vineri, 29 martie 2019

Tăierea pomilor fructiferi. Când se face și de ce este importantă? - Coordonatorul activității Psiholog Alin CREȚU

Activitatea extracurriculară „Tăierea pomilor fructiferi: Când se face și de ce este importantă?", coordonată de Psihologul Alin Crețu, la care au participat elevii și profesorii C.S.E..I. Nr. 1, Tileagd (structură a C.S.E.I. „Orizont"), a avut loc în grădina școlii.


Dl Petre Sturz le-a oferit elevilor un ghid practic al tăierii pomilor fructiferi, explicându-le și de ce este această lucrare atât de importantă pentru o livadă sănătoasă.
Ce presupune tăierea pomilor fructiferi, Când se face tăierea pomilor fructiferi, Tipuri de tăieri la pomii fructiferi: tăieri de formare și tăieri de producție, Reguli de tăiere pentru diferite soiuri de pomi fructiferi; tăierile la meri și peri, tăierile la prun, tăierile la cireș și vișin, tăierile la cais, Pașii care trebuie urmați, Unelte necesare la tăierea pomilor fructiferi, Greșeli la tăierea pomilor fructiferi.
Elevii au învățat că: tăierile reprezintă lucrări esențiale în plantațiile de pomi fructiferi și sunt absolut necesare pentru o producție de calitate; tăierea este una dintre lucrările obligatorii, ce are ca scop corectarea creșterii astfel încât resursele naturale să fie cât mai bine valorizate. Este o lucrare anuală ce se realizează la aproape toate speciile de pomi fructiferii și de care depinde în mare măsură nivelul producției, calitatea ei, dar și vigoarea plantației; tăierea la pomii fructiferi presupune scurtarea sau chiar îndepărtarea unor ramuri; toaletarea acestor pomi se realizează în fiecare an și poate avea obiective diverse: tăieri de formare, tăieri de regenerare, cât și tăieri de rodire. Tăierea se realizează cu o foarfecă de grădină sau un fierăstrău pentru pomicultură, a unor părți verzi sau lemnoase ale pomilor, sau chiar prin tăierea unei ramuri în totalitate; realizarea anuală a tăierii pomilor fructiferi este legată de valorificarea luminii (odată rărite ramurile, lumina poate ajunge mai ușor la muguri și determină o dezvoltare mai viguroasă a fructelor); tăierile pomilor fructiferi se realizează și pentru ca planta să se regenereze - se taie lăstarii bătrâni pentru ca resursele să meargă exclusiv către cei tineri, pentru a stopa o îmbolnăvire - prin îndepărtarea organelor bolnave, dar și pentru a corecta poziția ramurilor, astfel încât să nu se încalece și să împiedice resursele să ajungă în anumite zone.
A urmat activitatea practică, elevii având prilejul să arate ceea ce au învățat.
Activitatea a fost foarte apreciată de către elevii care au solicitat reluarea acesteia cât mai curând.
Mulțumim distinsului nostru invitat!
 
Alin Crețu








Sursa: https://www.ovidan.ro/?p=articles.details.17683

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu