miercuri, 11 noiembrie 2015

Interviu acordat DIGI TV24 - Psiholog Alin CREȚU

Tema interviului: Reacția oamenilor în situații critice (incendii, accidente etc).
Reporter Anca DEAC.
Data: 11.10.2015. 



Reguli salvatoare. Calmul şi organizarea au salvat 320 de vieţi dintr-un incendiu din Beiuş

Incidentul din Colectiv seamănă izbitor cu o situaţie petrecută acum aproape 50 de ani în oraşul bihorean Beiuş. În 1964 o sală de cinematograf în care se aflau 320 de spectatori a luat foc. Însă reacţiile personalului şi a unora dintre spectatori au fost salvatoare: şi-au păstrat calmul şi toţi cei din sală au reuşit să iasă la timp pe două uşi foarte înguste. Nimeni nu a fost rănit.

Embed:
Specialiştii spun că în cazul unui incendiu care se produce într-un spaţiu închis, în care se află mai multe persoane, este esenţial să fie respectate câteva reguli foarte importante. Mai întâi trebuie apelat numărul de urgenţă 112, după care se trece la evacuarea celor din interior. Urmează debranşarea clădirii de la alimentarea cu gaze şi electricitate. Cel mai important este ca oamenii să nu intre în panică.
"Evacuarea se face în flux, unul în spatele celuilat. Flux înseamnă un şir de persoane unul în spatele celuilalt. E recomandat să punem mâna pe umărul celui din faţă pentru a fi ghidaţi", spune Cristian Berecz, specialist în măsuri PSI.
Exact evitarea panicii şi organizarea evacuării au salvat vieţile a 320 de persoane care se aflau într-un cinematograf al cărui acoperiş a fost cuprins de flăcări. S-a întâmplat în 1964, în oraşul Beiuş. Expertul judiciar Ilie Costea a cercetat acel caz şi îşi aminteşte cum a fost posibil acest miracolul: familia care a observat prima focul şi-a păstrat calmul şi i-a anunţat pe angajaţii cinematografului.
"Au observat foc în clădire, în acoperiş, de unde cădeau scântei aprinse. Imediat i-a trecut prin minte "Foc!", dar nu a strigat. Şi-a păstrat calmul şi-a luat bărbatul de mână şi fata şi a ieşit afară pe hol unde a întâlnit plasatoarea", povesteşte expertul.
La rândul său, angajata cinematografului a trecut cu tact la evacuarea celor din sală: "Toţi spectatorii, 384 - pe rând, au ieşit frumos din acest cinematograf pe două uşi de lemn înguste de 90 de centimetri; în momentul în care ultimii au părăsit sala a căzut acoperişul."
"Au ieşit în ordine că au avut două evacuări: şi în spate şi către restaurant", îşi aminteşte un localnic. "Era să vină pe casele noastre şi atunci ei au pus cearceafurile pături pe casă ca să nu sară scântei", spune altul.
Psihologii spun că în astfel de cazuri este esenţial să fie evitate ambuscadele şi oamenii să îşi păstreze calmul.
"Dacă nu s-ar produce fenomenul de dezorganizare, de rămânere efectiv uimit în faţa fenomenului şi oamenii ar ieşi, nu neapărat liniştiţi, dar cât de cât ordonaţi, s-ar putea salva foarte, foarte multe vieţi", susţine psihologul Alin Creţu.
Specialiştii în protecţia civilă susţin că respectarea întocmai a procedurilor le oferă persoanelor surprinse de flăcări şanse foarte mari de a se salva.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!Digi24 LIVE

Sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/Reguli+salvatoare+Calmul+si+organizarea+au+salvat+320+de+vieti+d

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu