sâmbătă, 29 septembrie 2012

28.09.2012 - Noaptea Cercetătorilor



Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană ce se desfăşoară în toate ţările membre şi afiliate în cea de-a patra vineri a lunii septembrie. Scopul principal este acela de a aduce împreună cercetătorii şi publicul larg, de a permite interacţiunea cu ştiinta şi cercetătorii într-un cadru relaxat şi prietenos.

Unul dintre mesajele Nopţii Cercetătorilor este acela de a arăta că cercetătorii sunt oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită, ce contribuie la dezvoltarea comunităţilor prin ceea ce fac zi de zi. Se doreşte astfel schimbarea percepţiei actuale, prezentarea lor ca membrii activi ai societăţii şi, în acelaşi timp, stimularea tinerilor pentru a lua în considerare o carieră ştiinţifică.

În România, acest eveniment se organizează din anul 2006, echipa noastra fiind implicată în activităţile din 2007, 2008, 2010 și 2011 în oraşele Bucureşti, Braşov, Constanţa, Sibiu, Mediaș, Târgoviște, Slatina, Tulcea, Covasna, Ploiești, Sinaia. În 2012 în România oraşele ce vor găzdui evenimentul sunt: București, Tulcea, Sinaia, Târgu Mureș, Suceava și Piatra Neamț.

Pentru o seară, publicul larg va interacționa direct cu oamenii pasionați de stiință și inovație, cu realizările și poveștile lor din spatele muncii de cercetare, în dorința de a transmite cât mai multe informații celor interesați de acest domeniu.

Activităţile vor permite interacţiunea directă cu cercetătorii, prezentarea experimentelor ştiinţifice într-un mod simplu şi distractiv, implicarea tinerilor participanţi în activităţi pregătitoare care să încurajeze contactul ulterior cu cercetătorii şi domeniile lor de activitate.

Locaţiile de desfaşurare în cele 6 oraşe sunt muzee şi instituţii publice.

Noaptea Cercetătorilor are loc pe 28 septembrie în intervalul 16:00 – 22.00 (sau mai tarziu, în funcție  de locație).

Locații:

- București 

- Sinaia

- Piatra Neamț

- Târgu Mureș

- Suceava

- Tulcea

Editii anterioare:

2010
Evenimentul din 24 septembrie 2010 s-a desfășurat în România în 11 orașe: București, Brașov, Constanța, Covasna, Mediaș, Ploiești, Sibiu, Sinaia, Slatina, Tulcea, Târgoviște. Peste 23 000 de vizitatori au interacționat cu cercetătorii prezenți la eveniment, au participat la workshop-uri și au luat parte la concursuri și jocuri.


2011
Orașele care au găzduit evenimentul din 23 septembrie 2011 și cei peste 30 000 de vizitatori sunt: Alba Iulia, Bucureşti, Constanţa, Drobeta-Turnu Severin, Hunedoara, Mediaş, Ploieşti, Sfântul Gheorghe, Sibiu, Sinaia, Targovişte, Tulcea, Vaslui, Zărneşti.
Peste 150 de elevi au studiat peste vară împreună cu profesorii lor, au fost implicați peste 40 de cercetători, 25 de echipe în concurs, mai mult de 10 muzee, peste 10 instituţii de învăţământ, autorităţi publice locale, centre comerciale.

Uniunea Europeana

Noaptea Cercetătorilor este una dintre cele mai populare iniţiative ale UE care vizează publicul larg şi urmăreşte să faciliteze interacţiunea cu ştiinţa într-un mod amuzant.
Începând cu anul 2006 Noaptea Cercetătorilor există ca şi proiect independent din seria Acţiunilor Marie Curie, bucurându-se de un mare succes. În 2011 s-au inregistrat 800 de locaţii participante în 320 de oraşe europene, numărul total de vizitatori atraşi de-a lungul timpului ajungând la 1,5 milioane.
Între 2007 şi 2013 UE va aloca peste 50 de miliarde de euro pentru cercetare prin intermediul Celui de-al şaptelea program cadru de cercetare (PC7). Din aceştia, Acţiunile Marie Curie vor avea alocate 4,7 miliarde de euro, iar Institutul European pentru Inovare şi Tehnologie 309 milioane de euro. Suma alocată cercetării în 2012 de Uniunea Europeană va atinge 7 miliarde de euro.
În cadrul strategiei Europa 2020, statele membre şi-au luat angajamentul de a cheltui 3 % din PIB pentru cercetare până în 2020 (1 % din finanţare publică şi 2 % din investiţii în afaceri). Pentru ca UE să-şi îndeplinească acest obiectiv va fi nevoie şi de alte suplimentări, ce ar crea până la 3,7 milioane de locuri de muncă şi un PIB anual suplimentar de aproape 800 de miliarde EUR.
Ca parte a strategiei Europa 2020 pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă, Europa va continua să investească mai mult în cercetare. Pentru următoarea perioadă de cheltuieli (2014-2020), Comisia propune o creştere de 46 % a fondurilor până la 80 de miliarde EUR, faţă de 55 de miliarde EUR pentru 2007-2013.

Concurs

Tinerii pasionaţi de ştiinţă  sunt invitaţi să pregătească un proiect de studiu prin care să exemplifice o idee dintr-o ramură a ştiinţei. Ideea aleasă poate fi pusă în practică prin crearea de demonstraţii, machete, postere (chiar şi prin colaje şi desene ale membrilor echipei), jocuri legate de temă (de genul quiz, bingo), filme, prezentări interactive, punerea în scenă a unui moment istoric.

Domeniile avute la dispoziţie sunt :
  • geografie
  • etnografie
  • arheologie
  • informatica
  • socio-umanist
  • istorie

  • filologie
  • medicina
  • ecologie
  • fizica
  • matematica
  • chimie
  • biologie

Fiecare echipa va fi formată din 3 elevi/studenți ce vor lucra alaturi de un cercetător, elevii fiind îndrumați direct de către un profesor coordonator al echipei. Deasemenea pot apela la organizatori pentru sfaturi sau consultanţă.


Proiectul va permite elevilor şi studenţilor pasionaţi de ştiinţă să îşi exprime ideile într-un mod liber şi creativ, aceştia având la final posibilitatea de a-l prezenta în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor pe 28 Septembrie 2012.

Pentru participare vă rugăm să completați  formularul de inscriere și să îl trimiteți la adresa concurs@noapteacercetatorilor.eu

Regulament de concurs

Implică-te

Vrei să fii alături de noi la Noaptea Cercetatorilor 2012?
Alege varianta care ţi se potriveşte şi scrie-ne cum ai vrea să te implici!
Poţi fi voluntar şi astfel să iei parte la organizarea evenimentului dacă ne  trimiti pe mail formularul completat
Dacă eşti profesor, înscrie-te în concurs cu echipa de elevi pe care o coordonezi (găseşti informatii la sectiunea concurs)
Dacă eşti cercetător, participă în cadrul concursului sau al evenimentului și trimite-ne pe mail formularul completat!
Dacă eşti reprezentant business, ajută-ne să recompensăm rezultatele echipelor din concurs  şi scrie-ne ce idei ai!
Vino ca participant la evenimentul din 28 septembrie 2012 în oraşele organizatoare ! Urmăreşte acest site sau pagina de Facebook  şi află cele mai noi informaţii despre activităţile pe care le pregătim!
Pentru orice întrebare pe care o ai scrie-ne un mail la contact@noapteacercetatorilor.eu !

CHESTIONAR RESEARCHERS' NIGHT

*Obligatoriu












 

În presă

Gandul

Realitatea

RomaniaTV

Stiri

Romania Pozitiva

Sunt Parinte

Share

 

 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu