marți, 4 august 2015

Legătura care se crează între mama care alăptează și copil - Interviu acordat Digi24, Psiholog Alin CREȚU

Reporter Anca DEAC

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Marş de susţinere a alăptatului natural. Zeci de orădence au promovat hrănirea bebeluşilor cu lapte matern

Zeci de orădence au participat ieri după-amiază la un marş de susţinere a alăptatului natural. Cu copiii în braţe ori în cărucioare, femeile le-au îndemnat pe mame să nu dea lapte praf bebeluşilor, ci să îi alăpteze la sân. Potrivit medicilor, doar unul din 10 nou-născuţi sunt hrăniţi natural, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă laptele matern în primele şase luni de viaţă.

Embed:
Cu tricouri pe care erau inscripţionate mesaje în favoarea alăptatului natural şi cu bebeluşii în braţe şi în cărucioare, 60 de femei au mărşăluit pe Corso, între teatru şi magazinul Crişul. S-au alăturat celorlalte oraşe din ţară care au organizat acţiuni de promovare a consumului de lapte matern.
"Vrem să atragem atenţia asupra faptului că alăptarea este naturală, se poate practica oriunde, oricând şi este cea mai bună formă de-a hrăni bebeluşul", spune Adela Savin, organizatoarea marşului.
"Cum şi alte animale îşi hrănesc puii cu laptele propriu, la fel şi compoziţia laptelui matern este adecvată bebeluşului", explică o mamă, în timp ce alta consideră că "este cea mai binevenită alimentaţie pentru copil şi e bine şi pentru mine ca mamă."
Specialiştii confirmă spusele mamelor referitor la alăptarea naturală.
"Se previne apariţia depresiei post-natale şi copilul se dezvoltă intelectual şi emoţional mult mai bine faţă de cei hrăniţi cu lapte praf", susţine Cristina Nistor, asistent medical principal Secţia de Neonatologie.
"Bebeluşul îşi ia laptele dulce de la mamă, prin care creşte nivelul de serotonină în organism - serotonina ştim că este hormonul fericirii. Se creează acel punct foarte important între mamă şi copil, acea legătură foarte, foarte strânsă între mamă şi copil", explică psihologul Elisabeta Bala.
Şi decizia unor femei de a nu-şi hrăni copilul bebeluşii pe cale naturală are explicaţii.
"Nu au timp pur şi simplu să se ocupe de asta deoarece sunt angrenate în tot felul de activităţi. Altele nu au educaţia necesară şi consideră că nu se cade ca ele să hrănească copilul ci să facă într-un alt mod acest lucru, respectiv să-l alăpteze prin biberon", a detaliat Alin Creţu, psihoterapeut.
Potrivit unui studiu, în România doar 12% dintre mame îşi alăptează nou-născuţii.
Reporter: Anca Deac
Operatori: Florin Lucuţa, Constantin Gheorghiţă
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

Sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/Mars+de+sustinere+a+alaptatului+natural+Zeci+de+oradence+au+prom

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu