luni, 4 decembrie 2017

03.12.2017 - Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități la Liceul Tehnologic Special nr. 1 din Oradea. Invitat psiholog Alin CREȚU

Liceul Tehnologic Special nr. 1 din Oradea

   

Luni, 04.12.2017, psiholog Alin CREȚU a fost invitat să le vorbească elevilor și să-i implice în activitate prin intermediul psihodramei, pe două teme: 

1. integrarea persoanelor cu dizabilități, cu ocazia aniversării Zilei internațională a persoanelor cu dizabilități (International Day of People with Disability) ;

2. Prevenirea violenței / agresivității în școli / familii / societate, în cadrul Campaniei 16 zile de activism împotriva violenţei.

.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități (International Day of People with Disability) este marcată în fiecare an la 3 decembrie, cu scopul de a promova și implementa programele destinate îmbunătățirii condițiilor de viață pentru aceste categorii sociale defavorizate.
Tema aleasă în 2017 pentru a marca Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este "Transformarea către o societate durabilă și rezistentă pentru toți", menționează site-ul ONU, www.un.org/en/events/disabilitiesday.
Marcarea zilei are ca obiectiv promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceștia provenind din țările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală. O statistică îngrijorătoare este și aceea care arată că mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii, iar probabilitatea ca aceștia să se confrunte cu violența este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.
Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în 1992, prin rezoluția 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Națiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilități (1983-1992).
Bazându-se pe multe decenii de activitate a ONU în domeniul dizabilităților, Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, și semnată de 153 de țări, promovează drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități în vederea implementării Agendei pentru dezvoltare durabilă din anul 2030 și a altor cadre internaționale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acțiunile umanitare, Noua Agendă Urbana și Agenda de acțiune de la Addis Abeba privind finanțarea pentru dezvoltare.
Potrivit site-ului ONU, Agenda 2030 se angajează să "nu lase pe nimeni în urmă". "Persoanele cu dizabilități, atât în calitate de beneficiari, cât și ca agenți ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă și durabilă și pot promova o societate rezistentă pentru toți, inclusiv în contextul reducerii riscului de dezastre și a acțiunii umanitare și al dezvoltării urbane. Guvernele, persoanele cu dizabilități și organizațiile reprezentative, instituțiile academice și sectorul privat trebuie să funcționeze ca o 'echipă' pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG)", se notează pe www.un.org/en/events/disabilitiesday.
AGERPRES/(Documentare — Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Daniela Juncu)

Sursa: https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2017/12/03/ziua-internationala-a-persoanelor-cu-dizabilitati-03-45-58

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu