miercuri, 30 ianuarie 2019

30.01.2019 - Ziua internațională pentru non - violență în școală - Coordonator Psiholog Alin CREȚU


Fiind permanent preocupați de bunul mers al lucrurilor, profesorii de la C.S.E..I. Nr. 1, Tileagd, structură a C.S.E.I. „Orizont", au organizat miercuri, 30.01.2019, activitatea extracurriculară „Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoală".
Tema a fost aleasă deoarece evenimentul cu același nume este marcată în fiecare an la nivel global în data de 30 ianuarie pentru a atrage atenția asupra necesității dezvoltării și menținerii unui mediu educațional caracterizat de armonie, toleranță și solidaritate, în care copiii să fie protejaţi.
Bullying-ul este unul dintre flagelurile cele mai îngrijorătoare din zilele noastre cu care se confruntă copiii. O gravă problemă a societății este cea a violenței indiferent de formă: fizică, psihică, economică etc, frecvent victimele fiind cele mai puțin capabile de apărare: copiii și femeile.
România a făcut pași importanți în lupta împotriva violenței, țara noastră fiind unul dintre statele care interzic prin lege orice formă de agresivitate împotriva copiilor. De asemenea, ratificarea de către România a Convenției de la Istanbul, în septembrie 2016, pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor, a reprezentat un moment foarte important în ceea ce privește conștientizarea acestei problematici referitoare la respectarea drepturilor omului. Din păcate este o diferență între aplicarea legilor și respectarea lor în practică.
Deoarece elevii sunt familiarizați cu psihodrama, aceasta a fost metoda prin intermediul căreia psihologul Alin Crețu coordonatorul activității, a reușit să le transmită elevilor informațiile necesare. I-a ajutat să conștientizeze diferitele roluri neplăcute  în care oamenii ajung, uneori fără dorința lor.
Profesoara Simona Herlaș le-a prezentat elevilor un filmuleț cu diferite fapte, oferindu-le elevilor posibilitatea de a decela între cele conforme și cele antisociale.
Profesoara Marinela Buzle le-a explicat copiilor, cu ajutorul unei prezentări în ppt cauzele ajungerii în situații conflictuale respectiv urmările acestora.
Activitatea a fost foarte apreciată de către elevii care au solicitat reluarea acesteia cât mai curând.
 
Psiholog Alin Crețu







Sursa: https://www.ovidan.ro/?p=articles.details.17454

marți, 29 ianuarie 2019

29.01.2019 - Ziua Internațională a automobilului - Coordonator Psiholog Alin CREȚU

Marți 29.01.2019, elevii și profesorii C.S.E.I. Nr. 1, Tileagd, structură a C.S.E.I. „Orizont", au desfășurării activitatea extracurriculară „Ziua Internaţională a Automobilului", cu ocazia împlinirii a 134 de ani de la construirea primului autovehicul.
Profesorul psihopedagog Alin Crețu coordonatorul activității, le-a detaliat elevilor în Prezi imagini cu primul automobil, construit de inginerul german Karl Benz în anul 1885, numit Motorwagen, produs în trei exemplare, singurul care mai există fiind expus la Muzeul Tehnicii din Munchen. Propulsia era asigurată de un motor alimentat cu benzină, în patru timpi. În zilele noastre, costurile ar fi echivalentul a 26.337 dolari. Benz solicitase patentul, care i-a fost acordat în 29 ianuarie 1886, cu numărul 37435. Motorul era încălzit înainte cu apă fierbinte apoi vehiculul trebuia împins. Mașina pornea greu, făcea zgomot mare şi scotea un nor de fum. Viteza era de 16 km pe oră. Pentru comparație, cea mai rapidă mașină din lume, Koenigsegg One:1, în valoare de 1.1 milioane de lire, are viteza maximă de 450 km/h. Apoi, elevii au realizat colaje și desene tematice pentru expoziția „Semaforul".
A urmat profesoara Simona Herlaș cu momentul artistic: Călătoria cu mașina, în trecut.
Concursul de întrebări și răspunsuri pe marginea temei, la Colțul Micului Pieton, a suscitat un viu interes, fiind ghidat de profesoara Marinela Buzle.
Activitatea a fost foarte apreciată de către elevi, aceștia solicitând reluarea cât mai curând.
 
Psiholog Alin Crețu
 
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: 29.01.2019 - Ziua Internațională a automobilului.

Pentru mai multe poze click aici





\

Sursa> https://www.ovidan.ro/?p=articles.details.17446

joi, 24 ianuarie 2019

24 Ianuarie 1859 – „În unire stă puterea” - Participant Psiholog Alin CREȚU

Joi, la C.S.E.I. Nr. 1 Tileagd,

La 24 Ianuarie, în fiecare an, poporul român sărbătoreşte un mare eveniment istoric: Unirea Moldovei cu Ţara Românească, la 24 Ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Primii paşi către Unire s-au făcut la Revoluţia de la 1848, care, deşi a fost înăbuşită, a demonstrat dorinţa de independenţă şi de unitate a românilor. Adunările Ad-hoc din 1857 au fost apoi chemate să se pronunţe în legătură cu această problemă atât de importantă. După mai multe dispute, a fost propus şi ales, în unanimitate, ca domn Alexandru Ioan Cuza, „om nou la legi noi", după cum s-a pronunţat Mihail Kogălniceanu. Alegerea aceluiaşi domn în ambele Principate Române a reprezentat o victorie însemnată a poporului român în lupta sa pentru formarea unui stat naţional unitar.
Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Huşi în anul 1820, fiind unul dintre participanţii activi la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova. Ca prim domn al Principatelor Unite (1859 -1866), a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru formarea statului unitar România, în 1862.
Împreună cu Mihail Kogălniceanu, a iniţiat un larg program de reforme care au dus la modernizarea statului român: împroprietărirea ţăranilor; adoptarea unei noi constituţii; introducerea învăţământului gratuit şi obligatoriu; secularizarea averilor mănăstireşti; înfiinţarea universităţilor din Iaşi şi Bucureşti.
Silit să renunţe la putere în 1866, a fost exilat şi a trăit la Viena şi Florenţa. A murit în 1873 la Heidelberg (Germania), dar a fost adus în ţară şi înmormântat la castelul familiei sale de la Ruginoasa (judeţul Iaşi), apoi reînhumat la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi.
„Hora Unirii", cunoscutul cântec pe versurile poeziei cu acelaşi nume scrisă de Vasile Alecsandri şi publicată pentru întâia dată, la Iaşi, în numărul 51 al revistei „Steaua Dunării", însoţeşte de atunci marele eveniment.
În 24.01.2018, s-a desfășurat activitatea ,,În unire stă puterea" cu ocazia aniversării acestui important eveniment.
La activitate au participat elevii și profesorii școlii, coordonați de Lucica Sârbu.
A avut loc o prezentare în PowerPoint a evenimentelor care au dus la această Unire, de către profesoarele: Tamara Constantin, Eugenia Deac și Kovacs Ana.  Profesoarele: Silvia Petroi, Simona Herlaș și Otilia Urs au realizat cu elevii, desene tematice. Profesoarele Andra Pop, Marinela Buzle și Ana Alb au răspuns numeroaselor întrebări, adresate de către copii, pe marginea subiectului. A urmat momentul teatral coordonat de psihologul Alin Crețu „Ocaua lui Cuza", îndelung aplaudat.
În încheiere, în curtea școlii, s-a cântat și s-a dansat „Hora Unirii", coordonate de profesorii: Lucia Romanschi, Paula Bologa și Ervin Călinescu.
Profesoara Lucica Sârbu a condus această activitate culturală.
 
Psiholog Alin Crețu
 
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: 24 Ianuarie 1859 – „În unire stă puterea”.

Pentru mai multe poze click aici







Sursa: https://www.ovidan.ro/?p=articles.details.17436

marți, 22 ianuarie 2019

Workshop -ul „Locul și rolul metodelor non - formale în actul didactic” - Participant Psiholog Alin CREȚU

Asociaţie pentru Educaţie şi Formare "TopFormalis" din Oradea a organizat workshop-ul cu tema:
  • LOCUL ŞI ROLUL METODELOR NON-FORMALE ÎN ACTUL DIDACTIC
Evenimentul a făcut parte din Proiectul „Clubul Prietenilor TopFormalis” inclus în Calendarul Activităţile Educative Judeţene Bihor nr.78 din 15 octombrie 2018 A avut loc marţi, 22 ianuarie 2019 între orele 16:00 - 19:00 la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Oradea, etajul II, Sala 8 - „Cuibul Democraţiei”.
Workshop-ul s-a adreat elevilor, studenților, părinţilor și cadrelor didactice care vor conştientiza potențialul educativ și creativ al metodelor de învățare nonformale și se vor familiariza cu noi metode, tehnici și situații nonformale
  • Moderatori - prof. MARCELA URS & prof. MIHAELA CHEREGI, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea.

LISTA PARTICIPANŢILOR:
Actualizat - 22 ianuarie 2019
1.     Avram Maria Ioana - Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
2.     Beke Csaba - Scoala Gimnazială "Kazinczy Ferenc" Simian
3.     Bindea Adriana Anamaria – Şcoala Gimnazială „Dacia” Oradea.
4.     Bîicu Alina – Şcoala Gimnazială nr. 1 Tileagd;
5.     Blaga Adriana – Şcoala Gimnazială nr. 1 Bunteşti;
6.     Blândul Florentina – Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 56 Oradea;
7.     Bochiș Nadia – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea
8.     Bondar Zita - Liceul Teoretic “Aurel Lazar”, Oradea
9.     Cărbunar Veronica – Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba” Lugaşu de Jos;
10.  Ciavoi Andrea Hajnalka – Liceul Teoretic „Constantin Şerban” Aleşd;
11.  Ciuciu Olimpia-Viorica - Şcoala Gimnazială nr. 1 Bunteşti
12.  Condurache Simona - Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
13.  Crăciun Gabriela Mioara - Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
14.  Creţu Alin
15.  Creţu Crina 
16.  Cseke Sanda - Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea
17.  Damian Erika – Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba” Lugaşu de Jos;
18.  Debreczeni Monica - Liceul Teoretic „Constantin Şerban” Aleşd;
19.  Fiț Florina Lucia – Colegiul Național “Simion Bărnuțiu”, Șimleu Silvaniei
20.  Ghideu Camelia - Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba” Lugaşu de Jos;
21.  Grigore Katalin - Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba” Lugaşu de Jos;
22.  Guler Sabina – Şcoala Gimnazială nr. 1 Bunteşti;
23.  Gut Mirela – Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita
24.  Henes Monica Florina – Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba” Lugaşu de Jos;
25.  Hodorog Ana Maria – Colegiul Tehnic “Constantin Brâncuși”, Oradea
26.  Ignat Cristina – Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea;
27.  Koncz Andreea Ramona – Grădiniţa cu Program Normal nr. 4 Uileacu de Criş;
28.  Kormendi Gyula - Şcoala Gimnazială „Zelk Zoltan” Valea lui Mihai;
29.  Lazăr Cornelia – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea
30.  Luca Ramona Crina – Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca;
31.  Lucaciu Simona – Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea;
32.  Mateiaş Ramona Maria – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea
33.  Mateș Mirela Violeta - Scoala Gimnaziala,,Nicolae Bogdan,,Vascau
34.  Matiuț Monica Mirela - Şcoala Gimnazială „Dacia” Oradea;
35.  Mândru Claudia – Şcoala Gimnazială „Dacia” Oradea
36.  Mogyorosi Laura Emilia – CSEI Orizont, Oradea
37.  Muțiu Simona - Şcoala Gimnazială nr. 1 Bunteşti
38.  Neșiu Sânziana – Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea
39.  Oros Cristina - GPP Mosnita judetul Timis
40.  Pele Mihaela Ana – Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea;
41.  Piscoi Violeta Naomi - Liceul Tehnologic Nr. 1 Oradea
42.  Puie Crina – Școala Gimnazială Nr.1, Hotar
43.  Silaghi Ioana Ancuța – Școala Gimnazială nr.1, Chijic
44.  Sim Felicia Laura – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Oradea
45.  Szabo Ibolya – CSEI Orizont, Oradea
46.  Tarr Delia Monica – Şcoala Gimnazială „Dacia” Oradea
47.  Tăut Anca Daniela - Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea
48.  Tomescu Ioana Maria - Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
49.  Varga Violeta – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea.
50.  Vesa Titiana-Laura - Şcoala Gimnazială nr. 1 Bunteşti
51.  Vidican Ramona – CSEI Nr.1, Oradea

sâmbătă, 19 ianuarie 2019

18.12.2018 - Workshop -ul cu tema „Teatrul de umbre, balans între lumină și întuneric”. Moderator Psiholog Alin CREȚU


 

Multumim tuturor cadrelor dactice, studentilor si elevilor care au participat martim 18 decembrie 2018 la ultima actiune a Asociatiei pentru Educatie si Formare "TopFormalis" din Oradea pe anul calendaristic in curs - workshop-ul cu tema "Teatrul de umbre, balans intre lumina si intuneric", moderator - psih. Alin Cretu, eveniment inclus in cadrul Proiectului scolar judetean "Clubul Prietenilor TopFormalis". Va dorim tuturo un Craciun Binecuvantat, un An Nou fericit, plin de sanatate, bucurii si realizari pe toate plaburile si va invitam cu drag si in 2019 la alte evenimente marca TopFormalis!



Actualizat - 18 decembrie 2018

 Participanță:

1.      Ardelean Camelia Elena – Şcoala Gimnazială nr. 1 Tileagd;
2.      Baran Cristina – Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea;
3.      Beke Csaba – Şcoala Gimnazială „Kazinczy Ferenc” Şimian;
4.      Bindea Adriana Anamaria – Şcoala Gimnazială „Dacia” Oradea.
5.      Bîicu Alina – Şcoala Gimnazială nr. 1 Tileagd;
6.      Blaga Adriana – Şcoala Gimnazială nr. 1 Bunteşti;
7.      Blândul Florentina – Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 56 Oradea;
8.      Bota Luminiţa Lorena – Liceul Tehnbologic nr. 1 Dobreşti;
9.      Boţog Mircea – Volegiul Naţional „Rmanuil Gojdu” Oradea;
10.  Bradea Adelina Cornelia – Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba” Lugaşu de Jos;
11.  Budurean Corina – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
12.  Cărbunar Veronica – Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba” Lugaşu de Jos;
13.  Cheregi Mihaela – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
14.  Ciavoi Andrea Hajnalka – Liceul Teoretic „Constantin Şerban” Aleşd;
15.  Comşa Irina Maria – Şcoala Gimnazială nr. 1 Tileagd;
16.  Creţu Alin – Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Tileagd;
17.  Creţu Crina – Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bihor;
18.  Damian Erika – Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba” Lugaşu de Jos;
19.  Dărăban Cristina – Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba” Lugaşu de Jos;
20.  Drugaş Corina – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
21.  Dvorzsik Mariana – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
22.  Feneşi Tamaş – Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea (elev);
23.  Florin Carina Raluca – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea;
24.  Ganea Daniela – Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” Oradea;
25.  Gavriş Christina – Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bihor;
26.  Guler Sabina – Şcoala Gimnazială nr. 1 Bunteşti;
27.  Hatala Gyongy– Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea;
28.  Henes Monica Florina – Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba” Luigaşu de Jos;
29.  Ignat Cristina – Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea;
30.  Jăhăleani Violeta – Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea;
31.  Kormendi Gyula - Şcoala Gimnazială „Zelk Zoltan” Valea lui Mihai;
32.  Kpmcz Andreea Ramona – Grădiniţa cu Program Normal nr. 4 Uileacu de Criş;
33.  Lascău Mădălina – Şcoala Gimnazială nr. 1 Hotar;
34.  Lazăr Cornelia – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea;
35.  Luca Ramona Crina – Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca;
36.  Lucaciu Simona – Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea;
37.  Mandra Claudia – Şcoala Gimnazială „Dacia” Oradea.
38.  Mara Florina Sorina – Şcoala Gimnazială nr. 11 Oradea;
39.  Marinca Lavinia – Şcoala Gimnazială „Dacia” Oradea;
40.  Mateiaş Ramona Maria – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea;
41.  Mihuţa Lenuţa – Şcoala Gimnazială nr. 1 Tileagd;
42.  Moisa Sergiu Ioan – Şcoala Gimnazială „Dacia” Oradea;
43.  Negruţiu Maria – Şcoala Gimnazială nr. 1 Tileagd;
44.  Neşiu Sânziana – Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” Oradea;
45.  Oltean Emeşe – Şcoala Gimnazială „Szacsvay Imre” Oradea;
46.  Oltean Loredana - – Şcoala Gimnazială „Floare de Lotus” Sânmartin;
47.  Pele Mihaela Ana – Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea;
48.  Pop Elena – Liceul Tehnologic nr. 1 Oradea;
49.  Popa Felicia Anca – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea;
50.  Salva Elisabeta – Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba” Lugaşu de Jos;
51.  Sinka Palma – Şcoala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu;
52.  Susa Gabriela – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea;
53.  Ştef Angelica Augusta – Şcoala Gimnazială nr. 1 Bunteşti;
54.  Tarr Delia Monica – Şcoala Gimnazială „Dacia” Oradea;
55.  Trempe Ioana – Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea;
56.  Urs Marcela – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea.
57.  Varga Violeta – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea.

marți, 15 ianuarie 2019

Spiritul lui Eminescu, azi - Participant Psiholog Alin CREȚU

Elevii și profesorii C.S.E.I. Nr. 1, Tileagd, structură a C.S.E.I. „Orizont", au comemorat 169 de ani de la nașterea marelui Eminescu, marți 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale.
https://www.ovidan.ro/images/articles/articles_4_17398.jpeg
Atmosfera în care s-a desfășurat evenimentul în Anul Centenar, a fost una de sărbătoare, fiind prima cu care a debutat noul an.
Cadrele didactice au fost consecvente în ceea ce privește păstrarea, cultivarea și promovarea valorilor culturii naționale prin intermediul acestei aniversări cu un nume sugestiv Spiritul lui Eminescu, azi.
Psihologul Alin Crețu, cu mult entuziasm, a prezentat cadrul social în care s-a născut marele poet și evoluția sa psihologică, subliniind că el a fost în același timp și un mare filozof respectiv scriitor, ce și-a elaborat opera în doar 39 de ani. A mai amintit și de faptul că o femeie în vârstă de 71 de ani din Cugir a realizat o performanţă demnă de Cartea Recordurilor. Maria Todor a reuşit ca într-o perioadă de trei ani, între 2014 - 2016, să coasă pe o pânză de cânepă în lungime de șapte metri poezia Luceafărul, de Mihai Eminescu. Cele 98 de strofe au fost „scrise" cu aţă roşie. A vorbit și despre non - culorile respectiv culorile regăsite în poeziile eminesciene, conform unui studiu recent, acestea fiind în ordinea frecvenței: galben, roșu, portocaliu, verde etc, fapt care dovedește că Eminescu era un poet solar, contrar percepțiilor marelui public. 
Profesoara Otilia Urs a fost cea care a prezentat succesiunea momentelor artistice dar și cea care cu un grup de elevi, a încântat audiența, cu o scenetă inspirată din Scrisoarea III. Profesoarele Marinela Buzle și Silvia Petroi au menținut atmosfera la cote înalte prin concursul de întrebări și răspunsuri din opera marelui autor. Recitalul de poezii susținut de către elevii pregătiți de profesoara Lucica Sârbu a fost îndelung aplaudat, la fel ca și mini concertul copiilor dirijați de profesoara Eugenia Deac. Profesoarele Lucia Romanschi, Ana Alb, Andra Pop și Constantin Tamara au realizat împreună cu elevii o expoziție care a ilustrat câteva din poeziile marelui poet. Copiii coordonați de profesoara Mărioara Cipleu au realizat o machetă a castelului din poemul Luceafărul. Profesoarele Simona Herlaș și Paula Bologa cu elevii lor au incitat audiența prin concursul de ghicitori. Activitatea a fost încheiată de elevii coordonați de profesoara Kovacs Ana printr-un puzzle uriaș. 
 
Psiholog Alin Crețu
 
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Spiritul lui Eminescu, azi.

Pentru mai multe poze click aici




Sursa: https://www.ovidan.ro/?p=articles.details.17398

luni, 7 ianuarie 2019

Am participat cu lucrarea „Plan de intervenție personalizat” la Simpozionul Național Programe și servicii de intervenție psihopedagogică pentru elevii cu C.E.S., Ediția a XXII a

Am participat cu lucrarea „Plan de intervenție personalizat la Simpozionul Național Programe și servicii de intervenție psihopedagogică pentru elevii cu C.E.S., Ediția a XXII a, Secțiunea III – Integrarea / incluziunea școlară a elevilor cu C.E.S. (Exemple de bune practici, modele de adaptări curriculare, evaluări, planuri de servicii personalizate, planuri de intervenții personalizate,programe de sprijin pentru elevii cu C.E.S., studii de caz).

Organizator Școal Gimanzială Specială C.R.D.E.I.I., Cluj-Napoca.

Publicată în Revista anuală Programe și servicii de intervenție psihopedagogică pentru elevii cu C.E.S., Nr. 1 / 2018.

Ediție online,  ISSN: 2668 – 0262; ISSN - L: 2668 - 0262