Pentru a afla care sunt, într-adevăr, cele mai bogate țări, nu este suficient să vezi câți bani produc acestea în fiecare an. Desigur că o țară precum China, cu o populație de peste 1.5 miliarde oameni, va produce mult mai mult decât San Marino, spre exemplu, care nu are decât 33.000 de locuitori.
Însă, pentru ca rezultatele să aibă o cât mai mare acuratețe, experții financiari au considerat că ar fi mai indicat să se împartă PIB-ul la numărul de oameni care trăiesc în statul respectiv, pentru a determina, exact, care este cea mai dezvoltată țară. Rezultatele (PIB/cap de locuitor) se poate să te uimească. Așa că citește în continuare pentru a afla, realmente, care este cea mai bogată țară din lume.
Ce este PIB?
Înainte de a începe prezentarea clasamentului, haide să discutăm puțin despre ce este mai exact acest PIB despre care tot discutăm în articolul nostru. PIB-ul sau Produsul Intern Brut reprezintă valoarea totală a bunurilor și serviciilor generate de către o țară în decursul unui an.PIB-ul pe cap de locuitor (sau PIB per capita – PPC) este un indice care oferă o măsură medie a banilor pentru care este responsabil fiecare membru al comunității unei țări. Desigur că veniturile indivizilor vor diferi, dar de cele mai multe ori, țările care au acest indice ridicat, tind să ofere și un nivel de trai mai bun populației lor.
Este America cea mai bogată țară din lume?
Este drept că Statele Unite ale Americii generează valori incredibile în fiecare an din servicii și bunuri. Însă PIB-ul per capita este unul destul de mic, după împărțirea sumei la numărul mare de locuitori.
Ce trebuie să reții este că, în general, țările cu economii foarte puternice, cum este și cazul Chinei și al Statele Unite, au foarte mulți imigranți care lucrează pentru ei. Aceștia, cu toate că ajută la dezvoltarea economiei, nu pot fi incluși în calcularea PPC-ului țărilor respective.
Top cele mai bogate țări
În continuare, va fi prezentat un top 10 cele mai bogate țări din lume, după indicele PPC, ajustat la puterea de cumpărare a fiecărui individ. Asta înseamnă că PIB-ul per capita a fost ajustat în funcție de nivelul prețurilor, din fiecare țară în parte.Lista este bazată pe informațiile furnizate de Global Finance Magazine, din mai 2019. În cazul în care te întrebi, țara noastră, România, se regăsește pe poziția 58 în acest top țări bogate, peste Croația și Turcia, dar sub Kazahstan, Antigua și Barbuda, Rusia sau Grecia.
Dacă anul trecut poziția a zecea în clasamentul nostru era ocupată de micuțul stat San Marino, în 2019 acesta a fost detronat de Statele Unite ale Americii, Elveția și Hong Kong, ocupând în prezent locul 13.
10. Hong Kong, 66.517 dolari per fiecare individ
Actualmente, Hong Kong reprezintă una dintre destinațiile ideale pentru startup-uri. Străinilor le este permis să posede 100 % din afacerile nou lansate, fără să se țină cont de cetățenie, rezidență sau naționalitatea investitorilor.
În consecință, insula este una extrem de bogată, cu toate că datele oficiale ale guvernului indică faptul că unul din cinci rezidenți trăiește sub nivelul sărăciei. Chiar și așa, aici se găsește cea mai mare concentrare de indivizi extrem de bogați din lume (peste 10.000 oameni cu averi de peste 30 milioane dolari).
Știai că…
Cu toate că insula Hong Kong acaparează tot interesul, provincia Hong Kong este alcătuită, în total, din 263 insule? Unele dintre ele, cum ar fi Lantau, Cheung Chau și Lamma pot fi vizitate cu ajutorul unor vaporașe, în vreme ce altele sunt nelocuite și total inaccesibile.
9. Kuwait, 67,969 dolari per individ
Cum probabil știi deja, Kuwait este unul dintre principalii pioni în exportul de petrol, mare parte a veniturilor țării, peste 90 %, provenind din profiturile obținute în urma vânzării țițeiului. În baza banilor obținuți, statul poate importa atât mâncare, cât și apă, bunuri care, pentru populație, nu sunt ușor de găsit în mediul natural. Localnicii nu plătesc nici un fel de taxe.
Din cauza scăderii prețului țițeiului din ultimii ani, averea țării a scăzut și ea, Kuwait regăsindu-se în 2019 pe poziția a 9-a în top țări bogate, în vreme ce anul trecut ocupa locul 6.
Știai că…
În jur de 10 % din totalul rezervelor de petrol de pe Glob se presupune că se găsesc sub solul din Kuwait?
8. Emiratele Arabe Unite, 70,474 dolari per fiecare individ
Sistemul de sănătate, educațional și defensiv sunt finanțate de către banii generați de pe urma industriei petroliere de succes. Din această cauză, populația Emiratelor nu plătește taxe și impozite.
Spre deosebire de Kuweit, însă, guvernul Emiratelor și-a dat seama de pericolul unei economii monoindustriale și a dezvoltat extrem de mult zona de construcții și turismul. Au reușit în felul acesta să combată efectele scăderii prețului petrolului. Astfel au ajuns să fie una dintre cele mai bogate țări din Asia și din Peninsula Arabică.
Știai că…
Emiratele Arabe Unite era o țară foarte săracă până când s-a găsit petrol pe teritoriul Abu Dhabi-ului, în anul 1958?
7. Norvegia, 76.738 dolari per fiecare individ
Ei bine, Norvegia este o țară foarte bogată din punct de vedere al resurselor naturale. Economia este alimentată în primul rând de hidrocarburi, având depozite uriașe de petrol și gaze naturale. Totodată, dispun și de suprafețe impresionante de păduri și sunt un pion important în ceea ce privește energia hidroelectrică.
Nu în ultimul rând, acest popor scandinav a reușit să își gestioneze extrem de bine exporturile, ajungând în ziua de astăzi unul dintre liderii economici mondiali. Rezidenții înstăriți și nu numai se bucură și de natura bogată și magnifică a țării, turismul reprezentând și el unul dintre punctele cheie din economia țării. Un studiu publicat recent, numea Norvegia drept țara cu cel mai ridicat nivel de trai.
Știai că…
99 % din energia electrică ce alimentează Norvegia este hidroenergie? Nicio altă țară nu poate concura cu aceste cifre.
6. Irlanda, 82.439 dolari per individ
Cea mai mare parte a veniturilor sunt generate de către mutarea sediilor sociale ale multor coloși industriali în Irlanda, cu toate că fabricile lor sunt situate în alte țări. Acest lucru a fost posibil grație unui impozit pe profit de numai 12.5 %, printre cele mai mici din lume. Totodată, faptul că statul a implementat moneda Euro și s-a detașat de Marea Britanie în tot scandalul din jurul Brexit au ajutat, cu siguranță.
Astfel s-a generat o oarecare discrepanță: au rezultat venituri mari, la un număr destul de redus de locuitori, ținând cont că punctele de lucru ale firmelor respective sunt localizate în cu totul alte țări, numai în Irlanda nu.
Știai că…
Conform legii, dacă ai avut bunici irlandezi, îți poți lua cetățenia, chiar dacă nu ai vizitat niciodată țara și dacă nu le vorbești limba? Tot ce trebui să faci pentru a te putea numi „irlandez”, este să plătești o taxă.
5. Brunei, 83.777 dolari per individ
Și cu toate că statul nu strânge dări de la populație și nici TVA, oamenii se poate bucura de un sistem de sănătate și de educație complet gratuite. În plus, dobânzile ratelor sunt la un nivel foarte jos, astfel că locuitorilor le este foarte ușor să returneze împrumuturile.
Pe lângă faptul că Brunei este foarte activ pe piața resurselor naturale, având depozite imense de petrol și gaze, multe state străine au investit masiv în economia țării, ajutând sultanatul să se regăsească pe locul 5 în clasamentul nostru.
Știai că…
Brunei și-a căpătat independența față de Imperiul Britanic abia în anul 1984? Iar palatul sultanului are nu mai puțin de 1788 camere, dintre care 257 băi, o sală de gală cu o capacitate de 5000 locuri, o moschee ce poate acomoda 1500 persoane, un hipodrom încălzit unde încap 200 de cai, 5 piscine și 18 lifturi.
4. Singapore, 103.717 dolari per individ
Economia se bazează, în cea mai mare parte, pe industria manufacturieră. Iar partea amuzantă este că statul nu are practic nicio resursă naturală. Singapore și-a făcut, în schimb, un renume pentru următoarea strategie: importă produse de calitate medie, le îmbunătățește și apoi le vinde drept veritabile produse de top.
Datorită veniturilor mari generate, Singapore este considerată de mulți drept cea mai bogată țară din Asia, însă candidatul de pe poziția a doua o depășește în topul nostru.
Știai că…
Datorită normelor foarte severe impuse de către stat privind poluarea, în prezent trebuie să plătești o taxă de mediu pentru a putea deține un autovehicul în Singapore? Taxa costă aproximativ 80.000 Euro!
3. Luxembourg, 108.813 dolari per individ
Rata șomajului în acest stat este una foarte joasă, care rareori depășește 5.5 %, în vreme ce economia crește de la un an la altul. Acest fapt se datorează în primul rând investițiilor majore din industria oțelului, cauciucului, dar și în instituții financiare.
Mare parte din milionarii și miliardarii lumii au vizitat cel puțin o dată acest stat pentru a-și deschide un cont offshore la una dintre celebrele bănci elvețiene. Profiturile generate de către guvern au fost investite în sistemul educațional, medial și în locuințe, ceea ce a dus la crearea un standard de viață extrem de ridicat al luxemburghezilor.
Știai că…
Mare parte a localnicilor din Luxembourg vorbesc atât luxemburgheza, cât și germana și franceza?
2. Macao, 122.201 dolari per individ
Ai văzut toate filmele americane care laudă Las Vegasul? Ei bine, poți uita de ele, pentru că noul paradis al jocurilor de noroc este Macao. Datorită lor, economia acestui mic stat crește exponențial de la un an la altul. Pe lângă cazinourile care activează în această țară, multe alte companii străine din industria jocurilor de noroc aleg să își ia licența de funcționare din Macao, datorită taxelor avantajoase.
În plus, veniturile țării sunt suplimentate cu exporturi ale diverselor bunuri. Asemenea statului vecin Singapore, cu toate că nu are resurse proprii, Macao și-a făcut un renume din a importa materiale din care produce diverse articole, numai bune pentru export. 85 % dintre acestea sunt reprezentate de industria textilă și încălțăminte.
Știai că…
Mulți consideră că în scurt timp Macao va depăși Las Vegasul, ca principală atracție a pasionaților de jocuri de noroc?
1. Qatar, 129.726 dolari per individ
Exporturile unor cantități uriașe de gaze naturale ce au fost descoperite recent pe teritoriul statului au ajutat Qatarul să devină cea mai bogată țară din lume. Însă spre deosebire de celelalte state din zona Golfului Persic, Emirul Monarh Tamim bin Hamad Al Thani și-a dat seama că ar fi oportună dezvoltarea de noi sectoare industriale, nedorind să rămâne dependenți de combustibili fosili.
Venituri suplimentare le sunt generate de industria aeriană și de turism. Cetățenii, la fel ca în cazul vecinilor din Orientul Mijlociu, nu plătesc taxe și impozite, dar se bucură de servicii de sănătate și educație gratuite.
Știai că…
Numai în jur de 10 % din totalul locuitorilor din Qatar sunt și născuți în această țară?
Concluzii
Și iată că s-a terminat enumerarea noastră. Cu toate că poate că ai fi putut intui care este cea mai bogată țară din lume, unele dintre intrările în clasament suntem convinși că îți vor părea destul de surprinzătoare.Sursa:
https://financer.com/ro/cele-mai-bogate-tari-2019/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu