duminică, 7 septembrie 2014

Standardul de încărcare Qi evoluează: fără contact direct, multi-punct şi cu putere mai mare

Implementate direct în carcasele telefoanelor sau disponibile sub forma unor accesoriile opţionale, sistemele de încărcare wireless Qi s-au bucurat de atenţia câtorva producători precum Nokia, Samsung sau LG, însă nu au atins un prag de adopţie semnificativ şi în rândul utilizatorilor. Wireless Power Consortium, organizaţia care se ocupă de dezvoltarea acestui standard, speră că viitorul Qi 1.2 să fie mai atractiv şi mai uşor de folosit.
Wireless Power Consortium a anunţat că versiunea 1.2 a standardului Qi va oferi şi încărcare prin rezonanţă magnetică, completând astfel încărcarea prin inducţie magnetică din actualul set de specificaţii 1.1. Păstrând compatibilitatea cu versiunea actuală a standardului şi cu telefoanele sau tabletele cu încărcare wireless Qi care există deja pe piaţă, noul set de specificaţii oferă o rază mai mare de acţiune şi promite implementări mai puţin restrictive.
Încărcarea prin inducţie folosită în prezent de sistemele Qi 1.1 necesită un contact direct între telefon şi suprafaţa de încărcare, însă trecerea la transmisia prin rezonanţă magnetică va elimina această barieră. Terminalele actuale compatibile Qi 1.1 vor putea fi încărcate de la o distanţă de 30 de milimetri, în timp ce produsele viitoare dezvoltate de la bun început conform standardului Qi 1.2 vor beneficia de o rază de acţiune uşor mărită la 45 de milimetri. Cei care au achiziţionat deja o staţie de încărcare Qi 1.1 o vor putea folosi în continuare chiar şi pentru încărcarea viitoarelor terminale conforme Qi 1.2, în acest caz fiind disponibilă însă doar vechea încărcare inductivă.
Prin trecerea la rezonanţa magnetică, utilizatorii vor scăpa nu doar obligaţia plasării telefonului direct pe suprafaţa de încărcare, dar vor putea încărca şi mai multe terminale în acelaşi timp de la aceeaşi staţie Qi 1.2. Saltul făcut de nivelul maxim al puterii debitate este şi el semnificativ, un încărcător Qi 1.2 putând transmite acum până la 2000W. Un avantaj al razei mai mari de acţiune este şi posibilitatea mai bună de camuflare a încărcătoarelor wireless în suprafeţele birourilor sau altor suprafeţe optime.
Preţul plătit pentru această libertate este destul de mic, randamentul încărcării prin rezonanţă magnetică fiind doar uşor inferior celui prin inducţie magnetică: 70-80 de procente, faţă de 85 procente.
Primele încărcătoare şi terminale compatibile Qi 1.2 vor fi lansate până la finalul acestui an. Versiunea de mare putere a standardului, care va permite şi alimentarea unor echipamente electrocasnice cu un consum de până la 2000W, va fi disponibilă abia din 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu