joi, 15 iunie 2017

Biografie Alexandra Ușurelu


Alexandra Usurelu, tanara artista indie care a readus in ultimii ani bunul simt pe scenele salilor de spectacol din Romania prin muzica sa curata si productiile sale surprinzatoare, a cunoscut succesul sustinand peste 350 de concerte in ultimii 3 ani si jumatate, in fata unui public ce prefera sa-si aleaga singur muzica pe care o asculta si sa-si urmeze artistii favoriti in sali de spectacole. Fara artificii si bling - bling, fara actiuni agresive de promovare, Alexandra a reusit ceva ce poate parea, in Romania acestor ani, doar o firava si fantomatica speranta a artistilor: a reusit sa castige simpatia unui public larg, dar cu gusturi fine. 


In ianuarie 2016, presa numea concertul ”Simfonic Pur”, sustinut de Alexandra Usurelu cu casa inchisa in Sala Mare a Teatrului National Bucuresti: ”Un concert ca o imbratisare. Un spectacol deplin, in care limbaje artistice multiple se articuleaza pentru a rotunji un gand limpede indreptat spre public: ”Pur” este construit pe coordonate sufletesti. Un spectacol-concept rafinat si rotund, gandit pana in cele mai mici amanunte pentru a pune in valoare vocea catifelata a Alexandrei” (Anca Maria Panoiu). 
Disponibil in format DVD&blu-ray, concertul ”Simfonic Pur” a setat noi standarde in productia de spectacole ale artistilor independenti.
Alexandra Usurelu a debutat in 2011 pe scena Teatrului Odeon. 
A urmat „La capatul lumii”, primul sau album, distins cu premiul ”Cel mai bun album al anului 2015”.
Mircea Vintila, Dan Byron, Bobby Stoica, Mariano Castro, Blue Noise, Vunk, Narcisa Suciu, sunt doar cativa dintre muzicienii cu care Alexandra Usurelu a impartit scena. ”Ceva se intampla cu noi”, „Suflet, ramai pur” sau „La capatul lumii” sunt cateva din cele mai iubite melodii ale sale. 
Cu cateva luni inainte de a lansa primul album, Alexandra Usurelu sustine primul sau concert cu o orchestra simfonica, eveniment care se bucura de mare succes si devine o traditie in luna ianuarie a fiecarui an, in Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti.
Dupa ce lanseaza in decembrie 2014 albumul sau de debut, “La capatul lumii”, Alexandra Usurelu este triplu nominalizata de Societatea Romana de Radiodifuziune la cea de a XIII-a editie a Galei Premiilor Muzicale Radio Romania, la categoriile “Cel mai bun debut”, “Cel mai bun album” si ”Cel mai bun duet” (pentru “Ceva se intampla cu noi”, duetul cu Mircea Vintila) si castiga premiul pentru “Cel mai bun album al anului 2015” la Mamaia Music Awards. 
La invitatia Televiziunii Nationale, Alexandra a reprezentat Romania la Festivalul Muzical International Turkcevizyon in septembrie 2013. 
Dragostea fata de copii o determina sa lanseze in 2011 proiectul caritabil"In dar pentru copii", dar si sa se implice in calitate de Ambasador in cauza umanitara Europa FM "Nu esti singur". De altfel, in 2013, 2014 si 2016 face parte din juriul concursului pentru copii ”Talent Show”, organizat de Scoala Internationala Olga Gudynn. 
In primavara anului 2015 porneste in turneul maraton ”Inconjurul Lumii” (24 orase), in deschiderea Trupei Vunk, ocazie cu care vede Romania altfel, si impresionata de defrisarile masive ilegale din tara, se implica in campania de impadurire nationala ”Plantam fapte bune in Romania”, ce si-a propus plantarea a 1.000.000 de puieti intr-o singura zi. In sprijinul campaniei lanseaza videoclipul melodiei ”Pretul corect”.
La inceputul anului 2016, Alexandra Usurelu a fost singurul artist roman cu doua turnee sustinute in paralel: turneul ”Povestesti si Calatoresti la Carturesti”, desfasurat in toate orasele din tara unde exista librariile Carturesti, si turneul ”PUR”, impreuna cu band-ul sau si cvartet de coarde in sali de spectacol din tara.
Pe 30 ianuarie 2017, Alexandra Usurelu sustine in aceeasi zi doua concerte simfonice sold-out la Teatrul National din Bucuresti. Spectacolul “Am sa fiu eu casa ta“, pus in scena in Sala Mare a TNB, a devenit rapid un reper de bun simt si calitate. Pentru prima oara, Alexandra duce si in tara acest concept de concert, in primavara anului 2017, impreuna cu band-ul sau si o orchestra de camera, alaturi de care interpreteaza atat compozitii noi, cat si cele mai de succes cantece de pe albumul sau de debut, ”La capatul lumii”.


Sursa: http://www.bestmusic.ro/alexandra-usurelu/biografie-alexandra-usurelu/

miercuri, 7 iunie 2017

EUROPEAN MUSIC OPEN, Ediția a II-a, Oradea, 07 – 11 Iunie 2017



         7 Iunie
18:30 – Colecția Ingo Glass.
             Artă concretă – geometrică
             Muzeul Țării Crișurilor
             Curator: Aurel Chiriac
             Organizator expoziție: Muzeul Țării Crișurilor

          8 Iunie
18:30 – Basilica Romano Catolică
           Giuseppe Verdi – Messa da Requiem
           Dirijor: Marius Burkert – Opera Graz
Soliști: Caroline Wenborne – Soprană, Opera de Stat din Viena
           Monika Bohinec – Mezzosoprană, Opera de Stat din Viena
           Szabolcs Brickner – Tenor, Opera de Stat din Budapesta
           András Palerdi – Bas, Opera de Stat din Budapesta
           Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat din Oradea
           Dirijorul Corului: Lászlóffy Zsolt

          9 Iunie
19:00 – Teatrul Regina Maria
           Gală de Balet – Coordonator artistic: Renato Zanella
Soliști:  Liudmila Konovalova - Opera de Stat din Viena
            Denys Cherevychko  - Opera de Stat din Viena
            Karina Sarkissova - Opera de Stat din Budapesta
           Gergö Armin Balazsi - Opera de Stat din Budapesta
           Maria Kousouni – Opera Națională a Greciei
           Cristina Dijmaru - Opera Națională București
           Ovidiu Matei Iancu - Opera Națională București
           Bogdan Cănilă - Opera Națională București
           Ross McCaw - Opera Națională București
           Marco Corcella - Opera Națională București
          

              10 Iunie
     19:00 – Teatrul Regina Maria
                 „... și despre privilegii
                 Un cvartet de idei
Participă: Ioana Pârvulescu, Călin Andrei Mihăilescu,
Horia Roman Patapievici, Andrei Vieru
            
             11 Iunie
    19:00Teatrul Regina Maria
                 Concert de închidere - Gală de Operetă         
                 Dirijor: Marius Burkert – Opera Graz
                 Cu participarea extraordinară a soliștilor de la
                 Volksoper din Viena
    Soliști:  Anita Götz, Manuela Leonhartsberger,
                Alexandra Reinprecht,  Szabolcs Brickner, Robert Meyer,
                Marian Pop       
                Orchestra și corul Filarmonicii de Stat din Oradea
                Dirijorul Corului: Lászlóffy Zsolt