miercuri, 17 aprilie 2019

La C.S.E.I. Nr. 1 din Tileagd, a fost marcată Ziua Internațională a Hemofiliei - Coordonator Psiholog Alin CREȚU

Profesorii și elevii C.S.E.I. Nr. 1, Tileagd (structură a C.S.E.I. „Orizont"), coordonați de psihologul Alin Crețu, au ținut să marcheze Ziua Internațională a Hemofiliei, în data de 17.04.2019, așa cum se face și în străinătate.


Specialistul le-a spus elevilor că majoritatea covârșitoare a oamenilor nu au în vocabular termenul de hemofilie, acest lucru însemnând implicit că nu au idee despre ce înseamnă. Desigur că nu cunosc nici forma în care aceasta se manifestă în viața de zi cu zi. Pentru bolnavii de hemofilie, o simplă vânătaie poate însemna săptămâni întregi de suferinţă. Lipsa unui factor de coagulare din sânge este un defect genetic, care, blochează oprirea hemoragiilor producând boala rară, numită hemofilie, relevată prin testele de sânge. Se moștenește pe linie maternă, acestea fiind cele care poartă şi transmit gena ce îi îmbolnăveşte pe copiii de gen masculin. În forma severă, hemofilia A, sângele are în componenţă factorul de coagulare VIII într-o cantitate mai mică de 1 la sută, faţă de 70 la sută, cât ar fi normal. De aceea, persoana este dependentă, toată viaţa, de tratament. Toate exemplificările au fost demonstrate prin psihodramă
Profesorul Ervin Călinescu le-a explicat elevilor că în hemofilia A se foloseşte factorul de coagulare VIII, iar în cea de tip B, factorul de coagulare IX, aceștia fiind o pulbere concentrată care se dizolvă în ser fiziologic şi se administrează în funcţie de greutatea bolnavului, de timpul scurs de la începutul sângerării şi de locul unde s-a produs aceasta. Simultan se mai pot folosi gheaţă pentru umflături, geluri antiinflamatoare şi analge­zice care să calmeze durerile.
Profesoara Eugenia Deac le-a specificat copiilor că, în ţările dezvoltate, tratamentul profilactic se face doar în formele severe, cele cu nivelul factorului de coagulare din sânge de sub 1 la sută. Acesta presupune administrarea de două sau de trei ori pe săptămână a unor doze de medicament care permit ridicarea concentraţiei factorului de coagulare de 2 la sută în sângele bolnavilor. Faptul previne sângerările spontane, apărute în urma unor traumatisme minore, pe care bolnavul nu le simte. Unii părinți își protejează copiii, antrenându-i în activităţi care nu necesită efort fizic: desen, cântat şi modelat, pentru a evita accidentările.
Profesoara Lucica Sârbu a remarcat că cel mai grav lucru la bolnavii cu hemofilie este faptul că sângerările se produc şi în interiorul articulaţii­lor. Muşchii sunt și ei afectaţi de sângerările dese, deformând oasele. Cu timpul poate fi nevoie de proteze pentru ca bolnavii să redevină mobili, altfel rămân cu handicap locomotor restul vieţii. 
 
Psiholog Alin Crețu








https://www.ovidan.ro/?p=articles.details.17734

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu