sâmbătă, 1 octombrie 2016

30.09.2016 - Interviu acordat Digi24, Tema:Fenomenul de bullying - Psiholog Alin CREȚU












Publicat 30.09.2016
Share

80% dintre elevii din România sunt umiliţi sau agresaţi în şcoli. Sunt datele îngrijorătoare ale asociaţiei Salvaţi Copiii strânse în ultimii şapte ani. Specialiştii sunt îngrijoraţi de fenomenul denumit bullying şi spun că toate aceste experienţe le marchează destinul tinerilor. Autorităţile nu au găsit încă o soluţie pentru a pune capăt fenomenului.


Luca, aşa cum o să-i spunem acestui elev pentru a-i proteja identitatea, spune că a fost marginalizat de cum a păşit în clasa a IX-a. Colegii au făcut continuu glume pe seama lui. Abia acum, după doi ani de umilinţe, a găsit puterea de a povesti ce i s-a întâmplat.
Luca: "Nici măcar nu te întreabă cum te cheamă, doar aşa, te judecă imediat după faţă. Încercau să se lege de absolut tot ce vedeau, de gesturi sau felul de-a răspunde la ore."
În alte cazuri, situaţiile au degenerat.
Imaginile au fost suprinse în urmă cu trei ani în Oradea. Un elev a fost legat la ochi, înghesuit în portbagajul unei maşini şi dus pe un câmp din afara oraşului. Acolo a fost ameninţat de mai mulţi colegi, care au înregistrat totul şi apoi au postat filmul pe internet. În timp ce agresorii susţin că a fost o farsă, părinții băiatului şi-au căutat dreptatea în instanță.
Mircea Ursuţa, avocatul victimei: "A fost nevoie de vizite la psiholog, iar o chestie de genul acesta te marchează, acum nu ştiu dacă pe viaţă, dar pe o perioadă îndelungată de timp. S-a finalizat cu amendă pentru toţi participanţii la farsă şi cu despăgubiri de 15.000 de euro."
Datele Asociatiei "Salvati Copiii" sunt îngrijoratoare.
Diana Stănculescu, reprezentant al ONG-ului "Salvaţi Copiii": "La nivel de şcoală, aproximativ 80% dintre elevi au spus că au fost măcar o dată martori sau implicaţi direct într-o situaţie de bullying."
Alin Creţu, psiholog: "Unii dintre copii se simt superiori celorlalți.Alții de exemplu, au o fizionomie care inspiră milă, asta făcându-i pe ceilalţi ca să îi agreseze."
Autorităţile din România nu au încă soluţii pentru stoparea fenomenului.
În străinătate, însă, astfel de cazuri sunt aspru pedepsite. De exemplu, într-un oraș din statul american Wisconsin a fost introdusă o lege prin care părinții elevilor agresori plătesc bani grei pentru acțiunile copiilor lor.

Reporter: Anca DEAC
Operator: Florin Lucuța


 Sursa:http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/agresivitatea-se-invata-la-scoala-578291

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu