marți, 27 septembrie 2016

Proiectul educativ „Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul preșcolarilor și al elevilor din clasele 0 - IV” - Participant psiholog Alin CREȚU Educație non - formală / Psihodramă / Voluntariat

Pe parcursul anului școlar 2015 - 2016, cadrele didactice împreună cu elevii de la C.S.E.I. Nr. 1 Tileagd, au desfășurat o multitudine de activități în cadrul proiectului mai sus menționat.
Voi exemplifica cu două dintre acestea.
În cadrul celei dintâi, copiilor le-a fost evidențiată importanța spălării mâinilor pentru a fi mereu sănătoși. Prin intermediul psihodramei, metodă pe care am utilizat-o pentru stimularea creativității și a spontaneității, elevii au definit starea de sănătate și au descris modalitățile de pierdere respectiv de recâștigare a sănătății. Le-a fost prezentată apoi, prin intermediul unui elev „asistent", trusa de prim ajutor existentă în școală. S-au identificat și îmbogățit noțiunile de prim ajutor. Prin intermediul jocului de rol a fost simulată acordarea ajutorului persoanelor aflate în diferite tipuri de dificultăți (accident de mașină, epistaxis, membre rupte, transportarea răniților).
Cea de-a doua activitate a constat în evidențierea importanței spălării alimentelor pentru a le avea mereu curate și gata de consum. Ca metodă s-a utilizat tot psihodrama, elevii descriind modalitățile de păstrare a acestora. Le-au fost descrise substanțele care compun alimentele. A fost descrisă noțiunea de vitamină pe care unii elevi o cunoșteau, fiindu-le completate cunoștințele. Prin intermediul jocului de rol li s-a (re)prezentat circulația alimentelor prin organism, fiind descrisă și piramida alimentelor. La rândul lor au fost sfătuiți să recomande și altora alimentele sănătoase. Cu acest prilej, elevii și-au însușit etapele necesare pentru prepararea unei salate de fructe, respectiv de legume și servirea acesteia în condiții de igienă. 
Membrii echipei de proiect au fost următorii profesori psihopedagogi: Marinela Buzle, Lucia Romanschi și Kovacs Ana, asistenta medicală Teodora Balint, profesor educator Florina Mal, profesorii pentru învățământ primar: Lucica Sârbu și Eugenia Deac, psiholog Alin Crețu, director Ervin Călinescu și director adjunct Kelemen Iuliu.
Pentru răsplătirea eforturilor, la Colegiul Național „Mihai Eminescu" a avut loc marți, 27 septembrie 2016, înmânarea adeverințelor de participare la proiectul educativ „Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul preșcolarilor și al elevilor din clasele 0 - IV", cadrelor didactice care au desfășurat activități de informare - educare - comunicare, în instituțiile de învățământ.
Proiectul reprezintă implementarea în județul Bihor a proiectului național RO 19.04 „Intervenții la mai multe niveluri pentru prevenția bolilor netransmisibile (B.N.T.) asociate stilului de viață în România", desfășurat în cadrul programului RO 19 „Inițiative în sănătatea publică" - componenta Intervenții pentru alimentație sănătoasă și activitate fizică în grădinițe și în școli și este parte a Planului - Cadru Județean „Fii activ pentru sănătate" Bihor 2015 - 2020, elaborat de către Direcția de Sănătate Publică Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.   
 
Alin Crețu








Sursa: http://ovidan.ro/?p=articles.details.13988

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu