joi, 24 ianuarie 2019

24 Ianuarie 1859 – „În unire stă puterea” - Participant Psiholog Alin CREȚU

Joi, la C.S.E.I. Nr. 1 Tileagd,

La 24 Ianuarie, în fiecare an, poporul român sărbătoreşte un mare eveniment istoric: Unirea Moldovei cu Ţara Românească, la 24 Ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Primii paşi către Unire s-au făcut la Revoluţia de la 1848, care, deşi a fost înăbuşită, a demonstrat dorinţa de independenţă şi de unitate a românilor. Adunările Ad-hoc din 1857 au fost apoi chemate să se pronunţe în legătură cu această problemă atât de importantă. După mai multe dispute, a fost propus şi ales, în unanimitate, ca domn Alexandru Ioan Cuza, „om nou la legi noi", după cum s-a pronunţat Mihail Kogălniceanu. Alegerea aceluiaşi domn în ambele Principate Române a reprezentat o victorie însemnată a poporului român în lupta sa pentru formarea unui stat naţional unitar.
Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Huşi în anul 1820, fiind unul dintre participanţii activi la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova. Ca prim domn al Principatelor Unite (1859 -1866), a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru formarea statului unitar România, în 1862.
Împreună cu Mihail Kogălniceanu, a iniţiat un larg program de reforme care au dus la modernizarea statului român: împroprietărirea ţăranilor; adoptarea unei noi constituţii; introducerea învăţământului gratuit şi obligatoriu; secularizarea averilor mănăstireşti; înfiinţarea universităţilor din Iaşi şi Bucureşti.
Silit să renunţe la putere în 1866, a fost exilat şi a trăit la Viena şi Florenţa. A murit în 1873 la Heidelberg (Germania), dar a fost adus în ţară şi înmormântat la castelul familiei sale de la Ruginoasa (judeţul Iaşi), apoi reînhumat la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi.
„Hora Unirii", cunoscutul cântec pe versurile poeziei cu acelaşi nume scrisă de Vasile Alecsandri şi publicată pentru întâia dată, la Iaşi, în numărul 51 al revistei „Steaua Dunării", însoţeşte de atunci marele eveniment.
În 24.01.2018, s-a desfășurat activitatea ,,În unire stă puterea" cu ocazia aniversării acestui important eveniment.
La activitate au participat elevii și profesorii școlii, coordonați de Lucica Sârbu.
A avut loc o prezentare în PowerPoint a evenimentelor care au dus la această Unire, de către profesoarele: Tamara Constantin, Eugenia Deac și Kovacs Ana.  Profesoarele: Silvia Petroi, Simona Herlaș și Otilia Urs au realizat cu elevii, desene tematice. Profesoarele Andra Pop, Marinela Buzle și Ana Alb au răspuns numeroaselor întrebări, adresate de către copii, pe marginea subiectului. A urmat momentul teatral coordonat de psihologul Alin Crețu „Ocaua lui Cuza", îndelung aplaudat.
În încheiere, în curtea școlii, s-a cântat și s-a dansat „Hora Unirii", coordonate de profesorii: Lucia Romanschi, Paula Bologa și Ervin Călinescu.
Profesoara Lucica Sârbu a condus această activitate culturală.
 
Psiholog Alin Crețu
 
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: 24 Ianuarie 1859 – „În unire stă puterea”.

Pentru mai multe poze click aici







Sursa: https://www.ovidan.ro/?p=articles.details.17436

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu