vineri, 30 decembrie 2016

„Educaţia pentru comunicare şi media”, activitate Top Formalis - Participant Vicepreședintele asociației psiholog Alin CREȚU





Înainte de Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului IIsus Hristos, Asociaţia pentru Educaţie şi Formare “TopFormalis” Oradea a organizat la Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” din Oradea, în sala “Cuibul democraţiei”, masa rotundă cu tema: “Educaţia pentru comunicare şi media”.
Reuniunea s-a adresat elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi superior care doresc să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare publică a mesajului scris sau verbal, susţinerea ideilor printr-un referat, prezentarea unui material în faţa unui auditoriu, elaborarea, conceperea şi redactarea unei reviste şcolare, întocmirea unui comunicat de presă.
Activitatea face parte din Proiectul “Clubul Prietenilor TopFormalis inclus în Calendarul Activităţilor Judeţene Bihor înregistrat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Gazda întâlnirii, prof.univ.dr.Valentin Blându, preşedintele Asociaţiei Top Formalis a constatat o participare de excepţie la astfel de reuniuni.
Lectorul, Dinicu Braghină, a prezentat interactiv tema aleasă, invitând la dialog şi dezbateri pe cei prezenţi, stabilind punţi de legătură între participanţi.
Cursanţii au adresat diverse întrebări, unele incomode cum ar fi: dacă se simte cenzura în activitatea redacţiilor publicaţiilor de azi, cum se exercită ea în actul jurnalistic de creaţie din presa scrisă, on-line, radio sau tv, ce efecte are aceasta în comunicarea mesajului spre consumatorul de presă, cum poate fi contracarată cenzura chiar din redacţie ?
Un moment mult aşteptat a fost acela prin care Dinicu Braghină, redactor cu peste 4 decenii şi jumătate de experienţă la radio-ul public, a simulat o transmisiune directă de radio cu invitaţi în studio şi ascultători prin telefon, pe o temă de actualitate: Câţi ani are Moş Crăciun?
Ca un exemplu de bună practică a fost prezentat site-ul Uniunii Ziariştilor Profesionişti Bihor şi ale celorlalte publicaţii bihorene care se regăsesc ca parteneri ai site-ului şi uşurinţa de a accesa informaţia din presa locală şi judeţeană cu ajutorul acestui site.
Invitatul reuniunii a înmânat diplome de merit cursanţilor Top Formalis.
Potrivit afirmaţiilor participanţilor acţiunea a fost inedită şi dorită de a fi repetată şi cu altă ocazie.
La final conducerea Asociaţiei Top Formalis a organizat bilanţul anului 2016, despre care s-a concluzionat că a fost de bun augur.


Horia Iovan

Sursa: http://www.uzpbihor.ro/educatie-pentru-comunicare-si-media-activitate-inedita/

joi, 22 decembrie 2016

Astroclubul Meridian Zero în 2016. Privire retrospectivă - participant psiholog Alin CREȚU

Pe parcursul anului 2016, Astroclubul Meridian Zero, la noul sediu din Cetatea Oradea, preluat în luna martie, a desfășurat o serie de activități, cu mare impact la public.

În martie: în 19.03.2016, „Ora Pământului", un experiment Erathostenes, de măsurare a razei Pământului și o expoziție de desene realizate de copii, urmate de o prezentare a clubului.
În aprilie: Săptămâna școala altfel, spectacole în planetariu.
O suită de activități în luna mai: 9.05.2016, Tranzitul lui Venus, observații cu telescopul. 21.05.2016, Noaptea muzeelor. Pentru copii a fost organizat un atelier de realizare a unor instrumente vechi de observație (cuadrant, ceas solar, ceas stelar etc). Li s-au prezentat constelațiile și legendele despre acestea, Sistemul Solar, Stația Spațială Orbitală. Pentru adulți s-a prezentat tema „Spațiul Cosmic - Noi frontiere", cu începere de la ora 20, urmată de observații astronomice.
În iunie: 1.06.2016, zi dedicată copiilor cu ateliere de lucru și expoziție de fotografii. 26.06 - 12.07.2016, Expediție astronomică în Insulele Canare cu vizitarea celui mai mare telescop optic din lume din La Palma, vizitarea muzeelor dedicate lui Cristofor Columb din La Palma și Gran Canaria și participarea la conferința internațională pe probleme de poluare luminoasă. La expediție au luat parte Andra Filimon, Dominik  Izsanyi și Pazmany Nicoleta.
În iulie: 11 - 17.07.2016, Colaborare cu cercetașii la realizarea taberei medievale din cetate. Copiii au învățat: să se orienteze după Soare și stele; să-și construiască ceasuri solare; și au înțeles ce sunt cometele.
În august: 25 - 30.06.2016, Tabăra Regiomontanus de la Bucea, împreună cu Anca Marian (coordonatoarea lotului național de astronomie) și elevii de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain" din Blaj.
În septembrie: 16 - 19.09.2016, Celebrarea a 10 ani de la înființarea astroclubului. Cu acest prilej, orădenii au fost invitați vineri, 16 septembrie, de la ora 16, în Corpul I, al Cetății Oradea, la „Astro-artă, astro-joc", activități dedicate copiilor. Au fost prezenți peste o sută de copii dornici de a vedea cum se construiesc roboții din lego, cum pot realiza jocuri prin care se pune în evidență mișcarea planetelor, participând și la un concurs despre constelații. De la ora 18, la etajul 2, Corpul A al Muzeului Cetății și Orașului Oradea a avut loc vernisajul „Expoziției de astro-fotografie" realizată de domnul Valentin Grigore, președinte SARM - Societatea Astronomică Română de Meteori. A venit un public numeros dornic de a vedea Calea Lactee prezentă în multe fotografii, precum și câteva aurore boreale. Seara s-a încheiat cu observarea, prin telescop, a eclipsei de Lună prin penumbră, care a început în jurul orei 21. Datorită norocului de a avea cer senin, peste 300 de orădeni s-au bucurat  să urmărească spectacolul oferit de Lună.
Sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 10.00, a fost o conferință de presă, în Sala de ședințe a Instituției Prefectului Județean Bihor. Au venit mulți ziariști, atrași de numele mari prezente la Oradea. De la ora 15.00, s-a desfășurat Simpozionul „File din Istoria Astronomiei Românești și a Cuceririi Spațiului", în sala de conferințe a Muzeului Cetății și Orașului Oradea. Printre invitații de onoare s-au numărat: doctor inginer cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, singurul cosmonaut român, care acum 35 de ani a efectuat un zbor în spațiu, domnul conferențiar doctor Mircea Victor Rusu, cercetător științific I la Universitatea București, membru fondator al G.I.I.F. (Grupul de Inițiativă pentru Învățarea Fizicii), domnul Valentin Grigore, președinte al Societății Române de Meteori, coordonator național al A.W.B. în România (Astronomers Without Borders), membru în Comitetul International One Star at a Time: Reclaim the Starry Night Sky, doamna Erika Lucia Suhay, membru al Comitetului Național Român de Astronomie, doamna prof. Eugenia Marcu de la Școala Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca și soțul acesteia, conferențiar doctor Alexandru Marcu de la Universitatea clujeană. Acesta a avut surpriza să întâlnească printre invitați pe fosta sa studentă, membră a clubului nostru, actualmente doctorandă la astrofizică în Germania, Anabel Pardi. Un alt invitat de marcă, membru al clubului, actualmente inginer în domeniul aerospațial care este angajat în Germania, prezent la simpozion a fost Cristian Lazăr, cel care, pe vremea liceului îi scria lui Dumitru Prunariu întrebându-l ce să facă pentru a ajunge cosmonaut.
Nu în ultimul rând, Revista Știință și Tehnică și-a trimis un reprezentant, pe domnul Cătălin Beldea, vânătorul de eclipse, care ne-a prezentat experiențele sale prin lume, în căutarea eclipselor de Soare. De la Salonta, a venit domnul Matyas Csukas, astronom amator care studiază stelele variabile și care ne-a prezentat și activitatea celui care a fost Kulin Gyorgy, astronom născut în Salonta, care a pus bazele astronomiei de amatori în Ungaria. Acesta a numit un asteroid descoperit de el, Salonta, iar altul Transilvania.
28 - 30.09.2016, Participare la Gala națională de astronomie organizată de domnul Valentin Grigore, președinte S.A.R.M., un festival al astronomiei la care au participat astrocluburile și planetariile din țară, urmat de o noapte de observații la cabana Runcu.
În octombrie: 4 - 10.10.2016, Săptămâna mondială a spațiului. S-au organizat prezentări despre cucerirea spațiului și a fost invitat Cătălin Beldea, realizatorul Revistei  Space care s-a întâlnit cu elevii Liceului „Don Orione", Liceului Teoretic „Aurel Lazăr", cu membrii astroclubului, precum și cu cei de la robotică.
În noiembrie: Prezentarea celor mai interesante evenimente astronomice ale anului și observații cu telescopul.
În decembrie: 10.12.2016, Poveștile cerului, activitate pentru copii, desfășurată în odaia cu povești amenajată în cetate.
22.12.2016, Povestea stelei de Crăciun - moment aniversar de încheiere a activității din  anul 2016. Au fost recompensați pentru activitățile desfășurate, membrii clubului: prof. Dan Erzse, arh. Raluca Covăcescu, ing. Nelu Rugan, și tinerii, Vlad Filimon, student la Timișoara, Andra Filimon, Vlad Gavra și Alexandra Văcaru, elevi la C.N. „Emanuil Gojdu", Natalia Bot, Sebastian Oana și Miruna Oana de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", Anna Georgies, președintele astroclubului, Nicoleta Pazmany și psiholog Alin Crețu.
 
 
Psiholog Alin Crețu
 
 
 
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Astroclubul Meridian Zero în 2016.



Pentru mai multe poze click aici






Sursa: https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4693318642807069074#allposts

marți, 20 decembrie 2016

Masa rotundă „Educația pentru comunicare și media”

Marți, 20 decembrie 2016, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Șincai" din Oradea, sala „Cuibul democraţiei", etajul II, a avut loc workshop-ul „Educația pentru comunicare și media", organizat de Asociația pentru Educație și Formare „TopFormalis" din Oradea.

Masa rotundă s-a adresat tuturor elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi superior care au dorit să îşi îmbunătăţească abilităţile de comunicare publică a mesajului verbal, scris sau vorbit (susţinerea publică a unui referat, prezentarea unui material în faţa unui auditoriu, elaborarea, conceperea şi redactarea unei reviste şcolare, întocmirea unui comunicat de presă etc.).
Formatorul a fost Dinicu Braghină, corespondent de Bihor al Radio România Cluj, care a vorbit printre altele despre: comunicare care trebuie să fie clară, simplă și directă; paradigma comunicării care este nevoie să răspundă la patru din cele șase întrebări (Cine? Ce? De ce? Când? Unde? Cum?); nuanțarea prin interviu a unei transmisii radio; limitarea la trei minute într-o transmisie; utilizarea frazelor scurte; tipurile de presă; agențiile de presă; prioritizarea temelor subiectelor; autocenzura; schimbarea atitudinii oamenilor în prezența microfonului; respectul față de interlocutor; să știm ce să cerem intervievatului.
Mult gustată de public a fost simularea unei transmisii radio cu două persoane, prin cască și cu psiholog Alin Crețu prin telefon.
Activitatea a făcut parte din Proiectul „Clubul prietenilor TopFormalis" inclus în Calendarul Activităţilor Judeţene Bihor înregistrat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor cu nr. 27 / 10 octombrie 2016.
Participanţii au fost în număr de 53, de la următoarele instituții de învățământ: Grădiniţa Nr. 27, 51 și 56, Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici" și „Dimitrie Cantemir", Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu"; Liceul Teoretic „Lucian Blaga", Liceul Tehnologic „George Barițiu",  Colegiul Național „Iosif Vulcan", „Mihai Eminescu", Colegiul Economic „Partenie Cosma", Colegiul Tehnic „Traian Vuia",  „Constantin Brâncuși", „Transilvania", Colegiul Tehnic „Unirea" Ştei, Colegiul Agricol Nr. 1 Valea lui Mihai; Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea; Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Orizont", Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 1, Tileagd, Centrul Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională Bihor, Universitatea din Oradea.
Auditoriului i-a fost prezentată de către președintele Asociației oferta educațională de formare profesională continuă a Asociației „TopFormalis" pentru anul școlar 2016 / 2017, sub forma unui pliant redactat de colega noastră Anamaria Lăzuran.
A fost încă un eveniment marca TopFormalis!
 
Psiholog Alin Crețu
 
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Masa rotundă „Educația pentru comunicare și media”.


Pentru mai multe poze click aici








Sursa: http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.14468

vineri, 16 decembrie 2016

Cetățeni activi la puterea treia - Participant psihoog Alin CREȚU

Vineri 16 Decembrie 2016 orele 12,00 in Cuibul Democratiei din Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai ”  a avut loc  o masă rotunda cu persoanele si organizaţiile implicate in activităţi cu persoanele vârstnice.
Acestă întâlnire  fost organizată de doamna Miorița  Săteanu, membră a parlamentului seniorilor înființat în cadrul proiectului   "Cetăţeni activi la puterea a treia” 


Scopul întâlnirii a fost  elaborarea prin discuții a unei liste de nevoi ale persoanelor de vârsta a treia, și de posibile rezolvări ale acestor .
  Deși nu au venit toți cei invitați, la întâlnire au fost prezenți Florica Chereches deputat PNL, Arina Moș, director general ASCO, Judit Vincze, consilier, presedinte la Fundația Lampas și pastor.  Farkas Andrea, de la  Centrul de asistenţă socială şi îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice a Diaconiei reformate, Oradea care  furnizează  servicii sociale şi îngrijire la domiciliu adresate nevoilor persoanelor vârstnice din municipiul Oradea. Scopul lor  este să îmbunătească condiţiile de viaţă ale persoanelor de vârsta a treia, vizând totodată integrarea lor socială. 
A fost o reprezentantă a Caritasului Eparhial. Serban Teodor din partea Cultului Penticostal, Ruge Ana de la CARPO, reprezentante ale asociației pensionarilor maghiari. In sală s-au mai aflat persoane de varsta a treia .
Fiecare a exprimat un punct de vedere, a explicat ce sevicii asigură pentru persoanele de vârsta a treia  și a menționat problemele cu care se confruntă.  A apărut o lista de nevoi / probleme, listă cu care membri parlamentului seniorilor vor putea interpela membrii parlamentului care în curând isi vor prelua mandatele.
1.Singurătatea / nevoia de socializare a persoanelor în vârstă singure și care nu ies din casă. Asociată cu aceasta vine depresia.
2. Boala care duce la incapacitatea de deplasare în locații ca - spital , biserica, plimbare...nevoia de asistență.
3. Lipsa banilor.
4.Nevoia de recunoaștere, de colaborare, de a fi util.
5.Informația nu circulă  nici între beneficiari/ nici între actorii sociali, fiecare  se zbate singur cu frânturi de informație  și in consecință  resursele nu sunt folosite la maxim. E nevoie de o platformă de colaborare între ONG uri si instituții publice.
6. Lipsa de personal pentru asistarea bătrânilor la domiciliu.
7.Pentru ONG urile sociale, nesiguranța zilei de maine - nu știu dacă anul viitor vor mai avea resurse să funcționeze.
8 Legislația și mai ales normele de aplicare ale unor prevederi sunt făcute de oameni care nu au tangență cu viața reală, cu o consultare sumară și de ultim moment a celor interesați, de aici birocrație  excesivă și aberații de aplicare.
9.Informarea persoanelor vârstnice asupra drepturilor  și  mai ales punerea în aplicare a acestor drepturi.
10. Se propunea asistență pentru vârstnici inclusiv la reparații  casnice.
11. Se semnala aparitia unei noi afectiuni invalidante- keratocon- care  duce la orbire  , care inca nu sunt acoperite prin sistemul de sanatate publica.
12.Se propunea sustinerea integrala a ONG urilor sociale de catre stat, dupa model elvetian sau german.
La nivel local  se doresc întâlniri mai dese   între toți actorii care se ocupă de problematica persoanelor de vârsta a treia.


 
Sursa:  https://bibliotecibihorene.blogspot.ro/2016/12/cetateni-activi-la-puterea-treia_16.html

luni, 12 decembrie 2016

Conferință ”Abordări interdisciplinare ale violenţei în familie” - Participant psiholog Alin CREȚU

În 1948, la 10 decembrie,  Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat un set universal de drepturi ale omului care sunt valabile în cazul tuturor. Sărbătorim acest reper care a contribuit la crearea unei lumi în care există mai multă libertate şi egalitate.
Tehnic încă învățăm  noi înșine și învățam pe alții că o viață  trebuie să aibă anumită calitate. Că violența nu este o opțiune, nici pentru victimă nici pentru atacator,  că există oameni care pot ajuta, că există legi care protejează , că oricînd putem începe o nuă viață.
Anul acesta Fundația Lampas a organizat Campnia Antiviolență din luna decembrie . Campania s-a încheiat cu conferința ”Abordări interdisciplinare ale violenţei în familie”.

Gazde la Posticum au fost, Judit Vincze, vicepreşedinte Fundaţia Lampas, Otillia Vura   și Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al Municipiului Oradea

In cadrul conferinței   avocat Daniela Matea,  a răspuns la nenumăratele întrebări ale participanților, persoane fizice sau reprezentanți ai ONG urilor care doreau clarificări pentru unele situații practice. Ioana indrieș, reprezentanta Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor a reamrcat alături de doamna avocat progresele care s-au făcut în ultimii ani în domeniul protejării victimelor agresiunilor doemstice.

Specialiști din domeniul medical au fost Dr. Anca Frăţilă – medic specialist în psihiatrie pediatrică
Dr. Simona Cheregi – medic neurologie pediatrică ,Conf. Univ. Dr. Gabriel Mihalache, medic primar legist, Conf. Univ. Dr. Buhaş Camelia, medic primar legist, Conf. Dr. Psiholog Delia Bîrle, Universitatea Oradea – Departamentul Psihologie,Camelia Borlean, psiholog Curtea de Apel, Daniela Hanga, asistent social Asociaţia Smiles
Prezentările lor pot fi parcurse pe slideshare.net
Sesiunile de întrebări și răspunsuri au fost intense, pasionate,  conferinta iesind din limitele propuse.
Violența este o constantă a vieții nostre, dacă ne purtăm haotic și ranim oamenii de lângă noi, generăm violență , suferință, victime colaterale, vieți distruse, modele rele care se propagă generație după generație.
Cumpătarea, blândețea și dragostea, si acel „Iubeşte şi fă ce vrei ”  cunoscutul aforism al Fericitului Augustin: ”, ar trebui să ne călăuzescă pașii.
 
Sursa:  https://bibliotecibihorene.blogspot.ro/2016/12/conferinta-abordari-interdisciplinare.html

Joi, 08.12.2016 - Importanța voluntariatului la Uniunea Femeilor Bihor - participant psiholog Alin CREȚU




Un eveniment deosebit in cinstea voluntarilor din Oradea cu prilejul Zilei Mondiale a Voluntariatului a avut loc la sala ”Florica Ungur”, organizat de Uniunea Femeilor din Bihor, acompaniat cu colinde mai vechi şi mai noi cântate de Alexandrina şi Florian Chelu.
La eveniment a fost prezentă doamna Miorița Săteanu, Preşedintele de Onoare al Uniunii Femeilor Bihor și Cetățean de Onoare al Municipiului Oradea.
”Voluntariatul este o acțiune publică pentru care fiecare este dator să ofere celorlalți sprijin necondiţionat. Să faci voluntariat nu inseamnă numai sport, inseamnă să te implici de bună-voie, fără a solicita remunerație. Dăruiesc ajutor, pentru un zâmbet de mulțumire, constituind mai mult decât o evaluare a activităţii oferite”.
Drepturile voluntarului sunt acelea de a se înscrie într-o organizație de profil, iar perioada va fi confirmată printr-o adeverinţă. Această adeverinţă poate fi adăugată la dosar constituind o experienţă.
Un prim exemplu îl reprezintă participarea elevilor la un concurs de recitări de ziua lui Mihai Eminescu, aceştia obţinând o diplomă din partea Primariei și a Prefecturii, care a valorat mai mult la o facultate din străinătate decât interviul propriu-zis.
Octogenarei inginer Miorița Săteanu i-a fost înmânată Diploma de excelență pentru întreaga activitate de peste 60 de ani, depusă în folosul comunității, în educație, cultură, protecție socială şi divertisment.
Domnia sa îi va reprezenta în Parlamentul României pe seniorii din zona de vest a ţării, respectiv pe cei din Oradea, Cluj, Satu Mare, Arad și Sălaj. Vădit emoţionată, distinsa doamnă cu diploma de excelenţă a putut să declare cu lacrimi în ochi:”Multumesc tuturor și sper să mai colaborăm măcar până la 100 de ani, pentru că la 80 de ani mă simt voioasă şi plină de energie”.
Au fost acordate diplome de excelență celor care au dovedit de-a lungul timpului devotament şi implicare, cum sunt: Dinicu Braghină, Anca Grama, Florica Cherecheș, Alin Crețu, Emil Sauciuc, Alexandrina Chelu, Florian Chelu Madeva, Sebastian Bărlăbean, Alexandru Cartiș, Ioan Bărnuțiu, Ionel Vidican, Nona Tudor Hergheleanu, Crăciun Traian Nașoiu, Liliana Ioniță, Ovidiu Dan, Virgil Teodorescu Capriș, Glina Pantea, Anita Tot, Ioan Puiber, Cristian Pușcaș, Deme Csilla Szabo, Daniela Vâlceanu, Emanuela Clempe. Au fost distinse persoanele active ale Uniunii Femeilor Bihor: Maria Popa-vicepreședinte, Mihaela Dindelegan, Ana-Maria Georgescu, Lucia Pașca, Aneta Cosma, Ioana Precup, Valeria Ciupa, Doina Cheregi, Valentina Costruț, Cristina Cioară, Ruxandra Pop, Aurora Teișanu, Viorica Bratiș, Maria Mut, Margareta Turlo, Angela Șandor, Angela Șandor, Doina Iliescu, Angela Codrean.
În continuare s-au acordat diplome mai multor elevi din Oradea, membri ai departamentului de tineret care desfăşoară proiecte Erasmus. Proiectul din anul acesta este denumit ”Norme sociale” iar cel de anul viitor se va numi ”Tineret și societate”. Scopul lor este acela de a stabili relaţii de prietenie şi de a avea câte un reprezentat în fiecare țară.

Dana Fritea


Sursa: http://www.uzpbihor.ro/importanta-voluntariatului-eveniment-organizat-de-uniunea-femeilor-bihor/