joi, 22 decembrie 2016

Astroclubul Meridian Zero în 2016. Privire retrospectivă - participant psiholog Alin CREȚU

Pe parcursul anului 2016, Astroclubul Meridian Zero, la noul sediu din Cetatea Oradea, preluat în luna martie, a desfășurat o serie de activități, cu mare impact la public.

În martie: în 19.03.2016, „Ora Pământului", un experiment Erathostenes, de măsurare a razei Pământului și o expoziție de desene realizate de copii, urmate de o prezentare a clubului.
În aprilie: Săptămâna școala altfel, spectacole în planetariu.
O suită de activități în luna mai: 9.05.2016, Tranzitul lui Venus, observații cu telescopul. 21.05.2016, Noaptea muzeelor. Pentru copii a fost organizat un atelier de realizare a unor instrumente vechi de observație (cuadrant, ceas solar, ceas stelar etc). Li s-au prezentat constelațiile și legendele despre acestea, Sistemul Solar, Stația Spațială Orbitală. Pentru adulți s-a prezentat tema „Spațiul Cosmic - Noi frontiere", cu începere de la ora 20, urmată de observații astronomice.
În iunie: 1.06.2016, zi dedicată copiilor cu ateliere de lucru și expoziție de fotografii. 26.06 - 12.07.2016, Expediție astronomică în Insulele Canare cu vizitarea celui mai mare telescop optic din lume din La Palma, vizitarea muzeelor dedicate lui Cristofor Columb din La Palma și Gran Canaria și participarea la conferința internațională pe probleme de poluare luminoasă. La expediție au luat parte Andra Filimon, Dominik  Izsanyi și Pazmany Nicoleta.
În iulie: 11 - 17.07.2016, Colaborare cu cercetașii la realizarea taberei medievale din cetate. Copiii au învățat: să se orienteze după Soare și stele; să-și construiască ceasuri solare; și au înțeles ce sunt cometele.
În august: 25 - 30.06.2016, Tabăra Regiomontanus de la Bucea, împreună cu Anca Marian (coordonatoarea lotului național de astronomie) și elevii de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain" din Blaj.
În septembrie: 16 - 19.09.2016, Celebrarea a 10 ani de la înființarea astroclubului. Cu acest prilej, orădenii au fost invitați vineri, 16 septembrie, de la ora 16, în Corpul I, al Cetății Oradea, la „Astro-artă, astro-joc", activități dedicate copiilor. Au fost prezenți peste o sută de copii dornici de a vedea cum se construiesc roboții din lego, cum pot realiza jocuri prin care se pune în evidență mișcarea planetelor, participând și la un concurs despre constelații. De la ora 18, la etajul 2, Corpul A al Muzeului Cetății și Orașului Oradea a avut loc vernisajul „Expoziției de astro-fotografie" realizată de domnul Valentin Grigore, președinte SARM - Societatea Astronomică Română de Meteori. A venit un public numeros dornic de a vedea Calea Lactee prezentă în multe fotografii, precum și câteva aurore boreale. Seara s-a încheiat cu observarea, prin telescop, a eclipsei de Lună prin penumbră, care a început în jurul orei 21. Datorită norocului de a avea cer senin, peste 300 de orădeni s-au bucurat  să urmărească spectacolul oferit de Lună.
Sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 10.00, a fost o conferință de presă, în Sala de ședințe a Instituției Prefectului Județean Bihor. Au venit mulți ziariști, atrași de numele mari prezente la Oradea. De la ora 15.00, s-a desfășurat Simpozionul „File din Istoria Astronomiei Românești și a Cuceririi Spațiului", în sala de conferințe a Muzeului Cetății și Orașului Oradea. Printre invitații de onoare s-au numărat: doctor inginer cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, singurul cosmonaut român, care acum 35 de ani a efectuat un zbor în spațiu, domnul conferențiar doctor Mircea Victor Rusu, cercetător științific I la Universitatea București, membru fondator al G.I.I.F. (Grupul de Inițiativă pentru Învățarea Fizicii), domnul Valentin Grigore, președinte al Societății Române de Meteori, coordonator național al A.W.B. în România (Astronomers Without Borders), membru în Comitetul International One Star at a Time: Reclaim the Starry Night Sky, doamna Erika Lucia Suhay, membru al Comitetului Național Român de Astronomie, doamna prof. Eugenia Marcu de la Școala Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca și soțul acesteia, conferențiar doctor Alexandru Marcu de la Universitatea clujeană. Acesta a avut surpriza să întâlnească printre invitați pe fosta sa studentă, membră a clubului nostru, actualmente doctorandă la astrofizică în Germania, Anabel Pardi. Un alt invitat de marcă, membru al clubului, actualmente inginer în domeniul aerospațial care este angajat în Germania, prezent la simpozion a fost Cristian Lazăr, cel care, pe vremea liceului îi scria lui Dumitru Prunariu întrebându-l ce să facă pentru a ajunge cosmonaut.
Nu în ultimul rând, Revista Știință și Tehnică și-a trimis un reprezentant, pe domnul Cătălin Beldea, vânătorul de eclipse, care ne-a prezentat experiențele sale prin lume, în căutarea eclipselor de Soare. De la Salonta, a venit domnul Matyas Csukas, astronom amator care studiază stelele variabile și care ne-a prezentat și activitatea celui care a fost Kulin Gyorgy, astronom născut în Salonta, care a pus bazele astronomiei de amatori în Ungaria. Acesta a numit un asteroid descoperit de el, Salonta, iar altul Transilvania.
28 - 30.09.2016, Participare la Gala națională de astronomie organizată de domnul Valentin Grigore, președinte S.A.R.M., un festival al astronomiei la care au participat astrocluburile și planetariile din țară, urmat de o noapte de observații la cabana Runcu.
În octombrie: 4 - 10.10.2016, Săptămâna mondială a spațiului. S-au organizat prezentări despre cucerirea spațiului și a fost invitat Cătălin Beldea, realizatorul Revistei  Space care s-a întâlnit cu elevii Liceului „Don Orione", Liceului Teoretic „Aurel Lazăr", cu membrii astroclubului, precum și cu cei de la robotică.
În noiembrie: Prezentarea celor mai interesante evenimente astronomice ale anului și observații cu telescopul.
În decembrie: 10.12.2016, Poveștile cerului, activitate pentru copii, desfășurată în odaia cu povești amenajată în cetate.
22.12.2016, Povestea stelei de Crăciun - moment aniversar de încheiere a activității din  anul 2016. Au fost recompensați pentru activitățile desfășurate, membrii clubului: prof. Dan Erzse, arh. Raluca Covăcescu, ing. Nelu Rugan, și tinerii, Vlad Filimon, student la Timișoara, Andra Filimon, Vlad Gavra și Alexandra Văcaru, elevi la C.N. „Emanuil Gojdu", Natalia Bot, Sebastian Oana și Miruna Oana de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", Anna Georgies, președintele astroclubului, Nicoleta Pazmany și psiholog Alin Crețu.
 
 
Psiholog Alin Crețu
 
 
 
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Astroclubul Meridian Zero în 2016.



Pentru mai multe poze click aici






Sursa: https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4693318642807069074#allposts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu