marți, 15 ianuarie 2019

Spiritul lui Eminescu, azi - Participant Psiholog Alin CREȚU

Elevii și profesorii C.S.E.I. Nr. 1, Tileagd, structură a C.S.E.I. „Orizont", au comemorat 169 de ani de la nașterea marelui Eminescu, marți 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale.
https://www.ovidan.ro/images/articles/articles_4_17398.jpeg
Atmosfera în care s-a desfășurat evenimentul în Anul Centenar, a fost una de sărbătoare, fiind prima cu care a debutat noul an.
Cadrele didactice au fost consecvente în ceea ce privește păstrarea, cultivarea și promovarea valorilor culturii naționale prin intermediul acestei aniversări cu un nume sugestiv Spiritul lui Eminescu, azi.
Psihologul Alin Crețu, cu mult entuziasm, a prezentat cadrul social în care s-a născut marele poet și evoluția sa psihologică, subliniind că el a fost în același timp și un mare filozof respectiv scriitor, ce și-a elaborat opera în doar 39 de ani. A mai amintit și de faptul că o femeie în vârstă de 71 de ani din Cugir a realizat o performanţă demnă de Cartea Recordurilor. Maria Todor a reuşit ca într-o perioadă de trei ani, între 2014 - 2016, să coasă pe o pânză de cânepă în lungime de șapte metri poezia Luceafărul, de Mihai Eminescu. Cele 98 de strofe au fost „scrise" cu aţă roşie. A vorbit și despre non - culorile respectiv culorile regăsite în poeziile eminesciene, conform unui studiu recent, acestea fiind în ordinea frecvenței: galben, roșu, portocaliu, verde etc, fapt care dovedește că Eminescu era un poet solar, contrar percepțiilor marelui public. 
Profesoara Otilia Urs a fost cea care a prezentat succesiunea momentelor artistice dar și cea care cu un grup de elevi, a încântat audiența, cu o scenetă inspirată din Scrisoarea III. Profesoarele Marinela Buzle și Silvia Petroi au menținut atmosfera la cote înalte prin concursul de întrebări și răspunsuri din opera marelui autor. Recitalul de poezii susținut de către elevii pregătiți de profesoara Lucica Sârbu a fost îndelung aplaudat, la fel ca și mini concertul copiilor dirijați de profesoara Eugenia Deac. Profesoarele Lucia Romanschi, Ana Alb, Andra Pop și Constantin Tamara au realizat împreună cu elevii o expoziție care a ilustrat câteva din poeziile marelui poet. Copiii coordonați de profesoara Mărioara Cipleu au realizat o machetă a castelului din poemul Luceafărul. Profesoarele Simona Herlaș și Paula Bologa cu elevii lor au incitat audiența prin concursul de ghicitori. Activitatea a fost încheiată de elevii coordonați de profesoara Kovacs Ana printr-un puzzle uriaș. 
 
Psiholog Alin Crețu
 
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Spiritul lui Eminescu, azi.

Pentru mai multe poze click aici




Sursa: https://www.ovidan.ro/?p=articles.details.17398

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu