare cu cât acum, înaintea Sfintelor Sărbători Pascale, copiii hipoacuzici au avut şansa să meargă într-o excursie la o mănăstire, să se roage, dar şi să realizeze fotografii de excepţie, într-un cadru de vis. Vom realiza o ultimă şedinţă de terapie, iar informaţiile şi fotografiile se vor constitui într-o valoroasă bază de date ce va putea fi utilizată de specialiştii în art-terapie din întreaga ţară. Fotografiile realizate de copiii implicaţi în proiect vor fi editate, fiecare participant va primi un portofoliu de lucrări, iar acestea vor constitui baza unei expoziţii“, a povestit Diana Nedelcu, reprezentanta Asociaţiei Culturale „Craiova“.

Sursa: http://www.gds.ro/Actualitate/2013-04-27/Copiii+de+la+%E2%80%9EBeethoven%E2%80%9C++si-au+descoperit+pasiunea+pentru+fotografie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu