joi, 7 noiembrie 2019

Schimb de experiență între sportivii seniori și tineri - Moderator Psiholog Alin Crețu




În data de 06.11.2019, la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” a avut loc o activitate extrem de interesantă, care a reunit sportivi din diferite generații. Aceasta a fost coordonată cu entuziasm de psihologii Alin și Crina Crețu și a făcut parte din proiectul Cetățeni activi la puterea a treia.
 
Au onorat activitatea cu prezența, printre alții, următorii seniori, profesorii: Florina Fărcuț, Korodi Ibolya, Constantin Pană, Romeo Boantă, Aurel Horgoș și directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor Mircea Jacan.
  Pentru ambele tabere a fost surprinzător să constate la ceilalți profunzimea gândirii. Vigoarea fizică a fost un alt lucru care a captat atenția tinerilor. Având în fața lor modelele, au avut repere referitoare la ce pot deveni și calea pe care o pot face. 
  Participanții au fost invitați să se prezinte și să-și expună o scurtă autobiografie. Așa, tinerii au putut afla că unii foști antrenori au avut sportivi care au fost campioni mondiali. Fluidul amintirilor celor cu multă experiență, generat de solicitările tinerilor, a început să încânte audiența.
Generațiile avansate, pline de energie, le-au dezvăluit tinerilor despre secretele care i-au menținut astfel. Aceștia din urmă au fost interesați să afle printre altele, amănunte despre: cum se făceau antrenamentele pe vemuri, cum erau antrenorii, ce rol a avut școala în viața lor, cum relaționau cu ceilalți colegi, cum decurgeau confruntările cu adversarii, ce se întâmpla după antrenamente, unde făceau cantonamente, ce făceau în timpul liber, care era frecvența antrenamentelor, cum era să nu poți merge în străinătate, cum era mâncarea pe care o aveau la dispoziție, dacă utilizau suplimente nutritive și multe altele.
Sportivii seniori au dorit să știe dacă acum se mai pune accent pe școală, ca alternativă avută la dispoziție după termnarea carierei, cât de importante sunt considerate antrenamentele, cum este să aibă accese la psiholog, cum gestionează stresul, cum se simt știind că pot face performanță respectiv carieră, inclusiv în străinătate, cum este viața sportivilor de astăzi, cât de consistente sunt relațiile pe care le au etc.
Un moment cheie a constat în schimbul de adrese respectiv numere de telefon, care să le permită revederea atunci când vor dori.    
Împărtășirea impresiilor care a avut loc între aceștia, a fost extrem de utilă și apreciată de participanți.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu