marți, 31 decembrie 2019

Top 25 cei mai bogați oameni din lume 2019

Cine sunt cei mai bogați oameni din lume? 

Majoritatea persoanelor au cât de cât o idee care sunt numele ce se vor regăsi într-un top cu cei mai bogați oameni din lume. Chiar dacă ai legături directe cu aceștia, ești antreprenori, ai un interes aparte pentru domeniul financiar sau pur și simplu îți place să fii la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lume, multe dintre personalitățile ce vor fi prezentate în acest clasament îți vor fi, cu siguranță, cunoscute.

Iată de ce ne-am gândit să întocmim acest top cu acei câțiva extrem de norocoși ce se regăsesc în topurile financiare din întreaga lume. Așadar, iată care sunt cei mai bogați oameni din lume 2019.

Lee Shau Kee, care este co-fondatorul companiei Sun Hung Kai cu un venit net de 30.1 miliarde dolari și Li Ka-Shing, președintele CK Hutchinson Holdings și CK Asset Holdings, cu un venit net de 31.7 miliarde dolari părăsesc clasamentul nostru, în condițiile în care anul trecut se regăseau pe locurile 25 și, respectiv, 24.

25. Michael Dell

dell
Venit net: 34.3 miliarde dolari
Michael Dell este președintele și CEO-ul companiei Dell Technologies, ce a fost fondată în anul 2019, atunci când Dell a fuzionat cu gigantul din industria computerelor EMC, pentru suma record de 60 miliarde dolari. Până în momentul de față, Dell a donat peste 1.5 miliarde Dolari către ONG-uri ce au ca scop ajutarea copiilor din țări sărace.

24. Sheldon Adelson

cel mai bogat om din lume 2018
Venit net: 35.1 miliarde dolari
Sheldon Adelson este un businessman, magnat, investitor și filantrop american, printre afacerile conduse de el numărându-se Las Vegas Sands Corporation, o companie ce deține mai multe cazinouri de succes din Orașul Luminilor.

23. Karl Albrecht Jr.

cei mai bogati oameni din lume 2019
Venit net: 36.1 miliarde dolari
Moștenitor al lui Karl Albrecht Sr., care a decedat în 2014 la vârsta de 94 de ani, lui Karl Albrecht Jr. i-a revenit averea tatălui și drepturile asupra brandului Aldi, care este un lanț de magazine stil Lidl și despre care se vehiculează de ani buni că urmează să intre și pe piața din România.

22. Hui Ka Yan

cei mai bogati oameni ai planetei
Venit net: 36.2 miliarde dolari
Hui Ka Yan este președintele dezvoltatorului imobiliar din Hong Kong ce se numește China Evergrande Group. Compania este foarte activă în construirea atât de proprietăți rezidențiale, cât și a spațiilor comerciale și a fabricilor.

21. Jack Ma

mai bogati
Venit net: 37.3 miliarde dolari – o scădere de peste 5 miliarde comparativ cu anul trecut, ajungând astfel de pe poziția 16 în 2018, pe 21 în 2019.
Cu toate că fondatorul site-ului chinezesc Alibaba a fost vreme de mulți ani unul dintre cei mai bogați oameni din Asia, doar de doi ani încoace el se regăsește și pe lista cu 25 dintre cei mai bogați oameni din lume. Jack Ma are o poveste incredibil de motivațională. Născut dintr-o familie săracă, el nu a reușit în primă fază să se angajeze, cu toate că își depunea CV-ul pentru o mulțime de job-uri, unul dintre ele fiind și acela de lucrător comercial în cadrul primului restaurant KFC care s-a lansat în China.

20. Ma Huateng

celor mai bogati oameni ai lumii
Venit net: 38.8 miliarde dolari – o scădere de 12 miliarde dolari, ceea ce îl face ca anul acesta să ocupe poziția a 20-a în topul cu cei mai bogați oameni din lume 2019, comparativ cu locul 13 în 2018.
Ma Huateng este, așa cum singur se descrie, un magnat afacerist, investitor, inginer, antreprenor în internet și tehnologie. Este, totodată, și fondatorul companiei Tencent, care a devenit cu timpul una dintre cele mai valoroase firme din Asia.

19. Steve Ballmer

cei mai bogati oameni din asia
Venit net: 41.2 miliarde dolari – o creștere de 1.2 miliarde de dolari și două poziții în clasamentul nostru.
Patronul echipei de baschet din Conferința Nord-Americană (NBA) Los Angeles Clippers și fostul CEO al gigantului Microsoft, Steve Ballmer are o avere estimată pentru anul 2019 la 41.2 miliarde de dolari. Totodată, el este și un mare filantrop, donând mai bine de 2 miliarde dolari pentru ajutorarea americanilor săraci.

18. S. Robson Walton

cei mai bogati oameni de pe pamant
Venit net: 44.3 miliarde dolari – o creștere cu 2.5 miliarde de dolari, dar cu toate acestea a scăzut un loc în clasamentul cu cei mai bogați oameni din lume comparativ cu anul trecut.
Fratele cel mare al lui Alice Walton, Rob este unul dintre moștenitorii averii lăsate de tatăl său Sam Walton după ce a decedat (1992) și a făcut parte din consiliul de administrație a lanțului Walmart din 1992 și până în 2015. În trecut, Rob ocupa o poziție mai bună decât fratele său mai mic Jim în clasamentul cu cei mai bogați oameni din lume, însă anul acesta se pare că lucrurile sunt puțin diferite.

17. Alice Walton

walmart
Venit net: 44.4 miliarde dolari – o creștere cu 2.8 miliarde dolari, datorită căreia Alice a crescut o poziție în clasamentul nostru comparativ cu anul trecut, întrecându-și fratele, Rob. 
Alice Walton este fiica lui Sam Walton și una dintre moștenitorii lanțului de supermagazine Walmart din Statele Unite ale Americii. În anul 1988 a încercat și un business propriu, prin deschiderea Llama Company, dar de atunci firma s-a închis.

16. Jim Walton

cel mai bogat
Venit net: 44.6 miliarde dolari – o creștere de 2.7 miliarde dolari nu l-a ajutat pe Jim să mai crească în clasament, el ocupând aceeași poziție 16 ca și anul trecut.
Jim Walton este cel care deține în momentul de față funcția de președinte al lanțului american de magazine Walmart, el fiind fiul cel mai mic al lui Sam Walton, cel ce a lansat ideea de afacere. Totodată, are deschisă și o bancă proprie – Arvest Bank.

15. Francoise Bettencourt Meyers

cel mai bogat
Venit net: 49.3 miliarde dolari – cu toate că a înregistrat o creștere de 4.8 miliarde dolari, Francoise ocupă tot locul 15, la fel ca în clasamentul cu cei mai bogați oameni din lume de anul trecut.
Chiar dacă pentru mulți bărbați, numele Francoise Bettencourt Meyers nu spune mare lucru, doamnele și domnișoarele o vor recunoaște pe Fracoise drept moștenitoarea lanțului L’Oreal după moartea mamei sale, în anul 2017. Doamna Meyers este în prezent președintele companiei și deține împreună cu familia ei 33 % din totalul acțiunilor firmei pariziene specializate în cosmetice.

14. Sergey Brin

cei mai bogati
Venit net: 49.8 miliarde dolari, sumă și poziție similară cu cea de anul trecut
Sergey Brin este cel care alături de Larry Page a fondat Google în anul 1998. Greu de crezut că toate acestea s-au întâmplat într-un mic garaj, iar astăzi cei doi co-fondatori au acumulat averi ce îi fac să se regăsească pe locul 14, respectiv pe 10 în topul cu cei mai bogați oameni ai planetei.

13. Mukesh Ambani

cel mai bogat om din asia
Venit net: 50 miliarde dolari – Mukesh a cunoscut o creștere senzațională a averii personale, de peste 11.3 miliarde dolari comparativ cu anul trecut, când ocupa poziția a 22-a.
Mukesh Ambani este considerat de mult timp unul dintre cei mai bogați oameni din Asia și iată că anul acesta își găsește locul pe poziția a 13-a topul celor mai avuți din întreaga lume. El este în prezent președintele companiei inovative indiene Reliance Industries Limited ce se bazează pe dezvoltare durabilă și energie regenerativă.

11. David Koch

bogat
Venit net: 50.5 miliarde dolari – o scădere de 11.3 miliarde dolari față de 2018, motiv pentru care cei doi frați se văd pierzând două poziții în clasamentul cu cei mai bogați oameni ai lumii 2019.
David Koch împreună cu fratele său, Charles Koch dețin funcția de președinți executivi și câte 43 % din acțiunile companiei Koch Industries. Cei doi au averi egale, motiv pentru care împart poziția a 11-a în clasamentul nostru.

11. Charles Koch

avut
Venit net: 50.5 miliarde dolari
Charles Koch, se regăsește pe aceeași poziție cu fratele lui, David, în top oameni bogați 2019, asta deoarece averea lor este asemănătoare. Koch Industries, 43 % din acțiunile căreia sunt deținute de Charles, este o companie ce se ocupă cu echipament tehnologic folosit în controlul poluării, dezvoltarea de minerale, fertilizatori, îmbrăcăminte și multe altele.

10. Larry Page

top 10 cei mai bogați oameni din lume
Venit net: 50.8 miliarde dolari – cu toate că a înregistrat o pierdere de 2.7 miliarde de dolari, Larry Page a crescut o poziție în clasamentul de anul acesta, detronându-i pe frații Koch.
Larry Page este asociatul lui Sergey Brin, ambii fiind co-fondatorii Google. Google este de departe cel mai utilizat motor de căutare din lume, iar faptul că au achiziționat acum câțiva ani YouTube nu a făcut decât să le mărească averea personală a celor doi președinți.

9. Michael Bloomberg

unul dintre cei mai bogati
Venit net: 55.5 miliarde dolari – o creștere de peste 3.4 miliarde dolari l-au ajutat pe Michael să urce trei poziții în acest top oameni bogați.
Cei care știu despre piețele de capital, acțiuni, fonduri de investiții etc. cu siguranță au auzit de Bloomberg. Acesta este antreprenor, politician și fondatorul companiei Bloomber L.P, una dintre cele mai redutabile firme din sectorul financiar-media. Din păcate, în ultimii ani averea sa a pierdut câteva miliarde de dolari și de aceea Michael abia dacă face parte din top 10 cei mai bogați oameni ai lumii.

8. Mark Zuckerberg

facebook
Venit net: 62.3 miliarde dolari – din cauza scandalurilor în care a fost protagonist anult trecut, Mark a pierdut 12.3 miliarde dolari din averea personală, ajungând de pe poziția a 5-a în 2018, pe a 8-a anul acesta.
Despre Mark Zuckerberg considerăm că nici nu mai este cazul să spunem prea multe lucruri. El este cel care a fondat gigantul Facebook, care în scurt timp a devenit cea mai populară și de departe cea mai valoroasă companie de social media din lume. Iar când te gândești că totul a început din camera lui Mark de cămin, iar astăzi el este al optulea cel mai bogat om din lume.

7. Larry Ellison

oracle
Venit net: 62.5 miliarde dolari – în scădere cu 1.6 miliarde de dolari, dar crește o poziție datorită scăderii averii lui Zuckerberg.
Larry Ellison este co-fondatorul Oracle Corporation și a și fost persoana care a deținut funcția de CEO a companiei până în septembrie 2014. De-a lungul anilor, Oracle a devenit una dintre cele mai de succes firme din industria tehnologiilor moderne, având în prezent peste 136.000 angajați, inclusiv în sediile din țara noastră. În decembrie anul trecut, Larry a devenit parte a comitetului de conducere Tesla, după achiziția a 3 milioane din acțiunile firmei.

6. Amancio Ortega

zara
Venit net: 62.7 miliarde dolari – o scădere de 7.8 miliarde dolari, dar cu toate acestea, tot a crescut un loc în clasament datorită scăderii mult mai puternice a deținătorului Facebook.
Pe locul 6 în clasamentul cu cei mai bogați oameni din lume se regăsește Amancio Ortega, fondatorul Inditex Fashion Group, care deține unul dintre cele mai populare lațuri de magazine din lumea fashion, Zara. Acum doi ani, Ortega ocupa o poziție mult mai bună în acest top. Din păcate, el a pierdut aproape 19 miliarde de dolari în ultimii doi ani și de aceea este clasat doar pe poziția a 6-a.

5. Carlos Slim Helu

top 25
Venit net: 64 miliarde dolari – scade cu aproape 6.5 miliarde dolari față de anul trecut, dar tot urcă o poziție, ocupând în momentul de față locul pe care îl avea Zuckerberg anul trecut.
Al cincilea cel mai bogat om din lume este Carlos Slim Helu. Acest businessman și investitor mexican este deținătorul conglomeratului Grupo Carso, care are în portofoliu branduri dintr-o multitudine de industrii, printre care: media, energie, construcții și retail. La fel ca și în cazul de mai sus, în ultimii doi ani Carlos a pierdut peste 12 miliarde de dolari, ajungând de pe locul 4 pe 6 anul trecut și acum pe 5 în clasamentul celor mai bogați oameni ai planetei.

4. Bernard Arnault

top 10
Venit net: 76 miliarde dolari – venit asemănător și poziție identică cu cea de anul trecut.
Locul 4 în topul celor mai bogați oameni ai planetei este ocupat de Bernard Arnault, CEO-ul LVMH (Louis Vitton Moet Hennessey). Conglomeratul a fost format prin fuziunea celor două companii: Louis Vitton, care este un brand fashion de foarte mare succes și Moet Hennessey ce este specializat în producerea de șampanie și cognac de foarte bună calitate. Bernard ocupa în același clasament locul 14 acum doi ani, astfel că progresul lui în 2018 și 2019 este unul impresionant.

3. Warren Buffet

Warren Buffet
Venit net: 82.5 miliarde dolari – scade aproape 9 miliarde dolari comparativ cu anul trecut (cu toate că 3.5 miliarde au reprezentat donații), dar își păstrează poziția în clasament.
Al treilea cel mai bogat om din lume este Warren Buffet. Americanul antreprenor, investitor și CEO al Berkshire Hathaway este de departe cel mai bun investitor al zilelor noastre, iar milioane de alți traderi îl consideră un real simbol în piața acțiunilor și de capital. Plasamentele sale sunt excelente, iar experții spun că parcă are un al șaselea simț în ceea ce privește unde și ce finanțează. În 2019, însă, se pare că lucrurile nu i-au mers chiar așa cum și-ar fi dorit.

2. Bill Gates

Bill Gates
Venit net: 96.5 miliarde dolari – o creștere de 4.3 miliarde dolari
Pe locul doi în clasamentul cu cei mai bogați oameni ai planetei se găsește Bill Gates. Fondatorul Microsoft a dominat în ultimi ani topuri de acest fel, iar în anumite perioade se părea că nimeni nu îl va putea ajunge din urmă. Numai în ultimii doi ani, Bill a înregistrat încasări în conturile personale de peste 14 miliarde de dolari. El este, însă, întrecut de către cineva. Poți să ghicești cine este el?

1. Jeff Bezos

cel mai bogat om 2018
Venit net: 131 miliarde dolari – cu toate că averea lui Bezos este estimată undeva la 167 miliarde dolari, analiștii se așteaptă ca acesta să piardă cel puțin 35 miliarde din cauza divorțului pe care i l-a intentat soția.
Și, cum probabil deja te așteptai atunci când ai văzut că Bill Gates este pe locul doi, titlul de cel mai bogat om din lume este dedicat fondatorului Amazon, Jeff Bezos. Când te gândești că Amazon a început ca o simplă și mică librărie online în dormitorul lui Jeff, totul pare de necrezut, nu-i așa? Bezos a devenit cel mai bogat om 2019 după ce a adăugat la averea personală peste 40 de miliarde de dolari în doar doi ani de zile. Este primul om care a trecut de pragul de 100 de miliarde și nimeni nu știe unde se va opri.

Concluzii

Ei bine, acesta este topul cu cei mai bogați oameni din lume 2019. Câți dintre ei se vor regăsi și în clasamentul pe care ți-l vom prezenta anul viitor? Ce modificări de poziții vor avea loc? Nu avem de unde știi, dar nu ne rămâne decât să așteptăm cuminți și să vedem cum le vor merge afacerile acestor antreprenori în anul ce urmează.

Sursa: 
https://financer.com/ro/top-25-cei-mai-bogati-oameni-din-lume/

Tu știi care sunt cele mai bogate țări? – update 2019

Care este cea mai bogată țară din lume? Majoritatea persoanelor s-ar gândi că răspunsul la această întrebare trebuie să fie ori Statele Unite ori China. Este lesne de înțeles de ce ar crede asta, din moment ce aceste state au economiile cele mai mari și mai puternice. Însă lucrurile sunt puțin mai diferite.
cele mai bogate țări
Este drept că atât China cât și Statele Unite ale Americii sunt foarte prospere, însă, din păcate, nu sunt neapărat și cele mai bogate țări din lume. De fapt, nici măcar nu intră în top 10, dacă ar fi să iei în calcul PIB-ul per fiecare individ.
Pentru a afla care sunt, într-adevăr, cele mai bogate țări, nu este suficient să vezi câți bani produc acestea în fiecare an. Desigur că o țară precum China, cu o populație de peste 1.5 miliarde oameni, va produce mult mai mult decât San Marino, spre exemplu, care nu are decât 33.000 de locuitori.
Însă, pentru ca rezultatele să aibă o cât mai mare acuratețe, experții financiari au considerat că ar fi mai indicat să se împartă PIB-ul la numărul de oameni care trăiesc în statul respectiv, pentru a determina, exact, care este cea mai dezvoltată țară. Rezultatele (PIB/cap de locuitor) se poate să te uimească. Așa că citește în continuare pentru a afla, realmente, care este cea mai bogată țară din lume.

Ce este PIB?

Înainte de a începe prezentarea clasamentului, haide să discutăm puțin despre ce este mai exact acest PIB despre care tot discutăm în articolul nostru. PIB-ul sau Produsul Intern Brut reprezintă valoarea totală a bunurilor și serviciilor generate de către o țară în decursul unui an.
PIB-ul pe cap de locuitor (sau PIB per capita – PPC) este un indice care oferă o măsură medie a banilor pentru care este responsabil fiecare membru al comunității unei țări. Desigur că veniturile indivizilor vor diferi, dar de cele mai multe ori, țările care au acest indice ridicat, tind să ofere și un nivel de trai mai bun populației lor.

Este America cea mai bogată țară din lume?

America cea mai bogata tara
Încă de pe vremea comuniștilor ne plăcea să credem că America este cea mai dezvoltată țară și că are cel mai bun nivel de trai. Însă, din păcate, răspunsul la întrebarea de mai sus este „Nu, America nu este cea mai bogată țară din lume”, cu toate că deține una dintre cele mai mari economii la nivel mondial.
Este drept că Statele Unite ale Americii generează valori incredibile în fiecare an din servicii și bunuri. Însă PIB-ul per capita este unul destul de mic, după împărțirea sumei la numărul mare de locuitori.
Ce trebuie să reții este că, în general, țările cu economii foarte puternice, cum este și cazul Chinei și al Statele Unite, au foarte mulți imigranți care lucrează pentru ei. Aceștia, cu toate că ajută la dezvoltarea economiei, nu pot fi incluși în calcularea PPC-ului țărilor respective.

Top cele mai bogate țări

În continuare, va fi prezentat un top 10 cele mai bogate țări din lume, după indicele PPC, ajustat la puterea de cumpărare a fiecărui individ. Asta înseamnă că PIB-ul per capita a fost ajustat în funcție de nivelul prețurilor, din fiecare țară în parte.
Lista este bazată pe informațiile furnizate de Global Finance Magazine, din mai 2019. În cazul în care te întrebi, țara noastră, România, se regăsește pe poziția 58 în acest top țări bogate, peste Croația și Turcia, dar sub Kazahstan, Antigua și Barbuda, Rusia sau Grecia.
Dacă anul trecut poziția a zecea în clasamentul nostru era ocupată de micuțul stat San Marino, în 2019 acesta a fost detronat de Statele Unite ale Americii, Elveția și Hong Kong, ocupând în prezent locul 13.

10. Hong Kong, 66.517 dolari per fiecare individ

cele mai bogate tari din lume
Hong Kong este o fostă colonie britanică, iar actualmente este parte a Chinei, însă are un statul special, bucurându-se de cel mai înalt grad de autonomie oferit de uriașul stat comunist.
Actualmente, Hong Kong reprezintă una dintre destinațiile ideale pentru startup-uri. Străinilor le este permis să posede 100 % din afacerile nou lansate, fără să se țină cont de cetățenie, rezidență sau naționalitatea investitorilor.
În consecință, insula este una extrem de bogată, cu toate că datele oficiale ale guvernului indică faptul că unul din cinci rezidenți trăiește sub nivelul sărăciei. Chiar și așa, aici se găsește cea mai mare concentrare de indivizi extrem de bogați din lume (peste 10.000 oameni cu averi de peste 30 milioane dolari).
Știai că…
Cu toate că insula Hong Kong acaparează tot interesul, provincia Hong Kong este alcătuită, în total, din 263 insule? Unele dintre ele, cum ar fi Lantau, Cheung Chau și Lamma pot fi vizitate cu ajutorul unor vaporașe, în vreme ce altele sunt nelocuite și total inaccesibile.

9. Kuwait, 67,969 dolari per individ

cea mai bogata tara din europa
Kuwait este una dintre cele mai bogate țări din Peninsula Arabică. Statul este unul mic și uscat, dar unde rezidenții o duc destul de bine.
Cum probabil știi deja, Kuwait este unul dintre principalii pioni în exportul de petrol, mare parte a veniturilor țării, peste 90 %, provenind din profiturile obținute în urma vânzării țițeiului. În baza banilor obținuți, statul poate importa atât mâncare, cât și apă, bunuri care, pentru populație, nu sunt ușor de găsit în mediul natural. Localnicii nu plătesc nici un fel de taxe.
Din cauza scăderii prețului țițeiului din ultimii ani, averea țării a scăzut și ea, Kuwait regăsindu-se în 2019 pe poziția a 9-a în top țări bogate, în vreme ce anul trecut ocupa locul 6.
Știai că…
În jur de 10 % din totalul rezervelor de petrol de pe Glob se presupune că se găsesc sub solul din Kuwait?

8. Emiratele Arabe Unite, 70,474 dolari per fiecare individ

cea mai dezvoltata tara din lume
Țara Emiratele Arabe Unite este formată din 7 emirate, dintre care cele mai cunoscute sunt Dubai și Abu Dhabi. Împreună, creează o superputere în lumea petroliferă, iar majoritatea veniturilor, așa cum probabil deja știi, sunt generate de către exportul de țiței.
Sistemul de sănătate, educațional și defensiv sunt finanțate de către banii generați de pe urma industriei petroliere de succes. Din această cauză, populația Emiratelor nu plătește taxe și impozite.
Spre deosebire de Kuweit, însă, guvernul Emiratelor și-a dat seama de pericolul unei economii monoindustriale și a dezvoltat extrem de mult zona de construcții și turismul. Au reușit în felul acesta să combată efectele scăderii prețului petrolului. Astfel au ajuns să fie una dintre cele mai bogate țări din Asia și din Peninsula Arabică.
Știai că…
Emiratele Arabe Unite era o țară foarte săracă până când s-a găsit petrol pe teritoriul Abu Dhabi-ului, în anul 1958?

7. Norvegia, 76.738 dolari per fiecare individ

care este cea mai bogata tara din lume
Norvegia este una dintre cele mai bogate țări din Europa și din lume, cu toții știm asta. Însă nu se poate să nu ne întrebăm cum un stat cu o suprafață cu 50 % mai mare ca România, însă cu o populație de patru ori mai mică poate sta atât de bine din punct de vedere economic?
Ei bine, Norvegia este o țară foarte bogată din punct de vedere al resurselor naturale. Economia este alimentată în primul rând de hidrocarburi, având depozite uriașe de petrol și gaze naturale. Totodată, dispun și de suprafețe impresionante de păduri și sunt un pion important în ceea ce privește energia hidroelectrică.
Nu în ultimul rând, acest popor scandinav a reușit să își gestioneze extrem de bine exporturile, ajungând în ziua de astăzi unul dintre liderii economici mondiali. Rezidenții înstăriți și nu numai se bucură și de natura bogată și magnifică a țării, turismul reprezentând și el unul dintre punctele cheie din economia țării. Un studiu publicat recent, numea Norvegia drept țara cu cel mai ridicat nivel de trai.
Știai că…
99 % din energia electrică ce alimentează Norvegia este hidroenergie? Nicio altă țară nu poate concura cu aceste cifre.

6. Irlanda, 82.439 dolari per individ

cele mai bogate tari din europa
Irlanda este una dintre țările a cărei economie a înregistrat o creștere semnificativă în ultimele decenii. La urma urmei, să te regăsești pe locul 6 în top 10 cele mai bogate țări din lume, nu este rău deloc, nu?
Cea mai mare parte a veniturilor sunt generate de către mutarea sediilor sociale ale multor coloși industriali în Irlanda, cu toate că fabricile lor sunt situate în alte țări. Acest lucru a fost posibil grație unui impozit pe profit de numai 12.5 %, printre cele mai mici din lume. Totodată, faptul că statul a implementat moneda Euro și s-a detașat de Marea Britanie în tot scandalul din jurul Brexit au ajutat, cu siguranță.
Astfel s-a generat o oarecare discrepanță: au rezultat venituri mari, la un număr destul de redus de locuitori, ținând cont că punctele de lucru ale firmelor respective sunt localizate în cu totul alte țări, numai în Irlanda nu.
Știai că…
Conform legii, dacă ai avut bunici irlandezi, îți poți lua cetățenia, chiar dacă nu ai vizitat niciodată țara și dacă nu le vorbești limba? Tot ce trebui să faci pentru a te putea numi „irlandez”, este să plătești o taxă.

5. Brunei, 83.777 dolari per individ

cea mai bogata tara
Brunei reprezintă una dintre cele mai bogate țări din Orientul Îndepărtat. Situată pe coasta Mării Chinei de Sud, această mică țară este ideală pentru persoanele care nu doresc să plătească nici un fel de taxe.
Și cu toate că statul nu strânge dări de la populație și nici TVA, oamenii se poate bucura de un sistem de sănătate și de educație complet gratuite. În plus, dobânzile ratelor sunt la un nivel foarte jos, astfel că locuitorilor le este foarte ușor să returneze împrumuturile.
Pe lângă faptul că Brunei este foarte activ pe piața resurselor naturale, având depozite imense de petrol și gaze, multe state străine au investit masiv în economia țării, ajutând sultanatul să se regăsească pe locul 5 în clasamentul nostru.
Știai că…
Brunei și-a căpătat independența față de Imperiul Britanic abia în anul 1984? Iar palatul sultanului are nu mai puțin de 1788 camere, dintre care 257 băi, o sală de gală cu o capacitate de 5000 locuri, o moschee ce poate acomoda 1500 persoane, un hipodrom încălzit unde încap 200 de cai, 5 piscine și 18 lifturi.

4. Singapore, 103.717 dolari per individ

cea mai bogata tara din asia
Singapore este o țară foarte mică, fiind reprezentată în cea mai mare parte de capitala ei – orașul care poartă același denumire ca și statul – Singapore. Cu toate că populația este foarte densă, găsirea unei locuințe incredibil de greoaie și de scumpă, populația țării o duce extrem bine. Tocmai de aceea insula este în prezent una dintre țările cu cel mai ridicat nivel de trai din lume.
Economia se bazează, în cea mai mare parte, pe industria manufacturieră. Iar partea amuzantă este că statul nu are practic nicio resursă naturală. Singapore și-a făcut, în schimb, un renume pentru următoarea strategie: importă produse de calitate medie, le îmbunătățește și apoi le vinde drept veritabile produse de top.
Datorită veniturilor mari generate, Singapore este considerată de mulți drept cea mai bogată țară din Asia, însă candidatul de pe poziția a doua o depășește în topul nostru.
Știai că…
Datorită normelor foarte severe impuse de către stat privind poluarea, în prezent trebuie să plătești o taxă de mediu pentru a putea deține un autovehicul în Singapore? Taxa costă aproximativ 80.000 Euro!

3. Luxembourg, 108.813 dolari per individ

cele mai bogate tari
Foarte mulți oameni consideră Luxembourg-ul ca fiind cea mai mică țară din Europa, dar adevărul este că state precum Monaco, Andorra, Liechtenstein și Vatican au dimensiuni mai mici. Asta nu a împiedicat însă Luxembourg-ul să devină cea mai bogată țară din Europa și să se claseze pe 3 în topul nostru cu cele mai bogate țări din lume.
Rata șomajului în acest stat este una foarte joasă, care rareori depășește 5.5 %, în vreme ce economia crește de la un an la altul. Acest fapt se datorează în primul rând investițiilor majore din industria oțelului, cauciucului, dar și în instituții financiare.
Mare parte din milionarii și miliardarii lumii au vizitat cel puțin o dată acest stat pentru a-și deschide un cont offshore la una dintre celebrele bănci elvețiene. Profiturile generate de către guvern au fost investite în sistemul educațional, medial și în locuințe, ceea ce a dus la crearea un standard de viață extrem de ridicat al luxemburghezilor.
Știai că…
Mare parte a localnicilor din Luxembourg vorbesc atât luxemburgheza, cât și germana și franceza?

2. Macao, 122.201 dolari per individ

top cele mai bogate tari
Macao este o țară mică, situată pe o peninsulă din Sudul Chinei, ce are o populație de doar 600.000 locuitori. Cu toate acestea, nimic nu o împiedică să fie cea mai bogată țară din Asia, regăsită în topul nostru.
Ai văzut toate filmele americane care laudă Las Vegasul? Ei bine, poți uita de ele, pentru că noul paradis al jocurilor de noroc este Macao. Datorită lor, economia acestui mic stat crește exponențial de la un an la altul. Pe lângă cazinourile care activează în această țară, multe alte companii străine din industria jocurilor de noroc aleg să își ia licența de funcționare din Macao, datorită taxelor avantajoase.
În plus, veniturile țării sunt suplimentate cu exporturi ale diverselor bunuri. Asemenea statului vecin Singapore, cu toate că nu are resurse proprii, Macao și-a făcut un renume din a importa materiale din care produce diverse articole, numai bune pentru export. 85 % dintre acestea sunt reprezentate de industria textilă și încălțăminte.
Știai că…
Mulți consideră că în scurt timp Macao va depăși Las Vegasul, ca principală atracție a pasionaților de jocuri de noroc?

1. Qatar, 129.726 dolari per individ

cele mai dezvoltate tari din lume
Și iată-ne ajunși la finalul acestui clasament cu cele mai bogate țări din lume. Și ce alt stat se putea clasa pe locul întâi, dacă nu cu Qatar? Ca mulți dintre vecinii ei, Qatar și-a făcut mare parte a averii din comerțul cu petrol.
Exporturile unor cantități uriașe de gaze naturale ce au fost descoperite recent pe teritoriul statului au ajutat Qatarul să devină cea mai bogată țară din lume. Însă spre deosebire de celelalte state din zona Golfului Persic, Emirul Monarh Tamim bin Hamad Al Thani și-a dat seama că ar fi oportună dezvoltarea de noi sectoare industriale, nedorind să rămâne dependenți de combustibili fosili.
Venituri suplimentare le sunt generate de industria aeriană și de turism. Cetățenii, la fel ca în cazul vecinilor din Orientul Mijlociu, nu plătesc taxe și impozite, dar se bucură de servicii de sănătate și educație gratuite.
Știai că…
Numai în jur de 10 % din totalul locuitorilor din Qatar sunt și născuți în această țară?

Concluzii

Și iată că s-a terminat enumerarea noastră. Cu toate că poate că ai fi putut intui care este cea mai bogată țară din lume, unele dintre intrările în clasament suntem convinși că îți vor părea destul de surprinzătoare.

Sursa: 
https://financer.com/ro/cele-mai-bogate-tari-2019/

sâmbătă, 30 noiembrie 2019

Cafeneaua „Merito” - Model de bună practică în implementarea educației non - formale - Participant psiholog Alin CREȚU

Asociaţia pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis” din Oradea a invitat doritorii la workshop-ul cu tema:
  • CAFENEAUA MERITO - MODEL DE BUNĂ PRACTICĂ ÎN IMPLEMENTAREA EDUCAŢIEI NON-FORMALE
Evenimentul a avut loc sâmbătă, 30 noiembrie 2019 între orele 15:00 - 20:00. la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Abrud, judeţul Alba.
Workshop-ul s-a adresat elevilor, studenților, părinţilor și cadrelor didactice care au dorit să îşi dezvolte abilităţile de implementare a activităţilor extracurriculare, să îşi dezvolte competenţele psihopedagogice într-un context non-formal.

Evenimentul a făcut parte din Proiectul „Clubul Prietenilor TopFormalis” inclus în Calendarul Activităţile Educative Judeţene Bihor, Nr. 63 din 9 octombrie 2019.
  • Moderator: prof. LILIAANA MURSA - Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud.
Transportul cu microbuzul: pe relaţia Oradea - Abrud - Alba Iulia - Turda - Oradea. 
Cazarea participanţilor: la Internatul Liceului Pedagogic „Horea, Cloşca şi Crişan” din Abrud
Programul:

Sâmbătă, 30 noiembrie:
  • Ora 8.00 - plecarea din parcarea magazinului Profi de pe b-dul Dacia din Oradea
  • Ora 8.15 - plecarea din benzinăria Lukoil de la capătul cartierului Nufărul, Oradea
  • Ora 13.00 - cazarea participanţilor şi servirea mesei de prânz la Abrud.
  • Ora 15.00 - activitate de formare.
  • Ora 20.00 - servirea cinei.
  • Ora 21.00 - program social.
Duminică 1 decembrie 2019:
  • Ora 9.00 - plecarea din Abrud către Alba Iulia.
  • Ora 11.00 - participarea la Festivităţile prilejuite de Ziua Naţională a României.
  • Ora 16.00 - plecarea din Alba Iulia către Oradea.
  • Ora 20.30 (aproximativ) - sosirea la Oradea.
LISTA PARTICIPANŢILOR:
  1. Anca Monica – Liceul „Horea, Cloșca și Crișan”, Abrud, CJRAE Alba
  2. Balea Valentina – Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Abrud, Alba
  3. Bancă Anca Ronița - Școala Gimnazială „Simion Balint”, Roșia Montană, Alba
  4. Bealcovschi Mariana – Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea;
  5. Beke Csaba – Şcoala Gimnazială „Kazinczy Ferenc” Şimian;
  6. Bembea Toma - Liceul „Horea, Cloșca și Crișan”, Abrud, Alba
  7. Berindei Liliana - Liceul „Horea, Cloșca și Crișan”, Abrud, Alba
  8. Berindeie Adriana – Grup Școlar „Corneliu Medrea”, Zlatna, Alba
  9. Berindeie Angela - Grup Școlar „Corneliu Medrea”, Zlatna, Alba
  10. Blândul Valentin – Universitatea din Oradea;
  11. Boţog Mircea – Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” Oradea;
  12. Ciornei Monica - Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Abrud, Alba
  13. Cîmpean Bianca - Liceul „Horea, Cloșca și Crișan”, Abrud, Alba
  14. Crâsnic Sonia - Școala Gimnazială „Simion Balint”, Roșia Montană, Alba
  15. Creţu Alin;
  16. Gavriş Christina – Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bihor;
  17. Hatala Gyongyi – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 1, Oradea;
  18. Lazea Georgeta - Școala Gimnazială „Dr. Petru Șpan”, Lupșa, Alba
  19. Lucaciu Simona - Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Oradea, Bihor
  20. Lupu Alexandra - Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Abrud, Alba
  21. Matei Gabriela Ana – Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici” Oradea;
  22. Matei Marius - Liceul „Horea, Cloșca și Crișan”, Abrud, Alba
  23. Mera Mariana - Școala Gimnazială „Simion Balint”, Roșia Montană, Alba
  24. Mihalache Anca – Şcoala Gimnazială „Szacsvay Imre” Oradea;
  25. Mursa Liliana Aurica - Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Abrud, Alba
  26. Nagy Ioana Alina – Şcoala Gimnazială Nr. 1, Tileagd;
  27. Negru Mihaela - Școala Gimnazială „Simion Balint”, Roșia Montană, Alba
  28. Negruţiu Maria  – Şcoala Gimnazială Nr. 1, Tileagd;
  29. Olar Angela – Şcoala Gimnazială Nr. 1, Tileagd;
  30. Oltean Simona – Universitatea din Oradea;
  31. Pop Dorina – Şcoala Gimnazială „Octavian Goga” Oradea;
  32. Popa Ioana – Colegiul Economic „Partenie Cozma” Oradea;
  33. Stan Iuliana Georgeta - Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Abrud, Alba
  34. Susa Gabriela – Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Orizont” Oradea;
  35. Urs Marcela – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea.

marți, 26 noiembrie 2019

Măria Sa, Dascălul! - ediția a VII-a - Participant cu lucrare Psiholog Alin CREȚU

Casa Corpului Didactic a Județului Bihor și-a întâmpinat oaspeții, marți, 26 noiembrie 2019, în cadrul celei de a VII-a ediții a programului omagial Măria Sa, Dascălul, eveniment de promovare a misiunii cadrului didactic în comunitate și manifestare de aleasă tradiție a instituției care are menirea de a premia și a susține excelența în educație.
În acest an, la ceas de toamnă, simbol al începutului, dar și al continuității prielnice, programul s-a conjugat cu Sesiunea de comunicări ,,Repere pedagogice în activitatea de predare-învățare", al cărei invitat de onoare a fost prof. univ. dr. habil. Florin Cioban. Momentul omagial s-a desfășurat într-un cadru distins și de înaltă ținută, în atmosfera primitoare a sălii de conferințe Varadinum a hotelului DoubleTree by Hilton din Oradea.
Ceremonia a fost onorată prin prezența cadrelor didactice de la Universitatea din Oradea și a unor redutabili specialiști în educație, precum prof. univ. dr. Vasile Marcu, prof. univ. dr. Florica Ștefănescu, prof. univ. dr. Elena Bonchiș, prof. univ. dr. Erica Mang, conf. univ. dr. Daniela Roman, conf. univ. dr. Marius Drugaș și conf. univ. dr. Delia Bîrle. De asemenea, au participat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Laura Pintea - inspector școlar general adjunct, prof. Diana Popa, prof. Monica Costa, prof. Daniela Sopota, prof. Carmen Ilisie, prof. Horea Abrudan și prof. Călin Hoțupan - inspectori școlari de specialitate, precum și directori ai instituțiilor de învățământ din Bihor: prof. Iosif Curta, prof. Alexandru Stoica, prof. dr. Florian Hava, prof. Teodora Pantazi, prof. Konrad Katalin, prof. dr. Gheorghina Bîrlădeanu, prof. Brândușa Buzulică, prof. Georgeta Bara, prof. Rodica Ștef. Cadrelor didactice li s-au alăturat reprezentanți ai unor instituții partenere, pentru care colaborarea cu Casa Corpului Didactic și implicarea în noile educații prefigurate în învățământului românesc rămân o preocupare constantă: prof. Carmen Dinescu, consilier superior la Direcția de Sănătate Publică Bihor, și Delia Merce, de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea.
În cuvântul de deschidere, doamna prof. Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic Bihor, a evocat cu emoție ideea de continuitate a tradiției, plămădită din delicatele fire ale vocației, profesionalismului și devotamentului celor ce poartă cu măiestrie, de la o generație de dascăli la alta, flacăra educației. Adesea nevăzute, pentru că viața unui dascăl autentic se scurge dincolo de lumina reflectoarelor mediatice, acestea lasă urme sigure în conștiința tinerelor generații îndrumate spre noua societate a cunoașterii. Interludiile muzicale ale Ansamblului Orchestral Simfonic al Liceului de Arte Oradea, sub bagheta magică a dirijorului Nagy Viola, au impresionat auditoriul reprezentat de cadre didactice din învățământul bihorean, parteneri și colaboratori, cu piese valoroase din repertoriul universal: Rapsodia Română, de George Enescu, Dansuri populare românești, de Béla Bartók, Pizzicato Polka, de Johann Strauss și Valsul Nr. 2, de Dmitri Shostakovich.
Protagoniștii celei de a VII-a ediții a programului omagial Măria Sa, Dascălul au fost distinșii profesori ale căror nume au devenit reprezentative pentru învățământul bihorean: prof. Viorel Ilea, prof. Gheorghe Almași, prof. univ. dr. emerit Ion Zainea, prof. Mirela Tanc (Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea), prof. Nagy Viola (Liceul de Arte Oradea). Momentele solemne ce au inaugurat acordarea noilor plachete omagiale au fost prezentate de profesorii metodiști ai C.C.D. Bihor, care au rememorat cele mai importante repere ale unor activități de excepție, subliniind performanțele ce-i recomandă drept personalități marcante ale învățământului actual. Astfel, prof. dr. Maria Hulber a evocat excelența în activitatea didactică și de mentorat a prof. Viorel Ilea, fost inspector școlar de specialitate pentru Limba și literatura română. Prof. metodist Denisa Luca a apreciat meritele deosebite în activitatea profesorală și extracurriculară a prof. Gheorghe Almași, în timp ce prodigioasa contribuție didactică și științifică a prof. univ. dr. emerit Ion Zainea a fost pregătită cu migală de prof. metodist Florina Szabo. Prof. metodist Ignac-Attila Demeter a elogiat dăruirea unui cadru didactic pentru care viața și activitatea profesorală se întrepătrund la superlativ cu arta muzicii, prof. Nagy Viola, dirijorul Ansamblului Orchestral Simfonic al Liceului de Arte din Oradea.
Sub auspiciile proiectului CRED, s-au dezbătut modele consacrate în educația de ieri și de azi, s-au împărtășit experiențe, gânduri, emoții... În acest context, prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, invitatul de onoare al Sesiunii de comunicări ,,Repere pedagogice în activitatea de predare-învățare", a subliniat un număr de 25 de repere educaționale, cifră convergentă cu totalitatea anilor de carieră didactică pe care i-a împlinit în prezent. În continuare, a subliniat statutul important al disciplinei Limba și literatura română în viața comunității și în structura planului-cadru de învățământ, precum și imperativul respectării normelor sale, pentru a nu i se pierde specificul în diversitatea lingvistică regională.
O secțiune specială din cadrul evenimentului a fost dedicată proiectului ,,CRED - Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți". O plachetă omagială i-a fost conferită prof. Mirela Tanc, pentru proiectul ,,ACCED - Copilul de azi, creatorul de mâine", premiat la concursul național M.E.N. ,,Creatori de Educație" - CRED. De asemenea, le-au fost acordate diplome tuturor experților formatori ai programelor CRED din județul Bihor: prof. dr. Gheorghina Bîrlădeanu, prof. dr. Maria Donca, prof. Teodora Sâncelean, inspector de specialitate Tankó Veronica Zita, prof. dr. Maria Hulber, prof. dr. Laura Ardelean, inspector general adjunct Kéry Hajnal, prof. Nagy Enikő, prof. Elena Duma. Experții în formare pentru învățământul primar și-au evidențiat rezultatele obținute în activitatea de formare prin intermediul unui sugestiv film de prezentare.
Diplome de onoare au mai fost acordate directorilor, cadrelor didactice și partenerilor instituționali care au susținut, prin experiența lor în domeniul de specialitate, programele de formare continuă ale C.C.D. Bihor: prof. psih. Ioana Drugaș, prof. Elisabeta Rada, psih. Ioana Bugle, prof. Alexandru Stoica, prof. Carmen Dinescu, Delia Merce.
Prezența unui public numeros la programul omagial ,,Măria Sa, Dascălul", reprezentativ pentru învățământul preuniversitar și universitar bihorean, a revigorat nevoia de integrare a cadrelor didactice într-o comunitate spirituală distinsă și sentimentul împărtășirii unor valori comune. (C.C.D.)
 
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Măria Sa, Dascălul! - ediția a VII-a.

Pentru mai multe poze click aici










Sursa:
https://www.ovidan.ro/?p=articles.details.18371


Gallery | Măria Sa, Dascălul! - ediția a VII-a

Sursa:
https://www.ovidan.ro/?p=gallery.6.6478.view