joi, 14 martie 2019

Joi, la C.S.E.I. Nr. 1, Tileagd, Ziua Numărului Pi - Coordonator Psiholog Alin CREȚU

Joi, 14.03.2019, s-a desfășurat activitatea extracurriculară „Ziua Numărului Pi", de către elevii și profesorii C.S.E..I. Nr. 1, Tileagd, structură a C.S.E.I. „Orizont".
Aceștia au marcat evenimentul, care pe plan mondial se aniversează din anul 2009.
Psihologul Alin Crețu, coordonatorul activității, le-a explicat elevilor, prin psihodramă, faptul că Ziua Pi este serbată pe 14 martie (3/14 în formatul lună/zi) din moment ce 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale lui π. În 2009 Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a susținut desemnarea unei „zile pi" și celebrarea ei în întreaga lume. Ziua Pi a căpătat o importanță deosebită pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. și p.m.), data și ora reprezentând primele 10 cifre ale lui π. Aceeași secundă a conținut de asemenea un anumit moment, numit Pi Instant, corespunzător tuturor cifrelor lui π. Pi reprezintă raportul dintre circumferinţa unui cerc şi diametrul său, dar acest număr poate fi definit şi ca raportul dintre suprafaţa unui cerc şi pătratul razei sale. Numeroase formule din fizică, inginerie şi matematică demonstrează faptul că acest număr reprezintă una dintre cele mai importante constante din formulele de calcul. De-a lungul timpului, oamenii au încercat să determine o valoare aproximativă, suficient de precisă, pentru acest număr şi să-i înţeleagă natura.
Profesoara Eugenia Deac, prin ppt, le-a explicat elevilor faptul că evenimentele prin care numărul Pi este sărbătorit se desfășoară în diferite feluri, ca de exemplu:
1.Având la bază jocuri de cuvinte, cei interesaţi obişnuiesc să prepare tarte în forma constantei Pi. Cuvântul tartă se traduce prin pie în limba engleză, fapt care conduce la jocul de cuvinte Pi Pie (care se pronunţă [pi pai]).
2.Jocurile de societate (jocuri de cuvinte cu Pinata - o cutie colorată ce conţine dulciuri şi jucării) şi jocurile cu alcool (jocuri de cuvinte cu Pina Colada).
A urmat concursul de întrebări și răspunsuri pe marginea subiectului, care a suscitat un viu interes, concurs realizat de profesorul Ervin Călinescu.
Activitatea a fost foarte apreciată de către elevii care au solicitat reluarea acesteia cât mai curând.
 
Alin Crețu
 
 
 
 
 
 
Sursa: https://www.ovidan.ro/?p=articles.details.17646



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu