luni, 16 iulie 2012

Casa economică: investiţie iniţială ridicată, dar avantaje ulterioare incontestabile

Casele ecologice presupun iniţial o investiţie însemnată, dar avantajele sunt incontestabile. Din ce în ce mai mulţi români au început să înţeleagă acest lucru, în special cei care se informează mult înainte de a începe un astfel de proiect . În ochii clienţilor, principalele argumente pe termen lung sunt independenţa energetică şi economiile consistente la facturi.
Casa economică: investiţie iniţială ridicată, dar avantaje ulterioare incontestabileCasele ecologice nu mai sunt la fel de inaccesibile ca acum câţiva ani, iar românii le privesc cu mult mai mult interes. Chiar dacă nici materialele şi nici sistemele nu sunt tocmai ieftine, astfel de construcţii sunt sănătoase, prietenoase cu mediul înconjurător şi, cel mai important, aduc economii considerabile pe termen lung. Deşi sunt nenumărate metode de a ridica o locuinţă care ulterior va avea costuri scăzute de întreţinere, investiţia iniţială poate fi descurajatoare. Astfel că nu sunt mulţi constructorii care aleg materiale ecologice, pentru a nu speria clienţii.
„Pentru viitorul proprietar şi sănătatea lui, este avantajos să cheltuiască puţin mai mult acum, pentru a economisi în viitor. Costurile întreţinerii, comparativ cu o casă tradiţională încălzită cu gaze, se înjumătăţesc în cazul caselor „verzi" şi pot ajunge până la un sfert, în cazul unei case pasive ", spune Viorel Cozma, constructor.
Pentru încălzirea unei case ecologice se utilizează, pe cât posibil, surse care generează singure energie - adică instalaţii solare, fotovoltaice, centrale eoliene, pompe de căldură.
O casă economică se vede de la prima cărămidă
Cărămida din aşchii de lemn pare să fie soluţia perfectă pentru dilema ultimilor ani: casă de lemn sau de cărămidă? Lemnul este un izolator fonic şi termic foarte bun. Dar cărămida are o rezistenţă mult mai mare în timp - până la 200 de ani, faţă de o casă de lemn care rezistă maximum 100 de ani. În momentul în care au gândit acest hibrid dintre lemn şi cărămidă, dezvoltatorii conceptului s-au gândit să-l facă chiar şi mai rezistent adăugând armătură şi beton în mijloc. Deci cărămida ecologică devine astfel foarte rezistentă şi în caz de incendiu.
„Comparativ cu o cărămidă clasică, aceasta înmagazinează mult mai bine căldura şi izolează fonic aproape perfect. În plus, fabricarea cărămizilor şi plăcilor izolatoare din conglomerate ce conţin şi aşchii de lemn este o acţiune ce susţine şi conceptul de protecţie a mediului înconjurător", afirmă un reprezentant Eco Domo.
Panourile din celule fotovoltaice transformă lumina soarelui în energie electrică
Panourile fotovoltaice reprezintă o altă modalitate de a face economii consistente. Acestea generează electricitate gratis în fiecare zi, prin sisteme care transformă lumina soarelui în energie electrică. Întreg procesul este ecologic, deoarece transformarea este statică şi nu poluează. Iar statul încurajează achiziţia de panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde.
„Un panou bun ar costa circa 750 euro, dar se găsesc oferte şi la 500 euro. La aceasta se adaugă restul instalaţiei şi manopera", declară Dragoş Matei, Managing Director în cadrul AGC Flat Glass Romania.
Dezavantajul este că panourile fotovoltaice trebuie schimbate la fiecare 20 de ani. De asemenea, performanţa lor scade cu circa 10% după primii zece ani, chiar dacă un strat de sticlă specială protejează celulele fotovoltaice de vremea rea sau de razele ultraviolete. Chiar şi aşa, investiţia se amortizează în aproximativ trei-patru ani. Şi totuşi, românii nu par să fie receptivi la acest concept. Chiar dacă panourile fotovoltaice pot fi puse şi pe o construcţie veche.
„În România, au început să apară primele cereri, spre deosebire de Germania, de exemplu, unde legislaţia sprijină producţia de energie verde. În România sunt, deocamdată, destule lacune şi obstacole", afirmă reprezentantul AGC Flat Glass Romania.
Vopselele ecologice câştigă tot mai mult teren printre clienţii preocupaţi de sănătate
Clienţii care sunt preocupaţi de materiale ecologice nu vor neglija nici interiorul şi se vor orienta către vopsele ecologice. În ultimii ani, s-a vorbit foarte mult despre cât de periculoase sunt substanţele clasice, motiv pentru care mulţi producători au început să îşi adauge în gamă vopsea ecologică.
„Vopseaua ecologică anti-mucegai este ideală pentru vopsirea încăperilor umede, împiedică formarea de mucegai datorită alcalinităţii ridicate. Este indicată în mod special pentru persoane cu simptome de alergie", afirmă Lukacs Lehel, director comercial în cadrul firmei Naturalpaint.
Vopseaua ecologică este fabricată fără pigmenţi toxici sau solvenţi. De obicei, este pe bază de apă, iar în compoziţie sunt numai materii prime de origine minerală, vegetală şi animală.

Sursa: http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/casa-economica-investitie-initiala-ridicata-dar-avantaje-ulterioare-incontestabile-19481.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu