marți, 26 aprilie 2016

Proiectul „Al treilea spațiu al democrației” - În „Cuibul Democrației” - Participant Psiholog Alin CREȚU

În nou inaugurata agoră comunitară a cetățeniei active din Oradea „Cuibului Democrației", la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Bihor, voluntarii din proiectul „Al treilea spațiu al cetățeniei active", au fost invitați pentru o ultimă întâlnire oficială la activitatea Atelier de sustenabilitate, marți 26.04.2016.
Acesta a fost condus de către Daniel Vioreanu, reprezentant al Fundației Progress, cea care a implementat proiectul. Cu această ocazie, voluntarilor li s-au înmânat certificatele de voluntariat Voluntpass.
Asemeni altor centre de resurse deja inaugurate sau în curs de amenajare la Biblioteca Națională a României și în biblioteci publice din alte 13 orașe ale țării, Cuibul Democrației din Oradea este inspirat de o instalație de artă amenajată de Mark Reigelman în vecinătatea Bibliotecii Publice din Cleveland, urmărind promovarea unui tip de spațiu care lipsește din societatea românească, respectiv cel de interacțiune / dialog / colaborare non-formală. Pentru a deveni cetățeni cu adevărat activi, românii au nevoie de locuri în care să se întâlnească, de oportunități pentru a dezbate probleme de interes general, de contexte în care să învețe să comunice şi să colaboreze.
Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Bihor a pus la dispoziție un astfel de spațiu în mod gratuit, iar Fundația Progress l-a amenajat cu sprijinul financiar asigurat prin Granturile SEE 2009-2014, din cadrul programului FOND ONG în România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Proiectul a debutat în iulie 2014 și a fost implementat la nivel național până în aprilie 2016.
Cuibul Democrației din Oradea este deschis tuturor cetățenilor / grupurilor informale / ONG-urilor / instituțiilor publice și chiar întreprinderilor sociale care au nevoie de un loc neconvențional pentru întâlniri de lucru, dezbateri, ședințe, networking, schimb de idei.
Fundația Progress înființată în 2002 în Bistrița, este o organizație neguvernamentală ce pilotează inițiative locale în domeniul educației / formării, (e-)incluziunii, dezvoltării comunitare și voluntariatului pe care le scalează apoi, la nivel național ca bune practici, inovatoare și de impact. În centrul abordării privind dezvoltarea stau bibliotecile județene și locale ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovare socială; instituții fundamentale pentru a ajunge la aproape orice grup social și / sau comunitate, în special la cele marginale. Viziunea Fundației Progress este că „small is beautiful", ceea ce înseamnă că activitățile sau intervențiile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor și a comunităților. De aceea motto- ul programelor fundației este: „Small steps, giant leaps!" (Prin pași mici, salturi uriașe).
Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltării societății civile și consolidarea contribuției la justiția socială, democrație și dezvoltare durabilă. 
 
Psiholog Alin Crețu









http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.13337

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu