miercuri, 12 august 2015

01 - 03.2015 - Conferința Internațională „Descoperă-te pe tine”, 04 - 08.08.2015 - Tabăra de vară „Descoperă-te pe tine”



RAPORT FINAL

          Cu cateva zile in urma s-au incheiat activitatile prevazute in proiectul “Descopera-te pe tine” care  a fost conceput in 2013 din initiativa coordonatorului de proiect ing.Miorita Sateanu, pentru a se implementa printr-o tabara de vara ocupationala pentru tineret         
        Noutatea acestei tabere a constat in acest an, in faptul ca tabara s-a deschis printr-o Conferinta Internationala cu scopul de a se  asigura un schimb de experienta intre generatii, precum si pentru a se cunoaste aspiratiile tinerilor,  atitudinea tinerilor,  abilitatilor si talentelor lor in diferite domenii  privind alegerea sau descoperirea motivatiei profesiei dorite
         Conferinta a avut loc in perioada 1-3 August 2015 si s-a defasurat prin cele 3 ateliere de lucru
Tema speciala a Conferintei a fost : „Identitatea prin diversitate”, prezentata de catre prof. dr. Ghiurcuta Livia- prof la Liceul Teoretic „Aurel Lazar”
In cadrul Conferintei au transmis un cuvant de salut : presedinta „Asociatiei Femeilor din Romania” prof. Liliana Pagu, deputat PNL Chereches Florica,  dr. Bitea Zoie- director Directia de Sanatate Publica Bihor, Marossy Anna – cercetator international in domeniul apararii , protejarii si pastrarii mediului natural inconjurator si psiholog dr. Alin Cretu – psihoterapeut de familie.
 Scopul activitatilor propuse in proiect au fost realizate prin  prezentarile diverselor profesii si meserii, prin discutii interactive intre tineri si personalitati proeminente din domniul stiintific- educativ, artistic si cultural – din tara si de peste hotare
Astfel in Atelierul de lucru nr. 1 s-au prezentata profesiile cu profil tehnic  de catre Lupsea Angela director executiv la Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor si crtiticul de arta prof. univ dr. Ramona Novicov, urmata de Biro Ildiko, director adjunct , care a subliniat importanta meseriilor pentru care se pregatesc elevii in cele mai moderne ateliere – scoala, al Colegiului Tehnic “Andrei Saguna” Pentru prezentarile profilului tehnic un valoros aport l-a adus ing.  ing. Corches Dorin, reprezentant A.P.I.A Judetul Bihor – membru ALDE care a scos in evidenta neccesitatea indrumarii tinerilor  si spre activitatile din agricultura, domeniu care necesita o gama mare de specialisti. Domeniul de afaceri a fost conturat ,cu motivatii  concrete de catre Ioana Mihuti, reprezentanta S.C Auto Bara-membra ALDE
Profesii din domeniul educatiei, culturii si artei au fost expuse si sustinute in Atelierul nr. 2   de catre prof. Ligia Antonia Mirisan, director  Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai”, prof.univ. dr. AGNETA MARCU - Decan Facultatea de Arte si prof. Liliana Pagu –artista Operei Romane,  presedinta Asociatia Femeilor din Romania.
Momentul artistic care a demonstrat neccesitatea imbinarii talentului cu o munca permanenta  au dovedit-o printr-un recital musical oferit de catre Costin Eva violonista Filarmonicii din Oradea si fiul de 11 ani Costin Albert elev la Liceul de Arte Oradea
 Activitatea Clubului Seniorilor “Doina” din cadrul Ambasadei Romano- Suedeze, prezentata de catre presedinta , prof. Silvia Luca care a scos in evidenta posibilitatile oferite tinerilor romani din diaspora in apofundarea limbii suedeze necesara in pregatirea scolara si universitara pentru definitivarea unei profesii sau meserii  in Suedia.
Atelierul nr. 3 a abordat profesiile din domniul militar, medical, juridic, asistenta sociala prin prezentarile foarte variate si documentate  de catre  comisar sef -Ioana Indries din Inspectoratul de Politie Judet Bihor, maior Bogdan Ioan de la Inspectoratul de Jandarmi Bihor,  psihopedagog Lakatos Gyongyi – Asociatia DOWN Oradea si studenta  Georgies  Annamaria–coordonator al Departamentului de Tineret din U.F.B.O.
O incursiune edificatoare in activitatea Centrului International al Femeii din Stockholm a fost prezentata de catre prof. Agneta Ottander unde activitatea cuprinde si  indrumarea tuturor imigrantilor de toate confesiunile si etniile care se stabilesc in Suedia.
Inspiratia si creativitatea prof. psiholog dr. Alin Cretu desfasurata in cadul celor 3 ateliere a demonstrat neccesitatea exprimarii temelor printr-o succesiune inedita de momente de psihodrama, care au determinat intelegerea si abordarea alegerii profesiilor intr-un mod foarte educativ.
Lucrarile Conferintei Internationale au fost incheiate la Casa de Cultura “Florica Ungur” printr-un spectacol artistic la care si- au  dat concursul interpretii de muzica populara: elevele Ghib Lorena si Ghib Denisa, studenta Stiube Adriana si  interpretele consacrate de folclor Elvira Lerintiu si Maria Matei –,
Au recitat din volumele proprii, poetii : Ileana Bodi, eleva Stefana Gotia, prof. Horgos Aurel si Ioana Precup.
 Un grup de copii de la Asociatia DOWN au interpretat, cu mult succes si admiratie, un moment musical denumit ”o poveste de dragoste”
 Buchetul de dansuri a fost realizat de Ansamblul folcloric “Juni Bihorului”, printr-o Suita de Bihor si un Dans Tiganesc de un grup de dansatori coordonat  de Larisa Chirtop si   coreograful Cristi Crisan.
 Toti tinerii paticipanti la lucrarile atelierelor organizate in cadrul Conferintei Internationale au continuat intalnirile si au desfasurat activitatile cuprinse in programul taberei ocupationale pentru tineret in cadrul careia s-au definitivat concluzile si evaluarile persoanele privind inclinatiile, abilitatile si pasiunea pentru a se darui unei profesii neccesare dezvoltarii si prosperitatii societetii noastre.
 Coodonator proiect
Ing. Miorita Sateanu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu