sâmbătă, 9 februarie 2013

Întrunire spirituală interconfesională și Cina festivă - Marriage Week (Săptămâna Căsătoriei) 2013 / Copiii au distribuit pliante cu mesaje despre căsătorie (În zirul Crișana, din 09.02.2013) - Formator Psiholog Alin CREȚU












SAMBATA - 9 FEBRUARIE
1 Activitatea: Seminar pe tema casatoriei pentru familii longevive, familii tinere si tineri in curs de casatoriei
     Tema : „Planul lui Dumneazeu pentru casatorie si familie”
Data: 9 februarie 2013 orele 11:00
Locatia: Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, Bd-ul General Magheru
  Coodonator proiect : preot vicar Coriolan Muresan
  Coodonator asistent: prof Omilescu Florica si Sateanu Miorita

Intrunire spirituala interconfesionala





Psiholog Alin CREȚU - prezentarea prin psihodramă a importanței căsătoriei și a psihologului în societate

    Sâmbătă, 9 februarie 2013, începând cu ora 1100 a avut loc în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco- Catolic din Oradea o întâlnire spirituală pe tema ”Planul lui Dumnezeu pentru căsătorie și familie”. Întrunirea a fost organizată în cadrul proiectului ”Săptămâna căsătoriei” – proiect internațional care se derulează în perioada 7-14 februarie în fiecare an – de către grupul interconfesional de lucru din Oradea, care în acest an a fost desemnat ca promotor și coordonator al proiectului.

    

     Coordonatorul spiritual al întrunirii, preot prof. Coriolan Mureșan, a conceput această întrunire ca desfășurată pe două coordonate:

-       Prezentarea temei căsătoriei din perspectiva Exortației Apostolice ” Familiaris Consortio” a Fericitului Ioan Paul al II-lea ;

-       Dezbatere privind evenimentele din lume( făcând referire la evenimentele din Franța) , dar și evenimente din comunitățile ecleziale de unde sunt cei prezenți, precum și evenimente concrete din viața personală de familie;

     În cuvântul de început părintele Coriolan Mureșan a subliniat faptul că transformările ample, rapide și profunde ale societății și culturii au afectat familia din zilele noastre. Motiv pentru care Biserica a găsit de cuviință să vină în sprijinul familiilor, dar în special al tinerilor care sunt gata de a începe drumul spre Căstorie și viața de familie pentru a le deshide noi orizonturi, ajutându-i să înțeleagă importanța vieții de cuplu și responsabilitățile pe care le au ca familie.

”Familia devine, atunci când este bine clădită, prima școală a virtuților sociale de care nici o societate nu se poate lipsi. În lumina acestor idei ce părere aveți despre dorința Guvernului din Franța de a legaliza căsătoria între persoane de același sex?”, a spus în încheiere părintele Mureșan trecând astfel la punctul doi al întâlnirii și provocând auditoriul la luări de cuvânt.



     Au luat cuvântul d-nul Horgoș Nicolae – reprezentant din partea Catedralei Greco-Catolice ”Sf. Nicolae”, d-na Bodi Ileana – din partea bisericii ortodoxe, d-na Hamza Erica – consilier pe probleme spirituale în biserica penticostală, d-na Othilia Groza – din partea Ordinului Franciscan Terțiar de la Mănăstirea ”Maica Domnului” și dl. Psiholog Alin CREȚU din partea Societății Civile Profesionale „Alin CREȚU și Crina CREȚU”



     Fiecare dintre vorbitori și-au exprimat punctul de vedere referitor la importanța familiei în societate ca promotor al valorilor morale și spirituale. Copilul trebuie să învețe din familie să se roage, să meargă la biserică împreună cu părinții, să respecte și să iubească pe Dumnezeu, biserica și pe aproapele – au mai arătat vorbitorii.

 

     D-nul Horgoș Nicolae și d-na Bodi Ileana au recitat poezii cu temă religioasă.



     Prezent la acest eveniment, d-nul prof. Psiholog Alin Crețu, a prezentat o interesantă psihodramă referitoare la tematica căsătoriei.



      D-na Miorița Săteanu, președinta Uniunii Femeilor din jud. Bihor a amintit că în data de 1 Martie este Ziua Mondială de rugăciune interconfesională, Sf. Liturgie este pregătită în acest an de către femeile din Franța și va fi susținută de către toate cultele.

În data de 23 martie va avea loc ” Marșul pentru viață” care se desfășoară în mai multe orașe din țară și care are ca scop lupta împotriva avorturilor.

     În încheiere doamna Miorița Săteanu a mulțumit Domnului pentru că a făcut posibilă această întâlnire spirituală, părintelui Coriolan Mureșan pentru frumoasele cuvinte de învățătură, precum și tuturor celor prezenți pentru participare.

Sanda Ulici


   2 Activitatea: Cina festiva
              Familie longevivă care transmite experiență și sfaturi pentru o familie tânără.
  Data:09.02.2013 între orele 18:00-21:00, la Restaurantul Oradea “Butoiul de aur”
  Gazda activitati: Maricica Bondici - director Restaurant
  Coodonator proiect: prof psiholog Cretu Alin
  Coodonator asistent: Sateanu Miorita




GRUPUL NATIONAL DE LUCRU

PROIECTUL : „SAPTAMANA CASATORIEI”

PERIOADA : 7 – 14 Februarie 2013

ACTIVITATEA: CINA FESTIVA

OBIECTIVUL: INTALNIRE INTRE O FAMILIE TANARA SI O FAMILIE LONGEVIVA


   
CINA FESTIVA
concluzii
    
       Ce poate fi mai frumos pentru o familie tânără, care se află la începutul drumului, decât să întâlnească oameni care sa promoveze și să lupte pentru valorile căsătoriei și a unei familii sănătoase? Într-o societate în care căsătoria și familia sunt tot mai puțin încurajate,oferindu-ni-se în mod repetat exemple de familii care azi se căsătoresc iar peste câteva zile divorțează pentru tot felul de banalități, să ai ocazia să întâlnești oameni care au avut înțelepciunea și puterea de a fi căsătoriți zeci de ani,mergând împreună atât prin bucuriile oferite de viață dar mai ales prin încercările trimise de aceasta și totuși să rămână împreună neuitând să își zâmbească și să-și ofere unul altuia sprijin,consider că este o adevărată binecuvântare. Noi ca tineri avem nevoie de cât mai multe  astfel de exemple. Sunt fericită văzând că încă mai există persoane care încearcă  să transmită generației tinere, atât prin mass-media cât și prin proiecte derulate în școli,ideea că familia este locul în care trebuie sa fii tu însuți,unde partenerul trebuie sa vină acasă cu drag, știind că va fi întâmpinat cu dragoste și căldură,și nu este un loc în care fiecare este cu treaba lui și poate și mai grav un câmp de luptă unde se duc bătălii pentru cine trebuie să conducă și cine să se supună. Și bineînțeles că a trăi în concubinaj NU este modelul de familie care îți oferă satisfacție maximă.
      Doresc să cred ca elevii care au primit mesajul transmis de cei de la Uniunea Femeilor din Bihor,prin proiectele desfășurate în școli, vor mai avea ocazia de a se întâlni cu oameni care să le explice că familia și CASĂTORIA MERITĂ, și poate sămânța sădită acum să se dezvolte în așa fel încât să îi determine pe tineri să își dorească  familii puternice.
       Prin intermediul acestui proiect mi s-a întărit convingerea că dacă noi începem să ne consolidăm propria familie, oferind un bun exemplu celor care ne privesc, avem o șansă în plus ca familiile și societatea în care trăim să își dorească să fie altfel...poate puțin mai bună.

Cu sinceritate, 
                             Crina Calotă












 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu